Europees verzet tegen opening ECB als symbool van onderdrukking

Frankfurt – Op 18 maart hebben 15.000 betogers uit Europese landen gedemonstreerd tegen de ECB tijdens het openingsgala van het 1,3 miljard euro kostende 185 meter hoge ECB-fort omringd door hekwerk en kasteelgracht.

Volgens de demonstranten valt er niets te vieren met alle bezuinigingen en armoede (1 op de 4 Europeanen leeft onder de armoedegrens)! Duizenden demonstranten en activisten uit heel Europa blokkeren de toegangswegen rond de ECB om zoals zij dat noemen ‘deze viering van macht en kapitaal’ te verstoren.

De Europese Centrale Bank bepaalt in de eurolanden het monetaire beleid, bijvoorbeeld door de hoogte van de rente en de hoeveelheid euros die in omloop gebracht worden vast te stellen.Deze Bank is weliswaar eigendom van de deelnemende landen, maar deze hebben geen enkele zeggenschap over het beleid van deze bank. En er is geen enkele instantie die de ECB controleert. Kortom de ECB is een van de machtigste organen in Europa.

ecbDe activisten die zich samen Blockupy noemen vindt dat de ECB een niet te onderschatten rol speelt in de befaamde Trojka (ECB, IMF en EU-commissie), die verantwoordelijk is voor keiharde bezuinigingen, groeiende werkloosheid en zelfs de instorting van gezondheidszorg in Griekenland en andere Europese landen. De ECB is voorstander van bezuinigingen en privatisering. Ze hebben geen probleem met het chanteren van gekozen regeringen om die te dwingen om hun aanvallen op de sociale rechten van de bevolking uit te voeren. Zie Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje.

De activisten van Blockupy komen uit verschillende sociale bewegingen, andersmondialisten, migranten, werklozen, arbeiders, partijleden en vakbondsleden en uit verschillende Europese landen.

11 Comments

 1. @ jan

  > Als landen meer uitgeven dan ze zelf verdienen, dan moeten ze bezuinigen. Punt

  Bijna alle landen geven meer uit dan ze “verdienen”. Zouden ze dat niet doen dan zouden economien krimpen. Veel landen (USA voorop) zitten daardoor zo diep in de schuld dat ze dat van zijn levensdagen niet KUNNEN terugbetalen. (tenzij ze multimillionairs gaan plukken)

  > Portugal, Ierland en Spanje hebben dat [bezuinigen] gedaan en hebben de weg omhoog weer > gevonden.

  ten koste van wie? Er kan geen wereld zijn waarin alle landen concurrerender zijn dan de anderen

  > Griekenland weigert hardnekkig en zit dus nog steeds in de recessie.

  Bezuinigen is geen wondermiddel. Er zijn zat voorbeelden van landen die wel bezuinigden maar niet uit de zogenaamde recessie kwamen

  > Dat komt niet door de EU of de ECB, maar dat komt door de Grieken zelf.

  De gewone grieken valt niks kwalijk te nemen, behalve dat ze meer werken dan welke andere europeanen dan ook.

  > Wil jij dat de rest van de EU Griekenland structureel subsidieert om met 57 jaar met pensioen te > kunnen blijven gaan? Dat lijk me toch echt de omgekeerde wereld.

  Nationaliteiten boeien me niet. Wat ik wil is dat de armen niet langer hoeven te kreperen om wat multi-millionnairs nog rijker te maken

  • Andere landen hebben een evenwicht tussen schulden en inkomsten. Ondanks de hoge schulden van VS hebben ze ook voldoende verdiencapaciteit. Dat is bij de Grieken niet zo.

   Het is een feit dat door de wereldhandel ook NL “last” heeft van concurrentie uit China en India. Je moet onze relatieve verarming maar zien als de beste ontwikkelingshulp….

   Een land dat structureel (veel) meer geld uitgeeft dan het verdient is insolvabel, Niemand wil er geld aan lenen. En het gaat uiteindelijk failliet. Dat is wat met Griekenland gebeurt als men niet de tering naar de nering zet.

   De gewone Grieken valt natuurlijk heel veel te verwijten. Zij stemmen en hebben gestemd op partijen die een zooitje van hun land maken. Het is inderdaad geen individuele verantwoordelijkheid, maar wel een collectieve!

   Ik ben benieuwd of je je wil om armen te helpen die zichzelf in de put sleuren ook zou handhaven als je het persoonlijk zou moeten betalen…..

   En voor de goede orde: natuurlijk ben ik het er mee eens dat de Griekse miljardairs die geld uit het land zuigen aangepakt moeten worden. Dat lijkt me prioriteit nr. 1 voor Tsipras. Maar daar heb ik nog weinig constructiefs over vernomen. Daar zit de EU ook op te wachten.

   • Beste Jan, de VS kan in geen 1000 jaar de astronomische staatsschuld die zij hebben opgebouwd afbetalen. Datzelfde geldt trouwens voor Japan in nog veel grotere mate. De schuld van de Grieken daarbij vergeleken is een peulenschil, trouwens de Duitsers moeten nog herstelbetalingen aan de Grieken doen, daarna blijft er van de Griekse staatsschuld niets meer over.

 2. “Dualisme is geen vijand, maar een natuurlijke staan van zijn. Waar mensen zijn is verschil van mening en inzicht. ”
  Natuurlijk, “Spring”, maar dan wel op het psychische niveau, toch? Op het spirituele niveau aangekomen, bestaat dualiteit nog steeds, maar is men er tegelijkertijd boven uit gestegen.

 3. Dit is echt grote onzin: “Ze hebben geen probleem met het chanteren van gekozen regeringen om die te dwingen om hun aanvallen op de sociale rechten van de bevolking uit te voeren. Zie Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje.”

  Als landen meer uitgeven dan ze zelf verdienen, dan moeten ze bezuinigen. Punt. Hoe, dat mogen ze helemaal zelf weten.

  Portugal, Ierland en Spanje hebben dat gedaan en hebben de weg omhoog weer gevonden.
  Griekenland weigert hardnekkig en zit dus nog steeds in de recessie. Dat komt niet door de EU of de ECB, maar dat komt door de Grieken zelf. De EU is ze al heel ver tegemoet gekomen door leningen op 50 jaar af te laten lossen met zeer lage rente. Maar als de begroting niet sluit, moet er nog steeds geld bij.

  Wil jij dat de rest van de EU Griekenland structureel subsidieert om met 57 jaar met pensioen te kunnen blijven gaan? Dat lijk me toch echt de omgekeerde wereld.

  • Beste Jan, je mist de crux van het verhaal. Dit is geen aanklacht van regeringen maar van de machthebbers achter de schermen van de regeringen. De Europese Centrale Bank is daarvan het symbool. Verdiep je eens in de werkelijke machtsverhoudingen in de wereld. Vraag je eens af hoe het mogelijk is dat landen zich enorm inspannen om banken (die niets anders zijn dan ondernemingen) overeind te houden in plaats van, zoals met alle andere ondernemingen gebeurt die op omvallen staan, failliet laten gaan! Dit komt omdat banken in hun val economieën van landen mee kunnen sleuren binnen het huidige systeem. Een netwerk van banken houdt de wereld in haar wurggreep.

   Kijk naar het ondemocratische gehalte van de centrale banken (ECB, DNB). Zij hebben absolute geheimhouding en zijn onafhankelijk in hun handelen van regeringen. Met andere woorden centrale banken staan boven de wet, leggen geen verantwoording aan de kiezer af en sturen de (financiële) wereld de kant op die zij willen.

   Kijk naar het geldschep-privilege dat banken hebben.
   (https://delangemars.nl/2014/11/28/wanneer-mensen-begrijpen-wat-banken-doen-breekt-morgen-revolutie-uit)

   Kijk naar het rente-instrument waarmee bezitters (de elite van miljardairs) steeds rijker worden en waardoor op dit moment zelfs 35% van de kosten van goederen rente is. Waardoor rente een kosten opdrijvende factor is geworden. De Nederlandse belastingbetaler betaalt 8 miljard rente per jaar aan de banken voor geleend geld dat diezelfde overheid met evenveel gemak als de banken zelf hadden kunnen creëren zonder er rente voor te hoeven betalen.

   Kortom de ECB vertegenwoordigt een ondemocratische macht die onze samenleving beheerst en bestuurt. Regeringen laten zich voor het karretje spannen van de club machtigen der aarde, die de eigenaren van het bankwezen zijn. Daar wringt de schoen.

 4. Het zou toch ook een keer tijd worden, om deze ongehoord brutale en mensverterende onderdrukking van de mensheid en van de menswaardigheid daadwerkelijk aan te pakken. De weerstand bouwt zich op. De machtswellustelingen zullen er ongetwijfeld rekening mee hebben gehouden en er op voorbereid zijn, doch ….. het pakt altijd anders uit dan voorzien.

  Wij burgers zijn met miljoenen (miljarden); wij kunnen alleen maar in bedwang gehouden worden door middel van slimme strategie [van de “tegenpartij”] . Die strategie wordt nu geheel doorzíen. Daardoor komen wij burgers in ONZE KRACHT te staan; de angst, het zwijgen én het lijdzaam toezien geheel voorbij! Juist!

  Totdat we in de EENHEID (= harmonische samenwerking, samenléving) zijn aangekomen. Zo gaat de ont-wikkelingsweg van de mensheid, het [menselijk] bewustzijn. Overwinning van het dualisme.

  • Dualisme is geen vijand, maar een natuurlijke staan van zijn. Waar mensen zijn is verschil van mening en inzicht.

   De as van het kwaad isniet het dualisme maar hebzucht. Door een groepje wat een hekel heeft aan de mens en zelf een houding heeft van rupsjes nooit genoeg.

   Maar ik zie dit niet alleen bij de elite ook onder de gewone man is elkaar niet gunnen nog aanwezig zij het in steeds minder wordende mate.
   Stap over verdeel en heers en alle propaganda heen Ik lees zovaak nog de propaganda echo.

   Tijd voor wat anders nu, tijd voor de natuurlijke staat van zijn in de natuur en dat is delen en saamhorigheid ( niet op de agenda 21 manier wat dit misbruikt voor vreslijke doeleinden) Liefde voor elkaar.

   The world is coming to an end?

   https://www.youtube.com/watch?v=itvnQ2QB4yc

   <3

   • Het is de beleidsmakers natuurlijk een lust te zien hoe druk we zijn met het afkeuren van de boemannen. Het zijn de keiharde schoften die door de jaren heen gezorgd hebben dat de deur steeds op een kiertje stond zodat die monetaire bloedhonden naar binnen konden glippen en hun schadelijke werk doen. Jarenlang is structureel door vergiftigde zielen meegewerkt aan dit onzalige effect door braaf op partijen te stemmen die dit potje op het vuur hadden staan.
    Het zijn ook de ‘brave burgers’ om u heen die net zo goed schuldig zijn aan deze malaise.
    Door prachtig te focussen op de kwaaie pier blijven alle handlangers buiten schot.
    En dat zijn er HEEL VEEL. Kijk maar hoe de verkiezingen zijn verlopen!
    Hoeveel tuig heeft niet gewoon WEER keihard gestemd op de verrottenis?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.