Engelsen straat op tegen bezuinigingen op gezondheidszorg

Londen – Naar schatting 250.000 mensen hebben op 4 maart gedemonstreerd tegen de bezuinigingen en de privatisering van het gezondheidssysteem door de conservatieve regering van May. Volgens tegenstanders van de regering wordt het gezondheidssysteem (NHS) door de Tories kapot bezuinigd en krijgt het tegelijkertijd te weinig financiële steun.

Zoals gebruikelijk is in de landen in de EU, stelt de Engelse regering ook dat er niet genoeg geld is voor het gezondheidsapparaat. Om dezelfde reden is in NL het ziekenfonds overgeheveld naar de commerciële verzekeringssector. Veel Engelsen vinden dat een rijk land zoals Engeland geld genoeg heeft. Zij zijn bang dat de bezuinigingen zullen leiden tot een humanitaire crisis. Ze vinden ook dat May haar verkiezingsbelofte moet houden toen ze zei niet alleen voor een groep bevoorrechten te willen werken, maar voor iedereen.

https://www.facebook.com/RTUKnews/videos/1732467610376448/

De Engelse Rekenkamer (NAO) heeft becijferd dat de NHS (nationale gezondheidssysteem) over 2014-2015 een tekort heeft van 843 miljoen pond. Voor 2013-14 was dit 91 miljoen tekort, terwijl in 2012-13 er nog een overschot van 592 miljoen pond was.

De verwachting is dat voor komend jaar het tekort zelfs tot 2,2 miljard pond zal oplopen. De Rekenkamer wijt het tekort aan het niet halen van de bezuinigingen en een toename in de kosten voor tijdelijk personeel. Deze cijfers zijn ondanks de toezegging van de regering voor een extra £8,4 miljard per jaar voor de NHS tot 2020.

Volgens de schaduw-minister van Gezondheid Heidi Alexander veroorzaken de ministers zelf deze crisis. Zo zijn ziekenhuizen door bezuinigingen op de verpleegstersopleidingen gedwongen om duur tijdelijk personeel in te huren, terwijl tegelijkertijd de bezuinigingen op sociale voorzieningen er voor zorgden dat de hulpvraag aan ziekenhuizen is toegenomen.

Ook de Rekenkamer heeft zijn bedenkingen. De afhankelijkheid van tijdelijk personeel heeft de prijs hiervoor enorm opgedreven, en daarnaast moesten er onrealistische besparingen worden gehaald.

Van de NHS wordt verwacht dat ze 22 miljard pond bezuinigen in 2020-21.

Engelse inwoners hoeven niet te betalen voor de meeste medische behandelingen, met uitzondering van vaste bedragen voor recepten. Voor tandartskosten moeten standaardbedragen worden betaald. Volgens tegenstanders van de regering May is de crisis in het gezondheidssysteem te wijten aan privatisering in de afgelopen vijfentwintig jaar, waardoor fragmentatie en ineffectiviteit optrad, gecombineerd met chronisch te weinig beschikbaar gesteld overheidsgeld. De crisis begon in 2012 met de Health and Social Care Act.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) constateerde in een studie uit 2015 dat het Verenigd Koninkrijk een van de slechtste gezondheidssystemen had en dat mensen onnodig stierven door een gebrek aan investeringen in NHS. Een van de conclusies was dat er 75.000 extra dokters en verpleegsters nodig zijn om op hetzelfde niveau te komen als in vergelijkbare landen.

Rob Vellekoop, 5 maart 2017

6 Comments

 1. Miljoenen ontevreden Nederlanders sloffen straks weer naar de stembus. Dat betekent dat de dik tevreden Nederlandse regering weer toestemming van de bevolking krijgt om voor de zóveelste keer een kabinet te formeren dat een dictatoriale bezettingsmacht is van criminele bankiers. Voor de zóveelste keer een kabinet dat middelijk na haar inauguratie trouw zweert aan de kroon en vooral niet aan het diep onnozele electoraat. Dat betekent ook dat het vaderlandse politie- en justitietuig voor de zóveelste keer toestemming van de Nederlandse bevolking krijgt om vooral dóór te gaan met gappen en moorden waardoor -als de angst er lekker in zit- de Nederlanders nog wat langer kunnen worden uitgeplunderd teneinde een bende criminele bankiers financieel overeind te houden. Want ESM-verdrag, onderschreven door de VVD, D66, Legergroenlinks, CDA en de PvdA.

  Dit alles ONGEACHT de uitslag van de verkiezingen.

  Dus: hoe gevaarlijk kan een mens door domheid worden?

 2. Wat een slap artikel Rob. Je praat gewoon de argumenten van de regering na.(Met slechts 24% van de stemmen een dictatuur gevormd!)
  Natuurlijk, gezondheidszorg kost geld, net als onderwijs en dat soort dingen. Het punt waar dit artikel aan voorbij gaat is dat er vele miljarden besteed worden aan oorlog, nieuwe wapens (Trident) topsalarissen en superwinsten. Labour maakt de keuze: besteed dat geld aan zaken waar de bevolking profijt van heeft.
  Privatisering, superwinsten voor de multinationals dus, dat is het toverwoord van deze regering.

  • Een kleine maar niet onbelangrijke correctie op mijzelf. Niet ‘Labour’ maakt deze keuze, maar de nieuwe linkse stroming onder aanvoering van Jerremy Corbyn, een stroming die uit meer dan 75% van de leden bestaat, maakt deze keuze.
   De uiterst rechtse kliek van Tony Blair, gebruikt de smerigste middelen om toch maar hun kapitalistenpolitiek door te kunnen drijven.

 3. Deze slag kunnen ze wegens tegenwerking van Europa niet maken?
  Met de brexit kunnen ze hun slag slaan, wegstrepen van deze luxe gratis voorzieningen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.