francoterugMADRID – De Spaanse Tweede Kamer heeft afgelopen donderdag de zogenaamde Burger Veiligheidswet aangenomen waarmee het recht op vrijheid van meningsuiting flink wordt ingeperkt. Niet goedgekeurde demonstraties en het nemen van foto’s van politie-optredens bij demonstraties zijn verboden.

De nieuwe wet veroordeelt deelnemers tot boetes van maximaal €600.000 van niet goedgekeurde demonstraties buiten openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, universiteiten en het Spaanse parlement. De wet is bedoeld om de ‘veiligheid van het publiek’  te verzekeren en verbiedt tevens het fotograferen of filmen van politie-agenten in situaties waar zij hierdoor in gevaar kunnen komen. Overtreding kan een boete opleveren van maximaal €30.000. Het betuigen van gebrek aan respect voor mensen in uniform gaat met €600 bestraft worden.

Oppositiegroepen hebben de wet veroordeeld omdat zij vinden dat het de individuele rechten van de burgers inperkt. Bron: The Local

Spanjaarden demonstreren massaal en langdurig tegen de huidige rechtse regering. Deze regering beperkt met een beroep op de ‘veiligheid van de burger’ de rechten van diezelfde burger. Het is te hopen dat Spanje geen trendsetter is en als voorbeeld dient voor andere rechtse regeringen die Europa teisteren. Het recht om te demonstreren is een belangrijk onderdeel van het grondrecht van de vrijheid van meningsuiting. Door het fotograferen van politie-optredens te verbieden zal het optreden van de politie meer in het geniep kunnen plaatsvinden. Spanje is terug op weg om weer de politie-staat te worden uit de Franco-periode.

Rob Vellekoop, 13 december 2014

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.