rechtVorige week kregen we een telefoontje van mevrouw van Es. Zij had een WWB uitkering aangevraagd. Zij is een  alleenstaande ouder met twee kinderen van 2 en 4 jaar. Mevrouw van Es moest van de sociale dienst solliciteren en kreeg de verplichting om kinderopvang te regelen zodat zij beschikbaar zou zijn voor een traject waarbij ze kon werken met behoud van uitkering.

Mevrouw van Es kwam hierdoor zoals veel alleenstaande ouders in een lastig parket. De zorg voor haar kinderen na de scheiding koste haar veel tijd en moeite en zij wilde het liefst de kinderen zelf verzorgen. Uiteraard was ze wel bereid iets van scholing te gaan volgen maar full time werken leek haar in verband met de zorg van haar kinderen niet haalbaar.
Zij vroeg haar consulent van de sociale dienst of zij een vrijstelling van de arbeidsverplichtingen kon krijgen. Het antwoord was “nee dat doen wij niet in deze gemeente, en om die reden zijn al meerdere mensen verhuisd naar een andere gemeente, waar u wel vrijstelling kunt krijgen”.

In onze dagelijkse praktijk maken wij het vaak mee dat de gemeente helaas zijn burgers verkeerd of onvolledig voorlichten, maar dit spant toch wel de kroon.

Veel alleenstaande ouders willen liever voor hun jonge kind(eren) zorgen dan een baan zoeken. Met een bijstandsuitkering kan de alleenstaande ouder en dus ook mevrouw van Es hiervoor kiezen. De wet bepaalt namelijk dat indien men een alleenstaande ouder is en het jongste kind onder de vijf jaar is een vrijstelling van solliciteren kan krijgen van maximaal zes jaar. Mevrouw Van Es is niet meer verplicht werk te accepteren of te zoeken. Maar zij moet dan wel een opleiding of stage volgen. Zo heeft mevrouw van Es later betere kansen op een baan.

Dit alternatief, waar iedere alleenstaande ouder met een kind onder 5 jaar recht op heeft, is voor veel mensen een uitkomst maar wordt door de gemeente vaak genegeerd, of men geeft de vrijstelling tijdelijk, bijvoorbeeld voor een jaar.

Inmiddels heeft de rechtbank Den Haag in een zaak die Legal2People had aangespannen vastgesteld dat een dergelijke vrijstelling gewoon door de gemeente moet worden gehonoreerd tot het jongste kind vijf jaar is. De gemeente Den Haag had zelf bepaald dat zij een dergelijke vrijstelling slechts voor een jaar verleent. Ook weer een staaltje van eigen creatief denken ten
nadele van de burger.

Hetzelfde geldt voor de vrijlating van de inkomsten van de alleenstaande ouder die parttime werkt met kinderen onder de twaalf jaar en een bijstandsuitkering heeft. De wetgever heeft bepaald dat als deze werkzaamheden bijdragen aan de arbeidsinschakeling u een gedeelte van die inkomsten zelf mag houden. Ook dit wordt zelden door gemeentes gedaan.

Tip 1
Bent u alleenstaande ouder met kinderen onder de 5 jaar en wilt u scholing in plaats van verplicht aan het werk gezet worden. Dien dan een aanvraag in voor vrijstelling van de arbeidsverplichtingen wegens de verzorging van uw kind onder de 5 jaar. De gemeente heeft 8 weken de tijd om schriftelijk te beslissing op uw aanvraag. Bewaar een kopie van de aanvraag voor uw eigen administratie. Geeft de brief af bij het werkplein (met bewijs van inlevering) of stuur deze aangetekend op. Doe het altijd schriftelijk. De gemeente is ook verplicht om
schriftelijk een beslissing te nemen op uw aanvraag.

Tip2
Bent u alleenstaande ouder met kinderen onder de twaalf jaar en werkt u parttime? Vraag dan vrijlating van uw inkomsten aan. De gemeente heeft 8 weken de tijd om te beslissen op uw aanvraag. Bewaar een kopie van het verzoek voor uw eigen administratie. Geeft de brief af bij het werkplein (met bewijs van inlevering) of stuur deze aangetekend op. Doe het altijd schriftelijk. De gemeente is ook verplicht om schriftelijk een beslissing te nemen op uw aanvraag.
Mocht de gemeente een negatief besluit nemen op uw verzoek dan kunt u ons altijd bellen of mailen voor het indienen van een bezwaarschrift. Wij helpen u dan graag verder.

Bijdrage van mr. M.L.M. Klinkhamer

LEGAL2PEOPLE: Gratis advies voor mensen in de bijstand
Tel: 070 – 891 54 44
Legal2People@aol.nl
www.legal2people.nl

94 Comments

 1. Jeetje wat een reacties. Ben toch niet zo.boos. al ben ik wel verontwaardigd hoe er gezegt word als alleen ouder steun te krijgen. Mijn dochter is inmiddels 6 jaar. Wat ik in die 6 jaar heb moeten pezen om mijn kop boven water te moeten houden. En dan dit lees. Gemeente wijst je de deur. Ookal ga je er lichamelijk kapot.van. en als je werkt. Betaald de belasting de opvang. Die bijna net zo hoog is als je salaris. En dat maakt het belachelijk om alleenstaande te laten werken terwijl de belasting wel de opvang wil bekostigen maar niet de moeder. Daar begrijp ik dus niks van. 700 euro maandelijks naar de opvang en 1000 euro verdiende ik. Dus voor 300 euro.meer. En 4 dagen mijn kind niet kunnen opvoeden. Vindt het een vreemd systeem.

 2. ik ben bewust kinderloos gebleven, en heb een groot deel van mijn jongerenjaren als vrijwilliger gewerkt bij verschillende podia. Jammer dat dit nooit ergens gehononeerd wordt. Juist de overbevolking geeft de grootste problemen, huisvesting, files, vervuiling etc. en het lijkt me vreemd om dit probleem middels subsidie te vergroten. Mensen als ik hebben later geen kinderen die helpen. Dit is scheef beleid.

  • Had ik je ook al verteld dat je geen kinderen, geen vrouw, geen rijbewijs, je eigen huis moet opvreten en geen huis mag bezitten, geen auto mag hebben, je spaargeld moet opvreten en je alimentatie moet betalen?
   Leuk he zo’n leven waar je niets gegund wordt? Waarin mensen nog jaloers zijn op iets wat je eet of ziet?

 3. Ik woon nu al 4 jaren in gemeente Emmen met mijn zoontje, en heb nu iets meer dan 3 jaren een uitkering. In het begin wou ik het niet aanvragen dus leefde ik van mijn spaargeld.
  Ik solliciteer sinds ik hier ben geregeld maar er is geen werk aan deze kant. Voor een buitenlandse Is het nog erger ondanks ik gewoon Nederlands spreek. Ik heb wel werkervarings banen gehad, maar dat wassenaar maar om me bezig te houden denk ik.
  Ik wil hiermee duidelijk maken dat niet iedereen graag zit te wachten op de overheid om geld maar sommige van ons hebben geen keus.
  Ik ben al boven de 30 dus heb geen recht op studiefinanciering om te studeren dus ik wacht tot dat van lang leven leren gerealiseerd is zodat ik een opleiding op de HBO kan volgen en mijn kansen op een baan kan vergroten.

  • Een leven lang leren? Een opleiding? Serieus? Nou dan sta ik al 21 jaar stil. Tuurlijk leer ik iedere dag nieuwe dingen, maar dat is niet hetzelfde als een opleiding.

 4. Goeden dag
  Zie veel bekende problemen voorbij komen maar nu heb ik een vraag.
  Sinds 5 jaar ben ik een alleenstaande moeder van 6 kinderen.
  Altijd gewerkt maar mijn contract werd niet verlengd dus kwam ik in de ww. Solliciteren, alles deed ik om aan werk te komen, maar helaas.

  Ik meldde mij bij de gemeente apeldoorn, maar omdat ik naast een koopwoning ook nog schuld mee kreeg dus wwb en wsnp in de tijd van de schuldsanering, mocht ik vanwege psychische achtergronden niet werken dus 3 jaar niks. Nu is 2 december mijn wsnp einde, maar ik heb een zoon die in juli 18 wordt en deze doet een bbl opleiding maar heeft geen ander adres dan hier. aangezien zijn papa nooit naar ze heeft omgekeken.

  Nu heb ik dit jaar weer vrijstelling maar gezien het feit dat ik per juli geen recht meer heb op huursubsidie, kindergebondenbudget, zorgvergoeding en de containers komt er op neer dat mijn zoon per juli mij moet voorzien in de kosten en anders moet ik hem op straat zetten. En dat terwijl hij geen studiefinanciering krijgt, want met bbl opleiding heb je nergens recht op dus ook geen reiskosten, geen boekengeld, niks.

  Is er iemand die mij advies kan geven wil mijn kind die een opleiding volgt voor zijn verdere toekomst niet op straat zetten?

  • Beste Nathalie, voor bijstandszaken verwijs ik altijd door naar Legal2people.nl in Den Haag. Zij kunnen gratis juridisch advies geven over problemen die verband houden met de bijstand. Je kunt ze vanaf maandag bellen. Sterkte.

 5. Wauw ik zie een heleboel rare reacties van mensen die doen alsof iemand die dit wil aanvragen verwend is.
  maar staan jullie erbij stil dat niet iedereen hulp heeft?
  die mensen zijn er ook
  ik ben daar bv 1 van.
  Ik heb 2 kinderen 8 en 2 jaar oud.
  en ik heb alleen mijn moeder en een gastouder om op terug te vallen
  nu willen ze mij indelen van half 2 tot 11 dat houdt in dat ik mijn dochter alleen zie als ze uit huis gaat en een kwartiertje tussen de middag als ze niet overblijft en als ik thuiskom slapen ze beiden.
  mijn zoontje moet naar de opvanh van 9 tot 6 volgens de sociale dienst.
  en zij houden er geen rekening mee dat hij daar gehaald moet worden terwijl ik aan het werk ben en mijn moeder om medische redenen geen zorg kan dragen voor kleine kinderen.
  dus wat nou verwend!!!
  ik would kill to have 3 days of work.
  al is het alleen maar om even op adem te komen van alles zelf moeten doen en bedenken
  maar de tijden waarop ze mij indelen zijn belachelijk
  7 tot 5 vind ik geen probleem dan zijn we allen rond dezelfde tijd thuis.
  maar ik vertik het om mijn kinderen van 24 uur per dag ineens een uur per dag te gaan zien!

 6. Vrijstelling? Schei uit! Ik denk dat ik in de meeste schijtsituatie heb gezeten ooit. En nooit gedacht aan vrijstelling en in de bijstand.voor mijn kids NEE NOOIT!
  Ik zal werken voor mijn centen en ik zal er alles aan doen om niet in een.hulpeloze situatie te komen.
  Mijn ex heeft mij met een schuld achtergelaten en is van de aardbodem verdwenen
  Heb geen allementatie niks, maar door hard werken ben ik er mede door mijn familie uitgekomen.
  Al had ik tomaten moeten plukken of whatever, de bijstand is het laatste waar ik voor ga. Zo leer ik de kids dat er gewerkt moet worden voor de centen

 7. Hallo,

  Als alleenstaande ouder van kinderen ónder de 5 jaar( met vrijstelling solicitatirplicht) Wil ik graag een deeltijd studie volgen op de open universiteit. Er werd mij echter gezegd dat dat niet mogelijk was en dat vanuit de participatiewet is bepaald dat ik enkel een mbo voltijds studie mag doen of een HBO voltijd.

  Heel vreemd, wantr een aantal maanden geleden gaf mijn werkcoach aan dat ik een (deeltijd) opleiding kon doen (zonder enig beperking omtrent niveau e.d) cursussen of zelfs vrijwilligers werk…alles om in ieder geval te participeren en mijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

  Ik heb het sterke vermoeden dat ik heel bewust weer verkeerd wordt geïnformeerd. Wat kan ik nu het beste doen?

 8. Ik vrouw van 60 ben ook het traject ingegaan mijn werk smerige stinkende toiletten schoonmaken en solliciteren niemand wil mij aangezien mijn leeftijd

 9. Is het geven van een voorbeeld aan je nageslacht nog een overweging? Lees zoveel ‘kan niet’ maar ik en velen anderen konden en kunnen het toch ook? Nee, makkelijk is en was het niet en zwaar zeker. Leuk ook niet altijd, maar je moet een deel wel uit handen geven aan kdv en Bso. Gelukkig went alles en is het alleen maar goed voor je kinderen om behalve jou nog eens andere opvoeders in de vorm van profs te zien. Financieel wel een enorme investering maar later pluk je er de vruchten van. Maar weinig kan uiteindelijk op tegen de voldoening van onafhankelijkheid. Zie het terug in de kinderen. Het allerbelangrijkste.

 10. Beste,

  Eigenlijk is dit toch je reinste discriminatie voor hardwerkende ouders.
  Het is echt niet eerlijk dat de ene ouder wel en de andere ouder niet hoeft te werken.
  Ik zie in mijn omgeving veel alleenstaande moeders die een lui leventje genieten met een uitkering, daarnaast woont de partner vaak op papier ergens anders.

  Wij zijn hardwerkende ouders, we zijn parttime gaan werken om voor onze kinderen te zorgen.
  We hebben 4 kinderen waarvan 3 onder de 5 jaar. Wij werken en verzorgen toch ook gewoon deze kinderen.. wij krijgen toch ook geen vrijstelling om te werken? Waarom een ander dan wel? Het is afzien en soms echt ongelooflijk zwaar maar dat is toch de bewuste keuze als je kinderen neemt.

  Dit brengt meteen een issue aan waarom er steeds meer mensen ervoor kiezen om geen kinderen te nemen. Stel je de maatschappij over 25jaar eens voor als alle hardwerkende competentie mensen ervoor kiezen om geen nakomelingen meer te produceren en dat het systeem de ‘luilakken’ stimuleert.

  Allemaal leuk en aardig, een sociaal systeem zijn we helemaal voor, maar net als op zoveel fronten is het sociale systeem nogal asociaal geworden voor degene die het moeten dragen.

  • Is het kenmerk van fascisme niet per definitie dat de ene persoon zich met geweld wil mengen in het leven van een ander persoon? En waarom zouden mensen met een uitkering een verwijt gemaakt worden als ze er recht op hebben, en u met uw hardwerkende gedrag alle banen in pikt? Over 25 jaar is de koelkast al jaren leeg als uw hardwerkende broeikasgassen de temperatuur boven de zes graden hebben doen stijgen. Neem ook een uitkering! De wereld vergaat over enkele jaren! En het zijn de racisten die andere mensen langdurig in schrijnende armoede drukken in een poging er zelf een winstje uit te halen. Eerlijk delen begint niet bij anderen hun werkloosheid te verwijten.

  • Als jij Het als ‘hardwerkende ouder’ zo goed hebt. Good for you!
   Val er andere niet mee lastig als je de situatie niet kent of weet! Ieder z’n leven en ieder z’n ding. Bevalt t niet ga je ook lekker de uitkering in. Very simpel!

 11. Geldt dit ook voor een alleenstaande moeder die ww heeft aangevraagd nadat ze uit de ziektewet kwam. Je moet dan werkzoeken en solliciteren van het uwv maar ze wil de zorg dragen over haar kind?

 12. Ik ben moeder van 4 kinderen onder de 12 jaar de jongste is net 1 jaar geworden. Ik probeer dus ook vrijstelling te krijgen omdat de kosten voor mij te hoog zijn om een opvang te betalen nu moet ik dus voor 15 aug oppas hebben anders raak ik mijn uitkering kwijt maar de sociale dient biedt hier geen hulp bij wat kan ik doen??

  • Vraag vrijstelling van solicitatieplicht aan bij je werkcoach! Z.s.m.
   Ze kunnen met een kind van 1 jou dat niet weigeren! Zo wel, dan zit internet vol met GRATIS juridisch advies voor mensen in de bijstand. Zij helpen je verder!

 13. Basisinkomen voor heel het land invoeren en al die mensen worden daardoor niet meer over de kling gejaagd! Het zou toch ook eens een keer menselijk worden!
  http://www.beursblik.nl/columns/zelfs-warren-buffett-ziet-het-in-tom-lassing.html
  Mijns inziens horen kinderen, zeker de eerste vier levensjaren, hun eigen moeder op roep-/hoorafstand te hebben! Anders leert het kind nooit hoe het zich in vertrouwen kan hechten aan iemand.
  Citaat: “Op het kinderdagverblijf hebben baby’s een hoger cortisolniveau dan thuis. Dat komt doordat er veel meer lawaai is, hun moeders niet beschikbaar zijn en ze langer moeten wachten op verzorging” Uit het artikel “Kind op crèche heeft vaker last van stress” van Iris Pronk in Trouw.nl (28.05.2010).
  Citaat: “Relaties en de interacties tussen mensen is waar het menselijk leven voornamelijk om draait. Het hebben van betekenisvolle relaties met andere mensen geeft het leven waarde; zoals de bijzondere relatie en van nature speciale band van kinderen met hun ouders.” Uit http://www.herverbinden.nl/
  Relaties en interacties, … het belangrijkste! Hoe zal een baby/peuter/kleuter dat ervaren: door je allereigenste moeder afgedankt te worden!

 14. Hallo ik heb een vraag ik zit momenteel in de bijstand maar ben een traject aan het volgen vind wel heel leerzaam maar ze willen dat ik ga werken. En heb al van alles geprobeert omrent me zoontje tis een zorge kindje die vaak ziek is en ook kwa gedrag een moeilijk kereltje is en ik krijg gewoon totaal geen oppas geregeld wat kan ik doen? Vanaf september oktober gaan we het proberen met school van de kleine man dan is die 4 jaar kan ik tot die tijd vrijstelling krijge? Groetjes jessica

  • Beste Jessica, deze vraag kan je beste voorleggen aan Legal2People, dat zijn juristen gespecialiseerd in bijstandszaken. Zij kunnen je gratis adviseren. Zie legal2people.nl

 15. Goedemiddag mevrouw, meneer.
  Ik heb onlangs begrepen dat erbij een vorm van discriminatie in de Amsterdamse houding naar alleenstaande ouders wordt aangenomen.
  Mijn dochter die net een kindje van 10 maanden heeft vroeg aangegeven haar consulent van DWI over
  de vrijstelling, dit is alleen voor arabishe mensen zonder diploma. Werd haar verteld. Uw moeder kan toch oppassen en zodra er plek is bij de kinderopvang kan uw dochtertje daar naar toe.
  Ik zal uw comments op deze site laten lezen en hoop dat ze hier haar voordeel kan maken.

 16. Goedendag! Mijn vrouw en ik gaan uit elkaar; ze is 23 jaar. We hebben twee kinderen, 6 en 2 jaar. Kan zij ook vrijstelling krijgen? Gezien haar leeftijd en bijstandsuitkering die ze gaat aanvragen?

 17. Hallo, ik heb 2 kinderen waarvan 1 onder de 5, ik ontvang een deel bijstand en werk er parttime bij, dit deed ik al voor ik in de bijstand kwam. Ik ben gescheiden, en kan nu geen oppas meer regelen en wil graag mijn baan opzeggen, is dit mogelijk?

  • Dag Sanne, je kunt het beste je vraag voorleggen aan Legal2People.nl. Zij zijn juristen gespecialiseerd in bijstandszaken en geven gratis advies.

 18. mag je ook een thuis scholing volgen?
  want slaat natuurlijk nergens op als je niet wil werken om vooor je kind te zorgen dat je wel 5 dagen naar school moet en ze dan alsnog naar een kinderopvang te brengen neem aan dat die vrijstellikng juist bedoelde is om 7 dagen in de week zelf voor je kind te zorgen

  • De tijd waar je naar school mag is meest voor een deeltijd opleiding en denk aan dag delen. Ook met vrijstelling ben je verplicht je aan een traject te houden. School, vrijwilligerswerk etc.. Dus oppas of Kdv komt sowieso van pas ?

 19. Ja maar als je scholing doet dan ben je toch ook niet thuis voor je kinderen als alleen staande ouder? Kinderen in opvang dumpen en hele dag zorgen maken gaat het wel goed met je kinderen en zeker kinderen onder de 3 ..verplicht aan het werk of scholing.. maakt dus niks uit!
  Ze zouden zowieso eigenlijk de vrijstelling moeten geven aan alleenstaande ouder tot 5 of 6 jarige kinderen..

 20. Ik denk dat het ook belangrijk is om te beseffen, vooral de vierde colonne zoals deze beroepsgroep vaak genoemd wordt dat zij met een risico rondlopen. Het risico wat ze nemen is vanuit totale onnozelheid alle ruimte nemen die de functie hen geeft om een persoonlijk machtsspel uit te voeren tegen weerlozen in de samenleving.
  Ik wil absoluut niet alle ambtenaren op een hoop smijten maar net zoals bij de politie zijn er types die letterlijk misbruik maken van de macht welke zij over mensen hebben. Nogmaals, het zijn de miezerige stiekume lafhartige karaktertjes die het sadistische genoegen erin scheppen om de zwakke medemens af te knijpen.
  In tijden van oorlog zie dit soort karakters tevoorschijn komen als kakkerlakken.
  Iedereen weet hoe het na de oorlog afliep met de collaborateurs en verraders.
  Zij dachten onder de vleugels van de Duitse bezetter hun zieke gang te kunnen gaan.

  Ook aan deze zieke tijd komt een einde. Er zal ooit een afrekening komen met al deze poppetjes die nu iedere vorm van menselijkheid hebben laten schieten. Ooit komt er een afrekening met types die zich schandelijk hebben verrijkt over de rug van zwakkeren in de samenleving, met name zieken en ouderen.
  Onder dit regime lijkt het alsof er geen vuiltje aan de lucht is en men woekert maar door.
  Laatst zei een of ander windei dat mensen zonder werk met een uitkering labbekakken zijn die te lui zijn om te werken enz. enz. bla bla bla. Zo’n leeghoofd beledigd, generaliseert en maakt stemming.
  Ook zijn naam is genoteerd!!!!!!

  • Hans de Boer
   Bestuurder
   Hans de Boer is een Nederlands ondernemer en bestuurder en voormalig voorzitter van MKB-Nederland. Per 1 juli 2014 is hij voorzitter van VNO-NCW.

   Daar zit het midden en kleinbedrijf nou echt op te wachten op zo’n rechtse labbekak!!!!!!!!!!!

 21. hallo
  ik zit met veel vragen, ben bijna 29 en heb een zoontje van 2 jaar.
  heb sinds september 2014 een bijstanduitkering en zitten ze op me hielen dat ik moet werken. vond dat heel moeilijk als alleenstaande ouder om me kleine naar de opvang te brengen.
  maar ben toch 12 uur per week gaan werken van november tot februari 2015
  hellaas werd me contract niet verlengd. dus ik opzoek naar andere mogelijkheden.
  heb nu besloten ik september 2015 weer naar school ga.
  ik ga een 2 jarige hbo opleiding volgen.
  alles is al geregeld.
  ik heb een gastouder voor me kleine vanaf september maar toch zit sozawe gemeente rotterdam op me hielen. ik heb gevraagd om een vrijstelling, omdat ik vanaf 1 september geen uitkering meer nodig heb, maar studiefinanciering krijg.
  maar ze zeggen dat dat niet geld in deze gemeente.
  help!!! want ik word hier gek van!!
  ik zou graag vrijstelling willen voor 2.5 maand zodat ik die tijd nog gewoon met me kleine kan doorbrengen.
  zou ook niet weten hoe ze zo snel opvang voor hem kunnen regelen.

  alvast bedankt.
  whitney

 22. Hallo,
  Alweer een alleenstaande moeder van een 6mnd oude baby, afgeronde MBO 4 opleiding, studieschuld ivm beeindingen van HBO opleiding. Ik ontvang bijstand, maar moet mij voor augustus inschrijven voor opleiding om nog 2 jaar gebruik te maken van studiefinancieering. Moet maar een andere niveau 4 opleiding gaan volgen omdat HBO niet haalbaar lijkt. Ondertussen groeit mijn studieschuld, hoe zit het met geen sollicitatieplicht omdat een kind dan te veel in de opvang zit en dit niet goed is voor de ontwikkeling van een kind? Kan het dan wel 5 dagen in de opvang voor het volgen van onderwijs? nieuwe onderwijs regelingen vragen 1040 klokuren in de klas….
  Ik weet niet hoe nu verder…komende maandag gesprek maar wat zijn mijn rechten?

 23. Hoe zit het als je in de ww zit? Dochter is 7 maanden en krijgt nog borstvoeding weigert de fles en tuitbeker eten gaat moeizaam dus geef ik nog borstvoeding op verzoek.. Wil graag werken maar krijg het spaans benauwd als ik aan mn dochter denk.. Heb nog een zoon van 9 en woon sinds een jaar samen..

 24. Hallo, Zelf ben ik alleenstaande moeder van 3 kinderen. De jongste is 8 maanden ( zelf word ik In november 27)

  Nu heb ik de volgende vraag; Tegen mij is gezegd dat mijn uitkering over 3 maanden stop gezet word, omdat ik een opleiding dien te volgen. Ik wilde dit graag, maar het liefst een deeltijd opleiding, zodat ik er ook kan zijn voor mijn kinderen. Helaas, heb ik dan geen recht op een studiefinanciering, en moet ik dus een voltijdige opleiding volgen. Ik kijk hier enorm tegen op en denk ook niet dat mij dit gaat lukken. Niet alleen wil ik er nu, na een hectische tijd er zijn voor mijn kinderen, maar persoonlijk denk ik niet dat ik de zorg voor mijn kinderen + voltijd studie vol kan houden. Ik vind de druk vanuit de gemeente vreselijk, en zit enorm in de stress.

  Wat kan ik het beste doen? Is er misshcien een mogelijkheid om een deeltijd studie te doen, aangevuld met een bijstandsuitkering? Ben ik op dit moment écht verplicht een opleiding te volgen?

  • Hallo ik ben ook alleenstaande met 4 kinderen hen vrijstelling van de sollicitatie plicht aangevraagd maar moest ook een opleidingen volgen vanwege de scholings plicht als je nog geen 27 bent en geen starterkwalificatie hebt moet je dat doen alleen de wet zegt tenzij het de alleenstaande te boven gaat hier wordt echter niet naar gekeken en hebben mij negeert ook is het zo dat ik meerdere keren aangegeven had dat het financieel niet haalbaar zou zijn hoe moest ik de kinderopvang betalen gelukkig kan mijn moeder oppassen heb een 1 jarige opleiding gevolgd ben er nog mee bezig maar mijn moeder heeft inmiddels werk gevonden waardoor mijn oppas wegvalt ik ben dus genoodzaakt mijn opleiding te stoppen de gemeente geeft aan dat ze geen opvang vergoeding verlenen hoe dan ook er zijn echt wel regels die alleenstaande ouder onthouden word het is verstandig zoveel mogelijk juridisch op te zoeken zodat je sterk in je schoenen staat wamt voor de gene die hard hun best doen word heb behoorlijk moeilijk gemaakt

 25. geachte mr Klinkhamer ,
  ik ben alleenstaande in de bijstand met een kind onder de 5 jaar ,
  ik woon in de gemeente Haarlem , ik ben 1 keer bij een contact persoon bij de gemeente Haarlem geweest en deze persoon heeft mij meteen ingedeeld in een traject waar ik nu schroefjes in een doosje moet doen , ik heb hem en mijn traject begeleider meteen laten weten dat ik wil studeren , ik heb inmiddels ook vrijstelling sollicitatie plicht art. 9a ingediend maar …………………….
  Ik moet 8 weken wachten op de schriftelijke goedkeuring , ben ik NU wel verplicht om in traject 3 dagdelen te werken of kan ik contact opnemen met mijn contact persoon van de gemeente en traject begeleider om te zeggen dat ik recht heb op vrijstelling en dus niet meer naar traject ga om schroefjes in een doosje te doen

 26. Ik heb ook een kind van 2 maanden. Ik zit in bijstand participatie uitkering en heb geen recht op vrijstelling van sollicitatie plicht, terwijl op deze site duidelijk wordt aangegeven, als alleenstaande ouder met bijstand en een kind heeft onder de 5 jaar, dan kan je vrijstelling krijgen. Maar er klopt niks van

  • Als jij in de bijstand zit, en je hebt een baby van 2 maanden dan heb je inderdaad recht op vrijstelling tot je kind 5 is! Dus er klopt wel wat van. Legal2people.nl is een hele goeie voor jou. Gratis juridische hulp!

 27. Goedendag ik zit niet in de bijstand maar wil wel voor me Kids zorgen in zit in de schuldsanering en heb 2 jongens de derde is op komst ik wil nu erg graag zelf voor me Kids gaan zorgen omdat ik het echt niet kan betalen om allebei naar het kdv te brengen wat en hoe moet ik het aanpakken om voor me Kids te kunnen zorgen ik heb altijd gewerkt fulltime ben nu wel alleenstaande moeder Mvg cindy

 28. Ik heb ook een vraag
  Ik ben 24 jaar heb een zoontje van bijna 2 jaar
  Ben sinds half jaar alleenstaande ouder helemaal nieuw voor mij
  Moest de bijstand in na 3 maanden klote eindelijk gelukt,
  Kon geen werk niks vinden wou vorig jaar al terug na school maar wat toen te horen kreeg was dat te oud was ma goed,
  Dit jaar kon ik wel studie volgen vaag maat ja ik mag in september beginnen.
  Nu loop ik in een project van de sociale dienst
  1,5 dag werken en 3 dagen van 3 uur per dag een workshop volgen
  Prima heel leuk en aardig maar ja zit met me zoontje kreeg 3 dagen de tijd om wat te regelen
  Heb 1 voordeel woon bij me ouders in mja eigen woning kon/kan niet betalen nog
  Maar goed me moeder wil wel oppassen geen probleem maar die zit ook niet altijd lekker in haar vel ze heeft 2 ziektes sjogren syndroom en sle het is voor haar dus ook zwaar en soms lastig om zone kleintje hele dagen bezig te houden nu zegt sociale dienst heel makkelijk ow opvang joh makkiee hmm ja wie betaald dat dan

  Der wordt zO makkelijk gedacht
  Wil best werken en/of school maar ja financieel moet het ook maar kunnen
  Ik vraag me af of ik het straks allemaal red
  Studie betalen me eigen vaste lasten kleine jongen zorgen dat ie alles behoud en ik hoop straks eens op me zelf te kunnen of verwachten ze dat Tot me 40ste bij pa en ma blijven

  Sinds we met die workshops bezig zijn ben je niet meer zo bezig met solliciteren als wat eerder deed
  Heel frustrerend

 29. ik ben een alleenstaande moeder van 22jaar met een zoon van 3 jaar. ik volg een studie+stage. ik vind het zo ontzettend moeilijk om de zorg met school te combineren maar omdat ik financieel totaal niet sterk sta. ben ik wel constant aan het solliciteren met de hoop dat ik toch een kansje kan krijgen. maar de meeste ondernemers zoeken 16jarigen en met de leeftijd van 22 jaar word ik al als TE OUD gezien met andere woorden DUUR.

  wanneer ik naar stage of school moet zit mijn zoon op de opvang. wanneer hij ziek is moet ik hem wel thuis houden(gelukkig niet bij elke hoest) maar het is dan wel zo dat ik stage moet afzeggen wanneer hij echt ziek wordt. er is verder niemand die op hem zou kunnen passen zodat ik er alsnog naar toe kan gaan. ik vraag me daardoor vaak genoeg af “stel dat ik wel die kans krijgt op een baantje, en stel hij word ziek, wat moet ik dan?” .

  soms zie ik ook andere jonge moeders en hun kind(eren). en hoe ze erbij lopen en dan denk ik. “hoe dan? ” “zit je in de schulden om de nieuwste merk/sportschoenen te dragen” of helpt jou familie jou een eindje op weg? of heb je een baantje?” en dan is de antwoordt toch..’ik volg een opleiding net als jij’ ” dus dan krijg je hetzelfde binnen als ik..denk ik dan”
  Hoe kan het anders? dat je dezelfde leeftijd hebt als ik. je volgt een studie waar een stage bij hoort. je hebt zelfs 2 kinderen onder 4jaar. je hebt een rijbewijs en je eigen auto. je woont al op jezelf net als ik. Maar ik kan me geen rijbewijs veroorloven laat staan een auto en nog een kind erbij! en zeg me niet sparen want met alle kosten die met 1 kind al komen laat staan 2 kinderen en je inkomen is stufiefinanciering en toeslagen met die kun je niet zoveel sparen.

  Wat is de wondermiddel?
  a.u.b. vertel het me. ik sta met mijn tenen over het rand.

  Gr. Ms Probeert het te begrijpen.

  • Kunt un me ook een standaard vrijstelling sollicitatie brief doen toe komen a.u.b. Heb ook 2 kinderen onder de 5 jaar en heb ook een wwb moet ook aan allemaal trajecten doen en veel solliciteren. Ik wil niets liever dan weer aan het werk. Maar vind het vreselijk duur al die opvang en dat ik me kinderen bij vreemde moet laten, ik wil liever zelf voor me kinderen zorgen en me moeder kan wel oppassen maar ze is ook vaak ziek en kan niet altijd. Ik wil rustig een baan vinden en dat me kinderen ook wat ouder zijn en al voltijd naar school gaan en deels opvang. Ik wil ook een vrijstelling aanvragen. Ik ben 32 jaar en zit al 3 maanden in de wwb.
   Echt hartelijk dank!!

 30. Hallo, ik ben een alleenstaande moeder met een kind van 1,5 en een kind van 6. woon bij mijn vader in en heb een bijstandsuitkering. Ik ben al 7 jaar getrouwd, maar mijn man zit in het buitenland en kan hem niet naar Nederland krijgen tot ik een jaarcontract heb of werk met een verklaring van de werk gever ( zelf ben ik Nederlands ) . De laatste 2 jaar was ik bij hem in Jordanië maar omdat het begon te broeien door de IS heeft hij ons terug naar Nederland. De gemeente ziet mij als een alleenstaande moeder, ik word er dus ook voor gekort en mijn vader dus ook, elke dag dat mijn moeder op mijn kinderen op en rijdt mij van Apeldoorn heen en weer . Omdat ik in de gemeente Brummen woon die samen is gegaan met Apeldoorn, moet ik verplicht stage lopen in Apeldoorn tussen de 26 en 32 uur. De gemeente Apeldoorn zegt dat ik geen vrijstelling heb en als ik niet kom houdt mijn uitkering op. Ik heb al de sollicitatie trainingen gehad en 9 weken stage die verlengt zijn met nog eens 9, nergens word ik aangenomen want ik moet blijven solliciteren ( ik wil ook graag werk ) Straks na de 9 weken begint waarschijnlijk alles weer op nieuw. Ik wil niet zeuren maar wat voor rechten hem ik eigenlijk .

 31. In 2013 heb ik vrijstelling gevraagd en het werd afgewezen. Toen was mijn dochtertje 6 maanden oud en kreeg alleen borstvoeding en ik heb nog twee dochters nu van 10 en 7. Ik had het best zwaar maar toch vond mijn klantmanager niet een goeie reden om mijn een vrijstelling te geven.
  Ik ben van plan om weer een vrijstelling aan te vragen, omdat ik nu heel erg druk heb met de kinderen.De vader van mijn kinderen heeft ons in de steek gelaten en nu sta ik helemaal alleen voor met de verzorging van mijn kinderen. Ik ben bang dat het weer afgewezen wordt.

  • Geachte meneer Klinkhamer,

   In 2013 heb ik vrijstelling gevraagd en het werd afgewezen. Toen was mijn dochtertje 6 maanden oud en kreeg alleen borstvoeding en ik heb nog twee dochters nu van 10 en 7. Ik had het best zwaar maar toch vond mijn klantmanager niet een goeie reden om mijn een vrijstelling te geven.
   Ik ben van plan om weer een vrijstelling aan te vragen, omdat ik nu heel erg druk heb met de kinderen.De vader van mijn kinderen heeft ons in de steek gelaten en nu sta ik helemaal alleen voor met de verzorging van mijn kinderen. Ik ben bang dat het weer afgewezen wordt.

 32. Geachte mr. M.L.M. Klinkhamer,

  Begrijp ik het goed … ? Als ik part-time werk heb heb ik recht op een vrijgesteld van sollicitatieplicht en Vrijlating van inkomsten tot mijn jongste kind 5 jaar wordt?

  Alvast bedankt

  MVG Diana MK

 33. gemeente beesel zegt dat ontheffing van arbeidsplicht voor alleenstaande ouders met kinderen onder 5 verdwijnt per 1 januarie 2015, klopt dit? ik snap er niks meer van

  • Beste mevrouw,

   Ook in de nieuwe Participatiewet blijft de vrijstelling voor alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar gewoon bestaan in artikel 9a. U kunt het beste deze schriftelijk aanvragen. Als u ons een email stuurt kunnen wij u een standaard brief vrijstelling sturen.

 34. Terug mij is gezegd dat ik niet voor vrijstelling in aanmerking kom omdat ik met mijn oudste kind fulltime gewerkt heb. Klopt dit?

  • Beste Claudia,

   Dat klopt niet. Ook al heeft u met uw oudste kind fultime gewerkt dan nog kunt u de vrijstelling gewoon krijgen. Ook in de nieuwe Participatiewet blijft de vrijstelling voor alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar gewoon bestaan in artikel 9a. U kunt het beste deze schriftelijk aanvragen. Als u ons een email stuurt kunnen wij u een standaard brief vrijstelling sturen.

  • Ook in de nieuwe Participatiewet blijft de vrijstelling voor alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar gewoon bestaan in artikel 9a. U kunt het beste deze schriftelijk aanvragen. Als u ons een email stuurt kunnen wij u een standaard brief vrijstelling sturen.

 35. Bij mij precies hetzelfde moet met mijn kind steeds naar oogarts dermataloog en longarts dan weer dokter en het kan hun niks schelen ze willen dat ik me kind de hele dag op de opvang dumpt en ga werken. Maar zoals deze dame hierboven zegt zou ik ool graag antwoordt op willen weten.

  • Ook in de nieuwe Participatiewet blijft de vrijstelling voor alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar gewoon bestaan in artikel 9a. U kunt het beste deze schriftelijk aanvragen. Als u ons een email stuurt kunnen wij u een standaard brief vrijstelling sturen.

 36. Top artikel! Ik ga ervoor.

  Hoe zit het met de scholingsplicht? Aangezien mijn scheiding voortduurt met rechtszaken, voogd en incassoburo’s? Ik heb nog heel veel andere verplichtingen/zorgen.

  En ik las ook dat de opvang bij het kind moet aansluiten. Mijn klantmanager binnen de gemeente denkt daar heel anders over. Gewoon het kind plaatsen en de problemen zijn niet hun zorg. Ik bedoel, je hebt ook levensovertuiging, voeding, opvoeding etc. Het moet toch passend zijn? Wat zijn deze criteria?

  Groetjes,

  Rachel

  • Beste Rachel,

   Hopelijk is de ontheffing inmiddels geregeld. De gemeente dient binnen 6 maanden na de ontvangst van het ontheffingsverzoek een plan van aanpak op voor de invulling van de re-integratievoorziening. In deze plan van aanpak moet onder andere vastgesteld worden hoe u aan de re-integratie verplichtingen (scholingsplicht) gaat voldoen, hoeveel uren u moet besteden aan deze scholing, de kinderopvang, kosten van de scholing etc . Na het opstellen van het plan van aanpak verricht de gemeente iedere 6 maanden een heronderzoek naar deze voorziening. Het onderzoek strekt zich mede uit tot de naleving van de in het plan gemaakte afspraken. Bovendien kan het aanleiding geven tot het wijzigen van de voorziening of tot het opstellen van een gewijzigd plan van aanpak.

 37. Leuk dat ik kan worden vrijgesteld van sollicitatieplicht, maar wie past er op mijn kind wanneer ik moet voldoen aan de scholingsplicht die daar tegenover staat?
  mijn dreumes (16 mnd) heeft nooit gesnapt wat fles of speen is en raakt volledig overstuur als ze niet aan de borst kan wanneer ze moe of dorstig is (zo’n vier keer per dag en twee keer per nacht nog..) Ik heb tot nu parttime thuis gewerkt (als gastouder) en help veel op de school van mijn oudste. ik wil vrijwilligerswerk doen (al concreet) waarbij ik de kleine mee kan nemen, maar naar school zónder haar?

  • De gemeente dient binnen 6 maanden na de ontvangst van het ontheffingsverzoek een plan van aanpak op voor de invulling van de re-integratievoorziening. In deze plan van aanpak moet onder andere vastgesteld worden hoe u aan de re-integratie verplichtingen (scholingsplicht) gaat voldoen, hoeveel uren u moet besteden aan deze scholing, de kinderopvang, kosten van de scholing etc . In uw geval is wellicht een thuisstudie een optie? Na het opstellen van het plan van aanpak verricht de gemeente iedere 6 maanden een heronderzoek naar deze voorziening. Het onderzoek strekt zich mede uit tot de naleving van de in het plan gemaakte afspraken. Bovendien kan het aanleiding geven tot het wijzigen van de voorziening of tot het opstellen van een gewijzigd plan van aanpak.

 38. Mijn naam is Margaret, werkt sinds 2007 bij SW plaats.
  Vandaag zijn wij wezen staken, heel jamer genoeg hebben
  van wat ik waarneemt en ziet dat de mensen geen
  benul wat,de gevolgen zijn op het bezuinigen op SW plaatsen.
  En uiteraad ook de uitkering en Wajong.
  (Heel vaak hoor ik, de regering doet toch, wel waar zij zin hebben).
  Ik wil hierbij mijn stem laten horen, dat ik er totaal er niet mee
  eens ben met de bezuiniging plannen die zij willen gaan invoeren.
  Op de zwakte en de chronische zieken en hun gezinnen en
  anderen zeer hard zal treffen, en tevens ook discrimineren is
  om deze reden,dat grote criminele graaiers genaamd de
  kabinet hun zakken vullen en ook nog extra bonus innen met hun vrienden, die in grote bedrijven en in banken zitten,waar zij
  zelfs ook nog is even handtekening neer zetten en nog is
  weer even vangen.
  Endat Europese parlementair leden, waar het kabinet ook lid van is.
  Zij en vrienden daar in Brussel betalen nul, comma nul renten!
  En ook hun hebtzucht en macht zijn onverzadigbaar.

  Het kan niet zo zijn, dat straks als eerste grote groepen ouderen
  en chronische zieken, als eerste eruit gezet werden en dan
  straks ook nog is even op straat belanden omdat zij en andere
  groepen de kosten niet meer kunnen betalen o.a doorop lopende
  eigenbijdragen,huur en gas,licht belasting etc.
  En naar een jaar weer terug komen, met nog meer minder dan mimunumloon wat, nooit meer zal worden en geen rechten, wat een slaaf ook niet hebt.
  NU zie je steeds meer en meer dat de plekken ingenomen werden
  door mensen met uitkering en nu ook meer door gesubsidieerde
  uitzendkrachten.
  Er zijn wel banen voor mensen met een uitkering, terwijl er geen
  banen zijn voor de gene die ontslagen zijn door crissis
  wat al 12% is ,als het niet meer is.
  POST nl. en andere bedrijven waar,mensen zijn ontslagen,komen
  daar, na twee jaar(uitkering) weer terug met 500 euro minder inkomsten.
  KPN, thuiszorg instantie , weer werden er mensen ontslagen.
  Ook daar zullen ongezwijfeld, de banen ingenomen werden door
  uiterkeringgerechtig, die nooit meer dan een minimumloon zal
  verdienen en geen cao rechten hebben.
  Hoe wij mensen hier in Nederland gedistrimineert werden tegen
  over dat vluchtelingen en Polen en Bulgaren alles krijgen,waar
  niks tegen over staat.
  Steeds meer en meer werden wij mensen hier Nederland verkocht
  en verhandeld,verraden door het kabinet
  Wat ik ik heel erg vindt,dat er geen eerlijke rechters en advocaten
  zijn die dit niet aankaarten en de andere kant op kijken.
  En net of doen, ik heb het nooit geweten.

  Mevrouw, M.de Jong

 39. Ik werk een aantal ochtenden per maand en word aangevuld tot bijstandsniveau heb een kind een geen partner. Wat wordt er precies bedoeld met vrijlating van inkomsten? Dat je, hetgeen je parttime verdiend zou mogen behouden? Ik moet ook solliciteren elke week, 5 sollicitaties en 5 inschrijvingen bij een uitzendbureau. Ik vind dat nogal veel, naast werk en kinderverzorging. Is dat wel reëel allemaal?

  • In principe worden alle inkomsten gekort op uw WWB uitkering. Er is echter een uitzondering.Vrijlating van inkomsten is mogelijk gedurende ten hoogste zes aaneengesloten maanden tot 25 procent met een maximum van
   € 194,00 per maand, voor zover een uitkering wordt ontvangen en dit naar het oordeel van burgemeester en wethouders bijdraagt aan de arbeidsinschakeling (artikel 31 lid 2 onder o WWB)Kortom er zijn mogelijkheden tot vrijlating.

   Informeert u goed bij u gemeente en vraag de vrijlating gewoon aan. Vaak wordt vergeten het toe te passen.

 40. Ik heb aanvullende bijstand. Twee van mijn drie kinderen hebben een vorm van autisme. 10 en 17 jaar. Zelf heb ik sinds 10 jaar last van mijn rug. Gelukkig gaat het beter. Beide kinderen hebben veel structuur en begeleiding nodig. Deze situatie in combinatie met mijn scheiding en financiële situatie. Als ik gekort zou worden zou dat desastreus zijn. Ook al omdat derde deze week beslag hebben gelegd op mijn rekening van ruim 1500€ . Zonder enige vorm van kennisgeving.

 41. Hoeveel ambtenaren zouden we kunnen besparen als de gemeenten zich aan de wet houden? Geen behandeling meer nodig van bezwaarschriften en in beroep gaan kan ook achterwege blijven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.