1 op 4 Europeanen leeft nog steeds in armoede

Brussel – Net zoals in 2013 leven in Europa in 2014 nog steeds 1 op de 4 mensen op of onder de armoedegrens. Opvallend is dat de grote Europese landen zelfs boven dit gemiddelde zitten, de armoede is daar nog groter. Ondertussen hebben de rijken hun rijkdom vergroot, de 1% rijksten van de wereld bezitten meer dan de helft van de wereld.

Duitsland heeft volgens Eurostat 16,5 miljoen inwoners (21%) die leven in armoede en het Verenigd Koninkrijk 15,2 miljoen (24%), Frankrijk 11,5 miljoen (19%) en Italië zelfs 28%. In Bulgarije (2,9 miljoen) en Roemenië (8,5 miljoen) is dat ruim 40% van de totale bevolking die op of onder de armoedegrens leven.

Euroland – inwoners onder de armoedegrens, percentage van de totale bevolking in 2014 (2013)
Duitsland – 16,5 miljoen, 20% (16,2 miljoen)
Frankrijk – 11,5 miljoen, 18% (11,2 miljoen)
United Kingdom – 15,2 miljoen, 24% (15,5 miljoen)
Nederland – 2,8 miljoen, 16% (2,6 miljoen)
Spanje – 13,4 miljoen, 29% (12,6 miljoen)
Italië – 17,0 miljoen, 28% (17,3 miljoen)
Portugal – 2,9 miljoen, 27% (2,9 miljoen)
Bulgarije – 2,9 miljoen, 40% (3,5 miljoen)
Roemenië- 8,5 miljoen, 40% (8,6 miljoen)

Nederland
Van de ruim 7 miljoen huishoudens in 2013 moesten er 726.000 (10,3%) rondkomen van een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Volgens het Armoedesignalement is het aantal huishoudens met een laag inkomen met 70.000 gestegen. Het CBS hanteert een andere formule voor armoede dan het Europese Bureau voor Statistiek (Eurostat) die op 2,8 miljoen mensen op of onder de armoedegrens komen.

Eurostat
Het Europese Bureau voor Statistiek hanteert als armoedegrens onder andere de norm waarbij mensen zich minstens 4 van de volgende 9 zaken niet kunnen permitteren:
1) huur betalen of water/energienota,
2) woning voldoende warm kunnen houden,
3) te maken met onverwachte uitgaven,
4) het eten van vlees, vis of gelijksoortig om de andere dag,
5) een week vakantie van huis,
6) een auto,
7) een wasmachine,
8) een kleuren-tv,
of 9) een telefoon.

Rijkaards
Als de rijkste 1% meer dan de helft van de rijkdom in de wereld bezit kan het niet anders dan dat de macht ook bij deze kleine groep aanwezig is en de rest van de bevolking in democratie of dictatuur niets in de melk te brokkelen heeft. Het Global Wealth Report 2015 meldt 3,4 miljard volwassenen die minder dan 10,000 dollar bezitten tegenover 0,7% miljonairs die 45.2 % van de rijkdom in de wereld hebben.
Als je naar deze cijfers kijkt zie je de rijkdom van een kleine elite groeien en de armoede van miljarden toenemen. Dit vindt al decennia lang plaats. Tegelijkertijd blijven Europese landen suggereren democratisch te zijn. Dat zou moeten inhouden dat het volk de macht heeft. Het volk wil geen armoede en zeker geen kleine groep van miljardairs die hun vermogen in geen eeuwen kan uitgeven. Op papier heerst het volk, in de praktijk is nog geen 1% de baas over 7 miljard mensen!
Rob Vellekoop, 30 oktober 2015

6 Comments

 1. Armoede is gewenst en er wordt ook zeker niets aan gedaan.
  Er worden hooguit studies naar gedaan of nep-beleidsrapporten, om de illusie te wekken dat er aandacht voor is. Het geld komt nooit daar waar het nodig is, maar wordt verkwanseld aan beleidsstudies.

  Armoede wordt niet opgelost met de huidige retoriek en visie van de neo-liberale regering…

  Deze liberale dictatuur heeft als streven en uitgangspunt om een laag loon land te zijn ivm concurrentie met andere globale neo-liberale uitbuiters, Dus race to the bottom filosofie. Met deze visie is armoede slechts een bijproduct.

  Of men stelt dat de beste weg uit armoede een betaalde baan is en dan hoef je ook niets aan armoede te doen, want dan is armoede weer de schuld van het individu.

 2. Armoede bestrijding hier of in Verwegistan heeft geen zin. Hoe lang kunnen we de armoede al niet de wereld uithelpen. Wie heeft dit land opgebouwd? De vuile klusjes zijn in ieder geval door heel veel migranten uitgevoerd. Wie helpen dit land en tot in het recente verleden ook de rest van de wereld om zeep? Het neoliberalisme, waar dit kabinet onderdeel van uit maakt, met in de zijlijn de schreeuwers van het grote ongenoegen en rammelende beargumenteringen. Geef angst en haat geen stem.

  Armoede is relatief. Laten we de zaken omdraaien. Schaf rijkdom af. Door al wat in ons vermogen is daarvoor in te zetten. En zelf met wat minder genoegen nemen. We leven in reservetijd. Niet is onmogelijk. Zie ook bij mijn reactie in de angstmonitor (N.a.v. onslag weerman in Frankkrijk).

  Eén ding is zeker. Dit land, deze Aarde is van iedereen of van niemand.
  Welkom, zeker een ieder die kwetsbaar is, We(blanke man) hebben al genoeg roofbouw gepleegd.
  Sjoerd Bonnema- De Kleine Salamander.

 3. De bejaardenhuizen ontvolken en migranten mee volstoppen, alle opgebouwde sociale voorzieningen, wat blijft er nog van over, na de gepleegde roofbouw door dit negatieve(nep) kabinet?
  Waar blijft het respect voor wie het land opgebouwd hebben?

 4. 15 november a.s. Malieveld Den Haag van 13.00 tot 15.00 demonstratie tegen het kabinetsbeleid.
  Genoeg is genoeg..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.