Criticus burgemeester wordt mond gesnoerd

Nederland is een zeer bijzonder land. Kritiek op het functioneren van een burgemeester en een wethouder zorgt namelijk voor een toename van dreiging. Althans in de hoofden van de burgervader en de mainstream media die likkebaardend hierop afspringen. Dit is de geschiedenis van een man die geen blad voor de mond neemt.

Het begint allemaal als Sjoerd Hania zich in een aantal tweets in 2016 kritisch uitlaat over bestuurders van Veenendaal. Hij doet dit onder andere met deze tweets:

Hania vergelijkt de gemeente met de geheime dienst Stasi en wethouder Hollander met Honecker, de voormalige leider van de DDR. Hij vindt dat er geen democratie is in Veenendaal, trouwens in heel Nederland niet.

Hij wil dat de burgemeester zijn democratische vrijheden respecteert. De burgervader doet op vele fronten de democratie geweld aan. Sjoerd wil behoorlijk bestuur. Hij zegt dat hij serieus genomen wil worden.

Wouter Kolff is de burgemeester van Veenendaal namens de VVD.  Hij laat een proces-verbaal opmaken waarin hij aangeeft dat hij de tweets van Hania ‘als lasterend, beledigend of bedreigend ervaart’. Kolff zegt in het proces-verbaal dat de combinatie van de termen ‘fatwa’ en ‘jihad voor een nieuwe democratie’, het verwijt dat de ‘NSB’ onder zijn leiding actief zou zijn en dat het tijd is voor ‘de echte Bevrijdingsdag’ hem dit gevoel geeft. Het bedreigende karakter dat Kolff voelt heeft direct consequenties voor Hania.

Hij krijgt bezoek van de politie die polshoogte komt nemen. Hania: “Dat vond ik bijzonder vreemd. Ik heb rond 4 mei wat getweet. Dat was pittig. Maar je staat raar te kijken wanneer de burgemeester daarover een politieagent op je afstuurt. Ik heb trouwens met die agent een goed gesprek gehad.”

Hij vraagt zich af waar zijn vrijheid van meningsuiting is, als na de eerste tweet de politie op hem afgestuurd wordt.

Vervolgens zijn de media niet meer te houden.
Het AD kopt dat ‘Hania achter bedreiging burgemeester zit’ en ook de NOS komt met een zelfde soort bericht. Beide artikelen nemen aan dat er sprake is van bedreiging, dat is immers de stemming. Een volk bang gemaakt met dreiging van terrorisme ziet overal spoken en beren, terwijl de media dit verder opkloppen.

Op 24 april van dit jaar wordt Sjoerd Hania veroordeeld door de strafrechter tot een week voorwaardelijke gevangenisstraf voor het beledigen van burgemeester Kolff en wethouder Arianne Hollander. De rechter legt hem ook een geldboete van 350 euro op. Hij krijgt een proeftijd van twee jaar.

Blijkbaar ziet de rechter geen ‘bedreiging’ want zij houdt het alleen op een belediging van de bestuurders.

Tijdens de rechtszaak in Utrecht leest Sjoerd een verklaring voor die veel duidelijk maakt over zijn visie op onze samenleving. Voordat hij dit mocht voorlezen vraagt de rechter hem eerst of het niet te lang zou gaan duren!

“Edelachtbare,

“Bijna 10 jaar heb ik nu ervaring met een outcast te zijn. Als geld en macht als de heiligheid van alles wordt gezien, verdwijnt de menselijkheid. Ik ben geboren als mens en wil als mens behandeld worden, niet als een product of bijproduct, als weggooi mens, als tweedehandsmens, niet als onpersoonlijk economisch verschijnsel voor anderen. Dat dit in bedrijven gebeurt is al schrijnend genoeg, maar dat mijn overheid dat ook laat zien is stuitend, zeker als dat degenen zijn die mijn overheid vertegenwoordigen en er verantwoordelijk voor zijn. Als ik er dan wat van zeg, ik als vijand word bezien of behandeld, dan is er echt iets grondig mis in onze democratie. Alleen het recht kan dan nog zegevieren….”

Hania laat het hier niet bij. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak, doet aangifte tegen de burgemeester vanwege valsheid in geschrifte en is een aantal klachtenprocedures gestart. Daarnaast heeft hij een ‘elf-institutentocht’ gemaakt zoals hij het zelf noemt. Instanties waaronder de Tweede en Eerste Kamer brengt hij op de hoogte van de uitspraak van de rechter en gaat iedere instantie letterlijk langs om een ontvangstbevestiging van zijn brief te vragen.

Sjoerd Hania heeft een speciale weg afgelegd voordat hij tot zijn actie is gekomen. Hij zegt over zichzelf:”Ik groeide nergens door, niet bij Shell, Ahold, omdat ik allergisch ben voor autoriteit. Ik kan alleen samenwerken op basis van gelijkwaardigheid.” In 2008 komt er een einde aan zijn carrière. Hij belandt uiteindelijk in de bijstand, maar gelukkig dankzij zijn vervroegd pensioen is hij per januari 2017 niet meer afhankelijk van de Sociale Dienst.

Voor hem komt een keerpunt in zijn leven als hij op 21-12-2012 ineens snapt dat hij anders moet gaan handelen:”Wat ik voorheen deed, doe ik nu gespiegeld. Ik ben altijd al een pionier geweest. Nu nog steeds. Ik ga in debat, in dialoog en wil me inzetten voor een hoger doel: meer welzijn voor iedereen. De overheid werkt het welzijn van mensen juist tegen. De rode draad in mijn leven is eerst de menselijke waarden met elkaar delen en daarna pas het moneymaking.”

“Iedereen zegt altijd dat je moet twijfelen. Sinds begin 2013 doe ik dat niet meer. Van binnen is geen twijfel meer, maar kracht.”

Hij bekijkt de overheid kritisch. Hij zegt:”De macht is zo blind, zij zijn zo met zichzelf bezig, dat ze hun eigen graf aan het graven zijn. Politici zeggen tegen me dat ze op een dood spoor zitten. Ze weten dat de democratie niet functioneert en dat ze meer problemen maken dan ze oplossen. Dit komt omdat ze de snelheid van de ontwikkelingen in de samenleving niet kunnen bijbenen.

Toch is Hania positief over de toekomst. Hij ziet voor de toekomst een ander soort democratie, wat hij noemt de ‘next level democracy‘. Hierin staan de burger en politicus naast en niet tegenover elkaar, hebben burgers meer verantwoordelijkheid, worden besluiten niet meer doorgedrukt door een meerderheid die zijn wil oplegt aan een minderheid en krijgt de overheid een andere rol waarin deze juist dingen mogelijk maakt en ondersteunt in plaats van controleert en regisseert.

Rob Vellekoop, 31 augustus 2017

28 Comments

 1. een democratie die een farce is. Burgemeester wordt niet rechtstreeks gekozen door de bevolking ( lokale of regio ). Maar wordt aangesteld door de politiek en de Kroon (koning “Beatrix”).Dit geld voor meerdere belangrijke functies binnen onze Europese deelstaat Nederland.

  • de democratie die mede een farce is door de onmetelijke onwetendheid
   van het volk
   dat zich liever kritisch uitlaat zonder kennis
   dan toe te geven dat zij niet overal verstand van kunnen hebben

  • Democratie is waardeloos. De meerderheid die onder dreiging van geweld de minderheid zijn wil oplegt. Het is een mindtrick net als polytheisme en montheisme mindtricks zijn.

 2. Democratie is gebleken slechts schijn te zijn?
  De stemmen in de raad doen besluiten te laten doorgaan?
  Zonder te kijken naar menselijkheid, empathie, emotie en alle andere modaliteiten die in rechtspraak de uiteindelijke doorgang moet laten plaats vinden?

 3. OVERHEID IS EEN VORM VAN HOOG-SPANNING WAARDOOR MENSEN-MET-WENSEN ZICH KUNNEN VERBRANDEN ZODRA ER STOPPEN DOORSLAAN!

 4. É voila, wat zien we ook hier weer? De media laten ongeveer alle relevante nieuwsfeiten ongemoeid en vooral niet wat zou kunnen voeren naar internationale solidariteit tegen de koers van de overheden en niet op de laatste plaats de EU.
  Maar wel de hetze tegen alles wat ook maar 1% tegen de agenda ingaat. Daarbij is het rechtse vuil extra actief.

  • deze opmerking moet,wat mij betreft, in de kast der grote misverstanden geplaatst worden
   de media, die op dit moment verguisd wordt om haar drang naar eerlijke informatie, wordt genoemd ALS OORZAAK van de misstanden die zij constateren

   give me a break
   hoe gek wil je het hebben
   lieve R (Roepen) V (Voor) D (Democratie) Z (Zonde van je tijd)

 5. Burgemeesters hebben het er zelf naar gemaakt. Het bestuur van de gemeente is zo slecht, dat je even denkt in een land als Rusland aangekomen te zijn waar de ongekozen koningen der steden de bewoners nog ’s ochtends uit hun bed rinkelen met glasbakken en afvalbakken. Het enige wat zo een gemeente dan nog doet is uiteindelijk de glasbakken legen om 9 uur ’s ochtends maar dat had iedereen met twee hersencellen nog wel kunnen bedenken. Een burgemeester die we niet willen en die we niet gekozen hebben, terwijl vandaag nog te lezen was in de media, dat het subsidieregister al jaren niet functioneert, en de gemeente geen idee heeft waar ruim 300 miljoen aan subsidies aan besteed worden. Het is ongelofelijk hoe groot de puinhoop is die de vorige burgemeester na heeft gelaten, dat je de VVD wel begint te zien als een criminele organisatie. Krikke heeft alleen maar burgemeester kunnen worden omdat ze een *** heeft, want van veel talent en aanleg getuigt zo een engerd niet. Subsidievreter! Waar is dat geld gebleven?!

  • je maakt het wel spannend
   wat voor +++ heeft Krikke precies?
   en hoe heeft ze dat dan gedaan?

 6. Ik ben zelf bewoner geweest van Veenendaal en inderdaad, ongeveer sedert het aantreden van de kabinetten Rutte ,is het beleid ziende ogen achteruit gehold. Gelukkig was mijn gezin net op tijd weg. Wat daarna allemaal is gebeurt in Veenendaal lusten de honden geen brood van.
  Meneer Hania heeft groot gelijk dat hij kritiek uit naar de belangrijkste personen van de overheid in Veenendaal en hard naar hun uithaalt.
  Gelukkig voor hem oordeelde de rechter mild en bleef het bij een boete. En gelukkig heeft hij niet die figuren uit WO2 er bij gehaald. Want dan zou de publieke opinie zich tegen hem gekeerd hebben.
  Maar toch evenzo goed een goede actie van de heer Hania om de bewoners even wakker te schudden.

  • Vind voor belediging een week zitten vrij hoog. Mist dat alles is.Ik weet het fijne niet van dit verhaal.
   Zo kan iedereen die geen kritiek kan verdragen een ander celstraf opleggen. Belachelijk.
   Als burgemeester hoor je zeker te kunnen dealen met kritiek.

  • wie heeft hij nu wakker geschud en waarom?
   volgens mij haal je twee zaken door elkaar
   de burgemeester werd ervan beschuldigd een fascist te zijn
   de beschuldiging en de feiten weet niemand
   dit is nou zo’n staaltje van agressiviteit
   die niet meer de over de feiten zelf gaat
   maar puur ontstaat uit persoonlijke vendetta
   anders zou mijnheer Hania allang hebben gereageerd
   om zijn zaak helder te stellen
   hierbij roep ik de heer Hania op
   om aan te geven waarom hij de burgemeester een fascist noemt

   • Een deel van het antwoord staat in het artikel. Je kunt lezen dat Hania vindt dat de democratie in NL ver te zoeken is.

    • maar dat geeft hem toch niet het recht om de burgemeester voor fascist uit te maken
     het begrip democratie moet een nieuwe omschrijving/betekenis krijgen
     nu is het zo dat in een land waar iedereen boven de 18 mag gaan stemmen
     zonder hiervoor bijvoorbeeld daarna vervolgd of genegeerd te worden,
     een democratie wordt genoemd
     hierbij wordt vergeten dat de kiezer zelf vaak niet in staat is om een weloverwogen keuze te maken
     dit door de valse informatie die politieke partijen verspreiden rond verkiezingstijd en die na de verkiezingen niet al meer actueel is
     of desinteresse van de kiezer voor het politieke toneel
     ik ben erg benieuwd hoeveel mensen tijd besteden aan het rechtstreeks bekijken op de televisie van de politieke debatten
     daar leer je een hoop van
     op het gebied van tekortkomingen op het gebied van het menselijk verkeer

     maar ik vind dat de heer Hania dan maar een politieke partij moet oprichten om het veranderen
     een beetje onduidelijk gaan zitten sippen in tweets heeft een averechts effect
     en maakt dat de heer Hania totaal niet meer serieus wordt genomen

 7. Geheel met deze man eens.Ik ervaar precies het zelfde.Nederland is afgezakt tot een slecht soort DDR.

 8. ik ben erg benieuwd waar de grens van wel of niet beledigend ligt voor DLM

  wie vind het fijn om beledigd te worden in een tweet?

  die mag zich hier melden

  • Present!

   Ze doen hun best maar!

   Wat ik daar fijn aan vind vraagt u?

   Dat ik het toch niet hoef te lezen.

 9. meer welzijn voor iedereen te beginnen met mij

  en wie zou dit allemaal moeten gaan regisseren
  al die lui die er niet tegen kunnen iets te leren van een ander zeker

  dat zal een mooi project worden

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.