Armoede stijgt opnieuw in Nederland

Sinds het aantreden van het kabinet Rutte is de armoede ieder jaar toegenomen, dat blijkt uit de cijfers van Eurostat. Het armoedecijfer voor 2015 komt uit op 2,8 miljoen of 16,8 procent van de bevolking. Voor 2014 waren dat nog 2,7 miljoen Nederlanders en 2,6 miljoen over 2013.

Euroland – inwoners onder de armoedegrens, percentage van de totale bevolking in 2015 en (2014)
Duitsland – 16 miljoen, (16,2 miljoen)
Frankrijk – 11 miljoen, (11,5 miljoen)
Groot-Brittannië – 15 miljoen, 23,5%, (15,2 miljoen)
Nederland – 2,8 miljoen, 16,8%, (2,7 miljoen)
Spanje – 13,1 miljoen, 28,6%, (13,4 miljoen)
België – 2,3 miljoen, 21,1%, (2,3 miljoen)
Portugal – 2,8 miljoen, 26,6%, (2,9 miljoen)
Bulgarije – 3 miljoen, 41,3%, (2,9 miljoen)
Roemenië- 7,4 miljoen, 37,3% (8,4 miljoen)

Eurostat
Het Europese Bureau voor Statistiek hanteert als armoedegrens onder andere de norm waarbij mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon

Nederland
Het CBS hanteert voor haar armoede cijfers de norm van het ‘rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomengrens’. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek CBS moesten in 2014 zo’ n 734.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen (10,4 procent van de ruim 7 miljoen huishoudens). Dit waren er 6 duizend meer dan in 2013 (10,3 procent). In de periode 2011-2013 kwamen er jaarlijks nog gemiddeld 70 duizend huishoudens met risico op armoede bij. Het CBS wil niet over arme huishoudens spreken, want zij vindt dit subjectief. De rekenmeesters stellen zonder blikken of blozen:

In Nederland is armoede geen kwestie van fysiek overleven. Iedere burger heeft in beginsel een dak boven zijn hoofd, hoeft geen honger te lijden, kan zich deugdelijk kleden en heeft toegang tot medische zorg.

Blijkbaar is het CBS onbekend met de bijna 200 voedsel- en kledingbanken die ons land rijk is en het verschijnsel dat talloze Nederlanders afzien van geneeskundige hulp omdat ze dit zelf moeten, maar niet kunnen betalen, vanwege het nog niet opgesoupeerd hebben van hun eigen risico.

Rob Vellekoop, 4 september 2016

17 Comments

 1. En dan nog beweren dat het leven goedkoper geworden is met die zgn lage rente, voedingsprijzen met 4j terug zijn verdubbeld ? Liegen dat h je t gedrukt staat! De overheid trekt zich meer het leed vd migranten aan, eenmaal binnen dan kunnen ze zich ervan zelf vergewissen dat ze beter eigen nationaliteit kunnen houden?

 2. En dan nog beweren, dat het eigen risico in stand moet blijven?
  Hier is geen sprake van helpen in uiterste noodzaak maar de laatste centen die je nog hebt afpakken als je ziek wordt, en daar helpen die zgn. bevolkingsonderzoeken ook bij mn borst, darm en direkt nog prostaat ook?

 3. En laat je niets wijs maken: cash geld is een blijvertje. Of is er nog iemand die denkt dat als Mark Rutte gaat dwergbeklimmen bekend mag worden met wie hij daarna afrekent?

  Nou dan!

 4. Dat krijg je met een afgekeurde concert pianist die uit armoede geschiedenis is gaan studeren.( de leugenaar bestudeerd de leugens ). Bij muziek moet je spelen wat er staat, met de geschiedenis kun je jongleren. De geschiedenis zijn de leugens waarover men het eens is. Konrad Adenauer. En vergeet niet er zijn vele onzichtbare vvd’s. De nieuwe burgemeester ( de meester der burgers ; de waarborgers)van Maastricht is hier een typisch voorbeeld hiervan.

  • Mark Rutte heeft zijn oude moeder wijsgemaakt dat hij pianist in een bordeel is.

 5. Banken plunderen hele landen uit en hun handlangers in de politiek plunderen de onderdanen uit.

  Want daar hebben we met z’n allen -heel democratisch- voor gekozen.

  En daar gaan we volgend jaar weer opnieuw met z’n allen voor kiezen. Want waarom zou je iets veranderen dat goed is.

  En dan krijg ik ook nog naar mijn hoofd geslingerd: “Wàt, stem jij niet? Nou, dan mag je ook niet meepraten”.

  • dat klopt niet helemaal, burgers plunderen burgers, banken faciliteren dat en politici opperen alleen het idee, de burgers keuren het idee goed door het systeem van energie te voorzien.

   dat klinkt als dat de burger moet besluiten iets anders te gaan doen dan burger zijn. wijzen naar mensen die iets prediken of faciliteren, is vrij lafjes en zal zeker geen fijner leven gaan brengen
   een burger is iemand die geen verantwoordelijkheid voor zijn eigen denken en doen durft/wil nemen, dat uit zich in de continue levering van energie aan datzelfde syteem. neem deze blogschrijver, rob steekt het niet onder stoelen of banken dat hij burger is en wil zijn, maar tevens de mensen die de burgers besturen aanvalt als zijnde dat ze daar mee op moeten houden, terwijl dat helemaal niet kan als je het energie levert, dan gaat het door, oneindig. een perpetuum mobile.
   een basisinkomen… het moet niet gekker worden. het basisinkomen groeit aan bomen en struiken en kabbelt naar beneden. verlaat het syteem en veel “basisbehoeften” zullen weer naar je toe komen. maar er is maar 1 manier om er achter te komen.

   • Ik heb Rob er al op gewezen dat het deelnemen aan het politieke systeem als verkiesbare of als kiezer het hele destructieve systeem intact houdt. Het opzetten van een politieke partij / beweging is dus een tegenstrijdige handeling aangezien de potentiele niet-stemmers die hier regelmatig lezen nu worden verleidt om het systeem in stand te houden door op hem te stemmen. Je kan het nalezen in dit draadje: https://delangemars.nl/2016/08/30/nieuwe-politieke-beweging-haalt-bezem-door-binnenhof/

    • Het is niet eenvoudig om het hele slagveld te overzien. Zo is niet de politiek alleen déél van het monster maar is ons parlement ook nog maar beperkt operationeel. Het heeft immers haar “koningsrecht” (de verdeling van het gemeenschapsgeld) aan Brussel afgegeven: ESM-verdrag.

     “Onze” politici kunnen dus wel naar huis gaan.

    • ok, dank je, heb het gelezen.
     het zijn de belastingen die het systeem in stand houd, betalen of ontvangen is geen verschil, je voorziet het systeem van energie.
     het stemcircus lijkt niet meer dan afleiding.

     en de oplossing is even simpel als onuitvoerbaar voor de meesten, het systeem verlaten, klein denken. of de wereldbevolking klaar is voor zelfbestuur is irrelevant, was de mensheid ooit klaar voor slavernij?
     het systeem van binnenuit veranderen kan niet want het is zo ingericht als het is ingericht. Dat is! de enige reden om het systeem te blijven voeden is omdat er iets uit gehaalt wordt. een soort van fruitautomaat. tevens, een systeem waar al meer dan 10000 jaar aan gewerkt is en wordt en uiterst succesvol blijkt, ga je niet van binnenuit (waar is dat, dat binnen?) veranderen.

     en @ jg bosman vergeet de burger niet met zo’n 99,9% groot onderdeel van het roofzuchtig en uiterst geweldadig monster.

 6. Vergrijzing probleem is een mythe ex: in 1950 vertrok de trein met 100 babyboomer in 2020 komen er 100 aan hahahaha misschien 3 ?

 7. We doen voor de zoveelste keer maar weer eens een boekje open over CBS/CPB en het is goed dat steeds meer mensen door de LEUGENS van deze kabinets souffleerders heen prikken. Wordt het niet hoog tijd dat de “boegbeelden” van deze “rekeninstituten”, te weten van Mulligen/van der Geest een trap onder hun reet krijgen en de zaak wordt ontmanteld en opgedoekt:

  http://www.pensioenleugen.nl/nieuwsberichten/cbs-doet-mee-aan-antiouderen-framing.aspx

  http://www.loonvoorlater.nl/nieuwsberichten/cbs-helpt-mee-aan-stigmatisering-ouderen.aspx

  http://www.loonvoorlater.nl/nieuwsberichten/het-ergste-is-dat-jong-en-oud-tegen-elkaar-worden-opgezet.aspx

  http://www.pensioenleugen.nl/nieuwberichten/verzet-tegen-afbraak-pensioen-komt-op-gang.aspx

  En het is verder ook allang duidelijk wat ons de das gaat omdoen:

  http://www.systeemcrisis.blogspot.nl/2016/08/negatieve-rente-een-grote-bedreiging.html

 8. Ik kan alleen maar hopen dat de haagse zakkenvullers zelf nog eens de gevolgen van hun “beleid” mogen onder vinden.

 9. Ik doe er nog een schepje bovenop voor het CBS.

  Ik kan niet eens meer de behandelingen krijgen die ik nodig heb in dit land, omdat in de zorgwet overgewicht niet meer wordt behandeld, behalve bij ernstige obesitas. Dan kun je enkel nog een maagverkleining krijgen.

  Met andere woorden, mensen met overgewicht in ons land, of dit nu door overeten, door blessures/handicap, door hormonen of iets anders komt, krijgen gewoonweg geen hulp. Enkel een voor vele van deze doelgroepen ontoerijkende behandeling. Ik heb ook niets zo veel aan een maagverkleining. En daarnaast zijn er genoeg mensen die na een maag verkleining gewoon hun maag weer oprekken met meer eten. Met de dood als gevolg.

  Ik zou natuurlijk mijn eigen behandeling kunnen bekostigen als dit enigszins betaalbaar had geweest. Maar voor 12 weken, 3 dagen in de week behandeling, zou ik al een heel jaar moeten sparen en dan mag er dus tussendoor ook niet kapot gaan….

  Het is een ziekelijke ontwikkeling.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.