Voorkom sleepnetwet nu het nog kan, in tweede ronde

De Kiesraad heeft gisteren bekendgemaakt dat er meer dan 10.000 geldige verzoeken zijn ingediend voor het houden van een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Daarmee gaat deze wet door naar de definitieve fase. Als in de definitieve fase voldoende geldige verzoeken zijn ontvangen, dan moet een raadgevend referendum over de Wiv worden gehouden.

Nu bekend is geworden – ‘uitgelekt’ – dat het nieuwe aanstormende kabinet Rutte III het referendum zal laten sneuvelen kan NL het nog een keer gebruiken. Tot nu toe is het alleen met een referendum over Oekraïne gelukt om gebruik te maken van een raadgevend referendum. Toen verwees Rutte echter het advies van de burgers aan de regering om het Associatieverdrag met Oekraïne niet te ondertekenen, naar de prullenbak.

Als in de definitieve fase, die loopt van maandag 4 september tot en met maandag 16 oktober, 300.000 geldige verzoeken zijn ontvangen, dan wordt een raadgevend referendum over de Wiv gehouden. Dat zou een geweldige stunt zijn. D66 pakte Rutte destijds stevig aan over zijn weigering om mee te gaan met de uitslag van het Oekraïne referendum. Als deelnemer van het nieuwe kabinet Rutte III zijn we benieuwd hoe D66 na een mogelijke afwijzing van de sleepnetwet zal reageren.

In totaal zijn 19.266 verzoeken ontvangen De Kiesraad heeft 17.162 verzoeken als geldig aangemerkt en 2.104 als ongeldig.

Formulieren voor het indienen van definitieve verzoeken voor een referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn vanaf maandag 4 september beschikbaar op www.referendumovereenwet.nl.

Op 11 juli verloren wij definitief onze privacy toen de Eerste Kamer de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aannam. Niet alleen indirect via het internet en allerlei databases maar ook via het rechtstreeks hacken van je computer kunnen AIVD en MIVD bijna ongebreideld informatie binnenslepen. De nieuwe wet gaat in op 1 januari 2018. Tenzij we in actie komen.

In de Tweede Kamer stemden in februari al voor: VVD, PVV, PvdA, CDA, SGP en CU.
Voorstemmers in de Eerste Kamer: VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF

Dictatuur?

Veiligheidsdiensten krijgen in feite toegang tot alle digitaal gedeelde informatie waar dan ook en hoe dan ook. De genoemde partijen leggen de basis voor een heuse dictatuur waarin burgers te bang zullen zijn om zelfs gedachten met elkaar te delen. Dit leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende meningen.

Sleepnet

Met het sleepnet – door de regering ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ genoemd – kunnen geheime diensten (zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) massaal de communicatie van smartphones, computers en andere online apparaten van iedere burger onderscheppen. Het sleepnet wil zeggen grote hoeveelheden communicatie opvangen en dit doorlopen op zoek naar steekwoorden en dergelijke.
En het gaat zelfs nog verder.
De wet maakt het óók mogelijk om je computer te hacken ook al ben je zelf geen doelwit. Je computer, servers en bedrijfsnetwerken, maar ook laptops en smartphones – worden zonder dat je hiervan weet binnengedrongen door geheime diensten.

Geen database meer veilig

Door de wet kunnen de diensten direct toegang krijgen tot databases van iedere organisatie die met de diensten meewerkt. Dit kan volledig automatisch, zonder dat hier een mens aan te pas komt. De diensten kunnen bijvoorbeeld direct toegang krijgen tot databases van overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, van scholen, maatschappelijke organisaties of van bedrijven zoals banken.

Hiervoor is geen toestemming nodig van de minister en kijkt de toezichthouder of toetsingscommissie niet mee voordat de diensten direct toegang kunnen krijgen. Overheidsinstanties, bedrijven en andere organisaties kunnen de diensten wel de toegang weigeren tot hun databases. Maar het is maar de vraag of zij medewerking zullen weigeren als ze hierom door de diensten worden gevraagd.

Gegevens delen met buitenland

De geheime diensten kunnen de gegevens die ze verzamelen delen met buitenlandse diensten. Dat betekent dat jouw gegevens kunnen worden gedeeld met landen die weinig respect hebben voor de mensenrechten.

Deze wettelijke aanslag op de burgerrechten wordt gemotiveerd met de dooddoener ‘veiligheid’. Iedere burger wordt in principe door de veiligheidsdiensten gewantrouwd en gescreend, terwijl het helemaal niet bewezen is dat de sleepnettechniek onze samenleving veiliger maakt. In Engeland blijken veiligheidsdiensten te verdrinken in de verzamelde data zonder dat zij in staat blijken hiermee iets zinnigs te doen.

 

 

Rob Vellekoop, 2 september 2017

7 Comments

 1. misschien moeten mensen belastende en “ongelukkig-comprimitterende-dossiers” over-zich-zelf bij diverse instanties schriftelijk opvragen voor zelf-beheer dus redigeren als eigen prive-archief, laat het daarna door instanties tijdig vernietigen, dossiers van de klungelig bij-een-geraapte-zooi-verzamel-rommel, waarin ook de gekste-conclusies staan!

 2. De burgers hebben niet voor niks alles wat wapens heeft deze op te leggen in te leveren zodat ze direct z ze makkelijker kunnen onderdrukken ?

 3. Hoeveel referenda zijn er nodig om door te krijgen dat stemmen, demonstreren, petities en iedere andere uitgestippelde route volgens de opgelegde regels net zo nuttig zijn als een regendansje voor regen?
  Er is maar 1 duidelijke taal en dat is met een grote groep melden dat ze niet onze meesters zijn.

  • Precies. Alleen de bewustwording van de massa, van iedere burger dus dat er GEEN gezag wordt geduld boven ons en dat massaal uitgevoerd zal ons redden van dit soort dictaturen!

   Maar ja probeer dat maar eens een “gewone” burger uit te leggen.
   Geen gezag boven ons, maar een gezag of beter een Bestuur NAAST ons, niet en nooit BOVEN ons.

   Grondwet artikel 1 zou moeten luiden: Er staat niemand boven U en niemand tussen U en Uw oorsprong!!

   Zegt het voort … en denk vooral aan uw (klein)kinderen die voort moeten…

  • Inderdaad Nico, allemaal kansloos. Met demonstraties, petities, referenda etc. word je compleet uitgelachen. Stop met het voeden van hun systeem, blokkeer hun geldstromen. Arbeid door mensen(veel geld verdienen over de rug van anderen) en geld is de brandstof van hun systeem dat bestaat uit de voedings- en farmaceutische industrie, de banken, de politiek, samen met de energiemaatschappijen. Weet aan wie je, je euro’s uitgeeft. Contant geld is het laatste stuk vrijheid en mag nooit verdwijnen; volledig digitaal geld betekent volledig slaaf. Je zult inderdaad met een grote groep moeten zijn om te melden dat ze niet onze meesters zijn. Waarschijnlijk gaat dit ooit gebeuren als er geen bier meer is, geen voetbalwedstrijden meer gespeeld worden en als we niet meer met vakantie kunnen.

 4. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha..

  Ja, de blik die het allemaal zegt..

  Je zou de handleiding voor maatschappijleraren eens moeten lezen, bij de aivd op de site. Als je daar om kan lachen ten minste, anders misschien maar beter niet doen ook..

 5. De volgende stap is de bevoegdheid mensen te waterboarden waarbij Bertholee persoonlijk een kan kokend heet water door je strotje komt gieten, om te horen dat de PvdA de beste partij is die ons land ooit gehad heeft. Nee, “zo ver zal het nooit komen”. Nou, dat zeiden ze vroeger ook en zie wat er van geworden is. De AIVD zal mensen martelen want de geest van een ambtenaar is er pervers genoeg voor. Ik vind ook echt dat die 1900 medewerkers ontslagen moeten worden, en dat we problemen bij de kern aanpakken. Wat dat betreft hoop ik dat een depressieve meneer met vitamine D tekort in Rotterdam hele terrassen om ver rijdt, zodat eens te meer aan is getoond dat de gleufhoeden geen zinvol werk doen, en hun tijd en die van anderen voldoen. Vraag ik aan die vrouw van het AIVD museum “waar is de collectie van wat geheim agenten bereikt hebben?” Gaat de blik op oneindig. Nou, dan weet je al genoeg.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.