Consumentenstakingen: het nieuwe actie voeren Deel I

Amsterdam – De demonstratie is uit en de consumentenstaking of productenkoopstop is hot! Ierland neemt het voortouw in een andere manier van actievoeren die een regering wel slapeloze nachten geeft. Weiger massaal belasting te betalen of koop met zijn allen producten van een bepaalde producent niet meer.

We moeten met elkaar vaststellen dat de Nederlandse bevolking niet demonstratie bereid is. Er vinden slechts enkele demonstraties per jaar plaats die over het algemeen matig bezocht worden en op weinig toestroom kunnen rekenen. Een demonstratie van enkele duizenden mensen in de straten van Den Haag of Amsterdam is een echte uitzondering.

Wanneer we kijken naar de ons omringende landen dan slaat met name in de Zuid-Europese landen zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland, maar ook Ierland en België veel regelmatiger de vlam in de pan. Deze volken laten zich minder gedwee naar de bezuinigingsslachtbank leiden dan de gemiddelde Nederlander.

De andere kant van de medaille is wel de vraag of demonstreren zinvol genoeg is. Natuurlijk biedt een demonstratie de mogelijkheid een signaal af te geven aan de overheid. Er blijkt echter een lange adem bij de betogers nodig te zijn om ook daadwerkelijk resultaat te bereiken. Kijk naar Spanje waar al talloze demonstraties tegen het conservatieve bewind zijn gevoerd. De conservatieve Europese regeringen laten zich niet gemakkelijk van hun plannen afbrengen en daarbij houden ze elkaar in de ijzeren greep van begrotingsafspraken.

Ik denk dat we langzaam op een punt zijn gekomen dat we moeten constateren dat alleen acties werken die financiële consequenties hebben. Of anders gezegd de overheid is alleen te vermurwen wanneer de acties economische gevolgen hebben. Kijk naar Ierland waar op dit moment een heuse strijd tussen de bevolking en de conservatieve regering woedt over de waterbelasting. Hier ontwikkelt zich het verzet van demonstraties tegen bezuinigingen naar de weigering van duizenden om waterbelasting te betalen!  Kijk daar schrikken regeringen van. Mensen die leuzen scanderend door de straten marcheren zijn zelfs voor de sensatie beluste media niet meer interessant, maar wanneer duizenden weigeren een belasting te betalen dan komen de heilige begrotingsmaatregelen in het gedrang.

Hetzelfde geldt voor de aanpak van multinationals als banken en andere bedrijven zoals Monsanto. Voor een niet-bank geldt dat een rustige actie door tienduizenden mensen vanachter hun pc voldoende is om hen te dwingen bijvoorbeeld geen pesticiden meer te leveren of kleding van kinderarbeidmisbruikers te kopen. Gezamenlijk stoppen met kopen voor een afgesproken periode werkt magisch goed!

Datzelfde is mogelijk om een bank zoals bijvoorbeeld ABN AMRO te laten weten dat ze het graaien voortaan achterwege moeten laten. Je kunt heel eenvoudig je rekening opheffen en naar een andere bank gaan. Ook hier geldt doe dit rustig van achter de pc. Je hoeft de straat er niet voor op, maar spreek dit met een grote groep mensen af en kondig het vooral even aan. Dan weet de bank tenminste dat ze niet ongebreideld arrogant kunnen doen zonder dat de klant dit langer pikt.

Kortom ik stel voor dat actievoerend Nederland over gaat tot gerichte Facebook acties waarbij mensen opgeroepen worden als consument de aangeboden producten (al is het maar tijdelijk) niet langer te kopen. Monsanto moet toch niet zo moeilijk te bewegen zijn op te houden met het produceren van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen en genetische manipulatie. Ook Shell zal het niet leuk vinden wanneer de consument zo boos is geworden over de beloning van zijn topman met meer dan 20 miljoen per jaar, dat ze hier een maand lang geen benzine meer gaan tanken. Zelfs de zorgverzekeraars kunnen eind van dit jaar eenvoudig aangepakt worden: stap allemaal over naar DSW en laat hen voelen dat zij mensen niet langer moeten belazeren met steeds minder zorg voor meer premie.

Rob Vellekoop, 6 april 2015

12 Comments

 1. Boycotten van alles waar een vies luchtje aan zit! Persoonlijk voel ik me helaas vaak onvrij om dit echt waar te maken. Ik heb lang geleden dienst geweigerd en werd rond die tijd ook vegetariër. De ‘straf” voor dienstweigeren was een veel langere vervangende dienstplicht, maar vegetarisch eten kost niets extra. Gezond eten helaas wel. Gezond en duurzaam is vooral duur, te duur voor iemand met een laag inkomen. Ik zou met een kilometers wijde boog om winkels zoals Action, Aldi en AH heenrijden als ik ook maar een paar tientjes in de maand meer te besteden had. Ik zou me abonneren op, of doneren aan organisaties en websites als deze en mijn huisraad, meubels en electronica kopen van kleine duurzaam, innovatief en ambachtelijk werkende bedrijven. Ik zou bomen planten in mijn straat en de parkeerplaats om de hoek van de straatstenen ontdoen en er ruimte scheppen voor de kinderen om er kuilen en tunnels te graven en hutten te bouwen. Ik zou de kabeltelevisie eruit gooien en me willen abonneren op die paar zenders die ik zelf de moeite waard vind in plaats van die hele commerciële shit die ik er nu bij moet nemen. En zo kan ik wel even door gaan.

  Wat ik zegen wil is dat ons leven steeds meer bepaald wordt door commerciële/economische krachten die bepalen hoe we wonen, eten, recreëren, studeren, spelen, enz. En inderdaad, het enig mogelijke verweer is waar mogelijk gewoon niet mee te doen. De grootste uitdaging van de komende tijd ligt in het organiseren van samenwerking of samenspanning van alle krachten. In je eentje kom je nergens. STOP slaafs meedoen en BEGIN met weigeren en alternatieven op poten zetten. ZOEK elkaar op, VERBIND en ORGANISEER.

  • Dat is helemaal waar! Iemand gisteren Tegenlicht kunnen zien over het Basisinkomen? Het mooiste vond ik daarin een fragment over een restaurant waar mensen gratis konden eten/werken van restanten en/of afgekeurde levensmiddelen. Prachtig, ik wou dat ik onderdeel van iets dergelijks kon zijn!

   • oeps, het betreft dus een restaurant waar men gratis komt eten, met elkaar zijn, voor elkaar en de maaltijden werden gemaakt van dat bovengenoemde.

 2. Ik ben het volledig met jou eens Jannes, alle banken boycotten en geen belastig betalen door afschrijvingen van de belastingdienst te stourneren. Doe wat je moet doen om deze ongein over onze rug te bestrijden!!!

 3. Inderdaad! Onze portemonnee als wapens gebruiken, dat is het! Mensen wordt wakker en laten wij een volk zijn!!Wij wensen niet langer belazerd te worden!!

 4. Een oproep aan alle Nederlanders om geen producten meer te kopen, diensten te laten verlenen door het internationale bedrijfsleven, banken en verzekeringmaatschappijen die zich zelf verrijken en meedoen aan corruptie (belasting ontduiking/ontwijking. Doe alleen nog zaken en ga werken bij een bedrijf die werkgevers/werknemers gelijkwaardig behandelt, eerlijk de winst verdeeld en zorgt voor een ‘pot’voor minder goede economische tijden. Zult een bedrijf is de Breman Installatiegroep BV in Genemuiden, een goed voorbeeld van niet corrupte niet zelfverrijkende zakkenvullende managers! Zie artikel in de Volkskrant en vandaag in het ND (Nederlands Dagblad). Dit bedrijf verdient navolging en krijgt als ik het voor het zeggen heb een standbeeld voor de ingang van hun hoofdkantoor in Genemuiden!

 5. Als je de ABN-AMRO wilt aanpakken, dan moet je hun grootste klanten boycotten. Als je je rekening opzegt, zal ze worst zijn. (of je moet er een miljard op hebben staan)

 6. Ik heb op deze plaats nog niets gelezen over de jaarlijkse schandalige huurverhogingen en het korten van onze gepensioneerden die al jaren op de nullijn worden gehouden … !

 7. Ik geloof niet dat dat helpt rob, op zeggen je rekening, en naar een andere bank gaan, Want ze zijn allemaal even slecht, Misschien juist van alle banken het geld af halen, en dan eens kijken wat er gebeurd????

 8. Ben bang dat het nederlandse volkje te gedwee is.Hier in brasil gaat men om minder de straat op, bv over bustariefen, en met honderd duizenden(ja genoeg piepeltjes hier)Ook steekt het uitschot daarbij flink wat bussen in de brand , wat ik niet goedkeur,Maar de instanties luisteren wèl naar het volk.

  • Hoe lang woon je nu in Brazilië? Hier in NL is men overgegaan op OV-kaarten en deze moet je eerst aanschaffen voor 7,50 Euro en dan heb je alleen maar een kaart. Daarop moet je dan nog geld zetten om te kunnen reizen. En..de…gewone…burger…doet…het…zonder….in….opstand….te…komen…!

 9. Geld wordt als wapen gebruikt tegen u, nu kunnen we onze portemonnee ook als wapen gaan gebruiken.
  Ik tank al jaren niet meer bij Shell en kom uit principe niet bij Albert Heijn. Mc Donalds kijk ik niet eens naar. En wat te denken van die Nickolson parkajasjes met de ‘echte bontkraag’.
  Youp van ’t Hek kon in een keer Buckler plat krijgen, kunnen wij toch ook de banken?!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.