Zorgverzekeraars maken afgelopen vijf jaar 5 miljard winst

De zorgverzekeraars stellen ieder jaar de premie zelfstandig vast en terugbetaling van de teveel betaalde premie gebeurt steeds volgens de minister door een korting op de premie. Waarom maken de zorgverzekeraars sinds 2012 dan gemiddeld 1 miljard winst per jaar? Een overzicht van de resultaten.

Als je de beantwoording van de kamervragen aan minister Schippers leest dan is dat een goeie grap voor een conference maar geen serieus antwoord op de gestelde vragen. Wat wel opvalt is dat verzekeraars bij het vaststellen van de premie werken met ramingen, verwachtingen van opbrengsten en kosten.

Schippers geeft als antwoord op een van de vragen:
“De verzekeraars zetten al jaren meevallers en reserves in om de stijging van de premie te dempen. Ook houden verzekeraars en zorgaanbieders zich aan de afspraken die gemaakt zijn in de verschillende hoofdlijnenakkoorden. De stijging van de zorgkosten is daarmee beperkt gebleven. De zorgpremie ligt anno 2017 op gemiddeld 1290 euro per jaar. Dat is pas voor het eerst boven het niveau van 2012, terwijl het pakket fors is uitgebreid, denk daarbij aan de wijkverpleging en het feit dat er steeds duurdere geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en medische technologieën beschikbaar zijn. Ook de zorgtoeslag stijgt met de premie mee, zodat de laagst betaalden de zorgkosten kunnen blijven betalen.”

Met andere woorden de premie is wel degelijk aan het stijgen en het voordeel van het privatiseren van de zorg komt niet terecht bij de verzekerden, maar wel in de vorm van kapitaal bij verzekeraars.

Wat ze ook niet vertelt is dat zorgverzekeraars de afgelopen vijf jaar 5 miljard winst hebben gemaakt. Dat betekent dat ze de winst keurig hebben uitgesmeerd over de jaren en helemaal geen ‘stijging van de premies dempen’ zoals Schippers beweert. De Nederlandse verzekerden hebben de afgelopen jaren 5 miljard teveel premies betaald. Dat is aan de orde!

Aangezien de zorgverzekeraars hun winsten niet mogen uitkeren, hebben ze dus de afgelopen jaar 5 miljard kunnen oppotten. Dat kan dus geen reden voor een premieverhoging zijn, wat nu al wordt verwacht.

Vektis verzamelt en analyseert gegevens over de kosten en de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland. Op basis van de overzichten Jaarcijfers_2017 en Jaarcijfers_2016 komen we op 5 miljard winst van de gezamenlijke zorgverzekeraars.

Resultaten zorgverzekeraars
vgl Vektis
in miljoenen euro
2012 2013 2014 2015 2016
Zorgverzekeringswet 1.219 1.447 1.208 461 -316
Aanvullende verzekering 436 272 154 207 -36
Totaal resultaat 1.655 1.719 1.362 668 -352

Winstuitkeren

De taak van de particuliere zorgverzekeraars is het regelen en betalen van goede zorg. Dat doen ze met het premiegeld dat ze van de bevolking krijgen. Zij hebben van de politiek in 2006 dit giga cadeau ontvangen. Samen met de banken (mogen als enige digitaal geld creëren) hebben ook zij een privilege ontvangen dat miljarden oplevert. Tot 2018 mochten de verzekeraars winsten niet uitkeren, dit geldt nu ook na deze datum.

Het lijkt op een serieuze tegen campagne om de roep om premie terugbetaling te smoren. Kijk eens naar onze tegenvallers, kermen de verzekeraars in koor. Ondertussen smeren ze gewoon hun winst uit over verschillende jaren, zoals verzekeraars dit gewend zijn te doen.

Rob Vellekoop, 3 september 2017

30 Comments

 1. Ja dan had men maar op de SP moeten stemmen, die zijn er voor het volk en waren degenen die wat aan de zorgverzekeringen wilden doen. Helaas zijn de stemmen te verdeeld zodat veel naar de hele kleine partijen gingen die geen stem hebben in de kamer.

  • Heb je gestemd dan ben je met het hele circus akkoord gegaan, degenen die recht van spreken hebben zijn de niet stemmers aangezien die op geen enkele wijze hebben meegedaan met dat circus.

 2. Ja ja altijd maar kletsen hoe erg het is Maar wat doen we er aan? Dat gaat al jaren zo door Het lijkt er op dat praten geen zin meer heeft Misschien helpt de honkbal knuppel, het is maar een idee Niet tegen de politie maar tegen de dirkteuren van de zorg verzekeraars Eentje verdiende 378.000 €per jaar geloof ik is dat normaal? moet ik als arme hun dure villa ,auto’s en feestje betalen? Ze moeten 10 jaar gevangnenis staf krijgen net zoals in IJsland .Maar hoe krijgen dat voor elkaar? En zalm de oplichter van de bank wat doen we daar mee?

  • Waarom viel de VVD met name om de zorgverzekering geheel inkomensafhankelijk te maken en waren wat VVD fossielen in ruime mate in het nieuws. Dus ging het niet door.
   De verhoging eigen risico vanaf 2010 tot 2017 met 275% omhoog.
   Idem de nominale premie omhoog met een Pennenstreek.ook dat 100 euro eigen risico verlaging 1 miljard zou kosten .Een snelle rekensom leert dat er dan 10 miljoen gebruikers zijn die dan allen het eigen risico geheel op souperen! Gelooft u dat? Ik schat eerder 35% dus 350 miljoen. Afgezet tegen inkomensafhankelijke premie zou dat een verhoging van 35 euro per jaar betekenen, die voor het grootste deel wordt opgebracht door de werkgevers,die kunnen dan gelijk wat goedmaken door de jarenlange loonmatiging.! Tevens kan dan meteen voor de aow’era de w.u.l worden gecompenseerd zodat zij geen extra inkomensafhankelijke premie meer gaan betalen bij stijging van die premie.dezs oplossing is o.i goed te verkopen door 50+ !

 3. Voor deze onbeteugelde wijziging in het huidige zorgstelsel (DBC systeem) ingezet in 2006 door de VVD corivee Hoogervorst is geen vaccin. Dit volkomen over geprotuculeerde zordenken is al ziek in de basis. Diat heet SYMTOOM denken . De farmaceutische industrie als gereedschap , artsen en specialischten het doorgeefluik er van. Politiek denhaag heeft de macht verkwanseld aan de zorgbobo,s en aandeelhouders. Niet afgerekend worden op genezingen maar op het aantal verrichtingen en zoveel mogelijk winst over de rug van de zorgvrager.
  Op winst gestuurde zorg . Bij de ingang van elke ziekfabriek zou moeten staan betreden op eigen risico!!!!
  U bent geen mens maar een economische eenheid een stukje van het verdienmodel van elke ziekfabriek

 4. Dit is zo vreemd, premier Rutte, gelovig man ;

  het is in uw liberale, sociale en zelfs gelovige land

  verplicht?????????????

  om je als volk te verzekeren bij een kartel-eenheidsworst die vergoedingen uitkeert aan… dingen doen waar je totaal niet achter staat…

  oplichters die mensen niet genezen van kanker, rheuma, diabetes, hoge bloeddruk, de zorgverzekeraars-mafia, de verdwaasde en leedblinde oncologen
  deze diep onnozele beschamers van groot vertrouwen en gedachteloze beulen met hun grootschalige kanker chemomartelingen en andere tientallen jaren lange martelingen
  van mensen die meestal lijden aan simpele gebreksziekten. ze noemen het graag welvaarsziekten, want dan hoeven ze je niet te genezen.

  Waarom vertelt men niet dat men vitamine c moet nemen voor het tandvlees,
  bij de tandarts, tegen simpele scheurbuik verschijnselen aan het tandvlees.
  Dat zegt men niet want men wil een PATIENT. Men wil tandvleesbehandelingen!!! Men wil niet genezen maar behandelingen en medicijnen verkopen.

  De bijdrage die wij bij Geboorte in dit land verplicht zijn te betalen aan bedrijven!!!!!! is zo hoog. en het klopt niet. men heeft geen keus.

  dit is geen #democratie, #VVD. Is dit een #vrij land met Echte #keus hoe je je eigen leven inricht? nee.

  oh het is Zooo’n Aardige oncoloog. sorry maar ze moeten je genezen, aardig zijn ze ALTIJD. denk maar aan je salaris en je gaat vanzelf warm glimlachen.

  • Als je met een ton voor medicijnen het leven voor enkele weken kan verlengen?
   Ze vragen om besodemieterd te worden?

 5. Ik ben ziek en goed de pineut. Ik mag na jaren zorgmijden weer effe 370 euro aftikken als chronisch zieke, binnenkort bestel ik weer voor zeker 2 jaar aan medicatie, zodat ik ook voor volgend jaar verschoond ben van deze idioterie. Ik betaal me bont en blauw! In mijn huidige financièle situatie is het óf eten óf de noodzakelijke pillen… Iemand wordt hier erg rijk van over mijn rug.!

 6. Ik heb zelf lange tijd gewerkt bij 4 verzekeraars tw Commercial union Nederland, Delta LLoyd, Bovemij NV en General Accident. Mijn ervaring is dat in de top van de verzekeraars conservatieve liberalen de dienst uitmaken. Delta LLoyd NV bestaat inmiddels niet meer (2017) en ik kan met een goed geweten bevestigen dat ook deze verzekeraar onbetrouwbaar is, en zelfs hun eigen werknemer, industrie-inspecteur besodemietert heeft door over salaris toeeggingen te doen, welke niet zijn nagekomen. Ik heb ze 40 jaar achtervolgd, zonder succes. Claims waren uiteindelijk verjaard (20) en de toenmalige voorzitter Raad van Bestuur, wilde geen getuigen oproepen, en werd kwaad toe hij mij per telefoon informeerde wegens volgens hem gebrek aan ‘bewijs’en wilde geen nog levende getuige oproepen, kennelijk bang dat Delta LLoyd een schadeclaim zou moeten honeren van ca fl. 100,00 incl exclusief pensioenrechten. Gelukkig is Niek hoek zelf ook weggestuurd door de Ondernemingskamer Gerechtshof. En dat is de beste beslissing die is genomen lijkt me!

  • zie hier een reactie uit de binnenwereld van de zorgverzekeraars van iemand die deze wereld beter kent als de lezers van diverse kranten ed
   deze mensen moeten we koesteren en bijstaan
   om vervolgens hun informatie op te slaan
   wie biedt zich aan om (een bijdrage van) een zwartboek te maken
   naming and shaming
   de enige manier om het bedrog te ontmaskeren

  • Kun je dat niet melden bij de Tweede Kamerfractie? Heb ook moge ervaren hoe er in de zorg met een vorkje geschreven wordt en als je daar tegen protesteerd krijg je nul op request.

   • Lol, melden bij een mensenrechten schendende organisatie die juist al deze ongein mogelijk maakt. Dat gaat dus niet werken, er is maar 1 juiste oplossing en dat is en masse duidelijk maken dat we geen meesters, dus de heersende klasse die hun wil opleggen zoals belastingPLICHT, verzekeringsPLICHT (de link met zorgverzekeraars en overheid), leerPLICHT. Zolang mensen blijven GELOVEN (religie???) in een heersende klasse zoals ook het geval was met polytheïsme en monotheïsme is het onmogelijk om te spreken over rechten en vrijheid.
    Geloof in overheid is het gevaarlijkste geloof ooit met meer doden en onrecht op zijn naam uitgevoerd door de volgelingen aangezien de overheid net als iedere andere afgod een hersenspinsel is en net als bij iedere andere afgod het onrecht wordt uitgevoerd door de volgelingen van desbetreffende religies.

 7. Duidelijker bewijs dat de verkiezingen niet kloppen, is er niet!
  Hoe kan nou een totale bevolking stemmen voor een partij die recht tegen het welzijn van de meeste mensen ingaat?
  Natuurlijk is het niets nieuws dat een bevolking kan kiezen voor een dictator die de hele boel naar de kloten helpt (NSDAP)
  Maar een tweede termijn Rutte begint steeds twijfelachtiger te worden. Het totale kiezen, tellen en uitslagproces blijft voor de massa een tombola zonder controle, dus kan er naar hartelust gemanipuleerd worden. Democratie is een zeer zwak element in het bestuur. We leven in de greep van het rechtse vuil waar aan het linkse vuil graag meewerkt omdat beiden uit dezelfde ruif vreten.

 8. Het zielige van het hele reguliere gezondheids verhaal is dat Het genezingspercentage zeer laag is. Mensen worden door chemische medicijnen niet genezen omdat de aangeboden chemische medicijnen veel te grof zijn voor een menselijk lichaam. Daarbij zijn chemische medicijnen zeer vervuilend voor mens, dier en milieu.
  Verder is het dat meer dan 30% van de Nederlandse bevolking chronisch ziek is en chronisch elke dag chemische medicijnen moeten slikken het bewijs dat chemische medicatie niet geneest!

  • tegen deze stelling is niemand opgewassen
   Bravo Pi en bij deze gefeliciteerd
   volgens mij heet je niet voor niets Pi

   of is er nog iemand die bovenstaand wil ontkrachten
   groetjes
   en steun aan alle zieke mensen

 9. Al vele keren scheef ik dat het makkelijk vreten is uit de collectieve gezondheids ruif.Het is ook een natuurlijk gebeuren dat de grootste beesten het meest vreten. En grote beesten die veel vreten kunnen nog moeilijk bevredigd worden en krijgen steeds meer honger naar nog meer.

  • Lieve en beste Pi
   nu vind ik echter dat je een beetje de schuld legt bij de verkeerde personages in deze soap
   of vergis ik mij een beetje?
   dit is beetje kip of ei kwestie
   als burger zou je vertrouwen moeten kunnen hebben in de aangeboden gezondheidszorg
   bij deze poging om de veelvragers nu als beesten af te schilderen, zijn we nog een stukje verder van huis verwijderd
   lijkt mij
   wat zeg jij?

 10. Complete onzin,ik heb nog nooit iemand zo zien liegen als de minister. Zeg nou gewoon eerlijk. Jan met de pet krijgt minder zorg dan de man die het zelf kan betalen. De minister is alleen maar uit op nog meer bezuinigingen en heeft het via achterkamertjes politiek op een akkoordje gegooid met de zorgverzekeraars . Laat die sloebers het gelag maar betalen. Wij die het makkelijk kunnen betalen,krijgen toch we onze zorg die we nodig hebben. Zoiets zal ze wel gezegd hebben tegen die zorgverzekeraars. Eigenlijk is die zorgverzekering gewoon belasting met een andere naam . Niet meer en niet minder.
  Alstublieft Rob,plaats niet van die berichten die van oplichters vandaan komen. Daar hebben we niks aan. Dat is slechts voor je hart.

  • Voor alle lezers hier: help de ‘kennispiramide’ bouwen en ga naar http://www.openmindconference.com kijk onder video’s en update uw bewustzijn, het ware weten wat er wereldwijd aan het plaatsvinden is en geef het ‘kennisstokje’ door als in een estafette. U geloofd uw oren niet als u de lezingen luistert op open mind conference. Oortjes in en huishouden/klussen gaan prima samen. 2 vliegen in 1 klap. Wij mensen hebben het effect nodig van de 100-ste aap. Dus het feit dat u kennis deelt maakt al dat zaken gaan schuiven.

   • mijn advies:
    lees de artikelen en reacties op deze site en je hebt het al druk genoeg

    zonder het aanbevolen artikel te hebben gelezen lijkt mij het effect van de 100-ste aap al voltrokken nog voordat we van het mens-zijn zijn bekomen

    Tarzan was idolaat van Jane
    hoe zat dit ook al weer
    spijker mij even bij beste MIR
    please
    groetjes van
    Calamity Jane

 11. ook door de velen vluchtelingen drijft de eigen bijdragen naar een niet meer te betalen eigenbijdragen. Deze vluchtelingen hebben ook recht op gezondheidszorg en ook op bijstand. Dit was niet gebeurd als het westen zich niet bemoeid had in noord Afrika en in het oosten, dat hadden we geen vluchtelingen gehad. Maar ja de machthebbers hebben lak aan ons, als hun finacienen maar goed gevuld zijn

  • Zwaar getraumatiseerde vluchtelingen opvangen door de ggz, een van de meest kostbare gezondheidsplaatjes?5000000(economische?) vluchtelingen in de bijstand, notabene krijgen al meer dan een ingeborene die het met een pensioentje moet doen?
   Daar kunnen de mensen, die afhankelijk zijn van de gezondheidszorg, enorm de dupe van zijn ook als ze maar een klein pensioentje of zzper zijn?

 12. Winst en verlies (schade) gaan gelijk op. Een ziekenhuis verdient meer aan volle wachtkamers dan aan lege wachtkamers. Dan raken de artsen verveeld. Maar de mensen in dit land hebben meer aan een aanpak van de oorzaken van die volle wachtkamers, dan de vraag wie ze moet betalen. Zo een Mona Keizer is ook echt een genocidepleger die dan ruzie gaat maken over kosten, terwijl men wel winst wil maken, door anderen, – vaak zonder tegenprestatie – uit te buiten. Een zorgverzekeraar is niets anders dan het touw om de nek, waarna de dure rekening volgt. Niemand heeft er wat aan, en de oorzaken van de problemen lopen – omdat ze niet aan worden gepakt – nodeloos hoog op. Een chronisch zieke kan zijn armoede en de bijbehorende stress niet van zich af schudden. Ironisch zorgt de medewerker van de incasso dan opnieuw voor een hartaanval door een verzekerde thuis te komen bedreigen. Dat is de nieuwe manier van incasseren geworden. Mensen thuis komen bedreigen.

 13. Gauw de buit in salarissen en gebouwen verzilveren en de klant voor volgende jaren weer een verhoging door de strot duwen?

 14. uit ergernis en frustratie over de leugens en oplichterspraktijken van ziektekosten-verzekeraars zou je alleen al doodziek worden
  daar komt nog bij dat deze gevoelloze luitjes onder één hoedje spelen met ziekenhuizen artsen en deskundigen op het gebied van gezondheid en
  allen zijn erop uit om het volk vals voor te lichten
  om zodoende het geld uit de zak te kletsen
  als je tenslotte echt ziek wordt en in de klauwen
  van de reguliere geneeskundige diensten valt gaat
  de financiële tikker lopen, wordt men per direct
  behandeld als een klein kind
  en ga je van de ene misére naar de andere
  terwijl de medisch specialisten in de handen wrijven
  en tijdens de operaties e.d. aan hun portemonnee denken
  en je later, als het allemaal toch anders heeft uitgepakt,
  je in je gezicht uitlachen…….
  artsen voelen zich niet te beroerd om iemand even te verminken
  zodat ze lekker een beetje kunnen rommelen met de informatie
  die ze in hun eindeloos lang durende studie hebben opgedaan

  het hele medische circus is één groot experiment

  er zijn maar een paar manieren waarop je zelf (mijns inziens) hier iets tegen kan doen
  hier komt het advies van Juf Nelleke
  je moet goed verantwoord eten en op een rustige manier veel bewegen en zo weinig mogelijk de huisarts bezoeken
  groet aan alle lezertjes

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.