Revolutie in Spanje start met Mars voor waardigheid

MADRID – Honderdduizenden trokken vanuit heel Spanje naar Madrid om te protesteren tegen de bezuinigingen die het land verwoesten. Onder het motto “Geen bezuinigingen meer” roepen de demonstranten de Spaanse regering op te stoppen met hun loze beloften.

spregioDe actievoerders kwamen zaterdagmorgen vroeg aan in de voorsteden van Madrid, sommigen lopend, anderen met de trein, auto en bus —  vanuit verschillende regio’s in Spanje met op spandoeken de slogan slogan M22 of ‘‘Mars voor Waardigheid’’

De demonstranten eisen dat de regering stopt met afbetalen van schulden, stopt met bezuinigingen, niet meer luistert naar de eisen van de Trojka (IMF, ECB en EU) en brood, werk en onderdak verzorgt voor iedereen!

madrid

Commentaar
De Nederlandse nieuwsverschaffers hebben alleen oog voor de krankzinnigheid van Wilders en negeren dit nieuws volkomen. Ondertussen verzetten de Sapnjaarden zich massaal tegen de onderdrukking in hun land onder het mom van bezuinigingen. Dat aan deze enorme golf van protest geen enkele aandacht gegeven wordt toont de angst van de bezitters dat dit verzet over kan slaan naar Nederland en andere Europese landen. Het besef groeit dat de huidige samenleving aan alle kanten kraakt en piept en hoognodig aan vervanging toe is.

Rob Vellekoop, 23 maart 2014

 

6 Comments

 1. Ik ben trots op de Sapnjaarden.. 😉
  Deze mensen hebben gemeenschapszin, de Nederlanders zijn individueler, “ik heb al vrienden” types.
  Het duurt langer voor ze elkaar vinden. Maar ik vertrouw er op dat er ook voor de Nederlanders een grens aan de afbraak van Nederland is.
  Ik schat zo in dat ze denken dat er nog een politieke oplossing is…
  Dat msm dit protest negeert is standaard, pas als er rellen ontstaan gaan ze het wel brengen.
  Best een akelig trekje van ze.
  Msm deugt zowiezo niet, ik probeer meermaals in kranten een redelijk en genuanceerd commentaar te plaatsen maar het komt er niet in, wel het hatelijke geschreeuw van mensen (of trollen) dat wel.
  Dus, manipulatie alom hoor.

 2. Het Trojka gaat het failliete Oekraïne ook al onderhouden. Want ja, de armoede buiten de EU is veel erger. Alle banen bezuinigen ze weg. De banken bepalen nog steeds het risikovolbeleid en de regering gaat gewoon door met fabeltjes vertellen.
  Dat de regering een enorme klap heeft gekregen door de verkiezingen en veel mensen niet in de ingeslagen weg geloven doet hen niets.
  Geert Wilders dient als bliksemafleider.
  Eigenlijk ook heel dom wat die zei. Nu dient die als kop van Jut.
  Hij is het toonbeeld van gepruts en gebral.

  Het grote probleem zijn de zittende politici die er gewoon een enorm zooitje van maken en de kanten er finaal af lopen.
  En de wereld wordt echt niet veiliger hoor door die top.
  Integendeel. De spanningen zijn nog meer opgelopen om een lapje grond dat Oekraïne heet.
  Dat gaat voornamelijk geld kosten. Belasting geld en banen.
  Om nog maar te zwijgen van die beveiligingskosten wat niks oplevert.

  De zittende politici doen niks aan de krisis maar krijgen wel veel geld er voor. De mensen kiezen liever voor meer van hetzelfde: D’66, dan iets anders.
  Dat betekent gewoon weer de werkgevers aan de macht en geen rechten meer voor de arbeiders.

  Blijkbaar denken al die leiders hetzelfde als die geniale gek uit de vorige
  eeuw: macht, geld en een groot leger en vooral veel (atoom-) wapens dan houden we de vrede er wel in.
  We weten wel waar al dat geld blijft.
  Dat gaat niet naar de ekonomie maar wordt in verschrikkelijke grote legers en wapens gestopt.

  Ik denk niet dat ze onder de indruk zijn van al die protesten.
  Er zijn nog mensen die geloven dat al die zuidelijke landen het aan zichzelf te danken hebben en dat het allemaal oplichters en bedriegers zijn.
  Die vind je ook alleen maar in de bijstand.
  Uiteraard wordt de bijstand ook alleen maar misbruikt door de politici.
  Een basisinkomen zou veel politici werkloos maken om nog maar te zwijgen van al die ambtenaren die dat onaangename werk moeten uitvoeren.

 3. Ik ben voor de helft van Spaanse komaf en volg het Spaanse nieuws op de voet. Op het Nederlandse nieuws wordt daar inderdaad nauwelijks aandacht aan besteedt. Of dit uit angst niet gebeurt betwijfel ik. Het Spaanse temperament ontbreekt volledig bij de gemiddelde Nederlander. Dus angst voor dergelijke opstanden hier in Nederland hoeft men niet te hebben. Het zal eerder uit desinteresse zijn dat het Nederlandse nieuws hier geen aandacht aan schenkt vermoed ik.

  • Natuurlijk willen ze zulke toestanden voorkomen zoals in Spanje e.d. Ze spelen hier groepen tegen elkaar uit, maar langzaam aan wordt iedereen financieel gestript.
   Het is taktiek die de VVD, CDA en PvdA al jaren toepassen.
   Kijk maar naar de drogredenen die ze aanvoeren.
   We moeten inleveren anders wordt het veel erger.
   De gezondheidszorg wordt automatisch veel duurder want ze pakken de echte oorzaken niet aan.
   Zogenaamd wordt de zorg beter, maar in werkelijkheid worden mensen steeds zieker gemaakt.
   Door de grote bedrijven en farmaceutische mafia die al die politici volledig in hun zak hebben.
   Naar de gewone burger is nooit echt geluisterd.
   Voor de verkiezingen van alles beloven, maar na de verkiezingen er niks meer waar van maken en hun eigen programma’s aan hun laars lappen.

   Er is geen wet die de korrupte bankwereld aanpakt ook de verzekeraars worden nu in de watten gelegd en op hun wenken bediend.
   De politici verrijken zichzelf gewoon.
   Ze hebben doorgaans een heel makkelijk leven met veel geld en luxe.
   Het zijn werkgeverskabinetten geworden.
   Altijd hebben ze wel geluisterd naar de grote bedrijven die weigerden te investeren in scholing. Ja, een beetje via de CAO’s, maar niet iedereen had daar recht op.
   Zelfs de werkgelegenheid hebben ze verspeeld.
   Die werkgevers zijn allemaal de weg kwijt geraakt.

 4. De voorwaarden voor een (eventuele) revolutie in Spanje zijn misschien wel aanwezig. Echter dit massaprotest (al) het begin van een (eventuele) revolutie te gaan benoemen, gaat iets te ver. Het ‘protest’ overstijgt het ‘protest’ namelijk (nog) niet, kan daarom dan ook (nog) geen ‘verzet’ genoemd worden.

  Protest betekent namelijk te zeggen dat dit en dat je niet zint. Verzet zorgt er voor dat dit en dat wat je niet zint, niet meer gebeurt. Daarbij kan ook gesteld worden dat het ‘protest’ (nog) blijft steken in enkel een smeekschrift te presenteren aan hen die ‘hun’ regeren, in plaats van dat het gebouwd heeft aan ‘die’ beweging die de kracht heeft haar eisen zelf te realiseren!

  Kortom, de berichtgeving hieromtrent hierboven, waar ik op reageer nu, is – mij dunkt – nogal stemmingmakerij. Is ook tegenstrijdig aan hetgeen ‘je’ normaliter hanteert als ‘gedachtegoed’, Rob. Daar het helemaal niet in je lijn ligt, een (mogelijke) ‘bijdrage’ aan een mogelijk ‘revolutionair verzet’ te leveren. met het ‘perse’ en ‘ondanks (alles)’ je een plaatsje zien te veroveren in de parlementaire democratie.

  Daaromtrent dus, besef misschien dat ‘men’ in Spanje nochtans al wel ‘verder’ staat. Daar men daar al wel bewust en weloverwogen zichzelf buitenparlementair beweegt en wil bewegen. Daar men – daar – uiteraard (al) beseft, dat via de parlementaire weg, ‘men’ een doodlopende weg bewandeld. ‘Jouw’ Lange Mars is al ‘doodgebloed’, op het moment dat je ‘verraad’ pleegde daaraan, door die ‘Basis Inkomen Partij’ uit de grond te willen stampen.

  • Beste Raak, je theoretiseert er lustig op los en begrijpt en passant de ene na de andere aanname presenterend. Dat mag en is uitstekend, maar je slaat de plank echter wel mis. De BIP is geen verraad. De BIP is slechts in jouw ogen verraad aan jouw anarchistische doelen, ik vertrouw nog steeds op de macht van het volk (democratie) en wat mij betreft kan deze ook uigeoefend worden door middel van protest, waar jij weer andere titels voor hebt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.