alaskaIn 2013 ontving iedere inwoner van Alaska 900 US Dollar. De inwoners van Alaska (731.000) hebben recht op een jaarlijks variërende uitkering van gemiddeld 1.000 US Dollars. Deze jaarlijkse uitkering heet Permanent Fund Dividend (PFD) en bestaat sinds 1988. In 2008 werd het hoogste bedrag sinds de oprichting uitgekeerd van 2.069 US Dollars. (Bron Permanent Dividend Fund Division)

Tenminste 25% van alle opbrengsten uit de bodemschatten van Alaska moet gebruikt worden voor inkomen genererende investeringen, dat is het idee achter het Alaska Permanent Fund Corporation (APFC). Dit fonds hoest het jaarlijkse dividend PFD op en is in bezit van de staat Alaska.

Dit zogenoemde dividend kan je beschouwen als een vorm van basis inkomen. Iedere inwoner van jong tot oud ontvangt dit inkomen. De enige voorwaarden zijn dat je inwoner van de staat Alaska bent en geen misdaad hebt begaan.

Alaska heeft gekozen om dit PFD te betalen uit een deel van de opbrengsten die indirect komen uit de grondstoffenrijkdom van het land. De BIP wil het basis inkomen invoeren door de inkomsten van de overheid meer gelijkmatig over de bevolking te verdelen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.