Minder dan 10% allerarmsten geholpen door voedselbanken

Voedselbanken Nederland schrijft in Feiten en Cijfers 2015 dat minder dan 10 % van de allerarmste huishoudens in Nederland geholpen konden worden, wat neerkomt op 88.000 mensen waarvan 34.000 jonger dan 18 jaar. De voornaamste reden van honger in ons land blijft de weigering van de overheid honger in NL uit te roeien met financiële hulp. Er is niet alleen geld genoeg, maar ook voedsel want per jaar wordt voor 5 miljard aan voedsel verspild.

De Vereniging meldt dat in Nederland meer dan 1.4 miljoen mensen in armoede leven. In totaal zijn dat ruim 734.000 huishoudens met ruim 421.000 minderjarige kinderen.
– Dat is 1 op de 9 kinderen
– Tienduizenden kinderen zitten dagelijks met honger in de klas

De voedselbanken stellen strenge eisen aan de klanten voordat ze worden toegelaten tot de bank. Ze willen de grenzen graag versoepelen maar kunnen dan onmogelijk aan de vraag voldoen. Daarnaast is de hulp beperkt tot een aantal jaar, daarna wordt dit stopgezet, omdat het gezien wordt als tijdelijke noodhulp.

Zo mocht in 2015 bijvoorbeeld een moeder met 2 kinderen niet meer dan maximaal € 10,67 per dag voor eten, drinken, kleding, verjaardagen, sinterklaas, schoolreisjes, sparen voor kapotte wasmachine e.d te besteden hebben om in aanmerking te komen voor voedselhulp. Voor een gezin van 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen) is dat zo’n € 15 dag.

Voedselbanken Nederland is een vereniging (Vereniging van Nederlandse Voedselbanken), opgericht op 15 mei 2013. De Vereniging is de landelijke, overkoepelende organisatie van voedselbanken in Nederland. De 162 aangesloten voedselbanken worden door vrijwilligers gerund. Slechts 110 voedselbanken ontvangen enige steun van de gemeente, zoals het voor rekening nemen van de huisvestingskosten of betalen van de energierekening.

Doordat ons land armoede en honger ontkent krijgt NL slechts 3,9 miljoen uit de 3,8 miljard grote Europese armoedepot. België krijgt voor 78 miljoen euro steun, Frankrijk 499 miljoen en Italië zelfs 677 miljoen euro voor de periode van 2014 tot 2020.
De Europese Commissie heeft in februari 2015 het proces afgerond van goedkeuring van alle nationale operationele programma’s ter uitvoering van het Fonds voor de Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD) voor de periode 2014-2020, ter waarde van € 3.800.000.000 op basis van niet-financiële hulp aan de meest behoeftigen in de lidstaten.

De vereniging schrijft op de website:
“In 2002 werd de eerste Nederlandse voedselbank geopend. Sjaak en Clara Sies geven met de oprichting van één van de eerste voedselbanken in Nederland gezicht aan de armoede. De politiek geeft antwoord: “Over 4 jaar bestaat de Voedselbank niet meer.”

Nu, 14 jaar later, zijn steeds meer mensen in Nederland zoekende en hebben grote moeite richting te geven aan hun leven of aansluiting te vinden of te behouden. De voedselbanken groeien explosief. In 2015 werden wekelijks 35.000 voedselpakketten vanuit 162 lokale voedselbanken uitgedeeld en zijn ongeveer 88.000 Nederlanders afhankelijk van de voedselbank. Wat begon als lokaal initiatief is uitgegroeid tot een landelijke vereniging met 164 voedselbanken, 8 regionale distributiecentra, meer dan 500 uitdeelpunten en ruim 10.500 vrijwilligers. “

Rob Vellekoop, 4 januari 2017

8 Comments

  1. Er zijn ook mensen werkzaam in de gezondheidszorg die alleen voor het geld werken. Dit is wel een minderheid maar het bestaat. Ze ontmoedigen mensen eerder om aan werk te komen. Er is voor iedereen geloof ik geen werk, alhoewel ze dat wel zeggen. Je krijgt wantrouwen en een etiket als je ergens naar zou solliciteren. De naasten zorgen er wel voor dat je een negatief etiket en imago krijgt en dit spreidt zich als een olievlek uit en niemand wil je hebben. De omgeving heeft ook met de intrinsieke motivatie te maken en de sociaal economische omstandigheden ook.

  2. Ze geven echt het minimum en de nadelen voor sociaal zijn zijn wraakroepend op het nieuws al 10j hetzelfde beginende met aanslagen en ze leren precies niet almaal pleister op wonde maar oorzaak niet aangepakt verstik in leugens bewustzijn vereist 70e voor een maand te leven triestig 50e per week moet ik al vies men best doen om rond te komen en ik probeer al op het minimum te leven buitenlanders binnehalen door hun oorlog en dan tot de conclusie komen dat ze nie kunnen geven wat ze willen we shaffen dis en eigen volk laten kreperen proficiat8 dit is sarcastisch geen maten en samenwerken gaat niet matennaaiers

  3. De politiek denkt (ze zeggen niks natuurlijk ),die losers die gebruik maken van de voedselbank sterven vanzelf uit.Er komen wel steeds weer nieuwe bij maar die beginnen net,dus daar heb je niet veel last van. Hetzelfde geld ook voor ouderen. De politiek rekt de problemen die het moet oplossen. In de tussentijd bedenkt het nieuwe regels om de aandacht af te leiden. Tijdens die onderzoeken en debatten sterven er honderden ouderen extra. De politiek denkt (maar zegt het niet) opgeruimd is netjes.
    Dit zijn puur conservatief/liberale praktijken op zijn Amerikaans.
    Als wij als bevolking niet snel de regie terug winnen zullen voedselbank en blijven groeien en meer ouderen onnodig vroeg sterven.
    De komende verkiezingen draait daarom echt wie het beste voorheeft met het voortbestaan van de mensheid, menselijkheid, hulpvaardigheid en dan blijkt dat er maar heel weinig partijen overblijven waar je die steun kan krijgen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.