Zelfvoorzienend: Russen voorkomen hongersnood door moestuinieren

Het Russische dacha tuinieren heeft de Russen al meer dan 1000 jaar voedsel verschaft. Het begon als survival tuinieren en ontwikkelde zich tot een onafhankelijke zelfvoorzienende methode in de periode tussen de Revolutie en de Tweede Wereldoorlog en wordt tot op de dag van vandaag toegepast. In de 90er jaren redden zij hun leven er mee. Ook wij kunnen dit gebruiken om onze samenleving terug te krijgen.

De term dacha is in gebruik sinds de 40er jaren van de vorige eeuw om een stukje grond aan te duiden van een stadsmens. Toen breidde de stedelijke bevolking zich snel uit en de tuin moest plotseling voedsel leveren voor zichzelf, familie en de buren.

Dacha tuinieren gebruikt ongeveer 3% van beschikbare landbouwgrond, maar levert 50% van het voedsel dat door de Russen gebruikt wordt. Volgens Dacha Gardeningofficiële regeringsstatistieken in 2000 waren meer dan over 35 miljoen families (ca 105 miljoen mensen, dat is 71% van de bevolking) bezig met dacha tuinieren. Deze tuinen zorgen voor 92% van de Russische aardappelen, 77% van de groente, 87% van de bessen en het fruit, 59% van het vlees en 49% van de nationale melk productie.

Dankzij dacha tuinieren leden de Russen geen hongersnood in de 90er jaren na de ineenstorting van de USSR en de zwaar gesubsidieerde geïndustrialiseerde landbouw. Dit is echter nooit door de massamedia naar buiten gekomen. Dit komt door de kracht die een bevolking heeft die NIET afhankelijk is van multinationals voor de voedselvoorziening maar letterlijk zijn eigen boontjes kan doppen. Blijkbaar is dat exact wat machthebbers verborgen willen houden. Ook Cuba wist op identieke wijze na de machtsovername door Castro de hongerdood van velen te voorkomen.

Zelfvoorzienend leven is een van de breekeisers van het huidige machtssysteem dat miljarden mensen in zijn greep houdt. Mensen kunnen prima voor zichzelf zorgen zonder de afhankelijkheid van een alomtegenwoordige overheid die dictatoriaal regeert in de naam van democratie. Ze moeten echter hierin eerst gaan geloven. Gelukkig zijn er al tientallen miljoenen Russen en Cubanen die dit wel weten.

Dacha moestuinieren is veel meer dan overleven en dat is altijd al zo geweest. Het is waarschijnlijk het meest uitgebreide systeem van succesvolle voedselproductie van enig geïndustrialiseerd land. Het laat zien dat gedecentraliseerde kleinschalige voedselproductie niet alleen mogelijk is, maar praktisch op landelijk niveau met een dergelijk klimaat als Rusland.

De moestuintechnieken van 200 jaar geleden worden nog steeds toegepast.

Dacha is meer dan een overlevingsstrategie, een antwoord op armoede, hongersnood, grillig weer of sociale onrust. Onderzoek heeft aangetoond dat het Russische tuineren heel gevarieerd, duurzaam en een cultureel hoogstaande methode van voedselproductie is.

De waarde van dacha tuinieren gaat verder dan een economische. Het is een belangrijke vrije tijdsbesteding en een manier om weer met de natuur in contactDacha Gardening te komen. Tijd in de tuin is ontspannen, leerzaam, amusant en oefening. Met voedselproductie als bonus.

Het is niet gebruikelijk om de opbrengsten uit de Russische moestuin te verkopen, meestal wordt het overschot gedeeld met vrienden of ingemaakt voor de winter. Een belangrijk element van het succes van dacha tuinieren is dat de mensen hun overschotten aan voedsel met elkaar delen. Het voedsel wordt vaak gebruikt als ruilobject. Het is een delen uit overvloed van de tuin. Niet zozeer uit een besef van bezit, liefdadigheid of tegenprestatie, maar meer vanuit onvoorwaardelijkheid!

“De aarde heeft onze hulp nodig. Tederheid en liefde geven het kracht.
De aarde mag groot zijn, maar is heel gevoelig. En het voelt de zachte streling van een mensenhand. O, hoe het dit voelt en rekening houdt met de aanraking.”
Vladimir Megré, The Ringing Cedars of Russia

Proefschrift Russian Dacha Gardening Research – Dr. Leonid Sharashkin

Vertaling Rob Vellekoop, 14 februari 2016

steundlmabonn

26 Comments

 1. Ik ben op dit moment mij aan het verdiepen in de Makkelijke Moestuin. Kortweg uitgelegd: Je maakt bakken van 120 cm2. Hierin maak je vakken van 30 cm2. Daarin zaai je je groente. Die bakken kun je buiten gewoon op de grond neerzetten, maar je kunt ze ook op poten zetten al dan niet met wieltjes. Van 1 zo’n bak kan 1 persoon een jaar lang eten. Ook voor mensen die alleen een balkon ter beschikking hebben, is het op deze manier mogelijk om zelf groente te verbouwen. Het voordeel is ook, dat je niet veel tijd en geld kwijt bent aan het bewerken van de grond. Er veel minder onkruid tussen je plantjes komt en het dus ook voor mensen met een lichamelijke beperking vaak nog goed te doen is. Ikzelf heb bijvoorbeeld best veel moeite met bukken. Dus als ik eraan ga beginnen, zal ik de bak op pootjes zetten.

 2. @ martin schenlkels

  wat je schrijft klopt voor de helft wanneer ik zelf zaai smaakt 10 x lekkerder dan uit super vooral sla komkommer en bloemkool
  ik had vorige jaar 20 kg aardbeien boomkool 2 x zo groot als ik super net als sla en komkommer had ik zelfs voor export van 1 plant

 3. In dit land wordt het onmogelijk gemaakt om zelfvoorzienend te leven door het systeem van bestemmingsplannen. Een burger mag wel een boerderij kopen, maar de prijs daarvan is voor gewone burgers niet op te brengen.
  Als je al een boerderij kunt kopen, mogen daar geen andere mensen wonen, alleen een standaard gezin. Voor de burgers: de meeste tuinen zijn veel te klein om er echt wat aan te hebben, en de kosten zijn ook te hoog. Want je moet alles komen.: zaden, mest al of niet kunstmest, stokken en gaas tegen vlinders en tegen slakken, etc etc.
  Het kost alleen geld, je kunt veel beter naar de boer of de supermarkt gaan. .
  Verder woont een groot deel van de mensen in een appartement of flat. Geen tuin dus. De volkstuincomplexen worden bezet door steeds meer ouderen, die wel huren maar er niks meer doen. Ze blijven hun plaats bezetten, anderen komen er niet in.
  En je moet alles beveiligen, want het stelen van oogsten en tuingereedschap neemt hand over hand toe.
  Zelfvoorziening in Nederland is een mooi sprookje, maar wel een sprookje. Het spreekwoord zegt het al: sprookjes zijn bedrog.

  • Dus dan houdt het op. Beste Martin, als we ons neer blijven leggen bij de stand van zaken zoals deze nu is, zal er nooit iets veranderen! Niets in deze wereld staat vast. Alles is te veranderen. Er is een vereiste: voldoende mensen moeten mee gaan, voldoende steun is nodig. Dan is in principe zelfs de loop van een rivier te veranderen. Jij hebt aangegeven wat de belemmeringen zijn. Deze obstakels zijn opgeworpen door het huidige systeem. Dit systeem is niet voor eeuwig en zal moeten wijken. Ik kan nog veel meer belemmeringen noemen, maar dat zijn pas belemmeringen wanneer we hierdoor ons laten afhouden van onze idealen. Van de jouwe en van de mijne, die op veel vlakken dezelfde zijn! Ik ga daar niet in mee. Ik ga proberen met heel veel mensen de dingen te veranderen. Ik stop er mee me langer neer te leggen bij opgeworpen obstakels.

  • Je breekt maar lekker de wet door met meerdere mensen een boederij te kopen. Dat is geen misdaad.
   Misdaad is schade toebrengen aan een ander mens stelen, aanvallend geweld, moord vul zelf maar in.

   Er zijn wegen om de overheid heen, Zeker als je gelijkgezinden om je heen hebt om bijv, die boederij te kopen.
   Als je het Engels machtig bent zou je het boek How I found freedom in an unfree world van Harry Brown eens kunnen lezen. gratis PDF errgens op internet, google maar.

   Daarin beschrijft hij niet hoe je het volgens hem moet doen, maar hoe hij dingen gedaan heeft zodat je eruit kan halen wat je wil.

   Een dingetje wat mij voor de geest komt is;

   Government:
   Don’t be awed by it.
   Don’t confront it.
   Don’t organise.

   Dit mag allemaal compleet tegenovergesteld zijn van wat je geleerd is te doen maar het is wel een boek dat zeker je horizon verbreed.

 4. ik zou best willen naar Rusland maar dat wil mijn vrouw niet omdat ze die taal niet spreekt en ik met beetje oefenen juist wel ik heb juist in vroegere Jugoslavie en Engels en Russisch geleerd

 5. Hola aloha compadre Rob,

  helaas geeft het bovenstaand artikel geen volledig beeld van wat er zich afspeelt onder de gehele Russische bevolking vanwege de rood kapitalistische handelwijze van de Russische elite onder aanvoering van hun dictator Putin / Poetin.

  Bijna een op de zeven Russen leeft nu in armoede. In de eerste zes maanden van 2015 is het aantal Russen dat onder het minimum inkomen van 10.017 roebel ($ 147) per maand gegroeid tot 21,7 miljoen mensen – een bijna 15 procent stijging ten opzichte van dezelfde periode van het jaar daarvoor (Rosstat).

  http://new.euro-med.dk/20160120-putin-under-heavy-domestic-pressure-being-forced-to-act-drastically-somehow.php

  Daarom hadden begin deze maand de meervoudige oorlogsmisdadiger Henry Kissinger en de Russische dictator Putin een ontmoeting met elkaar in het kader van de New World Order plannen

  Vladimir Putin and Henry Kissinger Meet To Discuss New World Order
  http://www.globalresearch.ca/vladimir-putin-and-henry-kissinger-meet-to-discuss-new-world-order/5506487

  En jouw collegea in Rusland worden vervolgd en opgesloten door de Russische overheid

  Russian Court Jails Blogger for Five Years for ‘Extremist’ Posts

  A Russian court on Wednesday sentenced a blogger to five years in jail for what it said was his extremist activity on the Internet after he urged people to attend a protest against high transport fares and criticized Russian intervention in Ukraine.

  Vadim Tyumenstev, 35, from the Siberian region of Tomsk, was also banned from using the Internet for three years in a case which Russian human rights activists said violated his rights to a proper defence.

  Tyumentsev irked local authorities in Tomsk with a series of blogs in which he accused them of corruption and incompetence. He had also sharply criticised pro-Kremlin separatists in eastern Ukraine, saying he did not see why ordinary Russians should go and fight with them.

  A statement from Tomsk’s regional court said Tyumentsev had urged people to overthrow the authorities, a reference to an appeal he made for people to attend an unsanctioned meeting to protest against a hike in local bus fares.

  He had also urged people to take hostile action against Ukrainian refugees, the court said, referring to a video in which he complained about their presence in Tomsk and said they should be deported.

  Footage of the sentencing showed Tyumentsev, clad in a thick grey sweater, standing in a courtroom cage making notes as he listened to the verdict. He said he would appeal.

  The Memorial human rights group said the jail sentence was “outrageous” and called for the verdict to be overturned.

  Pavel Pryanikov, a prominent Russian blogger, said the verdict recalled the excesses of the Stalin era and such behaviour should not be a criminal offence. “We have quietly returned to Stalinist sentencing for ‘thought crimes’,” he wrote.
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/russian-court-jails-blogger-for-five-years-for-extremist-posts/554435.html

  Russian Court Finds Blogger Zharikov Guilty of ‘Extremism’
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/russian-court-finds-blogger-zharikov-guilty-of-extremism/535832.html

  Russian Elections Commission Lays Down New Rules for Bloggers
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/russian-elections-commission-lays-down-new-rules-for-bloggers/525299.html

  • Hola Pablo el campecino, tranquilo hombre 🙂
   Tu no sabes, que Putin y el pueblo ruso tienen muchas problemas a causa de las sanciones??
   Putin ha limpiado la élite y trata de salvar que es posible, todo por el pueblo….

   • Señor(a) Nika,

    U schrijft dat Putin:

    Putin ha limpiado la élite y trata de salvar que es posible, todo por el pueblo….

    In NL betekent dat:

    Dat Putin de elite heeft schoonmaakt en tracht te redden wat mogelijk is, allemaal voor het volk….

    Ik weet niet waar U deze misleidende en onjuiste info vandaan hebt getoverd.
    Want dictator Putin misdraagt zich net zo elitair en fascistisch als Obama en is een lakei van de elite.
    Daarom organiseert hij ook samen met de FIFA mafia het WK voetbal 2018 en is pussy Putin dikke maatjes met de voormalige FIFA mafia baas Sepp Blatter, die ook nog eens van corruptie wordt beschuldigd en daarom moest aftreden. Met F1 mafia baas en pedofiel Bernie Ecclestone organiseert hij tevens jaarlijks de F1 races in Rusland. En net zoals met Sepp Blatter staat de dictator Putin veelvuldig met F1 mafioso en pedo Bernie E. lachend op de foto.

    Nika, even uw geheugen opfrissen en bekijk goed deze foto’s van dictator Putin en zijn amigos:

    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/02/20/article-2563731-0B9D2637000005DC-530_634x505.jpg

    http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03070/Putin0_2_3070254b.jpg

    http://www.science20.com/files/images/gettyimages-107264762_0.jpg

    http://www.irishtimes.com/polopoly_fs/1.2297379.1437841805!/image/image.jpg_gen/derivatives/box_620_330/image.jpg

    Enneh niet te vergeten de Olympische spelen van 2014 werden ook door Rusland georganiseerd in Sochi en zaten vol met vrijmetselaars symboliek, tevens waren dit ook de meest duurste Olympische spelen. Maar dat is niet zo verwonderlijk, want Putin is zelf een vrijmetselaar.

    Is Putin Still a Freemason?
    http://new.euro-med.dk/20140320-is-putin-still-a-freemason.php

    De Russische Gasunie oftewel Gazprom:

    Dictator Putin heeft ook goede betrekkingen en handelsrelaties met oorlogsmisdadiger Bibi Netanyahu, want op 19 oktober 2015 hebben de tsaristische rode beer Vladi Poetin en de oorlogsmisdadiger Bibi Netanyahu onderhandelt om Gazprom een deel van het Leviathanveld, gasvelden, te laten exploiteren. Lees o.a. deze 2 artikels daarover

    The New Agreement Between Putin and Netanyahu
    https://iakal.wordpress.com/2015/10/20/the-new-agreement-between-putin-and-netanyahu/

    Putin and Netanyahu to strike deal on Leviathan gas field
    http://www.theaustralian.com.au/news/world/putin-and-netanyahu-to-strike-deal-on-leviathan-gas-field/news-story/9b233fbaa559d7cc06cc838336b722fb?nk=565c1582bd324069097defadb3ffa920-1450879357

    Het Leviathanveld is een aardgasveld dat zich in het oosten van de Middellandse Zee bevindt, in het gedeelte dat de Levantijnse Zee wordt genoemd. Het ligt op een waterdiepte van 1500 meter tussen de kusten van Israël, Libanon, Cyprus en de Gazastrook. Omdat het 130 km westelijk van de Israëlische havenstad Haifa ligt, wordt het gasveld door dat land geclaimd. Het veld werd in juni 2010 ontdekt en is vernoemd naar het mythische zeemonster Leviathan.

    http://longtailpipe.com/wp-content/uploads/2014/05/2013-levant-basin1.jpg

    Ondanks dat het Leviathanveld ook voor de kust van de Gazastrook ligt, hebben de Palestijnen zelf er niks over te zeggen, terwijl zij daar wel recht op hebben volgens de internationaal geldende maritieme wetten. Echter voor de illegale Israëlische apartheidsstaat wordt weer een uitzondering gemaakt en waardoor zij zich niet aan deze wetten hoeven te houden en daardoor het gas van het Leviathanveld onder de neus van de Palestijnen mogen wegzuigen van de Internationale gemeenschap.

    Het Russische Gazprom heeft daar ook geen problemen mee. Daarom heeft een van de vele AG’s oftewel NV (Naamloze vennootschap) van Gazprom genaamd Gazprom Marketing and Trading Switzerland AG een gasdeal afgesloten met Levant LNG Marketing, een onderdeel Pangea LNG BV, om 20 jaar lang het Leviathanveld te mogen exploiteren. En dat staat ook vermeld op de website van Gazprom Marketing and Trading Switzerland AG vermeld.

    Gazprom Marketing & Trading signs HOA outlining main terms of LNG offtake from Tamar FLNG project in Israel
    http://www.gazprom-mt.com/WhatWeSay/News/Pages/GMT-Switzerland-signs-Heads-of-Agreements-with-Tamar-upstream-consortium.aspx

    of

    GAZPROM MARKETING & TRADING TO OFF-TAKE LNG FROM TAMAR FLNG PROJECT IN ISRAEL
    http://oilmarket-magazine.com/eng/shownews.phtml?id=255

    Gazprom Marketing and Trading Switzerland AG is niet gesitueerd in Rusland, maar in Zwitserland op de onderstaande locatie zoals op hun eigen website staat vermeld
    Address: Dammstrasse 19, 6300 Zug, Switzerland
    Phone:+41 41 727 14 00
    http://www.gazprom-mt.com/HowToFindUs/Pages/default.aspx

    Hierdoor zijn de Zwitserse wetten voor Gazprom van toepassing en waardoor Gazprom niet aansprakelijk kan worden gesteld door o.a. de Palestijnse bevolking.

    Gazprom Marketing and Trading is ook gevestigd in London-UK, Manchester-UK, Paris-France, Houston-USA, Singapore, Walluf – Germany en tevens ook in de Lage Landen a/d Noordzee namelijk in ’s-Hertogenbosch. Naast deze onderdelen heeft Gazprom nog veel meer B.V. ‘s en N.V.’s over de gehele wereld, zie o.a. hun eigen website daarover

    Companies with Gazprom’s participation and other affiliated entities
    http://www.gazprom.com/about/subsidiaries/list-items/

    Trouwens dictator Pussy Putin is door de lezers van het zionistische blad Jerusalem Post uitgeroepen tot de man van het jaar 2015

    Of Pussy Putin zijn alliantie met War Criminal Bibi tegen het door de banksters gecreëerde terrorisme.

    An Alliance of Necessity: Putin’s Russia Enjoys a Strategic Partnership With Israel
    http://www.huffingtonpost.com/jared-feldschreiber/an-alliance-of-necessity-_b_5534016.html

    Putin, Netanyahu agree in call to coordinate efforts to fight terrorism
    http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-russia-israel-idUSKBN0U51T320151222

    http://embassies.gov.il/MFA/PressRoom/2015/GPO2015/_w/GPOABG-Netanyahu-Putin_jpg.jpg

    Deel 2 Pussy Putin en de banksters

    Pussy Putin heeft meer amigos met patriarchaal gedrag. Deze macho ventjes, the banksters en tegenwoordig zit er ook weleens een vrouw helaas tuseen, doen niet alleen zaken met zgn democratische juntas uit het Westen, maar net zoals onder Lenin, Stalin & Co runnen deze bebaarde mannen met maffe hoofddeksels ook malafide financiële zaken in het huidige Rusland en dat doen zij ook met Pussy Putin.

    Russia Is Dominated By Global Banks, Too
    http://new.euro-med.dk/20140405-activist-post-article-russia-is-dominated-by-global-banks-too.php

    En tevens heeft Pussy Putin ook handelsbetrekkingen met de Zionisten van het Rotschild’s bank kartel en de Yankee met VOC mentaliteit Rockefeller

    The diagram connecting Putin, Rothschild, and Rockefeller
    http://www.tshirtfaction.com/?page_id=93

    Vladimir Putin, Jewish “Hero” in Staged Cold War
    https://www.youtube.com/watch?v=PcENACDK568

    Puppet Putin
    https://diggerfortruth.wordpress.com/2013/06/04/puppet-putin/

    PUTIN – just another oligarch Jew

    https://diggerfortruth.wordpress.com/2014/04/18/putin-just-another-oligarch-jew/

    Dus beste Nika daarom stel ik mij niet tranquilo (rustig) op tegenover de Russische dictator Putin.
    En tevens vind ik het schandalig dat jij net zoals je idool Putin mensen op verkeerde been zet.

    En Nika leer op je eigen benen te staan en niet een afhankelijk te zijn van een ander en zeker niet van een dictator als Putin.

    Chaooooooooooo

    Pablo

    • Hola Pablo,

     Volgens mij heb je een andere informatiebron dan ik…
     Je informatie lijkt meer op het mainstream riedeltje, Poetin ‘de boze dictator’.
     Ik zie meer een diplomatieke staatsman, die het zeker niet makkelijk heeft, gezien het feit dat die idd opgeruimd heeft wat de toenmalige corrupte Sovjet-Unie betreft. Maar er zijn nog genoeg organisaties/mensen, die het nog steeds liever zien, dat de helft van de Russen niets te eten heeft en in de winter kou lijdt, omdat in de tijd van voor Poetin al het olie naar het westen ging, en daarom heeft Poetin ook vijanden.
     Iemand in een kwaad daglicht stellen, is tegenwoordig een strategie.
     Je suggesties over hoe ik zou zijn, slaan nergens op. Ik ben een vrijdenker, en ik vermoed dat jij daarmee niet zoveel hebt. Ik heb ook zeker geen leider nodig, behalve mezelf. Wat niet uitsluit dat ik leidinggevende kwaliteiten die vanuit kracht ontstaan en niet vanuit macht, niet waardeer.

     Ik heb nog meer geschreven in mijn eerste reactie, maar daar lees je dan maar lekker overheen?
     Namelijk over de omstreden kunstmatige sancties.
     Die doen Rusland onder Poetin zeker niet goed, net zo min dan het Europa goed doet.

     Buena suerte!

     • Señor(a) Nika,

      mijn info is niet afkomstig van Corporated Controlled Mass Media zoals u zelf ook kunt lezen. Want mijn info is afkomstig van Gazprom zelf, de Nieuwe Media en de sportevenementen die uw idool Poetin organiseerde en organiseert in Rusland in het kader van panem et circenses oftewel brood en spelen om de oppervlakkige behoeftes van het volk te voeden en hen daarbij af te leiden van wat er zich werkelijk afspeelt. Daarom is Poetin zulke dikke vrienden met o.a. de pedofiel en F1 mafia don Bernie E., zie de foto’s in mijn vorige reactie.

      En de cultus en persoonsverheerlijking van Pussy Putin zegt mij ook al genoeg, dat is typische propaganda om de waarheid te verdoezelen. En ik had van een vrijdenker verwacht, dat deze gevrijwaard was van deze propaganda tactieken en daardoor daar niet in zal trappen….

      Of Pussy Putin zijn vriendschapsbanden met meervoudig massa moordenaar Henry Kissinger spreekt voor mij ook boekdelen. De onderstaande foto’s zijn niet gefotoshopt en zie hoe innig de band is tussen Pussy Putin en Henry Kissinger en daarom geven zij elkaar lachend een hand.

      http://www.themoscowtimes.com/upload/photos/large/2007_07/2007_07_16/front_2.jpg

      http://www.kasparov.com/wp-content/uploads/2016/02/kp.jpg

      En op deze Russische website staan nog meer foto’s van deze 2 macho heren met de VOC mentaliteit.

      President Putin met with former Secretary of State Henry Kissinger
      http://en.kremlin.ru/events/president/news/30474

      Daarom wens ik dictator Putiin geen buena suerte / goed geluk toe, want hij is een ziekelijke vent en die dient men op te sluiten voor eeuwig net zoals alle Amerikaanse Presidenten.

      En de onderstaande tekst heb ik hier al vaker geplaatst en zal hen voor U herhalen

      Ieder individu kan zichzelf leren kennen als vrij van alle vormen van hiërarchische controle. Hiermee wordt niet bedoeld dat we anderen niet moeten vertrouwen of vriendschaps- of gemeenschapsbanden met hen moeten aangaan. Het is enkele een herinnering dat relatieve waarheid altijd verschuift in de handen van hen die controle willen. En zelfs als de motieven van hun controlerende gedrag van goede wil zijn, dan is het nog een vorm van controle. Wanneer de onthullers van “waarheid” binnen de hiërarchie informatie achterhouden en onderdrukken, positioneren zij gewoonlijk zichzelf om macht te behouden of meer macht te verwerven in plaats van dat zij krachtig zijn willen verspreiden onder allen.

      En Uw eerste korte reactie in het Spaans heb ik volledig gelezen en vandaar mijn uitgebreide reactie daarop.

      Adiosssssssss

      Pablo

     • Beste meneer Pablo,

      Ten eerste, het buena suerte (veel geluk) was voor U bedoeld en niet voor Poetin.
      Wel jammer dat u daar niet zelf op kon komen. Beetje verblind wellicht?
      Ten tweede, strijdt u een strijd die niet de mijne is.
      Succes en sterkte verder.

     • Buenos dias señora Nika of moet ik señor zeggen?

      Mijn excuus voor de onduidelijkheid, echter ik was mij er al meteen van bewust en dus ook in mij opgekomen, dat Uw buena suerte aan mijn persoon gericht is en niet aan dictator Pussy Putin. En in tegenstelling tot vrijmetselaar Pussy Putin wens ik Uw persoon wel goede suerte toe tijdens Uw doorreis op pacha mama / moeder aarde in het eeuwige oneindige… Of zoals de dichter Rumi zo mooi aan ons meegaf, we all are only breath

      Rumi – Only Breath (Heart touching poem)
      https://youtu.be/L8hrF2CGTWY

      Enneh mag ik aan U vragen, wat vindt U er zelf van dat macho Pussy Putin met oorlogscriminelen zoals Bibi N. en Henry K. innige banden onderhoudt? Of met de pedofiel Bernie E?

      Heeft U het interview gelezen van Rob met Robin De Ruiter en welks Rob afgelopen december op DLM heeft geplaatst? Het eerste deel gaat o.a. over de oorlogscriminelen en broeders Obomba en Pussy Putin.

      Interview Robin De Ruiter (1): Putin En Obama Zijn Broeders
      https://delangemars.nl/2015/12/22/robin-de-ruiter-putin-en-obama/

      En zie deze foto en bijbehorend commentaar welks onder betreffend artikel is geplaatst door een andere bezoek(st)er van DLM genaamd ‘Spring’.

      1 grote broederschap.
      http://nwonews.pl/pictures/forumimg/3702/0/45288/85850005465b80208c681b610039eff7.jpeg

      Pussy Putin heeft ook nauwe betrekkingen met de dictators uit China en deze Chinese dictators onderhouden ook nauwe betrekkingen met de super elite en zie hoe de Chinese bevolking daar onder lijdt.

      Deal With the Devil: How the Global Elite Re-colonized China
      https://www.youtube.com/watch?v=yFQhVAwbB6o

      En heeft Pussy Putin met o.a. deze Chinese dictators de BRICS Development Bank opgericht, echter deze heet tegenwoordig The New Development Bank (NDB).

      Ik wens U nogmaals veel buena geluk toe en tevens zal ik deze keer niet afsluiten met mijn mening over señor P, hier te plaatsen, maar met een nog een gedicht van Rumi gericht taan Uw persoon en tegenwoordig heeft iemand anders daar een mooi joetoepje van gecreëerd en hiermee beëindig ik deze reactie

      Rumi – Didn’t I tell you (Valdi Sabev)
      https://www.youtube.com/watch?v=OLAMuD2Isuo

      Saludos y abrazos,

      Pablito

     • Buenas noches Pablito, soy una mujer…

      “Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing there is a field. I’ll meet you there…”

     • Hola aloha señorita Nika,

      ik had al zo een voorgevoel dat U een señorita bent en een dame die niet met zich laat sollen en volhardend haar eigen mening uit en die tevens verdedigt met haar ziel en zaligheid, Tevens stelt U zich heel altruïstisch op tegenover Uw medemens en van die houding kunnen meneer Putin en alle andere politieke leiders heel veel van opsteken en leren 🙂 🙂

      Trouwens de cultuur van de Indianen die is heel divers en ook zeer verschillend per stam / volk en kan zelfs ook gewelddadig zijn. Ik zal nu iets vertellen over de Hopi Indianen uit Noord Amerika, want de Hopi zijn een heel spiritueel en matriarchaal volk.

      De Hopi traditie is dat de mannen alles voor de vrouwen mogelijk maken. Zij moeten aantrekken, maar de vrouwen moeten kiezen. De reden voor lang haar is aanmoediging van schoonheid, en de “Indiaanse liefdesbehandeling” – Een mannelijke westerling bracht ter sprake dat de holbewoners hun vrouwen aan hun haren heen en weer trokken, zie in deze de oude grot tekeningen, die dus verkeerd zijn geïnterpreteerd door westerse wetenschappers . Want een mannelijk Hopi lid genaamd white Feader zei dat dat verkeerd was, dat de Indiaanse vrouwen hun mannen aan de haren trokken! Mannen moeten de wereld zien door de ogen van vrouwen.

      Echter vele vrouwen gedragen zich tegenwoordig zoals Angela Merkel of Maxima en dan zal ik als man zijnde nooit door de ogen van zulke vrouwen naar de wereld kijken, want zij gedragen zich als machos. Maar je had en je hebt nu nog steeds in Latina America in het Andes gebergte een merkwaardige traditie onder de Inca vrouwen en hun afstammelingen en dat doet mij denken aan het gedrag van Maxima en haar schoonmoeder, echter Maxima en VOC Bea laten anderen het vuile werk opknappen en deze inca señoras doen het zelf. Ik waarschuw je alvast estimada Nika, de beelden zijn ….. om te bekijken en het gaat er hard aan toe onder deze dames uit La region Andina .

      Cholita Women Fighting – Bolivia (Peleas de Mujeres)
      https://www.youtube.com/watch?v=vOuXdCUp5J8

      En ik zal dit bericht met 2 positieve mededelingen afsluiten en zonder daarbij …. Poetin te vermelden. Floyd Red Crow Westerman is een Hopi Indiaan en zijn volk heeft vele profetieën en die zijn gebaseerd op het verleden en het heden en waardoor men de toekomst kan voorspellen. Een Hopi profetie gaat over de huidige VS en over westerse kolonisten die het land van o.a. de Hopi Indianen hebben gestolen en verkracht en Nu nog steeds het land verkrachten. En net zoals elk groot imperium zoals o.a. het Inca rijk, Maya rijk, Romeins Keizerrijk, de Oude Grieken, de Oude Egyptenaren, het Chinese keizerrijk, etc zal de VS ook in verval geraken en haar macht kwijtraken en dat wisten de Hopi Indianen al na hun eerste ontmoetingen met de Illegale Europese bezetters van hun land. Deze profetie is overgedragen aan de toekomstige generaties en daarvan is heden ten dage zelfs een docu van gemaakt en dit is het eerste deel ervan en daarin komt o.a. Floyd Red Crow Westerman aan woord als afstammeling van de Hopi Indianen.

      (Part 1) Indigenous Native American Prophecy (Elders Speak part 1)
      https://www.youtube.com/watch?v=g7cylfQtkDg

      En wat ik ook prachtig vind aan deze docu, de Indianen vertellen zelf hun eigen geschiedenis en tradities, Want meestal zijn het westerse antropologen en/of archeologen, die menen te weten hoe andere volkeren denken en leven en dat is vaak gebaseerd op de Westerse interpretatie van zulke tradities en daardoor volkomen verkeerd. Ik zie tegenwoordig op het internet, dat de vrijmetselaarskanalen History Channel, Discovery Channel and Travel Channel een serie genaamd Ancient Aliens hebben geproduceerd en waarin hoofdzakelijk westerse “archeologen” en andere westerse “wetenschappers” hun eigen mening verkondigen over niet westerse volkeren en dat presenteren als “wetenschappelijk”… Ik kan U mededelen wat zij beweren over de Inca Indianen en ET’s hele grote onzin is. Ik ben zelf niet zo gek op Debunk documentaires, echter deze kan ik U aanraden om eens te bekijken, want die is heel goed gedocumenteerd en onderbouwt.

      Ancient Aliens Debunked – (full movie) HD
      https://www.youtube.com/watch?v=j9w-i5oZqaQ

      Ik ben vele jaren getrouwd geweest met een Peruaanse Andina, Inca vrouw uit Peru, en van haar familie en haar zelf heb ik hele andere verhalen meegekregen over hun eigen historie en tradities en dat lijkt totaal niet op wat de o.a. History Chaaneel zijn kijkers voorliegt,

      Saludos en Inlakesh,

      Pablo

     • Hola Pablo,

      Dank je wel voor je interessante respons.
      Er kwam een mooie energie mee 🙂

      Ik kwam er zelf al achter dat er veel halve waarheden de ronde doen.
      Daarom ook die kokervisie die het westen heeft.
      Merkel en Maxima vind ik wel verschillen, de een heeft kinderen, is moeder, en de andere niet.
      Maxima heeft een ander temperament, maar ze staan allebei in dienst van de elite en dat zijn helaas niet de enigen.
      De Hopi hadden het wel goed, gezien dat alles aan verandering onderhevig is, ook de ‘-rijken’.
      De vraag is dan ergens ook altijd, wat gaat er komen…?
      Ik zie al lang hoe de (digitale) samenleving aan het veranderen is, het lijkt steeds sneller te gaan…steeds nieuwe ‘gebeurtenissen’ die met een snelheid van een ‘machinegeweer’ over de mensen via de media worden uitgestort.
      Ja, het is duidelijk dat we ergens in een richting worden gestuurd, al heel heel lang. Chaos moet ons bang maken, halve waarheden zijn het middel. Social engineering doet de rest, ook tov de ideeën en verwachtingen van mannen en vrouwen, van elkaar en van zichzelf. Een grote misleiding wat tot verkeerde denkbeelden leidt, en ervoor zorgt dat men elkaar niet meer begrijpt. Hoe minder je onder de invloed van zulke manipulaties staat, hoe meer je op je eigen natuurlijke manier leeft, zo hoe het altijd was of zo…daarom hebben/hadden natuurvolkeren gedeeltelijk een totaal andere vorm van samenleving.

      Ik heb ooit met een man uit Peru gepraat, en hij vertelde dat iedereen het over de Maya en Inca heeft, maar er waren veel meer culturen, er werd veel gevochten en de Maya en Inca waren heel wreed, en dat je daarover nooit iets hoort.

      Dank je wel ook voor de linkjes, die ga ik bekijken.
      Je hebt dus een bewogen leven achter de rug, mooi zo Pablo, dat vormt de mens 🙂
      Ik ken helaas Zuid-Amerika niet, alleen Mexico en Costa Rica.

      Wellicht ken je deze docu al, ‘Apologies of an Economic Hitman’, zeker de moeite waard.
      https://www.youtube.com/watch?v=fSBMXsx1O6I

      Todo lo mejor y pura vida.

      Nika

     • Hola aloha hermana del alma / soul sister Nika,

      Como estas amiga?
      Ik heb het druk laatste tijd en daarom reageer ik zo laat op jouw response enneh het ware leven vindt buiten plaats 🙂
      Afgelopen weekend was ik o.a. bij een bijeenkomst van het comite21maart mbt Anti-Zwart Racisme, Slavernijverlden en Zwarte Piet Niet. Samen moeten wij geweldloos strijden tegen racisme en discriminatie, want wij zijn allemaal anders, maar wij zijn tegelijkertijd allemaal gelijk (INLAKESH) . En aankomende zaterdag 19 maart is er een demonstratie tegen racisme op het beursplein te A’dam om 13:00. Als jij daar meer over wilt weten, dan kan jij deze website raadplegen van: http://www.21maartcomite.nl/index.php/programma

      En betreft vrouwen met patriarchaal (macho) gedrag, Maxima mag dan wel moeder zijn, maar zoals jij ook al terecht opmerkt is zij in dienst van de elite en in wezen is zij een onderdeel van de elite vanwege haar schoonfamilie las Naranjas / De Oranjes aka de polder junta. Trouwens haar eigen familie behoort ook tot de parasitaire elite van Argentinië. Ik heb 2 goede vriendinnen die in Buenos Aires wonen en zij vinden Maxima en haar familie verschrikkelijke en egocentrische personen. Daarom heb ik aan de ene kant medelijden met haar kinderen, echter als die kinderen volwassen worden zullen zij zich net zo gedragen als al hun familieleden 🙁 🙁 .

      Trouwens het huwelijk tussen Max en WA is ook gearrangeerd door de ouders en familie van hun beiden. Nazi Prins Bernard had al goede banden met Jorge Z, Mazima’s padre, gedurende Argentijnse dictatuur in de jaren 70 en 80 en ook wel La Guerra Sucia (De Vuile Oorlog) genaamd. Bernard had daar ook in Argentinië een minnares en waarbij hij een kind had verwekt. Zijn minnares aldaar was een gevluchte Nazi dame uit Duitsland. Nazi Prins Bernard heeft na de WW2 veel Nazi kameraden van hem geholpen om naar Argentinië te vluchten… En daarbij maakte hij gebruik van de KLM om hen daarheen te vliegen…

      In 2009 kochten WA&Max ook twee percelen in een villapark aan een meer in het exclusieve skioord Villa La Angostura, Argentinië. En daar schijnen ook veel oud Nazi’s, die althans nog leven, en hun nazaten te vertoeven . Dit is de website van dat exclusieve skioord.
      Villa La Angostura Sur de Neuquén, Patagonia, Argentina
      http://www.laangostura.com/

      En onthoudt beste Nika, een groot deel van de Argentijnse bevolking heeft het nu nog steeds moeilijk om het hoofd boven water te houden, waaronder mijn 2 amigas . En de huidige Argentijnse president Mauricio Macri was ook een lid van de oude Argentijnse dictatuur van La Guerra Sucia en dikke vriendjes met o.a. de familie Zorreguita. Op deze foto staat señor Marci gezamenlijk en lachend met de voormalige Argentijnse dictator Jorge Rafael Videla

      http://siemprenoticias.com/wp-content/uploads/2015/09/macri-videla.jpg

      En Maxima zorgt heel goed voor haar ZELF en gedraagt zich ook heel elitair en daarom duwt zij een kind omver als zij op de vlucht is voor vuurwerk tijdens de dodenherdenking op de Dam…..

      Maxima Duwt Kind omver bij Dodenherdenking
      https://youtu.be/yGoIMu-KNm8

      Waar veel medelanders uit polder zich niet bewust van zijn, is dat de Raad van State het machtigste orgaan is van het NLs parlement. Men zegt (liegt) dat de Raad van State slechts het adviesorgaan voor regering en parlement is. Echter dat is niet de volledige waarheid, want nadat de 2de en 1ste kamer een wet en/of besluit hebben aangenomen, dan wordt die wet en/of besluit vervolgens voorgelegd en aan de Raad van State en die heeft het laatste woord in deze…. En de polder dictator WA is sinds hij koning geworden is van de Lage Landen a/d Noordzee tevens de voorzitter van de Raad van State (RvS). Polder dictator WA heeft al sinds zijn achttiende zitting in de raad. Het is wettelijk vastgelegd dat het staatshoofd voorzitter is en de troonopvolg(st)er op zijn of haar achttiende zitting krijgt. Zie de 2 onderstaande artikels:

      Willem-Alexander wordt ook voorzitter RvS
      http://www.nu.nl/politiek/3015552/willem-alexander-wordt-voorzitter-rvs.html

      En zijn vrouw Maxima heeft ook zitting in de Raad van State sinds 2004

      Prinses Máxima krijgt zitting in Raad van State
      http://www.nu.nl/algemeen/428094/prinses-maxima-krijgt-zitting-in-raad-van-state.html

      Tevens is de Raad van State de hoogste bestuursrechter van het land. Daarom mag deze niet door het volk aangewezen en ook niet gekozen Raad rechterlijke uitspraken vernietigen. En besluiten die door ministers zijn genomen, die mag deze dictatoriale Raad ook vernietigen en dat zelfs vermeld in de Main Stream Media:

      Raad van State vernietigt uitspraak rechtbank over Zwarte Piet
      http://www.nu.nl/binnenland/3926244/raad-van-state-vernietigt-uitspraak-rechtbank-zwarte-piet.html

      Raad van State vernietigt gasbesluit minister Kamp

      http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/18/gaswinning-in-groningen-voorlopig-beperkt

      Maar ja door alle (valse) propaganda heeft de gemiddelde bewoner van de lage Landen a/d Noordzee zelf niet door dat zij in een dictatuur leven. Ach daarom is Holanda een koninkrijk en geen Republiek.

      Ik kan je deze documentaires aanraden om eens te bekijken, want die gaan over propaganda en hoe de elite en hun corporaties die misbruiken om het overgrote deel van de mensheid te misleiden..

      The Century of the Self (Full Documentary)
      https://youtu.be/eJ3RzGoQC4s

      Human Resources
      https://vimeo.com/102686111

      Psywar
      https://vimeo.com/102695015

      Op deze website staan nog meer interessante documetaires over social engineering..

      Metanoia
      http://metanoia-films.org/films/
      From the Greek – to perceive, to think, the result of perceiving or observing – metanoia means “a change of mind.”

      In Theology, metanoia is used to refer to the change of
      mind which is brought about in repentance.

      The prefix “meta-” carries with it other variants that are
      consistent with the Eastern Greek philosophical mindset,
      “Meta-” is additionally used to imply “beyond” and “outside of.”
      E.g., metamorphosis as a beyond-change; and, metaphysics as
      outside the limits of physics.

      The Greek term for repentance, metanoia, denotes a change of mind, a
      reorientation, a fundamental transformation of outlook, of an individual’s vision of the
      world and of her/himself, and a new way of loving others and the Universe. In the words of a
      second-century text, The Shepherd of Hermas, it implies “great understanding,” discernment.

      In Carl Jung’s psychology, metanoia indicates a spontaneous attempt of the psyche to heal itself of
      unbearable conflict by melting down and then being reborn in a more adaptive form.

      En nu stop ik met schrijven beste Nika.

      Saludos y abrazos,

      Pablitohhh

   • De omroep RT is een internationaal meertalig televisienetwerk uit Rusland. Het is geregistreerd als een zelfstandige non-profit organisatie en gefinancierd door de federale begroting van Rusland door het Federaal Agentschap voor de Pers en Massacommunicatie van de Russische Federatie.

    En deze Russische staatsomroep maakte ook melding van de ontmoeting begin deze maand tussen de “oude vrienden” señor Putin en señor Kissinger….

    Putin meets ‘old friend’ Kissinger visiting Russia
    https://www.rt.com/news/331194-putin-meets-friend-kissinger/

    Of klopt dit bericht ook niet en liegt Putin’s omroep ook in deze!!!!

    Saludos & Inlakesh,

    Pablo

    • Dit meld RT:

     The meeting is a continuation of a “friendly dialogue between President Putin and Henry Kissinger, who are bound by a long-standing relationship,” said Kremlin spokesman Dmitry Peskov.

     “They communicate all the time, use the opportunity to talk,” he added. Putin “values” this opportunity to discuss pressing international issues as well as exchange opinions on global perspectives, Peskov said.

     En dit is een toevoeging van mijn zijde om Uw geheugen even op te frissen betreft Putin zijn oude en goede vriend H. Kissinger

     War Criminal Henry Kissinger confronted on Bilderberg and Mass Murder
     https://www.youtube.com/watch?v=W4xgfaBTlt4

 6. Het volkstuinierenidee is een leuk idee en heb ik in 2015 nog aangekaart in mijn analyse van de begroting 2015 van de gemeente Arnhem. Probleem is alleen dat met name de Randstad inmiddels totaal is vol gebouwd, waardoor er geen vierkante meters meer overblijven voor arme gezinnen. Bijkomend probleem is dat je volkstuinen ook nog permanent moet gaan bewaken anders worden deze voortdurend leeggegeten door zwervers daklozen en illegalen in ons snel armoediserende landje.

 7. Wij westerlingen missen toch iets in de opvoeding.
  Ben met mijn Poolse vrouw naar Polen verhuist en woon er al 9 jaar in een boerderij met 1,5 ha tuinbouwgrond en nog vele ha. landbouw maar ons lukt dat verbouwen van groente ed niet nou ja wel gedaan maar het is vele malen goedkoper om naar de winkel te gaan.
  Het leven bevalt wel veel beter als in een stad Nederland.

 8. Mooi artikel Rob. Ook mooie foto’s. En dan natuurlijk niet te vergeten nog het sociale effect van de Dacha. Even een praatje maken op de tuin. We weten eigenlijk heel weinig hiervan. Zoals ook bijvoorbeeld het feit dat je van de Russiche regering gratis een hectare grond in Oost- Siberië kan krijgen waar je zelfvoorziend mag leven en ook nog een huisje op mag zetten. Dacha 2. zoiets.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.