Engelsen en Fransen beloven May & Macron hete herfst

Nederland is het land van de gehoorzame gezapigheid, terwijl Fransen en Engelsen (Nee, niet bij de NOS te zien) vastberadenheid demonstreren tegen het neo-conservatieve blok van Macron en May. Er staat in Frankrijk een hete herfst voor de deur en in Engeland lopen ze warm om May weg te jagen. Een overzicht van hoe onze buren dit aanpakken, want misschien volgen we ooit hun voorbeeld.

Engeland

In Engeland is The People’s Assembly actief, een brede nationale beweging tegen bezuinigingen en privatisering zonder binding met een politieke partij. Zij organiseerden de afgelopen jaren protesten, demonstraties en voerden campagnes. Zo was er dit jaar in maart een demonstratie tegen de afbraak van de zorg en drie weken na de verkiezingen  een felle demo tegen May en de Tories. Tijdens de verkiezingscampagne schilderden ze overal in het land May af als bedreiging en een leugenaar met een billboard campagne. Er was zelfs een hit van Captain Ska ‘Liar Liar’ over Theresa May. Kortom een actieve en ook hele succesvolle actiebeweging. Zij slagen erin om grote aantallen mensen op de been te brengen.

De situatie in Engeland heeft de afgelopen maanden de positie van May verzwakt. The People’s Assembly ziet hierin een trend die zij willen voortzetten. Zij zien een verzwakte regering van Theresa May en haar verdeelde Conservative Party. De Tories weten dat May na een beroerde verkiezingscampagne beter gemeden wordt, maar zij kunnen haar nu niet aan de kant zetten omdat ze dan tijdens nieuwe verkiezingen zullen verliezen van Labour. The People’s Assembly denkt dat er niet veel voor nodig is om de regering te laten vallen en helpt daar graag bij.

Vandaar dat de Assembly een nieuwe stap tegen May voorbereidt. Zij organiseren een 5-daags festival dat samenvalt met de partijconferentie van de Conservative Party van 30 september tot 4 oktober in Birmingham. Want zeggen ze er is nog veel werk te doen, de Tories zullen doorgaan met bezuinigingen, het privatiseren van overheidsdiensten en het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden.

Take Back Manchester Festival 2017
De hele week zal bol staan van allerlei activiteiten inclusief een nationale demonstratie op zondag 1 oktober, betogingen, openbare bijeenkomsten, comedy, muziek en culturele happenings in de stad.

Frankrijk

Herinner je je nog de maandenlange demonstraties in Frankrijk van 2016 met aansluitend Nuit Debout? In september 2016 trokken ondanks de noodtoestand opnieuw tienduizenden mensen de straat op uit protest tegen de arbeidswet die via decreet, dus zonder stemming van het parlement, in juli van kracht was gegaan… Toen al werd er fel gedemonstreerd tegen de aantasting van de arbeidsrechten van de werknemers. Nu zet Macron deze lijn door en wil deze rechten nog verder uithollen. Voorlopig zijn de drie grote vakbonden verdeeld over de aanpak hiervan. Het CGT heeft besloten om er keihard tegen in te gaan en belooft een hete herfst.

Franse vakbond heeft algemene staking uitgeroepen voor dinsdag 12 september 2017.

 

Macron zegt de hoge werkloosheid te willen aanpakken. Volgens de bonden gaan zijn voorstellen ten koste van de werknemers. Macron verwacht zelf maandenlange tegenstand.

De regering Macron wil te hoge ontslagvergoedingen verminderen en werktijden flexibeler maken. Zijn voorstellen maken het gemakkelijker om werknemers te ontslaan. Met de bonden is al intensief overleg gevoerd. Daarnaast zien we dat ook deze regering probeert de macht van de bonden zoals in Engeland te verminderen. Voor bedrijven met minder dan twintig medewerkers zouden arbeidsvoorwaarden voortaan in onderling overleg moeten worden vastgesteld. Meer dan de helft van de Franse beroepsbevolking werkt in het MKB.

Frankrijk heeft een werkloosheid van 9,5% (meer dan 6 miljoen mensen). President Macron wil dit uiterlijk in 2022 naar 7% terugbrengen. Door het bedrijfsleven wordt de arbeidswet gezien als een beperking.

De vakbond CGT stelt:”Deze wet op arbeidsrecht, zoals de vorige, zal de werkgelegenheid niet verbeteren, de onzekerheid verder verhogen, en armoede ontwikkelen zoals in Duitsland of Engeland al is gebeurd.
De bond zegt dat deze regering de lijn van zijn voorgangers doortrekt waarbij opnieuw arbeid als kostenpost wordt behandeld terwijl het juist rijkdom produceert.

Het is een bizarre vertoning eigenlijk. In beide verkiezingen zowel in Frankrijk als Engeland heeft de bevolking (voorzover zij meedoen) gekozen voor conservatieve regeringen. Ze moeten zo langzamerhand zich toch ervan zijn bewust geworden dat dit nog meer bezuinigingen en verrijking van de elite betekent?
Rob Vellekoop, 2 september 2017

2 Comments

  1. Ik zou de straat op gaan minder banen te eisen want door effectief met elkaar samen te werken, besparen we enorm op het aantal uren arbeid wat verricht moet worden, afdoende welvaart voor iedereen te maken. Die mensen in Frankrijk zijn dus lui omdat ze dubbel en onzinnig werk willen doen, en verwachten dat ze er nog echte welvaart voor krijgen of een paar centen. Geld is al niets meer waard en welvaart schep je niet als iedereen door elkaar heen gaat zitten werken. Een klas waar iedereen met elkaar samen werkt, zal naar mijn mening, toch echt meer welvaart scheppen dan een klas waar iedereen elkaar de vliegen af vangt met formulieren, hokjes, voorwaarden, en rekeningnummers. Dat de ene Stalinist de schroefjes die hij nodig heeft niet kan vinden, omdat de andere communist niet aanwezig is. Dat soort werk. Nou, gelukkig is progressie en vooruitgang niet links of rechts te noemen. Is gewoon in het belang van de mensen zinvol werk te gaan doen.

  2. De tv’s zwijgen in alle talen, bij dieen hollande was dit al aan de hand. ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.