CBS ontkent armoede en honger in NL

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek CBS moesten in 2014 zo’ n 734.000 huishoudens rondkomen van een laag inkomen (10,4 procent van de ruim 7 miljoen huishoudens. Dit waren er 6 duizend meer dan in 2013 (10,3 procent). In de periode 2011-2013 kwamen er jaarlijks nog gemiddeld 70 duizend huishoudens met risico op armoede bij.

Het CBS wil niet over arme huishoudens spreken, want zij vindt dit subjectief. De rekenmeesters stellen zonder blikken of blozen:

In Nederland is armoede geen kwestie van fysiek overleven. Iedere burger heeft in beginsel een dak boven zijn hoofd, hoeft geen honger te lijden, kan zich deugdelijk kleden en heeft toegang tot medische zorg.

Anders gezegd, als je als inwoner geen dak boven je hoofd hebt of toch honger lijdt is dat je eigen schuld want het hoeft niet! De cijfergoochelaars vergeten dat er een paar honderd voedselbanken zijn. Zouden deze er niet zijn dan lijden in ieder geval tienduizenden inwoners wel degelijk honger. Aangezien er ook mensen zijn die niet bij de voedselbanken meer kunnen aankloppen omdat ze bijvoorbeeld al 3 jaar klant zijn geweest bestaat er wel degelijk honger. De truc is helder. Kijk naar het inkomen dat mensen zouden moeten hebben, dan kan alles recht gepraat worden. Ook het feit dat er dakloosheid bestaat wordt glashard ontkend!

Vergeten wordt ook dat er meer dan 700.000 mensen zijn die hun schulden waarschijnlijk nooit meer kunnen aflossen. Daarbovenop lopen meer dan 1.000.000 het risico in een dergelijke situatie te belanden. Deze mensen moeten keuzes maken tussen de huur wel betalen en niet eten of geen kleding kopen. Dit komt meestal omdat er op meer inkomen beslag wordt gelegd dan wettelijk is toegestaan. Ook dit zijn inkomens op papier die er in werkelijkheid niet zijn.

Het CBS zegt verder: Armoede, of beter gezegd inkomensarmoede is gedefinieerd als het hebben van onvoldoende geld (inkomen) om een bepaald consumptieniveau te realiseren dat in Nederland als minimaal noodzakelijk wordt geacht. Bij een inkomen onder de lage-inkomensgrens spreekt CBS van een huishouden met een laag inkomen of van een huishouden met kans op armoede.

Let op de formulering door de cijfermeesters: er is geen armoede maar ‘ inkomensarmoede’  of een tekort aan inkomen waardoor inwoners minder kunnen consumeren ‘dan noodzakelijk wordt geacht’. Met andere woorden ‘ach die armoede is niet meer dan een beperkte mogelijkheid tot consumeren!!

Op de website van CBS kan het rapport ‘Armoede en sociale uitsluiting 2015’ wel gratis worden gedownload.

Rob Vellekoop, 16 december 2015

steundlm

8 Comments

 1. Heeft U allemaal Pauw gezien van vandaag 19 dec 2015 met oud kamer voorzitter Mw. G.A. (Gerdi) Verbeet?
  “We moeten blij zijn dat we in Nederland geboren zijn. We hebben het zo slecht nog niet vergeleken met de landen in oorlog en de derde wereld landen.” “Wij als mensheid moeten elkaar helpen”. Met dat laatste ben ik het helemaal eens,maar die eerste statement heb ik al vaker gehoord uit pvda monden. Zolang ze zelf maar te eten hebben zullen ze oordelen dat het in nederland zo slecht nog niet gaat. Typisch domme pvda vrouwen.
  Ik volg altijd deze uitzendingen omdat je zo vaak volgewreten zelf voldane politici ziet die commentaar leveren op het nieuws. Zo ook Mevrouw Verbeet,die zich blijkbaar alleen druk maakt om het aantal vrouwen op leidende posities en vervolgens dom commentaar leverd op de dagelijkse problemen. Typisch pvda.

 2. Sinds 2008 is, ondanks alle juichsmoesjes van Rutte, het gemiddeld gezinsvermogen met ruim 60% gedaald. Een toename van de armoede, zoals hierboven vermeld, is hiervan een logisch gevolg. In dit tempo zijn we over 6 jaar een Derde Wereldland geworden

  • Avond Wim,
   Het inkomen is niet gedaald. Dat is ongeveer gelijk gebleven. De kosten zijn de afgelopen 30 jaar, met als hoogtepunt de invoering van de euro, verdubbeld. Maar dat is je eigen schuld. Had je maar mee moeten graaien.
   Dit is een grapje natuurlijk,maar wel realiteit.
   Rob ,maak je niet druk over het CBS. Zij zijn de spreekbuis van het kabinet. Helaas luisteren veel mensen naar het CBS, dus het is wel goed dat je even de waarheid verteld.

 3. Kennelijk leeft het CBS in een eigen wereld.
  We hebben een dak boven het hoofd etc… waar komen dan de huisuitzettingen en daklozen vandaan, waarom voedsel en kleding banken omdat het zo goed gaat?
  Alles uit de kast om het rampen beleid van de regering te verdedigen…Ziektekosten volgens een bericht in de Telegraaf met 50% gestegen sinds we met de basis verzekering begonnen zijn.
  Die zelfde telegraaf had ook het bericht dat 40% van de bevolking de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen en 2 op de 5 er niet meer uitkomen…. ha ha ha niet mijn krant maar misschien moet het CBS de telegraaf eens lezen .
  Googelen met woorden…. inkomensarmoede is dus doodgewoon ARMOEDE GEEN GELD GENOEG….kan niets kopen geen eten geen kleding etc.
  Hoe dom moet je zijn om met zo een uitspraak te komen… erger onze regering gebruikt dit soort onzin.
  Mensen klim in je pen of start je toetsen bord laat de politiek weten hoe slecht het voor veel mensen al is.
  Mijn ervaring is dat dat toch, zij het een beetje, helpt ,de actie van de SP ,genoeg voor iedereen ,is hieruit ontstaan het dagelijks krijgen van alarmkreten over armoede….

  vvd@tweedekamer.nl;
  christenunie@tweedekamer.nl;
  contact@tweedekamer.nl;
  d66@tweedekamer.nl;
  groenlinks@tweedekamer.nl;
  pvda@tweedekamer.nl;
  sgp@tweedekamer.nl;
  sp@tweedekamer.nl;
  pvv@tweedekamer.nl;
  cda@tweedekamer.nl;
  50plus@tweedekamer.nl;
  pvdd@tweedekamer.nl;

  Zo gemak dient de mens zou zo zeggen waag het erop .. doe in ieder geval iets uit het ongenoegen.

 4. Het rapport zegt: er is geen armoede maar ‘inkomensarmoede’. DUS toch armoede, want inkomensarmoede is armoede met het bijvoeglijk naamwoord ‘inkomens’ er voor wat een precisering op het nakomende woord ‘armoede’ aangeeft. Dus toch armoede in NL (hè hè, het is gezegd).

 5. Hele wijken van steden hebben honger dus gaan ze uit pure ellende de criminaliteit in.Niet allemaal maar wel een heleboel

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.