ECB en de banken zijn de baas in Nederland en de Eurolanden

jeffersonDe Amerikaanse president Thomas Jefferson (1801 – 1809) zei het al:
“Ik ben er van overtuigd dat banken een grotere bedreiging zijn voor onze vrijheid dan vijandige troepen. Het uitgeven van geld zou moeten worden afgepakt van de banken en teruggegeven aan hen die dit toebehoort”.

De Europese Centrale Bank bepaalt in de eurolanden het monetaire beleid, bijvoorbeeld door de hoogte van de rente en de hoeveelheid euros die in omloop gebracht worden vast te stellen.

Deze Bank is weliswaar eigendom van de deelnemende landen, maar deze hebben geen enkele zeggenschap over het beleid van deze bank. En er is geen enkele instantie die de ECB controleert. Kortom de ECB is een van de machtigste organen in Europa.

Doordat de overheidsschulden van de eurolanden toenemen wordt de rente die hierover betaald moet worden een steeds belangrijker onderdeel van de overheidsuitgaven. En deze rente wordt vastgesteld en beinvloed door diezelfde ECB!

Maar let op het wordt nog meer bizar. Particuliere banken hebben van de ECB een ongekend privilege gekregen: tegenover elke euro die zij uitlenen hoeven zij slechts 2 eurocent aan eigen geld te hebben. Dat betekent dat een bank met 2.000 euro eigen geld 100.000 euro kan uitlenen en over dit geld kan de bank nog eens rente verdienen ook.

Daarnaast hebben regeringen het idee dat wanneer banken dreigen failliet te gaan deze door hen (lees: belastingbetaler) op de been gehouden moeten worden. Terwijl in andere bedrijfstakken ondernemingen aan de lopende band failliet gaan en dan geen seconde door overheden wordt nagedacht over mogelijke overheidssteun.

Met andere woorden de ECB bepaalt indirect de speelruimte die de Nederlandse overheid heeft om investeringen te kunnen doen, aan de ene kant door de rente vast te stellen en door de geldhoeveelheid te bepalen. Wanneer de rente hoog is betekent dit minder bestedingsruimte voor de overheid die dan meer rente moet betalen om geld te kunnen lenen. En daarnaast zie artikel heeft NL afgesproken binnen de eurolanden dat het begrotingstekort 3% maximaal mag bedragen.

Particuliere banken doen hetzelfde door minder geld uit te lenen aan ondernemingen, zelfs nadat zij door de overheid in het zadel zijn gehouden. Dat is namelijk hun privilege om wel of geen geld uit te lenen. Op deze manier beinvloeden zij de economische groei. De overheid staat machteloos.

Tenzij. Natuurlijk kan de Nederlandse overheid zich losmaken van dit machtsspel van de banken. Daarvoor moeten zij echter uit de euro (EMU) stappen. En vervolgens de Nederlandsche Bank haar macht ontnemen. Want de macht die de ECB uitoefent over de eurolanden, oefent de Nederlandsche Bank uit op de overheid, op exact dezelfde manier.

Commentaar
De Nederlandse regering is niet in staat om NL leefbaar te maken voor iedere burger en wil dit ook niet. Zij zijn gevangen in het web van de EU en de banken. En daarnaast zijn het conservatieven die niets liever doen dan bezuinigen en de rijkdom laten waar deze al sinds mensen heugenis zit. Je kan je natuurlijk afvragen in wiens belang de ECB optreedt.

Rob Vellekoop, 11 mei 2013, delangemars.nl

3 Comments

 1. Geweldig initiatief deze site en proficiat ­čÖé

  Toch even een paar nuances. De macht zit feitelijk bij:

  – Trilateral commission (TLC); is een Transatlantische superlobby.
  – Bank Of International Settlements (BIS), in Bazel onder bankgeheim.

  De BIS bepaalt de Westerse bancaire regels. In BIS zitten alle centrale bankiers vertegenwoordigd inclusief de ECB en FED.
  Ex-BIS zit in de TLC die op dit moment China adviseert een vrijhandels-zone en vrije currency op te zetten alla Hong Kong naar volledige kopie van het Westen. Zoals te zien was in het nieuws laatst moet die zone binnen 10 jaar gebouwd zijn in de Chinese miljoenenstad Shenzhen.
  De Chinese overheid zal eerst zien dat het werkt, maar na ca. 10-20 jaar later zal het crashen zoals hier, omdat een ponzi scheme is.

  http://moneycrisis.wordpress.com/

 2. He he, dit is dus zo als het in elkaar zit. Maar, het gaat nog verder. De ECB is gekozen door alle regeringen door in de EMU te stappen, nadat alle regeringen daarvoor allemaal al in de EU waren gestapt. Tegen de wil van de bevolkingen in, want meestal waren er geen referenda gehouden, en in gevallen dat dat wel was, waren die referenda, de wil van het volk, gewoon genegeerd.
  Een nieuwe politieke partij moet dus zorgen dat Nederland de facto uit de EMU stapt, door alle contacten met Brussel te bevriezen en alle geldstromen naar Brussel te stoppen Weer terug naar de gulden is echter geen goed idee, dat kost ons nog meer dan er in blijven. En de banken moeten nu al meer eigen vermogen aanhouden in het kader van Basel III., met gevolg dat ze maar moeilijk geld uitlenen aan burgers en bedrijven. Enzovoort. Enzovoort. .Maar, er is dus al te veel geld dat helemaal niet gedekt is. Bovenin het systeem zitten duizenden miljarden van dat ongedekte geld. en als dat ooit een keer onderaan belandt, in de zgn re├źle economie, is het gevolg een torenhoge inflatie zoals inde Weimar-republiek. Daarvoor zijn juist de Duitsers terecht heel bang. Resultaat: we zitten met zijn allen in een grote fuik, en we kunnen er niet meer uit. Indertijd is van diverse kanten gewaarschuwd om niet in die fuik te gaan zwemmen, maar de meeste politici wisten helemaal niet van het bestaan van die fuik, en negeerden de waarschuwing.

 3. Inderdaad is het heel krom dat mensen het normaal vinden om voor een huis/hypotheek van twee ton , vier ton af te lossen. Moeten we onze hoop dat daar iets aan gaat veranderen vestigen op een (toekomstige) regering of kunnen we er zelf wat aan doen? Ik hoor van andere landen dat mensen er “kredietunies” oprichten. In Denemarken en Zweden heb je de (bijna) rentevrije JAK-banken, en hier in het gelderse wordt er gewerkt aan twee complementaire/aanvullende valuta, de “Gelre” en de “Bataaf”.

  hopelijk blijft het niet steken, op opgeblazen ego’s of zo…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.