Honger in NL: bijna 100.000 mensen naar voedselbank

Het aantal voedselbanken, aangesloten bij Voedselbanken Nederland,  is per eind 2014 gestegen tot 157 (146 in 2013) .  Gezamenlijk hielpen zij  94.000 mensen, tegen 85.000 mensen in 2013. Het aantal personen dat voedselhulp ontving, steeg daarmee met 11%.

Uit analyse blijkt dat ruim 40 % van de gebruikers  jonger is dan 18 jaar. Dat wil zeggen dat 37.600 kinderen voor hun voeding afhankelijk zijn van de voedselbank.

55 % van de aanvragers van een voedselpakket is vrouw. 32 % van de huishoudens die klant zijn, betreffen eénouder gezinnen. Alleen het segment alleenstaanden is groter: 40 % .

Rutte liet tijdens het RTL debat van deze week nog weten dat  “het ontzettend goed gaat met Nederland”.

Let wel dat het cijfer van 94.000 mensen vertekend is omdat er ook veel mensen niet tot de voedselbanken worden toegelaten omdat ze een paar cent boven de norm per dag te besteden hebben. Uitsluitend mensen die minder dan 6 euro per dag te besteden hebben kunnen voor de voedselbank in aanmerking komen. Zij mogen ook niet langer dan drie maanden hiervan gebruik maken.

Rob Vellekoop, 11 maart 2015

21 Comments

 1. Op 25-3 een foto in de Posthoorn van ons nationaal lachebekje Rutte met de tekst hij draagt de voedselbank een warm hart toe meer kan hij niet missen, en dan popie jopie op de foto voor de landelijke grutter AH. Maar ja wat kan je verwachten van een gesjeesd ex studentje kunstgeschiedenis waar4 jaar voor staat en gedaan kan worden in 3 jaar. Hij deed er 8 jaar over op kosten van de samenleving, hij laat wel zijn verstandelijk vermogen zien blijkt ook hoe Nederland er nu voor staat.

 2. Rob en Sonja, natuurlijk hebben ze allebei de zelfde honger,maar ik heb de indruk dat de autochtonen wat meer doen om boven die fucking 6 eurootjes te blijven…of zie ik dat verkeerd?

 3. Trots op Nederland! Dat we voedselbanken hebben. En kledingbanken. En speelgoedbanken. En weggeefschuren. En soep-bussen. Dat kan omdat er heel veel mensen zijn die om elkaar geven. En dat er heel veel spullen zijn die daarvoor gebruikt kunnen worden. Waarom dan toch nog klagen? Er zijn landen waar bijna 100% van de mensen onder de hier geldende norm van 6 euro per dag leven. Die hebben níets om banken, schuren, en bussen in het leven te roepen. Die zijn op zichzelf aangewezen. Of op de buren. Die ook niets hebben. En toch redden ze het. Of niet. Hier in Nederland kan iederéén het redden. Wees blij dat áls je dan onder die 6 euro per dag uitkomt er een vangnet is. En je mag er máár 3 jaar gebruik van maken? Dan heb je dus 3 jaar de tijd om iets aan je situatie te doen… Maak dáár gebruik van. Stel je dromen en verwachtingen bij. Kijk niet naar hoe de buren leven. Leef je eigen leven. En kijk verder dan je eigen voordeur. Wees blij dat je híer leeft en woont. Het is hier n.l. echt zo slecht nog niet.

  De VN heeft overigens de armoedegrens gesteld op het kunnen besteden van $1,25 per dag. En ze hebben vastgesteld dat er in Nederland niemand is die mínder te besteden heeft. Dat wil niet zeggen dat we hier geen armoede kennen. Maar realiseer je wel dat dat een relatieve armoede is…

  • Trots? Je kunt net zo goed beweren dat je trots bent dat je nog leeft en vandaag niet gestorven bent.
   Ik ben het met je eens dat acceptatie goed is, maar daarna kom je in je kracht en bestrijd je het onrecht van onze maatschappij waarin de ongelijkheid en vernedering van mensen die afhankelijk zijn van een uitkering steeds groter wordt!

   Trots? Ik schaam me rot voor de voedselbanken, kledingbanken, speelgoedbanken. Dat is namelijk helemaal niet nodig als we er voor zouden zorgen dat de welvaart gelijkmatig over de bevolking wordt verdeeld. Waarom moeten honderdduizenden iedere euro omdraaien en zich zorgen maken om het einde van de maand te halen met die rot aalmoes die ze gekregen hebben in een van de rijkste landen ter wereld?

   Trots? Waar ben je in gods naam trots op. Dat mensen hun rommel bij de voedsel enz. banken brengen?
   Jazeker voor sommigen is dit een teken dat er nog mensen zijn die aan elkaar denken. Dat is mooi. Maar daar eindigt het niet. Onrecht moet bestreden worden. Er is sprake van grof onrecht en dat speelt zich iedere dag in jouw land af.

   Ja, er is nog veel meer ellende in de wereld. Helaas kunnen we niet voor iedere gemeenschap zorgen, dus komt de eerste zorg bij je eigen gemeenschap. je volk terecht. Nou, daar wil ik voor gaan, maar ik zal nooit pikken dat je wantoestanden accepteert met ‘dan stel je maar je dromen bij’. Dat betekent dat je honderdduizenden in je eigen land mag laten CREPEREN, want ze hadden immers hun dromen maar moeten bijstellen.

   • Ik ben er vóór om onrecht te bestrijden. En wantoestanden hoef je niet te accepteren. Maar beide gebeurt toch ook? Er zijn gelukkig veel mensen die er iets aan proberen te doen. Dat zou tot dankbaarheid moeten leiden. Natuurlijk maakt onze overheid fouten. Het zijn net mensen. En we dénken dat we in een maakbare samenleving wonen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. Maar schiet het op om te blijven mopperen? Om te blijven klagen? Om je er bij neer te leggen? Nee. Waar je vindt dat dingen niet deugen moet je zelf gaan aanpakken. Dat kan iedereen. Boven en onder de armoedegrens. Ok, een uitzondering, als je ziek bent wordt dat lastig. Maar verder, als je niet aanpakt moet je ook niet zeuren.

    Ik bestrijd ook onrecht. Zo’n 6000 km verderop. En als jij het nou híer doet wordt het in ieder geval op twee plekken op de wereld een beetje mooier…

 4. vergeet er niet bij er te vermelden, dat de mensen maar hooguit 3 jaar steun krijgen vanuit de voedselbank, dit staat in hun statuten, na deze 3 jaar krijgen dezelfde mensen die er eigenlijk nog wel in zouden horen wegens hun armoede,hierbij vele gezinnen met kinderen, GEEN voedsel meer. Dus deze gezinnen zitten dan nog krapper dan de mensen die er nog geen 3 jaar bij zitten. En als je er dan vanuit mag gaan dat de recessie er al meer dan 8 jaar duurt,kun je er gerust 100.000 bij optellen

 5. NL heeft de hoogste normen qua bijstandsuitkeringen in de wereld.
  Voor alleenstaanden is dat circa EUR 960,83 per netto maand.
  Alleenstaande ouders krijgen nog meer. Volgens Annemarie van Gaal wel tot EUR 2.000 netto, als je alle toeslagen meetelt.
  Wie dan niet rond kan komen heeft dat echt aan zichzelf te wijten.
  De meesten die niet rond kunnen komen hebben schulden. Die zijn door deze mensen zelf vrijwillig aangegaan.
  Dus in plaats van NL, de politiek of anderen aan te klagen, zou ik zeggen: kijk eens naar jezelf! Schulden bij Wehkamp, telecom provider, zorgverzekering, belastingdienst, CJIB etc.?
  Waarom heb je trouwens bekeuringen voor een auto als niet rond kunt komen?
  Doe daar s.v.p. zelf wat aan i.p.v. te klagen.

  • Beste Jan, je woont in NL en je WEIGERT de ellende te zien die er gaande is. Het type struisvogel.
   Dat is optie 1.

   Optie 2. Je bent zo’n betaalde sukkel die rechtse rotzooi moet uitstrooien in de open wond van de samenleving!

   Optie 3. Je bent oprecht in je naïviteit. Kinderlijk, natuurlijk, eenvoudig, en uiterst gevaarlijk voor alle slachtoffers van deze regering.

   Optie 4. Je gelooft nog in Annemarie van Gaal en sprookjes.

  • Hier, een stukje Nibud om je oren:
   Het Nibud maakt zich zorgen over gezinnen met één kostwinner en een inkomen tot 35.000 euro. Deze traditionele kostwinnersgezinnen hebben het volgens het instituut “financieel moeilijk”.

   Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) woensdag op basis van eigen gegevens.

   Huishoudens met minstens twee kinderen, een modaal inkomen en één kostwinner, hebben volgens het instituut steeds meer moeite om rond te komen.

   Er zijn in Nederland 87.000 dergelijke gezinnen die volgens het instituut “een echte risicogroep” vormen. Deze groep komt namelijk niet in aanmerking voor kwijtschelding van lokale lasten. Ook is het inkomen te hoog om zorg- of huurtoeslag te krijgen.
   Huur

   Het Nibud heeft berekend dat deze huishoudens kunnen rondkomen met een huur van maximaal 528 euro. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gemiddelde huur voor deze inkomensgroep.

   Maar als het gezin in een duurdere huurwoning woont, een auto heeft, op vakantie wil en abonnementen bij een sport- of muziekvereniging heeft, komen ze maandelijks “al snel honderden euro’s tekort”.
   Meedoen

   “Als ze echt mee willen doen in de maatschappij, hun kinderen willen laten sporten, op vakantie willen en auto willen rijden, staan ze dagelijks voor financieel moeilijke keuzes.” Het Nibud denkt dat de gezinnen daarom bezuinigen op voeding, inventaris en onderhoud van de woning of tuin.

   Het modaal inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt in Nederland. Het gaat om een bruto jaarinkomen van 35.000 euro.
   Bijstandsgezinnen

   Het Nibud heeft ook “grote zorgen” over bijstandsgezinnen met twee of meer kinderen. Bij de berekeningen gaat het instituut uit van een huur van 403 euro en een huurtoeslag van 173 euro.

   Daarmee kan zo’n gezin precies rondkomen. De ouders moeten dan hun huishoudboekje dan wel op orde hebben, alle toeslagen aanvragen en geen extra uitgaven zoals schulden en zorgkosten hebben. Ook houdt het voorlichtingsinstituut bij deze begroting geen rekening met kosten voor vakanties en sportverenigingen.

   In de praktijk blijkt dat deze groep toch vaak een huur van 500 euro of meer moet betalen. “Hierdoor wordt rondkomen nog moeilijker en bouwen ze maandelijks tekorten op. Waarschijnlijk bezuinigen minima op posten als kleding, inventaris en voeding”, aldus het Nibud.

   http://www.nu.nl/geldzaken/4008596/nibud-bezorgd-geldtekort-traditioneel-kostwinnersgezin.html

   Vreemd genoeg zie ik niets staan over postorderbedrijven…

   Verder over dit regeltje: “Waarom heb je trouwens bekeuringen voor een auto als niet rond kunt komen?”
   Misschien omdat mensen juist niet rond kunnen komen? Enig idee hoe duur het openbaar vervoer tegenwoordig ook nog is?

   Ik begrijp niet hoe mensen zo tegen hun medemens aan kunnen kijken, echt niet..

 6. Het verbaast me allerminst dat er 100.00 mensen naar de voedselbank moeten! Het is tragisch, dramatisch en schandalig! En dat in een land waar 100.000 miljonairs leven en zelfs ook nog miljardairs. De oorzaak, het liberalisme, dat onder het mom van de vrijheid, in de Nederlandse politiek in de democratie haar vernietigende werk kan blijven doen! Op een heel geraffineerde wijze kunnen liberalen hun gang gaan, in de politiek met een corrupte staatssecretaris oud officier van Justitie Fred Teeven, die gewoon zegt hij zelf niets mis met een deal, het uitdelen en zonder de belastingdienst daarvan in kennis te stellen 4,7 miljoen betaalt aan een topcrimineel, die van ons belastinggeld gegeven door een topcrimineel een corrupte lid van de regering en voormalig Leefbaar Nederland lijsttrekker en al weer lang lid van de VVD, lekker in het verre buitenland geniet van op corrupte wijze verdiende geld en ook nog eens wordt beloond door Fred Teeven. Hij is de zoveelste liberaal en lid van de VVD die verdacht van corruptie cadeautjes uitdeelt als
  ‘CRIME FIGHTER’ ja je leest het goed, crime-fighter. Ik zou zeggen ‘Sinter klaas’ vermomd in burgerkleding, die met een stalen gezicht op TV zich van geen kwaad bewust is, en letterlijk zegt zonder enige schaamte: er is niks mis mee met die deal voor volk en vaderland!! En hij wordt niet eens in de boeien geslagen, loopt zo weg van de persconferentie net zoals die Ólie B.Bommel asfgetreden minister van…. ja je leest het goed veiligheid En dat is het probleem. Geen ontwikkelt geweten, a-sociaal gedrag, niet willen delen met een ander en zich beroepen als redders van Neerlands economie. Alsof Nederland niet zonder deze corrupte liberalen kan die overal in de top van het bedrijfsleven, overheid, rechterlijke macht, justitie en vrije beroepen zijn geïnfiltreerd. Zij, liberalen zijn in meerderheid, buiten liefst mensen uit, betalen mensen het liefst onder minimum loon, en gunnen een ander feitelijk niks of tenminste minder dan zij! En alstegenreactie zeggen dit soort lui dat anderen, niet liberalen jaloers zijn, liever lui dan moe!! Allemaal opsluiten deze lui zou ik haast willen zeggen.
  Liberalen, VVDérs en daar zitten ook CDA’ers en anderen onder breken het met veel strijd en recht en rechtvaardigheid het sociale en zorgstelstel af, en dat om 37 JSF jachtvliegtuigen te kunnen kopen van hun vrienden, de Amerikanen, nog wel met steun van de PvdA, die graag ook in de macht willen en een bondgenootschap hebben gesloten met de VVD liberalen. Neo-liberalisme met steun van D’66 ook al zo’n moderne neo liberale partij die onder het mom van modernisering van Nederland bijna alles wat met zorg en strijd is opgebouwd wil afbreken, met Pechtold voorop met z’n grote bek en mooie liberale praatjes- en ook al liberalen die de politieke, economische en militaire macht hebben in een wereld vol onrecht, armoede honger en massale sterfte van miljoenen kinderen in de 3e wereld. Een grotere schande bestaat er nauwelijks. En dan maar blijven zeuren over vluchtelingen die in gammele bootjes proberen te overleven, voor zover ze niet zinken en verdrinken. Wat kan ze het eigenlijk schelen. Liever tientallen miljarden verspillen aan modern wapentuig dan zorg dragen voor welvaart voor ons allen en welzijn wat feitelijk nog belangrijker is. Maar ook dat is secundair van belang zullen liberalen denken. Het gaat immers bij hun maar om é;en ding in het leven, geld verdienen liefst ook nog over de ruggen van kwetsabe mensen, arme mensen. Sociale ongelijkheid?! Nooit van gehoord zei mij laatst zo”liberaal, VVDér. Ik werd kwaad en ik zei, niet buitenlanders moeten het land uit, maar jullie a-sociale liberalen zouden allemaal met miljoenen en hun corrupte topmensen het land worden gewezen! Het wordt tijd voor een landelijke protest mars & actiegroep: ANTI-LIBERALEN’weg er mee! wie doet er mee?! Ik ben echt boos en terecht, want zo kan het niet langer. Weg met het ‘duivelse’liberalisme en de VVD voorop! Co Meijer Schoorl.

 7. Rutte liet tijdens het RTL debat van deze week nog weten dat “het ontzettend goed gaat met Nederland”.
  Zij weten best beter! Dat is nog het ergste! Bewuste vervalsing.

  “Uitsluitend mensen die minder dan 6 euro per dag te besteden hebben kunnen voor de voedselbank in aanmerking komen.”
  Het hart is hier volledig afwezig; verstandsmensen! En het verstand kan handig manipuleren!
  lees eens:
  http://www.wanttoknow.nl/inspiratie/gastcolumns/the-power-of-the-heart-prachtig/
  http://www.wanttoknow.nl/overige/mijn-interview-met-martijn-van-staveren/

  We zullen daadwerkelijk de overstap naar “leven vanuit het hart (d.w.z. eenheidsbesef)” dienen te maken. Eenieder die hieraan bijdraagt, .. (en dat zijn steeds meer medeburgers!)

  Mensen zijn waardige wezens! Zij zijn zéér ondermaats, wanneer zij gedwongen zijn tot voedselbanken. Dat betekent dat de duistere machten nog steeds ONRECHTMATIGE ruimte wordt gegeven!
  Het ENIGE dat nodig is, is dat wij (menselijke, waar-achtige wezens) ons collectiveren, ons verENIGen. En dat gaat gebeuren; levensvreugde. Maar dan levensvreugde allen tezámen!

  Rutte en Teeven een uurtje in “het torentje” en …. Opnieuw ACHTER DE RUG VAN DE BURGERS OM! Opstelten, nee; OPSTAPPEN dus!

  We dienen slechts medeburgers in de politiek te kiezen, die menslievend zijn; geen ego-gangers. Dat is alles. Het onderwerp “voedselbanken” zal dan een niet meer voorkomend verschijnsel zijn. En zó hoort het immers te zijn. Niet[s] anders.

   • Sorry Sonja, als buitenlander in brasil wonende maar toch met interrese de situatie in nederland volgend verbaas ik mij over deze voor mij hoge ”uitkeringen en toeslagen” waarbij men nog HONGER zou leiden en dus niet meer dan 6 euro te besteden hebben voor een redelijke hap.Natuurlijk is alles veel duurder dan hier, maar men zou toch ook ”de tering naar de nering” kunnen zetten.Iedereen loopt (ook hier) met idioot dure smartfones,sporten in clubs en vacanties (liefst in verre streken ,mecca b.v.) en het autootje moet ook kunnen.Ben het wèl overeens dat jullie regering eerst eens voor eigen volk moet zorgen,en het zooitje ongeregeld buiten de grens moet houden.Maar ze hebben geen moer meer te vertellen sinds ze het landje verkwanseld hebben.Troost je , ook ik ben een poot uit getrokken de laatste jaren.Groet uit een nat brasil,Marinus..

    • Beste Marinus, geen gesorry, hoor. Is het in Brazilie ook zo erg dat je met een fulltime baan niet eens meer in staat bent om de steeds maar hoger wordende vaste lasten op te hoesten?

     • Lieve Sonja, Over mensen met fulltime jobs kan ik weinig zeggen, maar met huurhuis en auto en studerende kinderen hebben die het ook niet breed als arbeider.Maar in betere functies blijkt het best te gaan zo om mij heen kijkend.
      Mijn vrouw en ik als ”pensionados” boven de 75 met een gezamelijk inkomen van nu
      3000 reais (rond de 1000 euro)met eigen huisje, kunnen hier ruim van leven, geen autootje, maar vrij stads vervoer en gratis ziekenzorg(wordt voor iedereen bekostigd uit btw gelden, ook tandverzorging)Men kan zich ook vrijwillig verzekenen ,maar dat kost heel wat.
      Onze vaste lasten zijn minder dan 400 rs, waaronder gemeente-water-gas-electro-internet/tel,en begrafenis verzekering.Koelkast altijd overvol,ja ook een biefstukje,bier en mijn dagelijks cocnacje.Houden er niet van over,waarom ook?Zijn nergens voor verzekerd verder.Enige jaren terug gratis catarate oog operatie gedaan,alleen de oogdruppels voor nabehandeling betaald.Wij zijn tevreden hier,zònder schulden.Groet uit een zonnig zuid brasil.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.