vrijheid2Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP-ers) bevinden zich in zwaar weer. Toch zouden zij hun werk met veel minder stress kunnen doen, dankzij de flexibiliteit en zekerheid van het basisinkomen. Ook zouden zij hun werk niet hoeven te staken wanneer er onvoldoende opdrachten zijn en zij zoals nu een bijstandsuitkering moeten aanvragen waarmee in combinatie zonder toestemming van de uitkeringsinstantie geen werkzaamheden meer mogen worden verricht.

Het onvoorwaardelijk basisinkomen is het recht van iedere Nederlander van 18 jaar of ouder. Het is strikt persoonlijk en er kan onder geen enkele voorwaarde op worden gekort. Aan dit recht zijn geen andere voorwaarden verbonden dan die hiervoor genoemd. Dat betekent dat het iedere burger de vrijheid geeft zoveel of zo weinig te werken als hij of zij wenst. Dat is het einde van alle beknellende regeltjes die er nu gelden bij bijvoorbeeld de AOW. Vrijheid blijheid dus.

Voordelen Basisinkomen voor zzp´ers:
– meer rust die ten goede komt aan creativiteit en ondernemingslust, dankzij het vangnet van het onvoorwaardelijke basisinkomen, waar de zzp´er in economische mindere tijden op kan terugvallen. In tegenstelling tot de bijstand die nu een zogenaamd vangnet biedt is het basisinkomen niet afhankelijk van het eventuele partnerinkomen, voor het basisinkomen geldt evenmin een sollicitatieplicht of andere tijdrovende activiteiten die de zzp´er beletten na een dip in werk weer verder aan de slag te gaan.

– het biedt flexibiliteit in periodes dat de zzp´er geen werk heeft doordat hij kan terugvallen op het basisinkomen in plaats van een bijstandsuitkering aan te vragen met alle bijbehorende belemmeringen.

– de zzp´er hoeft in principe geen arbeidsongeschiktheids- of ziektekostenverzekering af te sluiten.

– het basisinkomen loopt door ook wanneer de zzp ´er geen opdrachten heeft.

Commentaar
Het basisinkomen biedt de burger veel meer vrijheid dan de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ooit zal toestaan, ondanks hun naam. We  zijn een politieke partij aan het oprichten die het basisinkomen wil gaan invoeren in NL en daardoor de burger niet alleen meer vrijheid, maar ook meer zekerheid kan geven dan nu. Lees het Bouwplan Nieuw Nederland.

Rob Vellekoop, 5 augustus 2013, delangemars.nl

6 Comments

  1. In mijn ogen is in het ‘nieuwe Nederland’ iedereen ZZP-er. Dat is het opwekkende gevolg van de invoering van een basisinkomen. Het basisinkomen zou in een klap een einde maken aan de slavernij waarvan men denkt dat die achter in de 19e eeuw zou zijn afgeschaft. Maar dat was nog maar het begin, nu is het tijd om het af te maken; een einde maken aan baas-knecht verhoudingen.

    Weg baas en knecht. Iedereen eigen baas over zijn eigen leven. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is volgens mij een noodzakelijke voorwaarde om evenwicht in de samenleving te brengen. Het is goed voor zowel de knechten als de bazen. Voor de knechten omdat ze niet langer hoeven te laten malverseren door bazen, en voor de bazen die niet langer meer een (levens)lange zorgplicht hebben voor hun knecht. Dat is pas bevrijdend; de baas wordt zzp-er! Als deze nu-baas straks mensen nodig heeft voor zijn bedrijf zal hij werk-relaties moeten aangaan op voet van gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheden en voorwaarden.

    Dan worden we allemaal weer een ondernemer in een free enterprise. Dan worden we degenen die we in wezen zijn; autonome wezens, vrij om te kiezen, vrij om banden aan te gaan en weer te verbreken. De huidige ontwikkeling met de flexibilisering van de arbeidsmarkt loopt hier in feite al op vooruit. Alleen is die nog niet af. Flexibilisering kan alleen maar als er een gedegen-onvoorwaardelijk- vangnet is voor de nu- nog- werknemers, maar ook voor de nu-nog-werkgevers. Deze staan vandaag de dag ook vaak met de rug tegen de muur.
    Het is nu nog geen eerlijke strijd want de nu-nog-werknemer trekt aan het kortste eind omdat hij nog geen machtsfactor van betekenis is. Maar door een basisinkomen zal dat veranderen.

  2. Hoorde ik Rutte&co niet onlangs roepen dat wij zzp-ers weinig toevoegen aan de economie? Als dat zo is slaat BIP de economische plank mis met zoveel aandacht voor deze tobbers. Of zitten de liberalen ernaast met hun opmerking?

    • Beste Joost, door aandacht te besteden aan je medemens kan je nooit de plank mis slaan. Ook wanneer dat economisch minder opbrengt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.