waterprotestirlDublin – Drie massale demonstraties in de laatste drie maanden van 2014 brachten honderdduizenden Ieren op de been uit protest tegen de waterbelasting die per begin 2015 is ingevoerd. Op 11 oktober, 1 november en 10 december zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan voor water als mensenrecht. Nooit eerder kwamen Ieren zo massaal op de been, dit dankzij de samenwerking tussen tal van organisaties met de vakbonden voorop.

De initiatiefnemers noemen zich Right2Water en zij verklaren dat zij een platform vormen voor een gemeenschappelijk protest tegen de waterbelasting en uiteindelijk voor echte sociale verandering. Zij willen doorgaan met samenwerken vanuit solidariteit en wederzijds respect.

De protesten zijn een uiting van de algemene afkeer van de Ierse regering die met de doorgeschoten bezuinigingen een knieval heeft gemaakt voor de Troika van EU, ECB en IMF (waar hebben we dit meer gehoord?):  ‘De bezuinigingen vallen gemeenschappen aan, families en burgers door het hele land, de armen en kwetsbaren betalen de hoogste prijs.’

Een korte opsomming:
– 1.230.000 Ieren leven in armoede, dit is 27% van de bevolking (tegen 12% in 2007).
– tussen 2009 en 2014, werd 27% bezuinigd op de zorg.
– op het programma ‘Geweld tegen vrouwen’ -38.2%
– vrouwenorganisaties -48.7%
– jeugdprojecten -44.1%
– gemeenschapsontwikkeling -43.6%
– sociale opvang -50.0%
– drugs programma’s -37.0%
– familie ondersteuning -32.5%
– dakloosheid in Dublin verdriedubbelde afgelopen vijf jaar

De maandenlange protesten zijn een nieuwe fase in gegaan begin dit jaar door de arrestatie van enkele protestanten. Ondertussen zijn zij veroordeeld tot enkele weken celstraf. Dit past in de aanpak van bezuinigingsregeringen die Europa teisteren door demonstraties te ontmoedigen door politie-intimidatie.

En ook Ierland lijdt aan hetzelfde euvel als Nederland en andere Europese landen waar de media door een kleine groep van rijkaards wordt bestuurd. De media besteden aandacht aan het gevaar uit het Oosten of van het moslim-extremisme, maar negeren de massale protesten tegen de bezuinigingen die overal in Europa de kop opsteken.
De Ieren vragen zich af waarom de media geen onderzoek doen naar de armoede van honderdduizenden landgenoten, of naar het lot van degenen die bang zijn hun baan te verliezen of de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, of bang zijn  geen goede opvoeding meer aan hun kinderen te kunnen geven. Nee, zeggen ze, de media hebben alleen oog voor de belangen van degenen die de macht in handen hebben.De media suggereren dat de demonstranten geweld gebruiken namelijk doordat met water gevulde ballonnen is gegooid, met eieren of gebruik gemaakt is van een megafoon.

Waterbelasting is een vorm van indirecte belasting die iedereen even zwaar belast. Dat betekent dat iemand die amper geld over heeft na huur en voeding te hebben betaald ook nog extra water belasting moet afdragen. Water is een levensnoodzaak en het gebruik daarvan beperken door belastingheffing wordt door honderdduizenden Ieren gezien als een misdaad tegen de mens. Onderzoek in Ierland heeft uitgewezen dat de laagste inkomensgroep 28% van hun totale inkomen besteedt aan indirecte belastingen (waaronder ook BTW).

Rob Vellekoop, 21 februari 2015

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.