Feiten over arm zijn in Nederland

Naar aanleiding van de 4-delige tv reeks bij de EO over armoede volgen hier wetenswaardigheden over dit onderwerp uit recente artikelen van DLM.

Hongermeer dan 100.000 mensen lijden honger zonder voedselbank
Het aantal voedselbanken, aangesloten bij Voedselbanken Nederland,  is per eind 2014 gestegen tot 157.  Gezamenlijk hebben zij  94.000 mensen die zij klanten noemen. Het aantal steeg met 11% ten opzichte van 2013. In deze cijfers zijn niet meegeteld de klanten van alle niet-aangesloten voedselbanken. Naar schatting zijn dat er zo’n 40.
Daarnaast zijn er mensen die niet meer kunnen aankloppen bij voedselbanken omdat zij al langer dan drie jaar voedselbankklant zijn of iets boven de inkomensgrens zitten, enkele euro’s per maand is al genoeg. Alleen huishoudens die minder dan 110,- per maand of alleenstaande die minder dan 70 euro per maand te besteden hebben aan eten en drinken komen voor voedselhulp in aanmerking.

CBS ontkent honger en armoede
Het CBS wil niet over arme huishoudens spreken, want zij vindt dit subjectief. De rekenmeesters stellen zonder blikken of blozen:

In Nederland is armoede geen kwestie van fysiek overleven. Iedere burger heeft in beginsel een dak boven zijn hoofd, hoeft geen honger te lijden, kan zich deugdelijk kleden en heeft toegang tot medische zorg.

Armoede in ons land
armoede-in-NederlandHet aantal Nederlanders dat in armoede leeft of er tegen aan zit is in 2014 opgelopen met 200.000 tot 2,8 miljoen volgens het rekenbureau van de EU Eurostat. Zij kunnen bijvoorbeeld hun energie of huur niet meer betalen, geen vlees of vis of hebben geen geld hun huis voldoende warm te houden. In het cijfer van 2,8 miljoen of 17% van de Nederlandse bevolking zitten zowel de mensen die een groot risico op armoede lopen als degenen die ernstige materiële tekorten hebben en mensen die minder dan 20% werken.

Inzamelacties voor voedselbanken omdat Rutte geen geld van EU wil
Doordat ons land armoede en honger ontkent krijgt NL slechts 3,9 miljoen uit de 3,8 miljard grote Europese armoedepot. Toch doen in Nederland meer dan 100.000 mensen een beroep op de voedselbanken. Er worden op dit ogenblik in heel ons land inzamelingsacties voor de klanten van deze voedselbanken gehouden. België krijgt voor 78 miljoen euro steun voor de door de crisis zwaarst getroffenen krijgt, Frankrijk 499 miljoen en Italië zelfs 677 miljoen euro voor de periode van 2014 tot 2020.

1 op 4 Europeanen leeft nog steeds in armoede
Net zoals in 2013 leven in Europa in 2014 nog steeds 1 op de 4 mensen op of onder de armoedegrens. Opvallend is dat de grote Europese landen zelfs boven dit gemiddelde zitten, de armoede is daar nog groter. Ondertussen hebben de rijken hun rijkdom vergroot, de 1% rijksten van de wereld bezitten meer dan de helft van de wereld.

Duitsland heeft volgens Eurostat 16,5 miljoen inwoners (21%) die leven in armoede en het Verenigd Koninkrijk 15,2 miljoen (24%), Frankrijk 11,5 miljoen (19%) en Italië zelfs 28%. In Bulgarije (2,9 miljoen) en Roemenië (8,5 miljoen) is dat ruim 40% van de totale bevolking die op of onder de armoedegrens leven.

Rob Vellekoop, 18 januari 2016

 

13 Comments

 1. Ik heb het gelezen van de EO onderzoek, ik vind het behoorlijk schandalig dat een christelijke organisatie komt beweren dat er geen armoede heerst in Nederland en dat de meeste arme mensen door eigen schuld arm is geworden. Hoe durven ze nog dit zo te beweren. Ik vind dit behoorlijk schandelig en een gemene onderzoek. EO moet zich hierdoor schamen. EO moet weten dat wij met z’n alle genept worden met leugens over de crisis, er was helemaal geen crisis, het is maar gespeeld om zo te kunnen bezuinigen om de EU te spekken, zodat ze nog meer en meer van onze geld kunnen gaan opmaken. Vluchtelingen crisis is ontstaan door het westen zelf, ze hebben veel op hun geweten, veel bloed, leed, verdriet, pijn en zelf vernedering naar alle burgers van Europa die al hiermee te maken heeft gehad en nog steeds onder lijd. Dit is echt erg wat er in Europa aan het gebeuren is.

 2. AOW is gespaard geld wat op het salaris of wat voor uitkering wordt in gehouden, ik heb jaren als zelfstandige gewerkt en verplicht AOW afgedragen aan de belasting hoe je ook wikt en weegt het is en blijft mijn spaargeld voor mijn oudedag voorziening. Nu woon ik samen, mijn vriendin en ik worden nu gekort op de AOW dus op ons spaargeld. Toen ik nog werkzaam was heb ik een berekening gemaakt als ik die verplichte AOW afdracht zelf mocht sparen met de rente dan moest ik 190 jaar oud worden om dat geld op te maken dus iets is zo krom als het maar kan zijn. Dit is ongeveer het zelfde jaren gespaard bij de bank mijn vriendin ook, we willen ons spaargeld op nemen en krijgen maar de helft over ons gezamenlijk spaar tegoed want we wonen samen of zie ik het nu verkeerd ?

  • Wellicht interessant om te weten is dat bijna alle pensioenfondsen in de wapenindustrie investeren met het geld wat ze wegroven bij werkende mensen die daarmee verplicht mee doen aan iets wat ze meestal niet willen; WAR!
   En zo houdt men het zelf in stand.
   Als men werkt word het automatisch ingehouden op het loon, er wordt eerst natuurlijk inkomstenbelasting over berekend.
   Dan gaan de pensioenfondsen er mee investeren.
   Als men het geluk heeft de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken, wordt je eigen geld wederom als inkomsten beschouwd en moet men er wederom inkomstenbelasting over betalen.
   Inderdaad, als er een vrije keuze in zou zijn, en men kon een dergelijk maandelijks bedrag zelf investeren tijdens het werkzame leven, liep je goed binnen met je 65, dan wel reeds eerder.
   Mocht je slechts enkele jaren van je pensioen kunnen genieten, dan is de rest gewoonweg foetsie, de meeste fondsen hebben geen nabestaanden pensioen regeling.
   Er valt niemand iets te verwijten, behalve degenen die het mogelijk maken en hier stoïcijns aan mee blijven doen……
   Helaas de bittere waarheid.

   Stay Human,

   Jos.

  • AOW premies worden niet afgedragen aan de belastingsdienst maar aan de ‘Sociale’, ( what’s in a word?) Verzekeringsbank te Amersfoort.
   Dit is een rijksinstelling die dus haar bevolking op deze manier dwingt mee te betalen aan een zeer lucratieve business, namelijk oorlog voeren……
   En ondertussen laat men de bevolking via postbus 51 weten dat een beter milieu bij jezelf begint,

   Tsja.

   Stay Human!

 3. ja en als jij als hardwerkende nederlander in je ziektewet ontslagen word( wat wettelijk gezien onmogelijk is ) heb je geen recht op ww of uitkering als je dan dakloos raakt vinden ze het raar maar wel vluchtelingen €15 per dag geven gratis zorg en gratis openbaar vervoer geven maarja laat die domme hollanders maar stikken of niet we kruipen liever in de billen vab mensen die nooit een steentje bij hebben gedragen in de maatschapij

 4. Nog zo een regeling die veel mensen in de ellende stort, de kostendelersnorm voor AOW, bijstand en andere uitkeringen en de mantelzorgboete. Je zorgt voor een ander en dan krijg je een boete. Er is een petitie over op petities.nl Het zou heel fijn zijn als mensen die willen tekenen. Lieten mensen maar meer van zich horen op een vreedzame manier uit solidariteit voor elkaar. We have the power! Dit is de petitie. https://petities.nl/petitions/stop-kostendelersnorm-voor-aow-bijstand-en-andere-uitkeringen-en-stop-mantelzorgboete?locale=nl
  Bedankt voor iedereen die tekent!

 5. Gisteren werd er een groep met verschillende opvattingen in Npo programma over uiteengezet.
  Klopt dat ze het hier enigszins in eigen hand hebben?

 6. Helaas luitjes, politici zijn de handpoppen van de banken en multinationals. Wij burgers zijn er slechts om ervoor te zorgen dat deze handpopen op hun plekje komen, daarna worden wij bedankt voor de eer! Politici, dienend tijdens de verkiezingen en dwingend als ze gekozen zijn!! Waarom zit nagenoeg de gehele wereld in de financiele en economische problemen? Dit is omdat AL deze landen een Centrale Bank hebben en deze bestaan enkel en alleen om private banken te ondersteunen. Banken hebben slechts een tweetal instrumenten, deze zijn een Bankvergunning & Fractional Reserve Banking. En juist dit Fractional Reserve banking is het ALLER grootste probleem wereldwijd!! Deze manier van bankieren behelst dat banken slechts een klein gedeelte van hun lening, hypotheek etc als onderpand (= Fractional Reserve) hoeven te hebben om de totaalsom ” uit te lenen”. Het grootste gedeelte van deze lening bestaat dus uit digitaal c.q. giraal geld.
  Door geld uit te lenen wat feitelijk niet aanwezig is creer je gigantische luchtbellen op je balans, want het onderpand dekt de lening niet!! En daarom was de Vernederlandse burger verplicht om de banken te redden. Al dit ongedekte, uitgeleende geld moest ergens vandaan c.q. terug gehaald worden, bij de burger dus. En politici vinden het uiteraard prima om de burger te verkopen als klapvee, zij varen er wel bij. Kijk maar eens waar onze heren en dames uit Den Haag na hun pluche plakken terecht komen. In de Raden van Bestuur bij banken, zorgverzekeraars, geprivatiseerde voormalige overheidsbedrijven zoals de NS, KPN en de KLM om er een paar te noemen.
  Gedurende hun carriere in Den Haag verpatsen deze gasten ons aan het grootkapitaal om er laterna hun hun verraders loon te incasseren!!!

  • Amen. Tal van artikelen op DLM zijn aan jouw constatering gewijd. En toen? Leg je je er bij neer?

   • Nee Rob natuurlijk leg ik me er niet bij neer. Een van de weinige dingen die ik doen kan is mensen informeren. Ons land is door-en door rot, onze zogenaamde democratische Rechtstaat is een wassen neus. Kijk een naar de affaire teeven, deze gozer liegt en bedriegt dat het gedrukt staat. Pleegt belastingfraude en valsheid in geschrifte, ondermijnt de rechtstaat, en vervolgens zit Teefje als tweede kamerlid weer doodleuk in de politiek. Bussines as uasual!!!

 7. Goedendag, ik ben alleenstaande ouder geweest en heb 17 jaar na de scheiding het niet breed gehad. Ik heb mijn dochters keurig grootgebracht en de een heeft al HBO en de andere is bijna klaar, Ik heb veel geïnvesteerd in hun maar niet in mezelf. Ik leef nu alleen en zit al 3 winters in de kou, mijn familie heeft het allemaal heel goed en er is een kloof geslagen tussen mij en de familie. Zoals je ziet in de eerste aflevering zitten er mensen bij die het echt niet kunnen begrijpen wat armoede is. Iedereen kan er in komen. Oordeel nooit. Ik leef nu een teruggetrokken bestaan en heb wel contact met mijn kinderen want dat houdt mij op de been. Toen ik iets verder weg woonde van bepaalde familie dachten ze goed over dat ik naar de voedselbank ging maar toen ik dichter bij kwam wonen, kwam er schaamte voor hun buren. Stel je voor dat het uitkomt dat je familie naar de voedselbank moet dus dan ontstaat de kloof. Ik neem niemand iets kwalijk maar daarom mag ik mensen niet meer zo en probeer ik het zelf maar vol te houden en mijn best te doen. Mensen zullen in een isolement komen dat is wel het grote gevaar en dat heet dan stille armoede. Het gaat geleidelijk en het vreet aan je, levert heel veel stress aan en je staat ook nog alleen in je strijd. Bedankt medemens! Ik hoop dat dit programma bijdraagt aan meer begrip maar zolang mensen het goed hebben zijn ze op het gebied van armoede heel dom.

  • ’t Is maar wat mensen als “rijkdom” bestempelen. Ik bedoel, geld kun je niet eten of drinken. Als ik een tip mag geven, ga eens een beetje onderzoek doen naar het verbouwen van je eigen groenten, ik doe het zelf al jaren en het bespaart mij mijn dagelijkse bezoek aan de supermarkt volledig. Moet er wel bij zeggen dat ik veganist ben en dus geen vlees en andere dierlijke producten tot me neem. Maar als je dat niet zo erg vindt (de dieren in kwestie zullen je dankbaar zijn) is dit een hele goede, verantwoorde, en goedkope oplossing. Daar komt bij dat ik ook regelmatig buren over de vloer heb om mijn “overtollige” voedsel aan weg te doen, want ik oogst nu meer dan dat ik op kan. Mensen komen graag, de groenten zijn verser dan supermarkt en voedselbank, en mensen voelen zich daar toch wel prettiger bij dan wanneer ze het bij de voedselbank moeten halen. Waarmee men voor het gevoel eigenlijk het signaal naar de samenleving geeft dat men arm is. Ik ben dan niet arm, ook naar de maatstaven van de maatschappij niet, ik werk gewoon en heb geld, maar ik doe dit uit principe. En omdat het lekkerder is. Er zijn op internet een heleboel handleidingen te vinden waarmee je op elke denkbare plek een tuin kan beginnen, ook als je in een flat woont op 5 hoog. Potgrond kost bijna niets, en plantenbakken kun je eventueel zelf maken. Zaadjes kan je kopen of bewaren uit de groenten die je sowieso toch eet, en zaadjes kan je bijna onbeperkt opslaan in een droge donkere omgeving. Ik zou zeggen ga dit maar doen en je zal zien dat je een heleboel zal besparen, en dat je uit je sociaal isolement komt omdat je niet meer bij de voedselbank komt en dus ook geen scheef oog meer krijgt vanuit de samenleving, waardoor je je minderwaardig zou kunnen gaan voelen. En misschien als het goed loopt kan je zelfs meehelpen aan het leveren van verse groenten aan de voedselbank, wat je dan weer zelfs een goed gevoel over jezelf zou geven, aangezien je dan toch wel iets terug doet voor de maatschappij. Groeten, Chris

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.