Voedselbossen in kaart, doe mee

Er zijn veel kaarten voor veel soorten agro-ecologisch opererende bedrijven, permacultuurboeren, opleidingen, maar er was nog geen kaart waarop je alle voedselbossen en herstellende landbouwgebieden van Nederland en België samen ziet komen. Stichting van akker naar bos laat deze kaart hier ontstaan. Het mooie van deze kaart is dat ook voedselbossen in aanleg er aan toegevoegd kunnen worden.

Volgens de initiatiefnemers: “Wij waarderen de opbrengsten van land, maar vergeten te zorgen voor de bron die die opbrengsten mogelijk maakt: natuurlijke ecosystemen. En die systemen staan wereldwijd onder druk, ook hier en die moeten we herstellen, want zonder de bron, een werkend natuurlijk ecosysteem, kunnen wij niet overleven.

Grootschalige aanplant van bomen (en het houden van minder vee) leidt er toe dat er meer organisch materiaal wordt opgebouwd, de waterhuishouding verbetert en de biodiversiteit toeneemt. Ook de Nederlandse akkers en weilanden, met hun mono-culturen en gifgebruik, zijn te zien als woestijnen, als je die tenminste definieert als: ‘landschappen waar nog maar weinig natuur voorkomt’. Je kunt kale akkers laten opbloeien door voedselbossen aan te leggen. Voedselproductie en natuurwaarden vallen hierbij samen.”

De voedselbossenkaart van Nederland en België

Gerealiseerde voedselbossen: 105,79 hectare
Geplande voedselbossen: 20,80 hectare

In Nederland is een zelfvoorzienende samenleving veel dichterbij dan het lijkt, dankzij de aanleg van voedselbossen. Met deze speciale aanplant van een combinatie van bomen, struiken en planten die eetbaar zijn, kunnen hectares in ons land worden omgetoverd tot voedselparadijzen voor ieder. Stel je eens voor dat al het stadsgroen en de uitgestrekte grasvelden omgetoverd zouden worden in eetbare voedselbossen!

Meer info voedselbossen

Rob Vellekoop, 30 maart 2016

steunDLMnieuws336x140

4 Comments

 1. Bosschenaartje

  De nieuwe 10 geboden zouden er zo uit kunnen zien:
  1. Zonder geloof worden we allemaal als nakend hoopje mens geboren. Laat dat hoopje mens aan verschillende religieen snuiven zodat het zelf later een keuze kan maken en er geen geloof word opgedrongen.
  2. Onze ouders hebben het voorrecht ons te mogen begeleiden tot de volwassenheid.
  3. Onze leerkrachten hebben de nobele taak ons wijsheid en kennis bij te brengen die ervoor zorgen dat we onze talenten tot volle bloei kunnen laten komen.
  4. Onze leiders staan in dienst van ons het volk dat hen gekozen heeft.
  5. Goede leiders en leerkrachten zijn degene die eigenbelang en gewin doen verdwijnen en er puur voor de ander zijn.
  6. Kleur, Rang of Stand, Geloof of Geld mogen het verschil niet bepalen maar hoe men zich individueel gedraagt. Gedrag is bepalend je bent je eigen visitekaartje.
  7. Alles mag of kan zolang het maar niet ten koste van welk levend wezen dan ook gaat.
  8. Zelfbeschikkingsrecht is het hoogste recht van de mens en mag nooit geschaad of ondermijnd worden.
  9. Het geven van een eigen mening vanuit respect prima. Schelden behoort tot een geheel andere categorie.
  10. Communicatie gebruiken als lijmmiddel om dichter bij elkaar te komen ipv verwijdering. Amen Peace and understanding is my wish for every living creature.

  • Beste Bosschenaartje,
   Heel goed geschreven. Mag ik deze 10 overnemen en gebruiken ?
   Met hartelijke groet,
   Willem van Drunen

  • Gebod 4 en 5 hebben eenconflict met gebod 7 en 8 aangezien 4 en 5 bestaansrecht ontlenen aan het afpersen en ondermijnen van zelfbeschikkingsrecht van de onderdanen.

 2. In Graauw (gemeente Hulst, Zeeland) komt er ook een voedselbos bij De Zeeuwse Akker, een biologische landbouwer.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.