Wat is #Nuitdebout en komt het vandaag naar Amsterdam?

Op donderdagavond 14 april start in ons land de eerste #nuitdebout in Amsterdam op de Dam, ooit de basis van de Flower Power.

De Europese Lente die in Frankrijk #nuitdebout wordt genoemd is begonnen in Frankrijk. De ongeorganiseerde beweging is in maart gestart met drie betogingen van jongeren en studenten tegen de nieuwe arbeidswet. De laatste demonstratie van 31 maart vond plaats in meer dan 200 steden over heel Frankrijk.

Echter vanaf 31 maart is het niet meer gestopt. Vandaar dat in de telling van de demonstranten gisteren #44mars, 44  maart wordt genoemd. Ze zijn blijven doortellen vanaf de 31e, de eerste dag van de Lente.

Kort filmpje van gisteren 13 april, #mars44 ’s avonds rond 20 uur in Parijs, Place de la Republique

Het kenmerk van deze beweging is dat deze volstrekt ongeorganiseerd is begonnen, de mensen met name in Parijs besloten die avond van de 31e maart gewoon op te blijven, wat nuitdebout betekent. Daarnaast zijn ze volledig geweldloos. Zij komen echter niet alleen in de Franse hoofdstad op La Place de la Republique bij elkaar, maar in tal van grote Franse steden. Hun manier van demonstreren is vooral door massaal bij elkaar te komen en te discussiëren over de toekomst en het huidige beleid van bezuinigen samen met de corruptie aan de kaak te stellen. Zij geven de burger weer moed en inspiratie. De weg van afbraak van de samenleving door de huidige politieke klasse is niet onaantastbaar, verandering is mogelijk.

Niemand weet hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Er komt langzaam maar zeker een mate van organisatie wat je kunt zien aan de dagprogramma’s die op de site van nuitdebout geplaatst worden. Er wordt centraal gediscussieerd en daarnaast worden er commissies gevormd waar iedereen zijn mening kan uiten. Er zijn geen hoofdsprekers, iedereen is gelijkwaardig en heeft evenveel inbreng. Kenmerk blijft dat er geen leiders zijn, geen leidende partijen of bewegingen. Hierdoor kunnen de autoriteiten ook geen grip krijgen op de ontwikkelingen en staan feitelijk machteloos. In Parijs sloot de stad op een avond (#43mars) de elektriciteit af naar Place de la Republique en zette demonstranten in het pikkedonker of bezette overdag het plein met politiemacht. Tevergeefs want er overheerst hoop van honderdduizenden, misschien wel miljoenen mensen op verbetering!

Nuitdebout is ontstaan als een spontane volksbeweging die nog iedere avond sinds 31 maart veel Fransen in beweging brengt. Zij stralen hoop uit, hun filmpjes en verslagen van de nuitdebouts worden massaal gedeeld via het internet en de massa media proberen het dood te zwijgen op een enkel bericht van bijvoorbeeld de NOS na, die hen direct proberen belachelijk te maken in opdracht van hun broodheren omdat zij zich geen raad weten met de situatie.

Ook in Nederland heerst er een grote behoefte aan het uiten van ontevredenheid en aan verandering na tientallen jaren van afbraak van de samenleving door krankzinnige bezuinigingen, de giga toename in de ongelijkheid van inkomens, de massale werkloosheid, de corruptie van politici en afbraak van de verzorgingsstaat. Gisteren kwam de Facebook pagina van #nuitdebout Amsterdam in de lucht. Ook in ons land komt het na 14 dagen van Franse lente voorzichtig op gang. De eerste bijeenkomst op 14 april vanavond is dan ook een gevolg daarvan.

Rob Vellekoop, 14 april 2016

steunDLMnieuws336x140

3 Comments

 1. Nico , de Boer , Rob , e.a …
  Voelen jullie , je er ook op aangesproken om ook in Soest Mei a.s deze bijeenkomst bij te wonen ,
  om in Vrede en met respect in elkaars inzichten te delen , en die samen uit te gaan werken ,
  zodat daarna ook andere medemensen dit netwerk kunnen gaan verbreden en uit kunnen gaan werken,
  zodat het tij zich kan doen keren naar een betere leefbare Samenleving in ons Nederland.

  Maarten Horst doet daar ook zijn best voor ;

  Aan Alle Bewustmakende websites en blogs: Laten we bijeen komen medio Mei in Soest voor constructief overleg om een DOORBRAAK te creëren. SLYPE: lumixa E: maartenhorst@zeelandnet.nl T: 0640947713

  https://www.youtube.com/watch?v=W1QYwOjMWkA

 2. Ik ben erg blij dat dit eindelijk in de Nederlandse pers aandacht krijgt, al is het niet de officiele Lügenpresse.
  In de Franse dagbladen wordt er regelmatig aandacht aan besteed.

 3. Nobel streven en bij maatschappelijke steun een potentiele manier om vooruitgang te boeken. Helaas is maatschappelijke steun voor een groot deel gestuurd door media, dezelfde media die in de jaren 60 en 70 de flower power beweging in diskrediet bracht en een stile dood liet sterven, excact diezelfde media heeft de occupy beweging een stille dood laten sterven en daarnaast heeft zeker infiltratie zijn bijdrage geleverd aan het sterven van een stille dood (dit is heel mooi te zien hoe dat is gebeurd met anonymous).
  Tip 1: Mijdt de MSM, deze zal of niets melden of de berichtgeving dusdanig knippen en plakken dat zelfs een peuter knip- en plakwerk van een hoger niveau neerzet. De MSM heeft als doel iedere positieve oplossing die niet vanuit de politiek komt in diskrediet te brengen aangezien het zowel de belangen van de politiek als de CEO’s van MSM organisaties schaadt.
  Tip 2: Houdt gezagsdragers een spiegel voor maar niet door te provoceren. Het klinkt cliche maar is wel helaas een onweerlegbaar feit dat de steun van gezagsdragers nodig is om verandering teweeg te brengen, zolang gezagsdragers blijven geloven in het systeem ‘regels zijn regels’ is iedere inzet bij voorbaat gedoemd te falen, gezagsdragers hebben het besef nodig dat hun regelhandhaving ze op hetzelfde level plaats als Stasi, Gestapo, KGB en iedere andere gezagsdrager die het recht van een text op papier boven het recht van het individu stelt.
  Tip 3: Voorkom een situatie waarbij grote groepen mensen ingesloten komen te zitten aangezien dat zal zorgen voor escalatie wat gegarndeerd de hele aktie in diskrediet zal brengen.
  Tip 4: Vermijd iedere vorm van hierarchische structuur / organisatie.
  Tip 5: Stimuleer voorbijgangers positief te denken over de aktie door positieve bijdrages te leveren zoals bijvoorbeeld een minder valide mens te helpen oversteken en elkaar erop wijzen dat er prullenbakken zijn voor rotzooi.
  Tip 6: Besef voor wie men het doet, het nageslacht die opgezadeld gaat zitten met de rommel van de huidige generatie ouders (mensen tussen de 20 en 50 jaar) aangezien de vorige generatie ouders niet geslaagd waren in hun opzet (hippies / flower power).

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.