Vluchtelingen, moslims en onze armoede

Er vindt een merkwaardig fenomeen plaats: Rutte en zijn kornuiten krijgen niet de schuld van de stijgende armoede in ons land, maar de vluchtelingen. Rechtse politici maken handig gebruik van dit misverstand, zonder het overigens bij naam te noemen. Lees hoe een waanbeeld Wilders premier kan maken.

Armoede

Dat heel veel mensen in Nederland de touwtjes aan elkaar moeten knopen om te overleven is bekend, maar wordt zoveel mogelijk uit schaamte verzwegen. Meer dan 400.000 mensen moeten overleven in de bijstand. 2,8 miljoen leven op of onder de armoedegrens. Meer dan 100.000 gezinnen dreigen hun hypotheek niet meer te kunnen betalen. Er zijn meer dan 150 voedselbanken, omdat de overheid niet toe wil geven dat er HONGER is. Maar voor de rest gaat het prima, volgens de heren en dames politici aan de rechterkant (inclusief PvdA) van de politiek.

Nu doet zich het vreemde verschijnsel voor dat heel veel mensen die in financiële problemen verkeren, niet met de beschuldigende vinger wijzen naar Rutte en zijn gedogers, maar naar moslims (of vluchtelingen, door elkaar gebruikt) en Europa. En toevallig zijn dit nu net de twee speerpunten van de PVV.

Alsof het sluiten van de grenzen ineens vele honderdduizenden medelanders van hun financiële problemen gaat verlossen.

Psychologisch is hier meer aan de hand. Hoe slaag je erin als politicus om mensen zo voor de gek te houden en hun aandacht af te leiden van de werkelijke problemen?

Ik denk dat de oorzaak ligt in het al vele tientallen jaren door elke regerende partij opgediste sprookje over noodzakelijke bezuinigingen. Over het algemeen zijn mensen gaan geloven dat bezuinigen moet en dat het zelfs niet anders kan. Als je deze lijn doortrekt wordt in het algemeen als volgt gedacht:

1. Er is te weinig geld beschikbaar om echt iets aan de armoede te doen.
2. De regering heeft ook geen geld, kijk maar naar de kleine groei van nog geen 1%.
3. Als de regering vluchtelingen binnenhaalt, blijft er voor ‘ons’ helemaal niets meer over.
4. De situatie is zo hopeloos dat we moeten vechten voor de paar euro’s die we nu nog hebben.

Kortom de indoctrinatie door overheid en media is volledig geslaagd. Het geloof in een tekort aan overheidsgeld is zo algemeen dat mensen nog eerder bereid zijn (‘het kan niet anders’) om te accepteren van Rutte dat ze er geen geld bij krijgen, dan dat ze geloven dat er nog geld over is om vluchtelingen te betalen.

Rechts recept

Met name bij rechtse politici, die tegenwoordig oververtegenwoordigd zijn (alleen de SP is enigszins links) en Wilders voorop, hebben een spel ontwikkeld om vooral niet te praten over de zorgelijke financiële situatie van veel medelanders. Om hen zand in de ogen te strooien heeft rechts zich gefixeerd op vluchtelingen. De bekende media doen daaraan braaf mee. Als toch dit schrikbeeld niet voldoende werkt, dan mengen ze er nog wat gebeurtenissen met moslims doorheen. Rechts piept niet over de miserabele situatie die geldt voor velen. Zij blijven uitsluitend hameren op de eigen verantwoordelijkheid. Iemand die werkt heeft inkomen, iemand die niet werkt, krijgt een uitkering die te kort schiet. Dat laatste is voor hen ‘gewoon’ eigen schuld. Daarbij wordt volledig voorbijgegaan aan de effecten van automatisering en robotisering, waardoor naar schatting in 20 jaar tijd de helft van de nu beschikbare banen gaat verdwijnen. In geen enkel verkiezingsprogramma van de rechterkant wordt hierover gerept. Wilders heeft aan een A4tje genoeg. Hierdoor kan hij ongestoord zwijgen over de werkelijke problemen van ons land.

Links

Doordat de PvdA medeplichtig is aan het sociale afbraakbeleid van Rutte hebben veel kiezers hun vertrouwen verloren in politici. En dat is niet zo gek als je bedenkt dat veel mensen traditioneel op de PvdA stemden en nu op geen enkel alternatief meer durven vertrouwen. Dit PvdA beleid werkt negatief uit op alle linkse partijen die er nu nog zijn.

Het is overigens een spijtige conclusie die we moeten trekken, namelijk dat linkse ideeën, alleen nog door de SP in de Tweede Kamer worden verdedigd, GroenLinks is soms links te noemen. Van de nieuwe partijen die zich verkiesbaar hebben gesteld zijn alleen Vrede en Recht, MenS, Basisinkomenpartij en DBB links. De eerste drie zijn echter alleen in de kiesdistricten Utrecht en Gelderland verkiesbaar. Het is niet erg dat links op zijn nummer wordt gezet. De PvdA die jarenlang grote invloed in ons land had, heeft de linkse ideeën teruggebracht van socialistisch tot sociaal-democratisch onder leiding van Kok. Zij hebben het linkse gedachtegoed te grabbel gegooid en verdienen het om volledig uit de Tweede Kamer te verdwijnen.

Rob Vellekoop, 23 februari 2017

28 Comments

 1. Inderdaad worden mensen met succes door rechts tegen elkaar uitgespeeld, echter speelt de beleving hierin ook een rol. Niet leuk als je nog langer op een huis moet wachten omdat er mensen zijn die terecht veiligheid zoeken en een vorm van voorrang krijgen. Het duurt even voor dat mensen bedacht hebben dat binnen dit voorbeeld het een Haags besluit was om de woningmarkt vrijwel vrij te geven en dus te weinig sociale woningbouw gepleegd is, het geld voor de banken kwam in 2008 verrassend snel te voorschijn. Er is geld zat, de verdeling klopt niet en belastingparadijs Nederland heeft actief mee hieraan bijgedragen. Eerlijke belasting heffing, meer overheid in zorg, vervoer, onderwijs, huisvesting kan enorme hoeveelheden geld vrij maken die aan een beter verdeelde welvaart en welzijn besteedt kan worden, succes in het stemhokje 15 maart a.s. groet Erik van Ipenburg

 2. Maar ze terugsturen zou veel geld schelen wat aangewend kan worden om het leed van de al aanwezige armen te verlichten. Al ben ik het natuurlijk met je eens dat het probleem is ontstaan door politici die hen hebben toegelaten.

 3. de PVV doet het goed omdat de gangbare partijen het volk in het gezicht spugen…. u wil minder Brussel ha ha u krijgt meer…
  referendum Ukraine geweldig zelfs de senaat vind het voorstel knoeiwerk maar de regering stemt in en parlement gaat akkoord maling aan de uitslag van dat referendum.
  VVD SLAGZIN U MOET ZELF DE BROEK OPHOUDEN.. afbraak van zorg en zekerheid tja de coalitie stemt in want het blauwe leer zit lekker maling aan het volk.

  een optelsom van feiten en laten we wel zijn helaas wordt er meer gedaan voor migranten dan eigen burgers en DAT zet kwaad bloed en helpt de PVV .
  de migrant kan hier niets aan doen de vraagt en krijgt.. boos worden op de ambtenaren die dit doen maar helaas dat gebeurd niet , dus idd verdeel en heers.
  de PVV moet het hebben van het onderbuik gevoel en verborgen boosheid, tja jammer want het gaat niets brengen.
  Wilders stemt zelden of nooit in het volksbelang.
  overigens… vluchtelingen is een ander hoofdstuk dan migranten.
  problematiek hier in bepaalde wijken komt van slecht opgevoede jongeren en armoede en helaas is dat vaak niet autochtoon.
  Nederlanders zijn best verdraagzaam en hulpvaardig helaas raakt dat wat uit het zicht omdat er groeperingen zijn met een bepaald schuldgevoel de migrantenknuffelaars… waag het niet om normale kritiek te hebben of een reële berekening te maken… het enige wat je dan hoort is u bent een racist… ook verdeel en heers toch?
  de heilig verklaring van de migrant die alles mag levert het PVV stemmen ..helaas..
  we moeten even terug naar gewoon bewust observeren…goed is goed en fout is fout dat moet gezegd kunnen worden.
  wat werkzoekende migranten betreft… hulp in eigenland geven.. een bezem door het huidige ontwikkelingsbeleid.. gerichte hulp aan reële directe projecten ter plaatse.
  de eigenbevolking dingen uit laten voeren.. niks westerse vriendjes die weer lekker de zakken vullen aan de klus…
  duidelijk maken dat het in Europa al lang geen melk en honing meer is.
  dus.. vluchtelingen hulp ok… migranten toevloed NEE.
  verkiezingen… LEES partij programma’s kijk niet naar de poppetjes… het is nu weer de tijd van valse beloftes en mooipraten na de stembus hebben de meesten weer dementie.

 4. De enige vraag die in het parlement aan de orde gesteld moet worden is deze:

  “Wat geeft de nederlandse regering het recht om de bevolking met gigantische bedragen uit te plunderen teneinde een bende criminele bankiers financieel overeind te houden (ESM-verdrag)”.

  En geloof mij: heel de rest is peanuts. Dat er niet één politicus is die deze vraag in ons parlement aan de orde stelt moet men eens goed tot zich door laten dringen!

 5. “Rechts” betekent gezagsgetrouw en “links” betekent niet gezagsgetrouw.
  De SP van “socialist” Roemer is daarmee een rechtse partij.

  Wilders wordt geen minister-president. Zelfs in Duitsland (o.a. bij Deutsche Wirtschaft Nachrichten) is bekend dat de PVV van Wilders slechts een vangnet moet bieden aan ontevreden kiezers (denk hierbij aan de snel toenemende aanhang destijds van Pim Fortuin waar ze in het Haagse heel erg van geschrokken zijn) om die PVV-kiezers vervolgens met een kluitje in het riet te sturen. We hebben het al zo vaak meegemaakt: telkens als de aanhang van de PVV wat te groot wordt gebeurt er iets vervelends waardoor die aanhang weer gehalveerd wordt. Je zou het ook zo kunnen zeggen: Geert komt uit de VVD komt en is al heel lang persoonlijk bevriend met Mark Rutte. Ik vrees dat de nederlanders het dit maal zullen moeten doen met minister-president Alexander “Bilderberg” Pechtold. Nederland éénmaal, andermaal….verkocht!

  En wat die verborgen armoede (nederlanders zijn stiekem arm) aangaat: we moeten de Euro redden, we moeten de banken redden, we moeten de Grieken redden en ga zo maar door. En dat kost allemaal verschrikkelijk veel geld.
  Maar…..wie redt eigenlijk de belastingbetaler die voor het hele debakel mag opdraaien?

  Niemand natuurlijk. Want men is nu eenmaal zo onnozel om te gaan stemmen.

 6. Ja en het ergste is partijen die links LU**** en rechts de zakken vullen
  en wel met andermans geld de wereldverbeteraar uithangen.

  Waar de centen(welvaart) vandaan moeten komen is het midden en klein
  bedrijf niet de multi nat. die nauwelijks bijdragen.

  Een bijdrage van oplossingen is minder overheid voor het mkb
  deregulering,belasing verlagingen,korten op de overheids uitgaven,
  echte innovatie.

  Mijn stem advies op dit moment! Wilders,om een stok in de spaken te
  steken en de volgende verkiezingen 50+ want die gaat proberen te
  verhinderen dat 1400 MILJARD!!!! aan pensioen geld (ons geld) door de
  EU gejat!! gaat worden,dat vertegenwoordigd 60% van al de pensioen
  gelden in de HELE EU dus dat vinden ze in Brussel een lekkere kluif.

  Denk even strategisch,Wilders, de vijand van mijn vijand is mijn vriend

 7. Het is zeker wel de mede de schuld van de EU dat we zoveel armer zijn geworden. Ik vind ook dat we uit de EU moeten stappen. Nederland moet autonoom worden. Dat wil zeggen dat we zo min mogelijk importeren en exporteren. We wekken onze eigen energie op, dus geen fossiele brandstoffen meer! We verbouwen ons eigen voedsel zodat we ons ook geen zorgen meer hoeven te maken om multinationals als Monsanto. We plegen ook geen roofbouw op onze grond door landbouw producten te exporteren, dat moet in een klein land als het onze streng worden verboden! Big farma en de frauduleuze pseudo wetenschap de psychiatrie moeten worden verboden. Geen drogering, vernedering en maatschappelijke uitsluiting van onze kinderen meer. Het afbreken van het kapitalisme en natuurlijk ook dat smerige patriarchaat zodat we weer volk hebben dat kan samenwerken!

  • Naar Griekenland is tot dusver 360 miljard Euro (!!!) gegaan: het heeft niet mogen baten. Al dat geld is dus “verdampt”.

   Nou ja, “verdampt”…..
   Een oude wet uit de economie verteld ons dat het verlies van de één altijd de winst is van een ander!

 8. Het is: Verdeel en heers, creëer chaos, grijp macht.
  Met als excuus: Immigratie “tegen de inteelt”, “anders stort Europa ineen”.
  En de bevolking reageert uitstekend, gaat op in onderlinge wrijving ipv het aanspreken van de ‘overheid’ die het mogelijk heeft gemaakt.

  De gekozen route is: Strijden tegen de eigen bevolking. Elke uiting van ‘populisme’ en ‘nationalisme’ zorgt immers altijd voor oorlog. Dus onderdruk de bevolking en realiseer ‘eeuwige vrede’. (1984 stijl dan wel.)

  Verder mee eens dat PvdA en VVD er een rommeltje van hebben gemaakt. Stem dus op de nieuwe partijen, niet op de oude partijen.

  • “Socialist” Roemer heeft slimme poep tussen de oren.

   • Ik ouwe Scheeps Machinist(Later werktuigkundige genoemd wat schijnbaar beter klinkt)ben nog steeds blij toendertijd nederland De rug toegekeerd te hebben.Zoek het verder maar uit daar maar blijf met jullie tengels verder van mijn pensioentjes af.Mart Brasil.

  • Ze zijn erger dan de maffia. De maffia helpt nog wel eens iemand die geen poot meer heeft om op te staan. Dat doen onze politici niet.

 9. “Nu doet zich het vreemde verschijnsel voor dat heel veel mensen die in financiële problemen verkeren, niet met de beschuldigende vinger wijzen naar Rutte en zijn gedogers, maar naar moslims (of vluchtelingen, door elkaar gebruikt) en Europa. En toevallig zijn dit nu net de twee speerpunten van de PVV.”

  Dat is niet geheel juist of geheel niet juist weergegeven.

  Stel je nu dat Europa niet schuldig is aan dit afbraakbeleid en armoede stijging? Wie kwam er met de 3% begrotingstekortgrens welke misbruikt werd voor “hervormingen” [bezuinigingen?]

  Men geeft verder de schuld van de stijgende armoede wel degelijk aan het kabinet.
  Men beseft dat overheden van welke aard dan ook beter geen andere bevolkingen kunnen UITNODIGEN om een hapje mee te eten aan een tafel waar niets op staat voor de autochtone bevolking.

  (Ik bedoel niet de vluchtelingen)

 10. Met die migratieproblemen hebben ze een precedent gekozen om nog harder uit te varen tegen verschillende bevolkingsgroepen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.