Bijstandsgezinnen kunnen niet meer rondkomen, terwijl met basisinkomen leven fantastisch kan zijn

Volgens het NIBUD heeft een bijstandsgezin met twee kinderen iedere maand 50 euro te weinig om alle noodzakelijke uitgaven te betalen. Het Nibud gaat uit van minimale kosten voor wonen, voeding en verzorging. Het is voor eerst dat het instituut ziet dat deze gezinnen maandelijks geld tekort komen. Vorig jaar waarschuwde het Nibud al dat de gezinnen geen geld hadden voor sociale participatie.

Het leven kan fantastisch zijn met een basisinkomen
cropped-nederland.jpgDe BIP vindt deze situatie schrijnend en vooral onnodig. Het wordt de hoogste tijd voor invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen dat een einde zal maken aan de uitkeringen. Met een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgt ieder vanaf 18 jaar recht op een inkomen waarmee hij zelfstandig kan wonen en in zijn levensonderhoud kan voorzien. De hoogte van dit basisinkomen stelt de BIP gelijk aan 3 maal de maximale huur voor sociale woningen. Dit basisinkomen biedt mensen de mogelijkheid in vrijheid te werken, te ondernemen en te genieten van het leven.

Rob Vellekoop, 20 maart 2014

13 Comments

 1. In het verleden zijn veel coöperatieve gemeentelijke woning en bouwverenigingen geprivatiseerd. Nu moeten ze winst maken om het management in vette auto’s te laten rijden. Daardoor stijgen de huren. Kijk bijv. eens naar de affaire Staal.
  Nog wat anders is de houding en handelen van banken. Dan hebben we het vooral over de ‘eigen woning’. Banken, zoals iedereen inmiddels wel zal weten, creëren het het geld uit niets door simpelweg het liquide volume uit te breiden door op de computer een geldbedrag in te tikken ter grootte van het geleende bedrag. Daarvoor in de plaats beloofd de hypotheekdrager iedere maand met z’n botten verdiend geld terug te betalen in de vorm van rente en als dat allemaal fout gaat confisqueert de bank het vastgoed.
  Risicoloos gewoeker dus.
  Maar het wordt nog mooier.
  Een hypotheekakte is niets anders dan een schuldbekentenis met onderpand. Schuldbekentenissen vertegenwoordigen dus een zekere waarde. Waardepapieren is handel en het kan dus makkelijk zijn dat deze waardepapieren in de internationale handel terecht komen en dat een bank waar ooit de overeenkomst mee was gesloten, de originele acte niet meer heeft. Ik bedoel het stuk papier waar de trotse nieuwe huiseigenaar met natte inkt zijn poot onder had gezet. Kopieën zijn er wel maar die kan iedereen met pallets tegelijk ook aanleveren, ook digitaal want niets is onvervalsbaar vooral niet als het maar nulletjes en eentjes zijn.
  Wanneer de bank in kwestie het originele document waarmee u destijds met kloppend hart de eigenaar kon worden van de woning niet meer kan leveren met daarop uw handtekening destijds met natte inkt gezet,….is er ook geen contract meer!
  Tenzij ze dat contract terug kopen via via vanuit, mijn part ergens in Genève.
  Dan doet zich de situatie voor dat U gaat bepalen wat voor U redelijk is om niet de beroerdste te zijn. Dat dit een fractie is van de woekerprijs waarvoor de bank geen enkel risico liep, is natuurlijk klip en klaar.
  Hooguit laten we zeggen de administratieve kosten voor het aanmaken van het document, wat royalty’s aan andere boeven en uiteraard het kopje koffie met het koekje in het plastic zakje wat u toebedacht was tijdens de ’transactie’!

 2. Ik ben het eens met Platzak. Voor alleenstaanden minima is het allemaal nog veel zwaarder dan voor de gezinnen. Een vergeten groep zijn we als alleenstaanden.

  • Mag ik dat betwijfelen? Ik heb een dochter die straks 18 is, ze zit nog op de havo, maar moet wel al haar zorgkosten zelf gaan betalen. nu is er de zorgtoeslag, maar die dekt alleen het grootste deel van de basispremie en ze heeft medicijnen nodig, waarvoor ze of hoge eigen bijdragen moet betalen, of een dure aanvullende verzekering moet afsluiten. En dan is er nog het eigen risico. Aangezien ze dat natuurlijk niet allemaal zelf kan betalen, komt dat ook nog eens op mijn bordje erbij. Ze probeert werk te vinden maar dat is niet makkelijk, bovendien gebruikt ze niet voor niets medicijnen, dus werk combineren met school (en ook nog succesvol eindexamen doen) is erg moeilijk. Als ik alleen zou zijn, zou ik het allemaal nog wel redden. Ik moet straks kiezen tussen voeding of medicijnen.

 3. En hier ben ik het volkomen mee eens, laat de mensen toch van hun leven genieten, een basisinkomen is mogelijk maar hoogst onwaarschijnlijk dat het er ooit van zal komen.

 4. Het zou mooi zijn. Veel meer vrijheid, maar ja de zittende politici weten zelf niet eens wat dat is. Laat staan hoe ze zoiets moeten bewerkstelligen. En maar jatten van de gewone bevolking en vooral de armen. Zoals vroeger gebeurde in ruil voor zogenaamde bescherming. Nee, de verantwoordelijkheden zoveel op de armen afschuiven en zelf er de vruchten van plukken.
  Het is jammer dat Utrecht zelf nog niet warm gelopen is.
  MenS deed niet mee in Zeist. De rest biedt geen enkele optie meer.
  Het is nu wachten op 2016.
  Helaas moet deze huichelachtige regering nog even dieper snijden.
  D’66 ? Laat me niet lachen. Die is mede verantwoordelijk voor de erbarmelijke situatie die is ontstaan. Die gaan zelfs nog een stap verder.

 5. Laat dat gezinnen maar weg, Rob! Mensen in de bijstand kunnen al jaren niet meer rondkomen! Geen van allen! Voor gezinnen bestaan potjes voor een PC, voor gratis sportclubjes en sportkleding etc. Anderen moeten maar zien hoe ze rondkomen. Zwart bijverdienen is allang geen optie meer met de verregaande bevoegdheden van de sociale recherche die kennelijk wel op bijstandsgerechtigden kan wordn losgelaten en niet op frauderende bankiers en bestuurders! Het is voor iedereen in de bijstand een strafkamp geworden! Ik mag hopen dat de noodroep voor gezinnen voor alle bijstandsgerechtigden gaat uitwerken.

  • Klopt. Dat je de kosten kan delen als je getrouwd bent is pure onzin. Natuurlijk woon je in het zelfde huis. Maar als je partner chronisch ziek is en ook nog blind heb je gewoon heel andere kosten die je nergens kunt verhalen. Want daar moet je een betere verzekering voor afsluiten, want de rest is gewoon niet meer voor te schieten.
   Je mag als echtpaar ongeveer € 10.000 aan spaargeld hebben en een alleenstaande de helft. Maar dat gaat ons nooit redden. Van het vakantiegeld kopen we noodzakelijk dingen.

   Als alleenstaande had ik wel spaargeld. Ik had makkelijk € 10.000 kunnen hebben.
   Erg realistisch is het allemaal niet meer. Net als vroeger heb je dan helemaal niks meer.
   Er staat hier een rolstoel maar we kunnen amper weg.
   Ook niet met de WMO vergoeding.

   En met kwijtscheldingen zijn ze ook niet meer zo makkelijk.
   100% en kun je kunt gewoon dokken.
   Zo vullen ze de kas weer aan.

  • Nou, vergeet die potjes maar. Zelfs de pas hebben ze hier afgeschaft. Er is nu een 100 euro geldterugregeling per persoon en kinderen 200 euro. Maar dan moet je wel je bonnen bewaren. Wordt nu ook geregeld via de bijzondere bijstand.
   Die vakanties die ze aanboden waren ook niet te betalen.

   En het Nibud gaat uit van minimale kosten.
   Ze houden geen rekening met chronisch zieken of gehandicapten.

   Wil je een beetje met alles meedoen kunnen blijven doen en een netwerk behouden dan zul je toch veel te kort komen.
   Vorig jaar kon ik nog internet en telefoon terug krijgen.
   Internet valt onder een eerste levensbehoefte,
   Ik bedoel maar.

   Veel kinderen leven in dit land in armoede.
   Die gaan dus ook niet naar sportklubs.
   Voor minima in de bijstand wordt helemaal niks meer gedaan.
   Je moet gewoon zorgen dat je de duurste verzekering neemt, anders kun je helemaal geen aanvraag doen voor bijzondere bijstand.

  • Het slechtste ben je af als je alleenstaand bent met een 18+ kind.
   Een stel krijgt 2 x wat een alleenstaande krijgt, een alleenstaande met kind onder de 18 krijgt bijna net zoveel als een stel (plus kinderbijslag, plus belastingvoordelen).
   En als je als alleenstaande een 18+ kind hebt, krijg je hetzelfde als een kinderloze alleenstaande.
   De motivatie is dan een 18-jarige zichzelf moet kunnen bedruipen (en liefst ook zijn ouders onderhouden). Vreemd dat dat van een volwassen partner dan niet wordt verwacht…

   • Dit klopt niet wat je zegt. Was het maar waar dat je als paar 2 keer zoveel krijgt. 800 euro en 1250 euro per maand is toch niet 2 keer zoveel. Wat denk je van 2 keer de zorgpremie ? En dan heb ik het niet eens over het eigen risiko en de eigen bijdragen. Wat als je partner gehandicapt is of wordt ? Krijg je geen WIA meer. Ik ben min of meer mantelzorger en ik moet nu 20 uur vrijwilligerswerk gaan doen. Dat is soms ook gewoon een zware baan. Je bent nooit vrij.

    Wij hadden nog een inwonende zoon van 23. Daar ging onze huurtoeslag. Voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen kom je niet meer in aanmerking en als straf word je ook nog eens 10 procent gekort door de bijstand omdat hij een Wajong heeft.
    We zijn behoorlijk in de financiële problemen gekomen en hij moest het huis uit.
    Als hij geen inkomen had gehad dan had hij ook een bijstand gehad en dan was alles door 3 gedeeld en kreeg hij zijn deel op zijn eigen rekening. Dan was je helemaal niet meer rond gekomen.

    Door een baan die ik in 2011 kreeg voor een half jaar voor 32 uur raakten we ook nog het laatste restje bijstand kwijt door zijn inwoning.
    Inmiddels hebben we het weer terug. De baan mislukte want met 2 gehandicapten wonen onder 1 dak is behoorlijk zwaar.

    Je mag dan wel veel taxivergoedingen hebben, maar we hebben maar weinig te besteden.
    We hebben weer een betalingsregeling met de belastingdienst en elke maand komt er een betalingsregeling bij voor het eigen risiko.
    Je mag minimaal 25 euro per maand betalen, maar de rekeningen stormen mondjesmaat binnen.

    En dan doet deze regering of we allemaal bulken van het geld.

    Overigens ben ik er via diverse enquêtes achter dat wij geen minimum hebben, maar net onder modaal zitten, terwijl we net op bijstandsnivo zitten.
    Toeslagen tellen niet mee. Arbeidskorting (WW) en algemene heffingskorting wel. En daar zal de belastingdienst wel weer fout mee zitten over 2013.
    Volgens hunzelf hebben we er weer allebei recht op, volgens raadslieden vorig jaar niet.
    Mijn vrouw kan dus niet werken en heeft geen inkomen.
    Van de sociale dienst heeft ze gewoon sollicitatieplicht, dit keer geen ontheffing. En ze moet gewoon ingeschreven staan als werkzoekende.

    Overigens hoorde ik dat er een leerplicht is tot 23 jaar.
    Dat beketent dus dat alleenstaande ouders het ook niet meer zo makkelijk hebben. Met 18 raken ze ook dat stukje inkomen kwijt, terwijl ze wel een zorgverzekering moeten hebben.
    Deze regeringen voert hersenloos de bevelen van de trojka uit.
    Nederland wordt net zo hard getroffen als Griekenland of Cyprus door de krisis. Dat zal Rutte nooit erkennen.
    Bij het CPB rommelen ze maar wat met punten.

    Als alleenstaande heb ik het altijd goed gehad van een uitkering. Ben ook afgekeurd geweest. Van werken krijg je alleen maar een burnout. Dat is het enige wat het oplevert en veel onbegrip.
    Van mantelzorgers hebben politici geen kaas gegeten. Dat moeten ze zelf nog ontdekken wat het is.
    Ja, als je geld hebt ritsel je wel wat.

 6. Hallo ROB,

  Zolang de mensen als kippen zonder kop achter de eurofielen van D66 en de graaiers van Bruusel blijven rennen gaat Nederland nog sneller naar de knoppen. Als je nog eens je hart wil luchten kan dat altijd.

  Wim Vreeswijk

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.