stakenAntwerpen – De drie grote nationale vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking in de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg. Een week later is er de provinciale staking in Namen, Luik, Oost- en West-Vlaanderen en op 8 december in Vlaams- en Waals-Brabant en in Brussel. Het verzet wordt afgesloten met een nationale stakingsdag op 15 december. Voor een impressie zie het Live-verslag in De Morgen van vandaag. Den Ollander kan er nog wat van leren.

Bij de vorige vakbondsbetoging in Brussel op 6 november is het tot zware onlusten gekomen met veel schade en gewonden, naar schatting protesteerden 120.000 mensen tegen de bezuinigingen van de regering. Omdat geen reactie van de regering volgde hebben de vakbonden besloten tot een reeks algemene stakingen. De vakbonden vinden dat de inspanningen eenzijdig gelegd worden bij de werkenden, werkzoekenden en de gepensioneerden. Terwijl bedrijven en beleggers worden ontzien.

Op 7 oktober 2014 is de nieuwe federale regering gevormd met als nieuwe premier Charles Michel. De regering is een coalitie van liberalen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten. Deze regering (‘Michel I’) wil de begroting in evenwicht brengen tegen 2018 door ¾ besparingen en ¼ nieuwe inkomsten te genereren. In totaal wil Michel-I een bedrag van 11,2 miljard euro bezuinigen.

In 2015 wil ze voor 2,5 miljard euro besparen en gaat ze uit van 1 miljard nieuwe inkomsten. Tegen 2018 lopen de besparingen op tot 8 miljard euro en 2,8 miljard euro nieuwe inkomsten.

In 2015 vindt de grootste besparing plaats in de zorg door een groeinorm op te leggen van 1.5 procent, dat betekent dat de kosten niet meer dan deze norm moge stijgen. Daarnaast wil Michel-I zo’ n 600 miljoen op de werkloosheidsuitkeringen bezuinigen en 500 miljoen op pensioenen. Zoals in NL wil de regering meer inzetten op sociale fraude en zal de Belgische spoorwegen in 2015 een bedrag van 188 miljoen moeten besparen. Er komt een accijnsverhoging voor diesel en tabak.

In tegenstelling tot het lauwe verzet tegen de bezuinigingsrondes van de afgelopen jaren in ons land, piekeren de Belgen er niet over zonder slag of stoot hun verzorgingsstaat te laten kapot saneren.

Volgens de Leuvense professor Hooghe in De Morgen loopt de regering te hard van stapel en komt daardoor het anarchistische kantje van Belgen naar boven. “Belgen zijn anarchistisch van aard”, aldus Hooghe. “Ze houden de overheid graag op afstand. De Belg zegt: ‘Regering, blijf van ons imperfecte land af!'”

Rob Vellekoop, 24 november 2014

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.