Middel tegen roofbouw die platteland en stadscentra sloopt

Het beste middel tegen de oprukkende roofbouw door multinationals is kleinschaligheid en zelfvoorzienend levend. Een korte beschrijving als inspiratie.

Er zijn drie soorten van roofbouw aan de gang met dezelfde desastreuze afloop voor de mens.
causes-monoculturesHet platteland loopt leeg, doordat steeds meer boeren, gedwongen tot grootschalige landbouw, het niet meer kunnen bolwerken. Zij verlaten hun land en vertrekken naar de stad op zoek naar werk en vooral inkomen. De landerijen worden vervolgens opgekocht door multinationals. Alleen grootschalige landbouw met monocultuur blijft. Deze vorm van landbouw kan alleen voortbestaan dankzij bergen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De natuur wordt verwoest, de gebieden raken ontvolkt doordat er geen werk meer is of doordat de mensen die wonen naast deze gifbelten ziek worden.

Er is winkelleegstand in alle steden en dorpen. De winkels kunnen niet tegen de concurrentie van de grootwinkelbedrijven op. Deze multinationals slorpen alle omzet op, eerst door de kleine middenstanders overbodig te maken en later met behulp van internetwinkels. De middenstand legt het loodje en komt in de bijstand (als deze bestaat).

Ten slotte komen deze grootwinkelbedrijven en multinationals in de klauwen van risico-investeerders terecht. Zij nemen de aandelen van deze bedrijven over, dankzij kapitaalinjecties van de banken. Eerst maken ze de activa van de bedrijven te gelde, daarna laten ze de lege huls die over blijft klappen en raken de betrokken werknemers hun banen kwijt. Vervolgens spelen zij roulette met de aandelen van deze bedrijven (denk aan V&D).

groningen-centrum-eegstandVoor deze roofbouw acties bieden banken de faciliteiten. Zij zitten aan de geldkraan en verlenen kredieten die deze roof mogelijk maken.

De concentraties van kapitaal van de roofbouwers veroorzaken enorme werkloosheid, leegloop van het platteland, stervende winkelcentra en monocultuur. De mensen worden afhankelijk van steeds minder aangeboden werk en verliezen de mogelijkheden om zichzelf te kunnen redden. Zij worden door de producten te eten van deze monocultuur ook nog eens ongezond, door de lage voedingswaarde van de producten, en ziek door het gif wat er in opgeslagen ligt.

Deze ontwikkeling breidt zich langzaam maar zeker uit. Mensen voelen zich machteloos, omdat er niets aan te doen lijkt. Het grote geld wint steeds.

Deze ontwikkelingen worden nog versterkt door het aankomende TTIP verdrag tussen de VS en de EU. Hiermee krijgen multinationals mogelijkheden om landen aan te pakken die hun winstkansen negatief beïnvloeden. Zij kunnen voor ISDS tribunalen hun gelijk halen en voor miljarden aan schadeclaims van landen toegekend krijgen. Multinationals krijgen steeds meer invloed op het dagelijks leven en beïnvloeden op een negatieve manier het leven van miljarden mensen.

Vandaar dat het stimuleren van kleinschaligheid zo belangrijk is. Dat is namelijk het antwoord op de roofbouw. Terug naar kleinschaligheid. Kleine gemeenschappen van mensen die samenwerken, samen leven en hun inkomen verdienen aan kleinschalige handel en landbouw ten dienste van de gemeenschap waarin zij wonen. Dan kan ook de zorgzaamheid en solidariteit weer terugkeren en het egoïsme verdrijven waaraan onze maatschappij kapot gaat. Ook verdwijnt de afhankelijkheid van de multinationals en hun oppermacht. Om de kracht van de gemeenschap nog eens extra te stimuleren kan de invoering van een lokale munt ook helpen.

Put moed uit de permacultuur (voedselbossen), de dacha’s en de stadstuinen van Cuba.

Cubaanse stedelijke landbouw maakt handig en efficiënt gebruik van de openbare ruimte. Het stedelijke landbouw programma werkt al meer dan 25 jaar en laat zien dat zelfvoorzienend leven en voedselveiligheid mogelijk is, zelfs in een omgeving met olieschaarste.

Het Russische dacha tuinieren heeft de Russen al meer dan 1000 jaar voedsel verschaft. Het begon als survival tuinieren en ontwikkelde zich tot een onafhankelijke zelfvoorzienende methode in de periode tussen de Revolutie en de Tweede Wereldoorlog en wordt tot op de dag van vandaag toegepast. In de 90er jaren redden zij hun leven er mee. Ook wij kunnen dit gebruiken om onze samenleving terug te krijgen.

In Nederland is een zelfvoorzienende samenleving veel dichterbij dan het lijkt, dankzij de aanleg van voedselbossen. Met deze speciale aanplant van een combinatie van bomen, struiken en planten die eetbaar zijn, kunnen hectares in ons land worden omgetoverd tot voedselparadijzen voor ieder.

Kortom breng de roofbouw van multinationals tot stilstand. Het is mogelijk. Maak gebruik van de voorbeelden die kleine groepen mensen tot stand brengen. En doe vooral mee.

Rob Vellekoop, 28 maart 2016

steunDLMnieuws336x140

5 Comments

 1. Mijn ervaring met het opzetten van een kleinschalig bedrijf in duurzame meubel-audioproducten, laat zien hoe weinig animo er is van financierders. Ze beoordelen puur op winstgevendheid en kwantiteit. Het kleine alternatief dat ik wil bieden voor de grootschalige massa productie van elektronica en meubels kan volgens hen niet levensvatbaar zijn. Ze snappen het niet en zien de noodzaak niet. Een ander probleem dat zich voordoet is dat duurzaam en ambachtelijk produceren de producten duur maakt. Dat verkleint de doelgroep aanzienlijk en het brengt mij in tweestrijd, want liever zou ik iets maken dat ook voor mensen beschikbaar is die geen aanzienlijke inkomens hebben.

  Zo raak je onvermijdelijk verstrikt in enerzijds de spelregels van de gevestigde economie en het ideaal een kleinschalig en duurzaam alternatief te bieden. Vooral de elektronicawereld is volledig in handen van grootschalige sjoemelaars. Consumenten hebben in het algemeen geen idee wat er achter schuil gaat. Waar de grondstoffen vandaan komen, wie tegen welke erbarmelijke arbeidsvoorwaarden het vuile werk doen en hoe de verkopers ( detailhandel) worden uitgeknepen om het eindproduct zo goedkoop mogelijk aan te bieden.

  Duurzaamheid en kleinschaligheid als antwoord op grootschalige productie gaat niet alleen over voeding. Het gaat ook over wonen, huizen bouwen, huizen inrichten, vervoer en communicatiemiddelen. En bedrijf zoals fairphone (www.fairphone.com) is een goed voorbeeld van milieubewust ondernemen. Het is pionierswerk in een wereld van markt- en winstgericht denken enerzijds en onverantwoordelijk gedrag van de consument anderzijds.

 2. Hetzelfde beeld in Frankrijk,

  Dorpen verworden tot eilanden temidden van chemische agro industrie.
  Round Up wordt verboden voor particulieren, en tegelijkertijd wordt het professioneel gebruik ervan voor chemische boeren gesubsidieerd. Glyfosaat komt in de waterbronnen terecht en veroorzaakt kanker onder de dorpsbewoners.
  Publieke diensten en scholen sluiten hun deuren en mensen trekken uiteindelijk weg naar de steden.
  Staatsbossen worden massaal gekapt en vermalen tot granulen/pellets voor moderne verwarmingsystemen die duurzaam worden genoemd.
  De ene dorpswinkel na de andere sluit de deuren, cafés volgen.
  Sociale dorpsstructuren vallen uiteen.
  Dorpspleinen bieden een lege blik.
  De aanwezigheid van auto’s in het straatbeeld verraden dat er nog mensen aanwezig zijn, maar ondanks de overvloed aan communicatiemiddelen leeft eenieder in een eigen wereld op zijn/haar eigen eilandje.
  Collectieve angst slaat de mensen dood terwijl ze nog leven.
  What’s next?

  Stay Human,
  Jos.

 3. Ren weg (Niet lopen) van de door banksters opgetuigd vals geldspel. Elke stap in de richting om jezelf los te koppelen van de bankster wurgsysteem is een stap verder verwijderd te zijn van deze financiële waanzin. Alternatieve en complementaire munten, cryptocurrencies, credit unions, ruilhandel, P2P, maatschappelijke organisaties, voedsel onafhankelijkheid zoals voedselbossen zijn essentiële te nemen stappen indien we ooit hopen verlost te worden van de gekte van het casinospel bedacht door de centrale bankster .

  Of wilt U liever blijven voortleven onder invloed van de financiële toverspreuken van de FED opperheks Janet Yellen??

  The Entire Global Economy Now Hinges on One Thing
  https://www.corbettreport.com/the-entire-global-economy-now-hinges-on-one-thing/

  Janet Yellen: Monetary Arsonist – Armed, Dangerous And Lost
  http://www.zerohedge.com/news/2016-03-22/janet-yellen-monetary-arsonist-armed-dangerous-and-lost

  Credibility Watch – Janet Yellen Crushes Recent Hawkishness, Unleashes Fresh Bout Of Soothing Dovishness: Live Feed
  http://www.zerohedge.com/news/2016-03-29/credibility-watch-janet-yellen-explains-how-dovishly-hawkish-fed-live-feed

 4. Heb een gruwelijke hekel aan alles wat me aan die multinationals doet herinneren!
  Mogelijk is dit ingebed in het DNA?
  Mijn vader had hier ook last van?

 5. Back to basics als straks Keizerrijk Multinational via de “vrijhandelsverdragen”, de komst van China volgend jaar op de Europese markt met zijn dumpgoederen, de bewuste afbraak door de centrale banken en de DAR = Digitalisering, Automatisering, Robotisering, die in hun voordeel gaat werken, sloopt wat er te slopen valt.
  Vond overigens deze website:

  http://www.itafit.nl

  Gaan we verder kijken dan onze neus lang is?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.