Promotiedag Basisinkomen

Plein Den Haag, R. Vellekoop

De Vereniging Basisinkomen (VBi) organiseert op maandag 18 september een promotiedag basisinkomen in Den Haag. Voor de VBi is invoering van het basisinkomen het doel en de bijeenkomst in een tent op het Plein net voor Prinsjesdag is vooral een manifestatie om duidelijk te maken dat het de hoogste tijd wordt dat er iets gebeurt in politiek Nederland rond het basisinkomen.

Een tent van 6 bij 13 meter en 4 meter hoog is de blikvanger en een aantal leden van de Vereniging Basisinkomen lopen rond verkleed als robot.
Er wordt een overzicht gegeven over basisinkomen experimenten in binnen- en buitenland en een website Ik bereken zelf het basisinkomen gelanceerd. De Kamerleden Voortman (GroenLinks) en Peters (CDA) zullen deze meteen in gebruik nemen.

Op de bijeenkomst worden drie boeken gepresenteerd:

Programma Promotie Basisinkomen

Maandag 18 september (de dag voor Prinsjesdag)
op het Plein In Den Haag naast de Tweede Kamer.

Programma
11.30-12.00 uur
Inloop/ koffie
12.00 uur
Opening Speech van voorzitter Alexander de Roo.
12.05-13.00 uur
Boekpresentaties
13.00-14.00 uur
Pauze
14.00-15.00 uur
Sjir Hoeijmakers vertelt  over basisinkomen experimenten in binnen- en buitenland.
15.30 -16.30 uur
Lancering website ‘Ik bereken het basisinkomen zelf’ In de studio van Café Dudok, Hofweg 1A.
Kamerleden René Peters (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) gaan aan de slag met deze website.
16.45 uur Einde

Zie ook website Vereniging Basisinkomen
De Vereniging Basisinkomen is al vele jaren pleitbezorger van het onvoorwaardelijk basisinkomen.

Rob Vellekoop, 6 september 2017

9 Comments

 1. Helaas een prachtig idee,al is het alleen maar voor preventie van werkdruk en daar door vermindering ziekte, arbeidsongeschiktheid, gebrek aan volledig werkgelegenheid, eerlijker en rechtvaardiger verdeling inkomen! maar een utopie. Een basisinkomen voor iedereen vanaf 18 jaar ( 12 miljoen burgers) kost de gemeenschap 125 miljard.Maar nogmaals kan niet uit belastingen betaalt worden. Graag een onderbouwing er bij leveren beste Vereniging BI! En wie gaat dat betalen?!

  • Een basisinkomen voor iedereen heeft een aantal voordelen;
   De sociale dienst en het UWV worden overbodig
   Toeslagen en dergelijke worden ook overbodig
   Aftrekposten kunnen verdwijnen
   Fraude wordt vrijwel onmogelijk
   Belastingstelsel wordt een stuk eenvoudiger
   De armoedeval (sommige mensen die vanuit een uitkering gaan werken gaan er op achteruit) verdwijnt
   Het minimumloon kan worden afgeschaft
   Het doet de ongelijkheid afnemen
   Het versterkt de democratie
   Het geeft financiële vrijheid
   Het zorgt voor betere arbeidsvoorwaarden

  • Weet je wat?

   We schaffen alles af qua zorgkosten die de overheid betaalt, scheelt weer 90 miljard, daarvan maken we het basisinkomen nog hoger dan we voor Rob zijn berekening volgens jou te kort komen. Snap je? Gaan we dus inderdaad wel allemaal zelf voor onze eigen zorg betalen! Maar als we dat dan vervolgens weer collectief en slim doen, gaan we er mogelijk via twee wegen er financieel op vooruit aan de ene kant en via twee wegen worden we er nog gezonder van ook..

   Nog vragen?

 2. Basisinkomen? Niet nodig joh! Het gaat immers helemaal toppie bij ons in het ver van de werkelijke wereld verwijdert zijnde parallel universum waarin wij ons gepriviligeert wentelen:
  http://tinyurl.com/y8wpxgcz
  De foto van dit “frisse” gezicht kun je uitvergroten en uitprinten om boven je bed te hangen voor “sweet dreams” vooral voor diegenen die nog een “vaste” baan hebben.

 3. Beter gewoon het monetair stelsel afschaffen aangezien het basisinkomen niets zal oplossen. Het controlesysteem waarmee hele volkeren gestuurd worden blijft dan intact en zal dus ook gewoon met aangepaste inflaties de onderste laag van de samenleving op die positie houden.

 4. Zouden we dan ook niet een maximum uren dienstverband moeten vaststellen.

 5. Enige wat me tegen staat aan het basisinkomen, let wel, het is een oplossing/alternatief voor de bodemloze put die oa bijstand en reintegratietrajecten heet -, en de experimenten bewijzen dat het werkt, is dat je er de afhankelijkheid van overheid niet mee oplost, en daar moeten we met zun allen wel naar toe, geen overheid meer nodig hebben, geen slaaf mee van systeem, ik zie het als een tijdelijke oplossing om het basisinkomen te gebruiken om je leven daarmee zodanig in te richten dat je het na verloop van tijd niet meer nodig hebt , wanneer of hoe je dat gaat bewerkstelligen zou elke mens die een basisinkomen zou ontvangen zelf over moeten kunnen beslissen

 6. Leef al een aantal jaar op een hongerpensioentje, die luxe die ik me zou kunnen veroorloven, betekent ‘worst’ voor mij.Leef voor een groot deel van kruiden en gewassen uit de natuur en streef een veganistische leefstijl na.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.