Referendum associatieverdrag Oekraïne of wie is de baas in NL?

Op 6 april 2016 wordt een referendum gehouden over de vraag of de Nederlandse burger akkoord gaat met het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne dat al op 7 april 2015 door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Feitelijk gaat het om de vraag wie de zeggenschap over de Nederlandse politiek heeft.

De voorzitter van de Europese Commissie Juncker heeft op 9 januari al druk uitgeoefend op de kiezer en laten weten dat “Een Nederlands nee tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april kan de deur openen naar een grote continentale crisis. Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning.” Juncker is bang dat populisten de EU willen opblazen.

Na jarenlange onderhandelingen werd de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne getekend op 27 juni 2014. Het referendum vindt plaats tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU, is niet-bindend, maar bij een ‘Nee’ tegen het verdrag is opnieuw goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer vereist.
De referendumvraag luidt:

“Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?”

De bevolking heeft geen aangename herinneringen aan referenda. Zo legde de politieke elite tien jaar geleden de wil van de bevolking in het destijds gehouden referendum tegen de Europese grondwet naast zich neer.

euActiegroep GeenPeil, een samenwerking tussen de website GeenStijl en de denktanks Burgercomité-EU en Forum voor Democratie, voerde succesvol actie om de benodigde handtekeningen te verzamelen. In totaal werden 427.939 geldige verzoeken bij de Kiesraad ingediend, meer dan de benodigde 300.000.

Doordat eerst het referendum moet worden gehouden kon Nederland het verdrag voorlopig niet ratificeren. Dit is uitgesteld tot na het referendum. Voor de geldigheid van het referendum is een opkomst nodig van 30%. Als de opkomstdrempel wordt gehaald en een meerderheid is tegen het verdrag met Oekraïne, moet het parlement opnieuw stemmen over het verdrag. Het parlement is niet verplicht de wil van de bevolking te volgen, echter zal de reactie van de parlementsleden aangeven of zij de burger echt invloed willen geven of dat de instelling van een referendum verkiezersbedrog is.

Mocht Nederland dan alsnog tegen het verdrag stemmen dan kan het verdrag met Oekraine pas worden opgezegd door de EU, nadat alle EU-leden unaniem hier in meegaan. Met andere woorden de machteloosheid van de kiezer kan niet beter benadrukt worden. Dit referendum is daardoor een krachtmeting tussen de bevolking en het parlement, maar de burgers hebben bij voorbaat al van de Europese Unie verloren.

Het CDA, de ChristenUnie, de SGP, de VVD, het lid Houwers, het lid Klein, de Groep Kuzu/Öztürk, 50PLUS, het lid Van Vliet, D66, GroenLinks en de PvdA stemden voor het verdrag in 2015.

Tekst van het Verdrag (met dank aan Vrede en Recht)

Rob Vellekoop, 17 januari 2016

steundlm

16 Comments

 1. Had de bevolking van EU maar ook mogen stemmen mbt toetreding van Griekenland in de EU.

  Ik kijk uit naar het referendum over de toelating/verzorging van vluchtelingen…

 2. In Hoogerheide is door de Overheid een foutje gemaakt. Geen 11 stembureaus voir het gemak van de burger om te gaan stemmen.

  Nee, slechts 1 (één). Het ontmoedigingsbeleid om te gaan stemmen (in de hoop dat de 30% niet wordt gehaald en het referendum crasht) komt nu wel heel duidelijk naar boven drijven.

 3. Zoveelste kiespas retour afzender. Als ik wens te handelen met mensen uit de Oekraine dan zijn dat zaken tussen die mensen en mij en niet drollen in Den Haag of Brussel. Stemmen (ook blanco) is erkenning van je meesters in Den Haag / Brusse en dat je hun incompetente leiding hard nodig zal hebben in je leven.
  Vraag mij af wanneer ze mijn onwil om mijn spreekrecht over te dragen doorhebben en stoppen met het sturen van die rare rommel.

  • op het nieuws de FBI gaat zich met het stem gedrag van de niet democratische Nederlanders bemoeien , Nederlanders zijn beïnvloed door Rusland. Onze Pinoccio van de lage landen Mark Rutte zal nu wel een stijf plassertje hebben

  • door niet te stemmen schoffeer je je voorouders die voor het recht om te stemmen hebben gevochten.

   je spuugt ze als het ware in het gezicht: ik ben te lui om mijn keuzes kenbaar te maken. beslis jullie maar politici. jullie zijn er immers voor mij, jullie hechten waarden aan mijn belang (not).

   • Zo mooi om te zien hoe statisten de feiten constant omdraaien. Het zijn juist stemmers die hun verantwoordelijkheid afdragen aan hunmeester(s). Het zijn stemmers die hun spreekrecht overdragen aan vertegenwoordigers van hun keuze en door die stemmers zijn er in de tijd van mijn voorouders ongeveer 200 miljoen mensen vermoord. Altijd grappig om te zien hoe stemmers (statisten) net als iedere andere religieuse zealot de tegenstanders van hun religie een poging ondernemen te spelen op schuldgevoel en zelfs eventueel de tegenstanders van hun religie in diskrediet trachten te brengen met ongefundamenteerde aannames die nooit en ten nimmer door feiten onderbouwd kunnen worden.

    Lees je eerst eens in van de andere kant van je religie: het meest gevaarlijke bijgeloof – Larken Rose wat gratis is te downloaden op het web als PDF.

 4. Het is niet bindend mocht Nederland tegen stemmen, het is slechts een pol om te kijken of het idee europa leeft onder de Nederlandse bevolking, dat terwijl de meerderheid totaal niet akkoord is gegaan met het implementeren van deze ‘ superstaat ‘ – status. Nee is voor hun altijd ja, men probeert de mensen op deze wijze het idee europa alsnog te laten ontwaken als een entiteit in het brein, het is een zgn mindf*ck. Als je deelneemt aan het referendum geef je alsnog aan dat je de eu wenst te vertegenwoordigen of de eu als het ware te accepteren en te bezien als bestaande entiteit. Magick at work !!

  • Wat de EU door wilt drukken gaat door. tenzij de opkomst van de stemmers 1) minimaal 30% is en 2) de meerderheid niet accoord gaat.

   Door niet te gaan stemmen zeg je: laat politici maar voor mij beslissen, ik betaal wel.

  • juist niet. door referenda uit te schrijven geef je aan dat de EU een veel te grote broek wilt aantrekken door alles zonder de opvatting van de burgers door te drukken.

   Natuurlijk zal de EU proberen haar zin door te drijven maar het kan dan niet volhouden dat de EU voor haar burgers is.

 5. Rare zin Dit referendum is daardoor een krachtmeting tussen de bevolking en het parlement

  Ik heb altijd geleerd, het volk is de regering. Dat is democratie zeiden ze altijd.

  Hoe kan het dan zijn dat er een kracht meting plaatsvind tussen het volk en het volk of de regering en de regering.

  • Goed gelezen. Blijkbaar trek ik dus in twijfel of de regering wel het volk vertegenwoordigt.

 6. Vreemd dat de EU zo gebrand is om de Ukraine in te lijven en dat Nederland de chocolade koning of te wel de president (poroshenko ) van dit corrupt en frauduleuze bananen republiek uit te nodigen om Nederland te vertellen dat wij niet democratisch zijn en Puttin in de kaart spelen met het referendum . Hij vergeet er bij te vertellen dat in 40/45 de Ukraine heeft mee geholpen aan de slachting van 1.4 miljoen Joden en niemand is daar voor ter verantwoording geroepen. En meneer poroshenko houdt ook wijselijk zijn mond over de rol van zijn vader in die oorlog en voor al na de oorlog want dan shit is going to hit the fan.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.