Nederlanders die leven in armoede stijgt tot 2,8 miljoen

Het aantal Nederlanders dat in armoede leeft of er tegen aan zit is in 2014 opgelopen met 200.000 tot 2,8 miljoen volgens het rekenbureau van de EU Eurostat. Zij kunnen bijvoorbeeld hun energie of huur niet meer betalen, geen vlees of vis of hebben geen geld hun huis voldoende warm te houden.

In het cijfer van 2,8 miljoen of 17% van de Nederlandse bevolking zitten zowel de mensen die een groot risico op armoede lopen als degenen die ernstige materiële tekorten hebben en mensen die minder dan 20% werken.

De 2,8 miljoen landgenoten zijn:

 • Mensen met het risico op armoede:
  met een beschikbaar inkomen dat lager is dan 60 % van het nationale gemiddelde beschikbare inkomen of
 • Mensen met ernstige materiële tekorten:
  die zich minimaal 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
  1) huur of energierekeningen betalen,
  2) hun woning voldoende warm kunnen houden,
  3) te maken hebben met onverwachte kosten,
  4) het eten van vlees, vis of iets met een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten om de andere dag,
  5) een week vakantie,
  6) een auto,
  7) een wasmachine,
  8) een kleuren TV,
  9) een telefoon of
 • Mensen die minder dan 20% werken van hun beschikbare tijd gedurende het afgelopen jaar in de leeftijd van 18-59 jaar

Ter vergelijking in België leven 21,2 % onder of op de armoedegrens. Ten tijde van het schrijven van dit artikel hadden Duitsland (2013: 20,3%), Frankrijk (2013:18,1%) en Groot-Brittannië(2013: 24,8%) hun cijfers nog niet ingediend over 2014!

Er worden vaak allerlei versluierde berichten over armoede gepubliceerd. Zo gelden er bijvoorbeeld meerdere definities voor de armoedegrens. Het uitgangspunt van de cijfers van Eurostat is zoals zij dat noemen “People at risk of poverty or social exclusion”. Mensen die zich en geen auto en geen wasmachine en de huur amper kunnen betalen en zich onverwachte kosten niet kunnen permitteren kan je natuurlijk niet rijk noemen.

Grafiek

Rob Vellekoop, 30 september 2015

16 Comments

 1. Een bekende van mij vertelde dat ze 14 dagen lang, ook de weekenden, minstens 10 uur per dag had gewerkt, in het weekend een nacht een hele nacht lang, toen ik haar vroeg of ze niet goed had geslapen omdat ze breeduit stond te gapen.
  Ik zei haar: Dan klopt er toch iets niet. Of, je plant je werk niet goed, of, je hebt te veel werk toebedeeld gekregen. Misschien doe je het werk van meer dan 1 persoon? Ze schokschouderde: Och zo gaat dat op mijn werk. Dat is regelematig zo. Ik ben eraan gewend.
  Vreemd toch? Iemand peigert zich 14 dagen helemaal af, krijgt daar geen extra loon voor,heeft nauwelijks tijd voor haar kinderen die in de buitenschoolse opvang zijn tot half 7, en ze ziet totaal niet wat daar mis is. Z0o blind kan ze niet zijn.Haar man werkt ook lange uren, ze zijn regelmatig in het buitenland voor hun werk.
  Ze heeft regelmatig uitval van haar linkerarm en been, en is daar mee naar de dokter geweest en die kan niets vinden.
  Ik wel, stress, stress, stress. Geld genoeg maar geen plezier in het leven.Waarom willen mensen zo leven?

 2. welkom in het continent from milk & Honey genaamd de EU, want de EU gingen de concurrentie aan met de Brik landen. Alleen iedereen vergat dat de Europees bedrijven die dat moesten doen al hun productie lijnen daar naar toe hadden gebracht waar arbeiders voor 50 US dollar per maand werken. Nu komt er een golf goedkope loonslaven aan in het melk en honing paradijs die voor € 1.50 & € 2.00 euro per uur gaan werken. Armoede komt terug in een weerga die zijn tijden niet kent. De genen die nu zeggen ik leef in armoede , geloof me u leeft in weelde met wat er u nog te wachten staat. En dit dank zij de grave yard van afgedankte politici die een baan in Brussel hebben gevonden. Voor de rest kan ik alleen zeggen Always look on the bright site of live

 3. Het gaat er allemaal om wat de elite wil. En wat de wil de elite? Dat is mensen uitroeien op de aarde omdat er teveel mensen zijn en ze zich daarmee zichzelf verder kunnen verrijken. Dat zie zie nu ook dat de politiek in Europa alles doet wat Brussel zegt. Wij als burgers hebben niets maar totaal niets te zeggen! De politiek laat nu de vluchtelingen stroom toe zoals de Elite wil en Europa ten onder zal gaan. In 2016 kunnen we zeer veel aanslagen verwachten (honderden), want er zijn al inmiddels duizenden ISIS-strijders in Europa met de vluchtelingen meegekomen en ISIS is inmiddels ook bezig om nucleaire wapens te bemachtigen om op Europa te storten! Economisch en financieel zal Europa er ook helemaal ten onder gaan. Dat zal allemaal niet lang meer duren.

  • Ik vrees dat ik het in grote lijnen met je eens ben, alleen die enorme stromen ISIS strijders zie ik nog niet voorbij trekken, dat heeft ook zo weinig zin denk ik. Zij hebben hun handen vol om Irak en Syrië te ontregelen en te terroriseren. Zij hebben belang bij chaos in de ‘regio’ zoals de Amerikanen het noemen, daar worden ze voor betaald.

 4. Het oplossingsgerichte denken presenteert:
  Woningzoekers met asielzoekers huisvesten in kantoorcomplex’ NRC 03/10/2015

  Het zat eraan te komen, asielzoekers tegen woningzoekenden uitspelen.
  We’re not fucked! Eerst de explosieve huurstijgingen van de laatste jaren en de wocos die de vooraad sociale huurwoningen renoveren om ze te verpatsen en nu dit.

  Zo rommelt de elite, met Blok aan het hoofd, de autochtone armoedzaaiers die al jarenlang op wachtlijsten staan om in aanmerking voor ’n woning te komen ’n asielzoekerscomplex in. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de rijken die zo hun eigen oplossingen bedenken wanneer de overheid hen niet genoeg tegemoet komt: http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/09/brabantse-buurtbewoners-kopen-stuk-grond-om-azc-te-verhinderen/

  Paticipatie 2015. De opgehokte intensieve menshouderij gaat tevens iets doen aan de bizarre hoeveelheid gebouwde leegstaande kantorenvoorraad. Iedereen die er komt wonen mag mee helpen inburgeren.

  Nu heb ik absoluut niets tegen asielzoekers en vluchtelingen, integendeel maar de verhuurdersheffingen en de gesubsieerde woningmarkt met z’n hra (12 miljard p/jaar), nhg en alweer ruimere hypotheekproducten noemt men in de msm consequent ‘het aantrekken van de woningmarkt’ waar het leefklimaat aan de onderkant totaal verziekt van raakt en de jarenlange malaise de volksgezondheid danig op de proef stelt.

  De corrupte broodschrijvers in onze ‘renterssociety’, hebben natuurlijk zelf ook ’n vette hypotheek die ze af moeten lossen wat alle propaganda die ze verspreiden natuurlijk verklaard. Men zal niet rusten tot iedereen slaaf is van ’n bank en anders.. een hok in met andere kansarmen. Chapeau! Ga lekker zelf in ’n kantoor wonen.

 5. Ik laat het vaak in reacties bij artikelen weten: de enige oplossing voor het werkgelegenheidsvraagstuk is [drastische] verkorting van de werkweek.
  En, o wonder, de PvdA promoot nu een 4 daagse werkweek! Ik kon mijn ogen niet geloven, toe ik het vanochtend op de teletekst berichten las.
  Dat had ik nooit verwacht, en al helemaal niet van de Partij van de Arbeid.

  Groot was mijn teleurstelling om vervolgens te lezen dat het helemáál niet om verkorting van de werkweek gaat!!!
  Neen, 4 x 9 uur wrerken! Alsof de werkdag al niet veel te lang is.

  Het bedrog van de PvdA (De partij van de arbeid; en NIET: de partij voor de arbeiders. INTEGENDEEL!) Wat een gemene bedoening, wat een bedrog. Hoe lang nog trappen mensen in de PvdA bedoelingen (en in die van [bijna] alle politici?!!!

  O ja: “They want obedient workers”.

  Einde van het neo liberalisme. Wat nu? Sámen leven, en niet langer wedijveren: de een ten koste van de ander. Politici hebben hun hart afgesloten. Hebben slechts euroteken in hun ogen. VEROUDERDE, volkómen sleets geraakte politiek.
  Mensen die werkelijk vanuit jet hart leven (en wijs zijn)+-, zullen de nieuwe plaatsvervangers zijn.

  Het complete wantrouwen in de bedoelingen van de Partij VAN DE ARBEID (obedient workers!) was al heel lang volkomen weg; vandaag voel ik intense afschuw aangaande de uitspraak van Diederik Samsom betreffende een werkweek van 4 x 9 uren. (L-ij-dend tot nóg meer burn out mensen! Alsof dat aantal niet al veel te hoog is.)

  Maynhard Keynes: 15 uur werken per week is voldoende om de samenleving van alle noden te voorzien!
  Van de 36 uur die er nu gewerkt worden, zijn er dus 20 uren teveel: GESTOLEN TIJD! En dit élke week opnieuw ……. Laat doordringen!

  Met een nieuwe politiek vanuit onze harten, gaan wij een tijdperk van Vrijheid, van Gelijkwaardigheid en van Zuster- en Broederschap in!

 6. Er moet een bepaalde hoeveelheid werk worden gedaan. Daarmee dienen de Nederlandse burgers de kost te kunnen verdienen.
  Verdeel dan eenvoudig die hoeveelheid werk zo evenredig mogelijk over alle werkbekwamen. Dat betekent dat de werkweek ingekort dient te worden tot 4 dagen en vervolgens tot 3 dagen. Dat is absoluut niet onrealistisch!
  En in combinatie met een OBI zullen er heel wat minder zelfdodingen plaats vinden.
  Het wordt DE HOOGSTE TIJD dat mensen zich niet langer als [werk]slaaf laten gebruiken (misbruiken)!
  Onze regering noch ons parlement (parleurs) zullen hiertoe (kortere werkweek) besluiten. We zullen dus andere wegen hiertoe moeten bewandelen, want dit lijkt toch echt de enige oplossing voor een waardige SAMENleving.

  Want zoals het NU gaat, is het voor velen een ware hel (waar de welvarenden zich geen cent van aantrekken). Neo liberalisme is FINI! Nu nog menswaardigheid onder elkaar (elkaar = elkander = élk ander).

 7. Men wil lage lonen, en daaraan gekoppeld lage uitkeringen. En dat is volgens het Neo-liberalisme een goede zaak om zo concurrerend te zijn met landen als China en India, die dit soort uitbuiting van armen nog veel beter in de markt kunnen zetten.

  De rijke multinationals zijn zo zielig, die moeten natuurlijk wel geholpen worden om “legitiem” belasting te ontduiken.

  Armoede in stand houden is al jaren het echte beleid..anders was het er al lang niet meer geweest natuurlijk.

 8. Er mist een belangrijke in het rijtje van ontberingen.

  Gezondheidszorg!

  Wel aanwezig, niet toegankelijk door eigen risico.

  Tevens cijfers laten niet zien hoeveel pijn en verdriet erachter schuil gaat.

  Er is zoveel geld dat dit gewoonweg niet nodig is en absoluut een keus van onze overheden is.

  Ik vind het crimineel om mensen dit aan te doen. Maar ja agenda 21 he
  equality …

  Oftewel iedereen straks arm behalve: DE TOP.

 9. Onze ouders tot +- 1960 ware4n dus zowat allemaal arm, haden geen auto ,wasmachien of eigen huis etcetera..wat ze meestal wél hadden vas tevredenheid en spaarcentjes,waar wij kinderen maar wàt blij mee waren na hun overleiden.Jatochniettan?

 10. De enige parlementaire manier om deze armoede te bestrijden is een nieuwe landelijke politieke partij op te richten links van de SP! Iets anders zit er niet in dan dat met mij mogelijk te maken, heb ervaring met de oprichting van een landelijke politieke partij nl Duurzaam Nederland, maar dit initiatief werd in 2002 niet begrepen en kwam te vroeg, en is door intern ‘gedoe’gestopt na 2x te hebben meegedaan met de 2e kamer verkiezingen. Ik was korte tijd vice vz van deze door mij en iemand van de Stadspartij Rotterdam Manuel Kneepkens opgerichte partij! Wie doet mee met dit initiatief met een potentiëel van 2,8 mensen in relatieve ármoede’en nog meer mensen die solidair zijn met hen! Co Meijer te Schoorl

  • Geef even een mailadres anders, vriendlief was actief in de basisinkomenpartij, maar wie weet wat er voor moois uit kan komen!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.