Iedere uitkering hesunseteft het karakter gekregen van een gunst van de overheid aan een burger die niet meer voor zijn eigen inkomen kan zorgen. Om deze gunst te kunnen krijgen worden steeds meer tegenprestaties geëist op straffe van het korten van de uitkering. Maar ook intimidaties, vernederingen en grof machtsmisbruik zijn verbonden aan het krijgen van een uitkering. Daarnaast is de bijstandsuitkering te weinig om van te leven en genoeg om net niet dood te gaan (dankzij de voedselbank).

Geen formuliertje ingevuld: 100% korting. Niet meegewerkt in de sollicitatieles: 25% korting. Niet positief geantwoord: 50% korting. Geen hardloopcursus gevolgd: 50% korting. Ambtenaar tegengesproken: 100% korting. Kritiek geuit via internet: 50% korting.

De invoering van het basisinkomen betekent het einde aan de walgelijke praktijken van intimidatie en machtsmisbruik die bij een uitkering blijken te horen. Iedereen die 18 jaar in NL verblijft krijgt een vast en gegarandeerd basisinkomen waarop hij of zij zijn hele leven kan terugvallen, tot aan het overlijden. Voor personen die meer willen verdienen blijft natuurlijk de vrijheid dit te doen in de mate dat zij dat willen. Maar nooit zullen hun inspanningen het grondrecht van het basisinkomen kunnen aantasten. Want dat is een levenslang recht. En evenmin hoeven zij daarvoor een tegenprestatie te verrichten.

Over de betaalbaarheid heel kort. Zie daarvoor het 4 jaren plan. Natuurlijk is dit een haalbare kaart, maar daarvoor zullen wat prioriteiten die nu bovenaan staan moeten sneuvelen: de hoogste inkomens gaan meer belasting betalen (zitten nu op een maximum van 52%) en de bedrijven zullen meer moeten gaan bijdragen aan de samenleving in plaats belasting te ontduiken en te ontgaan.

Er gloort hoop aan de horizon, het basisinkomen komt er aan.

De Basis Inkomen Partij gaat meedoen met de komende tweedekamerverkiezingen om het basisinkomen in te voeren.

Rob Vellekoop, 10 augustus, 2013 delangemars.nl

 

15 Comments

 1. TJa, ik geloof dat er in principe genoeg is voor iedereen, en dan heb ik het niet over werk! Ik -na 26 jaar in de bijstand- weet wel dat ik dit niet langer volhou (8 maanden bijstand nu) in die zin wat en hoe ze met je omgaan. Solliciteer me ook suf maar helaas, (goede diploma’s en ervaring!) en moet nu voor -aanvullend € 1,50 per uur- gaan werken via Flexibility uitzuigbureau- dit is toch van de gekke! Als de gemeente werknemers gaan aanbieden aan werkgevers voor dat bedrag, maak je het helemaal absurd voor werklozen. Klinkt mij als arbeidsverdringing. Ik heb dus straks wel werk maar blijf in de bijstand. Hoe triest is dit! Geen ww opbouw niets! EN dat is allemaal bewust gecreeërd lijkt het. Te triest voor woorden, en voor alle mensen die zeggen dat bijstanders profiteurs zijn. Geloof me, jullie zijn straks ook werkloos en gaan het meemaken. Een basisinkomen, als die er komt, komt die met pasjes en punten zodat je helemaal niets meer kan, pas op!

 2. Toen ik nog jong was kreeg ik overal werk, en niks was te veel voor me.
  Ik werkte me het laplazurus, soms wel 16 uur per dag.
  Werkgevers kwamen bij mij aan de deur, of ik niet voor hun kon komen werken!!

  Nu ben ik bijna 50, zit al 3 jaar in bijstand, doe 20 tot 30 uur vrijwilligerswerk (verplicht).
  Hiervoor ontvang ik bijstandje van 650 euro per maand, omdat ik bij moeder inwoon.

  Is net of ik nog nooit gewerkt heb, en ik schaam me ervoor dat ik Nederlander ben.
  Moet dit nog doorgaan tot mijn 67e?. Ik kan inderdaad niet concureren met Polen of Roemenen, omdat minimumloon Nederlander hoger ligt, dan waar die mensen voor werken hier in Nederland.

  Simpel toch, hier moet ik minstens minimumloon kunnen krijgen voor een baan, en werkgevers willen dat gewoon niet meer betalen omdat ze mensen van buitenland lekker kunnen uitbuiten.

  Daarom zijn geschoolde Nederlanders niet meer in trek!.

  Iedereen in Europa een gelijk basisinkomen, maakt daar voor een groot deel een einde aan, of denk je dat die mensen hier dan nog komen werken voor 6 tot 8 euro bruto per uur wat het dubbele is wat ze daar als minimumloon hebben.

  Het is immers alleen maar een geldkwestie, of niet??

 3. ik woon met mijn dochter van 21 jaar ik val nu onder de kosten normdeler ik krij nu 500 permaand kan ik net mijn rekeningen van betalen en dan moet mijn dochter de rest betalen mijn kleding het eten ze houd nu zelf niks meer over ze kan ook maar net de rekeningen betalen moet nu naar de voedselbank anders hebben we helemaal niks ik vind het echt niet normaal dat een kind van 21 jaar nu voor alles op draai ook voor mij kleding kopen dus laat die basis inkomen maar komen

 4. Beste Marcel,
  Uit je opmerking over werklozen die moeten gaan werken voor hun geld het zijn er nu +/- 700 000 , dan weet jij waarschijnlijk waar al die banen zijn ik zeg, vraag aan al die luie werklozen € 10 euro en bezorg ze die baan, zij happy en jij ook met je verworven rijkdom. Waarschijnlijk denk je ook zo over Grieken, fraudeurs oplichters te lui om te werken en ga zo maar door . Je vakantie dit jaar? ik denk Griekenland om dat het zo lekker goedkoop is.

 5. Beste (kortzichtige) Marcel,

  Ik heb net mijn eigen bedrijf vaarwel gezegd om dat ik niet genoeg omzet kon genereren om te blijven bestaan.

  ik heb dit bedrijfje opgezet van uit een uitkerings situatie, dit om dat ik na 2 jaar solliciteren..en in die 2 jaar gewoon meer dan 450 fysieke sollicitatiebrieven en meer dan 200 sollicitatie mailtjes simpelweg GEEN enkele uitnodiging kreeg om op sollicitatiegesprek te komen.

  Ik wil dus wel werken, maar er is GEEN werk voor iemand van 45 jaar met veel ervaring in diverse vakgebieden.

  Werk zat in Nederland…..ja vast wel, maar niet voor de Nederlanders want die zijn te duur.

  Roept men in de kassen dat ze geen Nederlanders kunnen krijgen om daar te werken…in de krant..

  Ik er heen om te solliciteren, ze zeggen je LETTERLIJK : nee sorry we willen alleen polen of roemenen want die zijn goedkoper.

  Ik heb een in Nederland wonende pool er heen gestuurd om te solliciteren, ook hij komt er niet aan het werk, want hij woond in Nederland en is een te dure pool

  Ze nemen dus alleen de loonslaven aan die niet hier wonen, maar tijdens werk wel hier in onmenselijke omstandigheden worden gehuisvest in een schuur of caravan, of met 20 man in een woonhuis.

  conclussie, er is inderdaad werk ….maar men neemt alleen loonslaven die hard werken voor weinig geld…

  er is dus GEEN werk voor de Nederlanders die WEL willen werken.

  Er is GEEN werk voor Nederlanders die boven de 35 jaar oud zijn en niet goed geschoold zijn.

  Er is GEEEEEN werk voor lager en midden geschoolde mensen boven de 40 te vinden waar bij men ook nog een fatsoenlijk salaris kan verdienen, men bied je hoog uit 9 a 10 euro BRUTO per uur, dat staat gelijk aan het salaris van toen ik 18 a 23 jr jong was en nog weinig ervaringen had…..een scholieren/beginners salaris voor iemand met 25 jaar werk ervaring dus…

  Geen kans op profielverbeteringen, geen loonopslag mogelijkheden, geen vaste baan mogelijkheden……. eigenlijk ben je op deze leeftijd al toe aan het bejaardenhuis …want je krijgt nergens meer een kans…ja als vrijwilliger of als taxi chauffeur om kinderen naar en van school te vervoeren.

 6. Of het basis inkomen het einde betekend van uitkeringen betwijfel ik. Maar door ver gaande automatisering en digitale stroomlijning zien we nu al dat de arbeidsmarkt steeds sneller verzadigd en er een tekort aan arbeidsplaatsen ontstaat. Het recht op werk en het recht op inkomen schuift continue op. Het gevolg hiervan is dan ook dat veel geld verdiend wordt door zaken die het geld niet uit kunnen geven of ontvangen (geautomatiseerde systemen) en andere kant mensen die het uit zouden kunnen geven het niet binnen kunnen krijgen. Per saldo betekend dit dat ondanks dat de productie kosten op zich dalen de totale kosten stijgen immers de lonen van zij die wel werken zullen moeten stijgen om de producten ook nog door iemand af te laten nemen. En de kosten voor de sociale zekerheid zullen toenemen omdat ook zij die niet werken recht op leven hebben. Op dit moment verkeren we in een politiek klimaat waarbij voor de arbeidsmarkt het wenselijk is om mensen eigenlijk jonger met pensioen te laten gaan en minder uren te laten draaien. Maar waarbij de kosten voor de verzekeringen te hoog zijn om dit te kunnen realiseren. De belangen van de verzekeraars winnen het en zorgen dan ook voor een krimp op de arbeidsmarkt. kan een basisinkomen dit opvangen? In basis denk ik ja, in de praktijk denk ik nee omdat het hele principe wortelt en door groeit niet alleen in onze maatschappij maar ook in die van alle andere landen. Het principe kan pas werken als er een totale wereld omvattende revolutie plaats vindt en alles wat ermee gemoeid is wereldwijd met minimale verschillen wordt door gevoerd. Echter geldt dit voor ieder scenario wat ik kan bedenken om dit probleem te tackelen. of je nu alleen kijkt naar verdeling van geld of juist kijkt naar verdeling van werk. Je kan de vooruitgang (lees automatisering/digitalisering) niet afstoppen. Mensen moeten dus uiteindelijk in ieder geval meer gaan krijgen voor minder inzet of zelfs geen inzet.

 7. protesteer liever tegen al die buitenlanders ( polen ,Romenen etc ) die hier tegen 5 euro per uur komen werken. van dit uurloon kunnen kun je in nederland niet leven en geen gezin onderhouden geen huur betalen, energie ,kleding , eten opgelegde kosten zoals ziektekosten ,gemeentelijke belastingen schoolgeld .
  Dus waar wringt de schoen.!!!!

  Al die KOPPELBAZEN aanpakken die deze situatie mogelijk maken
  buitenlanders eruit
  Als zij nog jaren hier werken en geen premie”s betalen,, is nederland gegarandeert in enkele jaren falliet

  Een goed betaalde baan voor iedereen die werken kan.
  En een goede uitkering voor ouderen en mensen die echt niet KUNNEN werken zodat zij niet naar de voedselbank hoeven om te worden vernederd ( want zo denk ik dat het voelt)
  En ouderen die 50 of meer jaren gewerkt hebben en pensioenpremie betaald zoals wi!!!!!! j toekomen wat zij verdienen en geen aalmoes!!!!

  • Beste Nelly, ik protesteer NIET tegen buitenlanders en koppelbazen, maar tegen Rutte2 die heel veel mensen door allerlei bezuinigingen in de ellende stort.Door het beleid van het afbraakkabinet Rutte2 vinden meer dan 18 huisuitzettingen per dag plaats, worden uitkeringsgerechtigden tewerkgesteld zonder uitzicht op een baan, en komen er alleen maar werklozen bij, groeit de armoede en kunnen de meer dan 130 voedselbanken niet genoeg mensen voeden. Daar staat het buitenland buiten. Je moet bij de huidige politieke partijen zijn, die deze ongelijkheid mogelijk maken.

 8. ik vindt het een heel goed idee een basisinkomen voor iedereen, er zijn
  inderdaad mensen die te lui zijn om te werken, ikzelf heb ontzettend veel
  pech gehad, ben nu 62, solliciteer me suf terwijl ik weet dat niemand mij
  wil hebben. Maar heb ik een sollicitatie te weinig, wordt ik 25 % gekort op
  mijn uitkering, dus laat maar komen dat basisinkomen!!!

 9. …er is werk zat. Kijk alleen maar naar de duizenden Poolse arbeidskrachten die naar Nederland worden gehaald om het werk te doen, wat de werkschuwe werkelozen met hun goede, onder andere door mij betaalde opleidingen, in ons mooie landje, gewoon verrotten om te doen.
  Ik ben van mening dat er werk genoeg is voor iedereen, maar dat de wil om te werken ontbreekt.
  Mijn huidige baan en het daarbij behorende inkomen heb ik ook bereikt met vallen en opstaan en niet door thuis te gaan zitten en m’n handen op te houden en nu beweer jij dat ik mijn zelf verdiende welvaart moet delen met mensen, die het wel best vinden om niks te doen en er ook weinig toch niets aan doen om een inkomen te genereren, nou, ik dacht van niet.
  Ik blijf bij m’n mening eerst werken en dan pas geld.

  • Natuurlijk, Marcel, jij hebt recht op jouw mening net als iedere medelander.
   Je moet echter wel uitgaan van feiten, zie CBS, laatste telling: 91.000 vacatures en bijna 700.000 werklozen.
   Dan kan je moeilijk blijven beweren dat er werk zat is.

 10. Niks basisinkomen. Als je geld wil hebben of wil genieten van de geneugten des levens, ga je (behalve degenen die echt niet kunnen) maar werken voor je centen.
  Ik pleit voor voedsel, kledingbonnen en de meest noodzakelijke basiszorg die er is, voor de werkschuwen onder ons, maar zeker geen geld.
  En voor de nieuwelingen in ons land, eerst een baan, goed Nederlands spreken en schrijven en een flink startkapitaal meenemen uit het land van herkomst, zodat zij de eerste jaren geen aanspraak hoeven te maken op sociale voorzieningen die door de werkenden betaald worden.

  • Beste Marcel,

   er is niet genoeg werk voor iedereen. Voor 1 op de zeven werklozen is er slechts 1 vacature.
   Dat jij pleit voor voedselbonnen e.d. komt doordat jij niet weet waarover je praat. Je zal nog nooit de vernedering hebben meegemaakt wanneer je om een aalmoes gaat bedelen zoals een voedselpakket of een kledingbon. Daarnaast is het ontvangen van een inkomen een recht van iedere burger, net zo goed als hij recht heeft om te leven. Ontneem je hem dit recht dan zeg je eigenlijk tegen hem of haar in nood: eerst moet je buigen voor mij voordat ik jou wat van mijn voorspoed geeft. En met die eeuwenlange machtsmisbruikpraktijken moet het maar eens afgelopen zijn. We gaan de giga welvaart van NL gelijkmatiger verdelen over de gehele bevolking zodat ieder een basisinkomen ontvangt, levenslang vanaf zijn 18e jaar. Dan is dit schandelijke misbruik, door mensen die weigeren iets met hun medemens te delen voorgoed voorbij. Iedere burger maakt immers gebruik van alle voorzieningen die door iedereen opgebracht worden. Zo ook het basisinkomen. En, Marcel dat jij nu een baan hebt en inkomen wil helemaal niet zeggen dat jij het niet kan verliezen. Op dat moment zal jij leren net als ieder ander dat je elkaar nodig hebt. Ja zelfs jij kan niet zonder de hulp van je medemens.

 11. Goh hoe een idee opgepikt kan worden!
  MenS pleit hier al ruim 6 jaar voor, met nog veel meer goede, haalbare en echt sociale plannen. Plannen die al doorgerekend zijn door de algemene rekenkamer! Sluit je gewoon aan bij MenS, want bij de vorige verkiezingen is gebleken, dat meerdere partijen met vergelijkbare ideeën zo’n 100.000 stemmen moeten verdelen onder elkaar en dus geen van allen in de kamer komt!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.