Voor Shell topman is genoeg niet genoeg: 12.500 euro uurloon

Den Haag – Shell-topman Van Beurden heeft voor zijn werkzaamheden vorig jaar een loon van 24,2 miljoen euro ontvangen volgens het jaarverslag van Shell.

Deze mijnheer verdient een slordige 2 miljoen per maand, dat is 12.500 per uur. In ons land is iedereen vrij om zoveel te verdienen als hij wil.

Wat ik moeilijk te verteren vind is dat wanneer mensen, die door welke omstandigheid dan ook, geen loon meer kunnen verdienen als bedelaars bij de sociale dienst moeten soebatten en nog niet per jaar ontvangen wat Van Beurden bij elkaar harkt in 60 minuten!

Je moet over ongelofelijke eigenschappen beschikken om 12.500,- per uur of 208,33 per minuut waard te zijn voor een bedrijf als Shell dat ieder dubbeltje omkeert. (Daarnaast is het ook nog een kunst al dit geld uit te geven)

De heren en dames leidinggevenden van grootbedrijven zijn in hun hebzucht en egoïsme doorgeschoten. Er is niets dat hen dit verbiedt. Zolang de aandeelhouders voldoende dividend ontvangen mogen de leidinggevenden zichzelf onbeperkt verrijken. De samenleving heeft zelfs bewondering voor hen, omdat zij het ‘verdienen’ en het de ‘eigen schuld’ is van de minder verdienende sukkels. In deze tijd van liberalisme zijn we elke maat kwijt. De rijken wentelen zich als Dagoberts in hun geldbergen, terwijl op hetzelfde moment hun hongerige medemensen naar de voedselbank moeten of als ‘nieuwe armen’ met torenhoge schulden amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

Ik vind dat moeilijk te bevatten. Heb je dan als grootverdiener geen enkel gevoel of empathie meer in je donder? Verkoop je dat dan aan jezelf met: arm zijn is hun ‘eigen schuld’. Mis je iedere vorm van inlevingsvermogen? Of ben je misschien sociaal gehandicapt?

Daarnaast gaat er een valse suggestie uit van deze schaamteloze ongelijkheid. Waarom is de een veroordeeld tot een ellendig zorgelijk leven met weinig geld en krijgt de ander zo veel geld dat hij tijdens zijn leven nooit kan opmaken? Is de een soms meer mens dan de ander?

Ik wil deze supermensen of superverdieners het volgende meegeven.
Je kan je intelligentie op 2 manieren gebruiken:
Jezelf eindeloos verrijken en daarin verdrinken zodat je gaat geloven dat je alleen op de wereld leeft
of je kan proberen een wereld te maken waarin je medemens het ook goed heeft.

Persoonlijk deel ik liever.

Rob Vellekoop, 12 maart 2015

7 Comments

 1. Wie heeft toegestaan dat ene van Beurden topman bij Shell zulke absurde exorbitante inkomen verdient?! Welke gek(ken) bedenken zoiets waanzinnigs. Er zijn geen woorden voor. En wie betaalt dit soort absurde bedragen?, Juist ja de consuement. Gewoon vanaf nu boycotten dat bedrijf, net zo lang dat dit soort a-sociale misstanden, kennelijk gewoon in het neo liberaal kapitalistisch systeem verder gaat met uitbetalen van schaamteloze bedragen, die op geen enkel wijze, hoe dan ook sociaal-maatschappelijk te accepteren is Tot aftreden dwingen deze a-soos!!! Hoe zo Shell Maatschappelijk verantwoordt ondernemen? Een diepe schande waar niemand tegen optreedt, geen actiegroep, geen politici in Den Haag ddie dat aandurft Shell e.a. aan te pakken. Neen er wordt zelfs opgekeken tegen dit soort graaicultuur , graaiers en zij die hiervoor goedkeuring geven (Raad van Bestuur). Waar is de ondernemingsraad, waar zijn de vakbonden (FNV) Zij zwijgen als het graf. co meijer

 2. De kans dat zo een topman ermee zou zitten dat er zoveel armoede is is net zo groot als dat een politicus die in de tweede kamer zit ermee zal zitten, nihil. Meerdere onderzoeken wijzen aan dat succesvolle topmensen in business en andere succesvolle carriere-gravers zoals politici dezelfde psyche hanteren als een psychopaat.

  Voor referenties kan je zoeken in google op: ”research shows ceos have psychopathic tendencies’

  Ik heb laatst nog gesproken met een kennis die regelmatig oa. door politici achter de schermen benaderd is geweest voor advies over wetsvoorstellen ed. Ik stelde hem de vraag of die politici ermee zitten dat hun wetsvoorstellen de samenleving nog verder de armoede in werkt. Het antwoord was een duidelijke “nee”, en “het kan hun alleen schelen dat zij in de tweede kamer zitten en blijven zitten”, ook “zij liggen er zeker niet wakker van”.

  Die mensen hebben nagenoeg geen denkpatroon waarin mogelijkheid is voor medeleven. Zij hebben doorgaans de karaktertrekjes van psychopaten, en dat zijn de mensen die ten kosten van anderen de top willen bereiken, en ongeacht de kost in die positie willen blijven.

  Als je je slecht kan inleven in zo een topman of politicus, zie het als iets goeds. Vraag je niet af hoe zo een persoon denkt, of hij wakker ligt van de ongelijkheid.. vraag je gewoon af of wij geregeerd moeten worden door mensen die geen medeleven hebben.

 3. Wat ontzéttend kernachtig geschreven, Rob!

  “Is de een soms meer mens dan de ander?” Blijkbaar, in de beleving van betreffenden!

  “… of je kan proberen een wereld te maken waarin je medemens het ook goed heeft.” Ik kan me werkelijk op geen énkele manier voorstellen hoe zo iemand als meneer Van Beurden als [wel?]denkend mens in elkaar zit en hoe of zo iemand het leven (en de medemensen) ervaart. Hoe veel of hoe weinig heb je dan van het leven begrepen?
  (En hoeveel geld [bestaansinkomen] ontneem je je medemensen dan?)

  • Ik vraag mij af of wel alle variabele in de vergelijking zijn meegenomen in dit verhaal hierboven. Als zo’n man erg veel betekend voor zo’n bedrijf omdat hij veel meer oplevert,waarom dan niet. En mss heeft deze beste man wel een filantropische hobby en helpt hij andere op een wijze wat wij niet kunnen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.