Vier manieren om internet censuur te omzeilen

Er zijn een aantal methoden om zowel de internet censors van het bedrijfsleven als die van overheden te ontlopen. Ze variëren van alternatieven voor Google, Yahoo, Microsoft, Facebook en Twitter, abonnementen op schrijvers of publicaties zoals DLM en het opzetten van een VPN.

Google heeft recent de inhoud en het verkeer van onafhankelijke media platformen gecensureerd die zich bezighouden met politiek. Zij blokkeren “fake news” en “extremistische” inhoud, waarbij zelfs op You Tube video’s werden geblokkeerd die oorlogsmisdaden en andere verontrustende gebeurtenissen van het Syrische conflict en Israël’s bezetting van Palestina lieten zien. Andere onafhankelijke media figuren van populaire video streaming diensten zagen veel van hun videos verwijderd.

Counterpunch, World Socialist Website, MintPress News, Democracy Now, American Civil Liberties Union en Wikileaks zijn slechts enkele van de sites die een enorme daling zagen in weergaves bij Google zoekopdrachten.

Mintpress komt met een aantal oplossingen voor degenen die zich zorgen maken over Google’s beslissing om het “Ministerie van Waarheid voor het Internet” te worden.

 

1. Dump Google

Volgens Mintpress is de zoekmachine DuckDuckGo wel te vertrouwen

DuckDuckGo is het bekendst met hun kernfilosofie dat ze de privacy van de gebruiker respecteren. Deze zoekmachtine werkt heel anders dan Google en heeft Tor browser functionaliteit. Het levert zoekresultaten die niet worden gefilterd gebaseerd op je zoekgeschiedenis. Deze zoekster gebruikt een indrukwekkend zoek algoritme dat Google resultaten uitsluit, maar die van andere bekende zoekmachines wel meeneemt en dit alles mixt met data van DuckDuckGo’s eigen web crawler bot. Het resultaat wordt gefilterd op spam en kwalitatief goede antwoorden komen boven andere resultaten en advertenties.

Er zijn geen gebruikersaccounts. De site gebruikt geen search cookies om bij te houden wat jij doet of waar je online naar toe gaat. Wanneer je klikt op een link in DuckDuckGo’s resultaten, kunnen deze websites niet zien welke zoektermen jij gebruikte.

Voor de nerds die ook deze filters niet vertrouwen, deze functies zijn net als DDG zelf open-source en biedt ook DuckDuckHack, waar gebruikers hun eigen plug-ins voor gebruik in DDG kunnen maken en de search engine kunnen verbeteren.

Wees gerustst DuckDuckGo werkt voor de rest op dezelfde manier als andere zoekmachines. Het heeft de afgelopen jaren aan belangstelling geen gebrek omdat het zegt de privacy juist te beschermen.

Zoekmachine Gibiru neemt door Google geblokkeerde pagina’s wel mee

Ook de zoekmachine Gibiru biedt maximale privacy. Het voorkomt het traceren van gebruikers door juist anoniem en versleuteld te zoeken. Het beschrijft zichzelf als ‘de zoekmachine voor patriotten’ en biedt  ongepersonaliseerde, anonieme web resultaten. Wat Gibiru zo apart maakt is hun claim ongecensureerde zoekopdrachten te leveren, waarbij hun web crawlers opzettelijk de pagina’s meenemen die Google blokkeert in zijn zoekresultaten.

Maar dat is nog niet alles, want Gibiru heeft ook een unieke optie onder de naam “Uncensored News.” Het voegt zijn eigen algoritme toe waarmee het speciaal op zoek gaat naar resultaten van onafhankelijke media, die alternatieve inzichten vergeleken bij de mainstream publiceren.

Gibiru biedt zowel een toolbar als een plugin voor Mozilla Firefox.

2. Abonneer je rechtstreeks op je favoriete sites

Natuurlijk is het een van de beste manieren om nieuws rechtstreeks van de bron te ontvangen die je vertrouwt. Ieder die onafhankelijke media leest, ontwikkelt voorkeuren voor bepaalde sites en schrijvers wiens inhoud zij meer constant betrouwbaar en interessant vinden.

Als je er over inzit dat je mailbox verstopt gaat raken met nieuwsbrieven dan zijn er een aantal mogelijkheden. Sommige email programma’s bieden de mogelijkheid om bepaalde binnenkomende mail te labellen. Je kunt er ook voor kiezen een email adres te nemen waar uitsluitend nieuwsberichten op binnenkomen.

3. Dump social media voor nieuws

Google, Facebook en Twitter zijn veranderd in onbetrouwbare nieuwsbronnen omdat er allerlei drijfveren zijn, waaronder commerciële, om bepaald nieuws weg te drukken of minder goed zichtbaar te maken.

Helaas zijn er maar een beperkt aantal alternatieven en de weinige die er zijn hebben meestal kleine community’s van lezers.

Een Amerikaans alternatief is Steemit, dat is een sociaal media platform waarop je kunt bloggen en wat gebouwd is op een blockchain database. Het heeft betalende gebruikers en afhankelijk van het succes van hun berichten ontvangen zij ‘Steem’ of digitale punten.

Een andere Facebook concurrent is Minds — een open source, versleuteld netwerk van een community dat vrije meningsuiting waardeert en niet buigt voor de druk van regering of adverteerder. Het host individuele gebruikers en blogs, en maakt ongefilterde newsfeeds voor zijn gebruikers. Alhoewel het klein is vergeleken bij Facebook kan het de komende jaren zeker populair worden naast een steeds meer teleurstellende gigant als Facebook.

 

4. Voorkom directe censuur

Het beste middel tegen censuur is een virtueel privé netwerk of VPN.

Een VPN geeft je toegang tot een beveiligd privé netwerk waarmee je op afstand de data deelt. Een VPN werkt met een vermomd IP adres zodat je niet te traceren bent. Dus iemand die je wilt bespioneren kan niet jouw juiste geografische locatie zien. Je kunt er altijd zeker van zijn dat je anoniem surft op je VPN.

Voor Nederland zou je kunnen kiezen uit de top 5 van VPNs.

 

Rob Vellekoop, 28 augustus 2017

17 Comments

 1. KRITIEK OP DUCK DUCK GO IN OVERVLOED ! 1) DDG: ILLUSION OF PRIVACY HACKERNEWS 2) ETHERRAG DDG: ILLUSION OF PRIVACY ! ALS DOELWIT VAN BEVELEN TOT ONDERZOEK ZIJN DDG-GEBRUIKERS “HUPPEL-HAASJES” !

 2. Rob, even iets anders: ik had in mijn agenda 5 Sept genoteerd als de dag van de Lange Mars, en dan werkelijkheid een Mars… Maar ik kan er niets over terug vinden op internet. Is dit ook cencuur, of heb ik gedroomd dat er een protestmars zou zijn op 5 sept?
  “They say I am a dreamer, but I am not the only one” (John Lennon)

  • Nee Maria, ik heb het inderdaad ook ergens gelezen, maar ben het ook uit het oog verloren.

 3. Misschien weer eens ouderwets met elkaar gaan praten. Zonder dat èèn of andere anonieme overheids-schlemiel je bespioneerd, dus zonder communicatiemiddelen. Maar gewoon bij elkaar op bezoek gaan en met elkaar praten…dat hebben we misschien een beetje afgeleerd. Want het geld regeert ons en daar zijn we allemaal behoorlijk druk mee: èèrst en iedere dag komt de zorg om het geld en de schone schijn, daarna krijg je een hèle lange tijd niets, en dan pas komen we de schamele restanten van wat een gevoelsleven had moeten zijn tegen.

  Dit is wat dit kapitalistische systeem met de mensen doet: met al die communicatiemiddelen heeft men honderden vrienden, is men altijd en overal bereikbaar….en eenzamer dan ooit.

  • Voor de fijnproevers: het baasje van Mark Rutte is op verkiezingstournee:

   https://www.youtube.com/watch?v=uu3vqCKhOYI

   En deze beschamende vertoning herhaalt zich overal waar het baasje van Mark Rutte in de bondsrepubliek verschijnt: “Dreckshure, hau ab du alte Fotze, Volksverräter”…..allèèn een groot dichter kan de intense haat die de Duitsers jegens Frau Dr. Merkel hebben beschrijven.

   Maar ik weet al hoe dit afloopt: Merkel wordt voor een vierde keer bondskanselier. Sommige erg-denkenden vermoeden dat Merkel gewoon weer een nieuwe Hitler is die de economie in heel Europa gaat vernietigen. Maar dat is natuurlijk niet eerlijk om Merkel met Hitler te vergelijken. Tegenover Hitler dan…

  • * doet petje af..

   Ik ben voor!

   Zeg maar waar en wanneer!

   Wel ruim op tijd aangekondigd aub, want ik kom op de fiets!

  • Ze noemen dat e-socialen. Hebben op FB 20.000 vrienden maar zijn zo eenzaam als een kluizenaar 🙂

 4. Op een of andere wijze ben je het vijfde rad aan de wagen?
  Internet was r Er toch voor iedereen?
  In Finland mag iedereen er kosteloos via wifi gebruik van maken.

 5. mijn mailadres kan ik niet bereiken via de IP nummers van de laptops,mogelijk willen ze dat google je email aan een ip-nummer wilt koppelen?
  Ook via duckongo kan dit ook niet?
  Wel via openbare computers?

 6. Ik denk dat van het goor dit bedoelde? Even gegoogled op Duckduckgo en Mit. Vooral de laatste alinea zet je aan het denken.
  DuckDuckGo is opgericht door Gabriel Weinberg, een aan het MIT afgestudeerde ondernemer die DuckDuckGo in eerste instantie zelf financierde uit de opbrengst van een eerdere onderneming. De naam komt van Weinberg zelf, die dacht aan het spel Duck duck goose, de Amerikaanse variant van zakdoekje leggen. Hij stelt dat je er niet meer achter moet zoeken.
  Het Massachusetts Institute of Technology, kortweg MIT, is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Het instituut is gevestigd in Cambridge (Massachusetts) en heeft zo’n 10.000 studenten.
  Onder afgestudeerden en stafleden vindt men vele bekende politici, topfunctionarissen van bedrijven, schrijvers, astronauten, wetenschappers en uitvinders. Onder huidige en voormalige leden van de MIT-gemeenschap zijn 75 Nobelprijswinnaars.

 7. Wéér een ultiem voorbeeld van tweedeling in de samenleving.
  Er ontstaan ‘underground’ sites waar ‘het’ gebeurt en vrij is van staatspropaganda en manipulaties maar achter een digitale schutting bestaat. Dáár moet dan zijn en dáár vind je geestverwanten. Alle msm sites zijn niet meer zuiver en dat is het domein van hen die nog steeds geloven in de heilzame staat als de goede vader maar in werkelijkheid niet meer is dan een incestueuze viezerik.

 8. Gibiru ben ik even aan het uitproberen. Ziet er gelikt uit,maar ik zie dat de zoekmachine google resultaten gebruikt. Ik bedoel eigenlijk dat hij contact zoekt met google en daar dingen van laad. Dat zie ik bij Startpage niet,wat ik al bijna 2 jaar gebruik. Dus Giburu lijkt mij niet betrouwbaar. Resultaten bij duckduckgo zijn minder. Ik krijg niet de sites waar ik naar zoek. De zogenaamde illegale nieuwssites. Ik heb sinds ik startpage gebruik geen reclame meer gehad. Dat betekent dat google niet kan zien wat ik doe. Ik gebruik ublock origin en better privacy addons in firefox. Top

 9. Kwaak! Kwaak! Nou, je hoort ’t. Met een hoofdtelefoontje er bij, verkeert de eend in uitstekende gezondheid. Informatietechnologie is wel vermoeiend. Kwaak! Kwaak!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.