Waarom doe ik mee aan armoede programma op tv?

Ik was aangenaam verrast toen ik werd benaderd om mee te doen aan een tv programma over armoede. Al ettelijke jaren ben ik bezig armoede in ons land aan de kaak te stellen via De Lange Mars. Dit zie ik als een nieuwe kans. Toen ik startte was armoede een project voor sociologen en werd het bestaan er van pertinent ontkend door politici.

Gelukkig wordt steeds meer aandacht besteed aan armoede, helaas ook door sensatie beluste tv-programma’s. Daarnaast is het massa medium tv een manier waarop het publiek gemanipuleerd en gebrainwasht wordt. Vandaar mijn aanvankelijke terughoudendheid om mee te doen. Toch zei ik ja nadat ik overtuigd was geraakt van de serieuze intenties en werd 1 van de vijf deelnemers.

Als er een of meer vooroordelen sneuvelen en de oorzaken van armoede in beeld worden gebracht heeft mijn bijdrage zin gehad. Want het blijft een schande dat dit land mensen opzettelijk de armoede injaagt en dat er mensen rondlopen die dit onmenselijke beleid steunen.

De EO schrijft over het programma:

Van 18 t/m 22 januari 2016, 21.13 uur bij de EO, NPO2

Heb je het aan jezelf te wijten als je in het welvarende Nederland in armoede leeft? Dennis van der Geest stuurt vijf mensen met een zeer uitgesproken mening over armoede op ontdekkingsreis om te bepalen hoe armoede in Nederland eruit ziet. Is arm zijn het gevolg van een gemakzuchtige en/of foute keuze? En bestaat armoede wel echt in ons land?

Hoewel ons land een van de meest welvarende landen ter wereld is, leeft inmiddels een op de tien mensen op of onder de armoedegrens. In ‘Arm in Nederland? Eigen schuld!’ brengt Dennis de vijf deelnemers steeds dieper de armoede in. Hoe ziet je dag eruit als je met het minimale moet rondkomen? Ben je arm als je voor €20,- per week alle boodschappen voor vijf personen moet doen? Kun je hardop zeggen dat je, net als tienduizenden andere Nederlanders, klant bent bij de Voedselbank, of blijft dat taboe? De vijf ervaren hoe het is om in armoede te geraken. Ze zien hun onderkomen steeds schameler worden en vechten om de regie over hun leven te houden, tot ze uiteindelijk ook het dak boven hun hoofd moeten inleveren.

De vier afleveringen
https://tvblik.nl/arm-in-nederland-eigen-schuld/18-januari-2016
https://tvblik.nl/arm-in-nederland-eigen-schuld/19-januari-2016
https://tvblik.nl/arm-in-nederland-eigen-schuld/20-januari-2016
https://tvblik.nl/arm-in-nederland-eigen-schuld/21-januari-2016

Rob Vellekoop, 19 januari 2016

steundlm

30 Comments

 1. Hoi Rob .
  Mijn complimenten hoe jij heb geprobeerd met tegen argumenten de 2 buiten deze wereld staande gastjes iets bij te brengen.
  je hoeft nergens spijt van te hebben want door jouw medewerking kwam er tenminste af en toe nog iets zinvols uit te voorschijn.
  Ik denk dat de programma makers nu beter de reacties hier kunnen lezen en daar hun conclusies uit kunnen trekken dan nog zo programma te gaan maken.

 2. wij leven sinds kort ook op bijstands niveau, ben zelf al 18 jaar chronisch ziek,man is nu met pensioen verleden jaar eind augustus, en ik krijg geen a.o.w. meer man is 8 jaar ouder dan ik en hij is in 1950 geboren dat is in 1995 beslist door die a-sociale meneer balkeende met zijn polder model haar! verleden jaar voor 4 maanden zonder fut uitkering gezeten, de sociale verzekerings bank had er nog een maand aangeplakt, we kregen alleen 691.00 dus wij hebben geld moeten lenen bij de stadsbank en dat betalen wij in 4 jaar terug! we leven van 50.00 in de week voor boodschappen, 20 euro de poezen en wij 30 euro tja is niet anders, nu wil ik zwaardere accu”s hebben voor de scootmobiel hangt een prijskaartje aan 175.00 omdat de andere versleten zijn maar ik betaal elke 4 weken een vast bedrag voor die scootmobiel traplift postoel en douche stoel,tja zit er niet in he?
  maar als jullie nu 20 euro krijgen om boodschappen te kopen voor avond eten, dan ga je niet bij albert heijn je boodschappen halen, dan ga je naar liddl of de aldi,en of armoede bestaat? ja zeker meneer maar sommige onder ons en vooral die politiek sluiten hun ogen hoeveel kinders gaan naar school op een lege maag? ik heb voorgesteld om in ons hof moestuintjes neer te zetten dat moet je zelf bekostigen,ja zo komt het niet van de grond hoor! mensen hebben het geld niet om die tuintjes aan te leggen en ook het hout niet, vroeger hadde wij altijd eetbare planten staan in ons achtertuintje en waren de mensen in het hof aan het wandelen die konden het zo plukken had het ook gezegd geen geld voor groente pak maar,de grote vraag is nou of het deze zomer er ook staat,tja ik denk het niet jammer hoor! ik vind het een aardig progamma en laat het de mensen maar zien die vernedering om dat je naar de voedselbank moet de blikken als je er heen moet en als je terug komt met de box, en die fijne U W V niet te vergeten, die zorgt er voor dat je zo in de schuldsanering komt hoor,dat hebben ze veel liever dan dat je geen schulden hebt, en dan die prik klok achter je reet aan doe je je werk niet goed met behoud van je uitkering wordt je door hun gekort, je overleefd net de ramp en je gaat nog net niet dood van de honger,en dan beweren dat er geen ARMOEDE IS nou die is steke blind! gelukkig dat ik niet die roze bril draag! was geschreven door oma soepkip,!!!!!!!!!!!!!

 3. Ah kijk eens aan.

  Ik lees hier regelmatig jouw columns en zat de serie ook te volgen.

  Ik vond die man met die lange haren al zo sympathiek en nu weet ik waarom. Het blijkt meneer Vellekoop te zijn.

  Eerlijk gezegd ben ik nog wel benieuwd naar de rest, maar ik erger me ook aan het gebrek aan verdieping.

  Ik vrees dat er toch heel veel mensen zijn, die in dromenland blijven verkeren en armoede niet als maatschappelijk probleem zien, maar als een individueel probleem.

 4. Het programma heeft een hoog ‘Geer en Goor’ gehalte helaas, een format van RTL/SBS gehalte.
  De heren Tim en Erik, je kan bijna niet geloven dat dit geen ingehuurde acteurs zijn. Wat zij vertegenwoordigen is karikaturaal, maar helaas lopen er veel van dit soort lieden rond. Spijtig dat het programma er niet in slaagt om de bare onzin van deze heren te ontzenuwen. Zoals Rob al zei, de oorzaken van armoede worden niet belicht.

 5. Alle beetjes helpen om armoede te laten zien aan een groter publiek. Uw deelname vond ik indrukwekkend. U hoeft er geen spijt van te hebben.
  Ik werd zelf ook pas met de wereld van armoede geconfronteerd toen ik mijn baan verloor en gezondheid. Daarvoor was ik gewoon aan het leven in mijn eigen beschermde wereld zonder financiële zorgen.
  En het gekke is dat ik nu rijker ben geestelijk en daardoor ook materialistisch dan ik toen was. En dit is niet voor iedereen weggelegd. Maar hierdoor snap ik wel zowel uw standpunt als die van Erik en Tim.
  De waarheid is dat mensen ook open moeten kunnen staan voor de levens van andere mensen…
  Ik vond het programma inderdaad een gebrek hebben aan diepgang naar de oorzaken, maar die verwachting had ik ook toen ik ernaar keek. Maar u boodschap komt overduidelijk over en spat van het scherm!

   • Ja materialistisch in de zin van meer tevreden met weinig spullen en in de tijd dat we het heel ruim hadden kocht ik erop los zonder waarde te hechten aan de spullen. Dus ja ik denk dat ik dan nu materialiseren ben ik heb er geen ander woord voor of misschien gewoon gelukkiger. Ik heb in de loop van de jaren (nu al 7 jaar bijna) 90 % van mijn ballast en meuk weggedaan. Aanrader voor iedereen!

    Enne ik ben echt wel super happy met mijn douche met warm water, wasmachine en koelkast en als bonus tv en internet. Dat is rijkdom! Daarom materialistisch gezien horen wij bij de top 8% van de rijkste mensen op aarde! Economisch gezien… Helaas is die rijkdom in ons land onevenredig verdeeld terwijl dat niet nodig is!

   • Materialistischer bedoelde ik ff verbeter foutje van mijn computer (sorry)

 6. Nou Rob ik heb diep resoect voor je dat je hieraan hebt meegedaan. Jij hoeft nergens spijt van te hebben daar je met de beste intenties je medewerking hebt verleendl ik erger me groen en geel aan Erik en Tim, twee typische yuppen die alle arme mensen maar opvreters en profiteurs vinden. Ik vond het vooral erg wat Tim zei over dat gezin in aflevering twee, ‘die man is ontsnapt aan nde werkelijkheid en hij is een profiteur’ terwijl die zich de hele dag inzet om andere arme mensen te helpen met allerlei projekten. Hoe kun je deze man een profiteur Noemen? Als er al een is die naast de werkelijkheid keeft is hij het wel.

  Verschrikkelijk die mentaliteit van die twee.

  Marije en Zita en jij waren toch die mensen die mijn hart een warm gevoel gaven, niet die twee koude kikkers Erik en Tim, vré-se-lijk gewoon.

 7. ik vind het programma niet aansluiten op de werkelijkheid. ik heb 2 dagen gezien nu en de gezinnen dat ze laten zien zijn gewoon vuile mensen. ikzelf leef net onder de armoede grens maar bij mij binnen is het wel proper, dat heeft niets met armoede te maken. daarbij komt nog dat er 2 van de 5 met een gesloten mind aan het programma deelnemen, ik zou hun wel eens 1 jaar willen zien hoe hun overleven met minimum en niet kunnen werken door ziekte of ouderdom. het gezin waarin de vrouw dat avond thuiswerk doe vind ik dan weer wel bewonderens waardig hoe ze dan toch proberen te overleven.
  verder vind ik hier echte armoede ver te zoeken. niet goed weergegeven.

 8. Zegt Tim:”ik geloof dat deze man het contact met de realiteit verloren heeft”!
  Zegt Erik: “ja, en als ze zeggen dat je dat moet doen, dan doe je dat toch gewoon”.

  Beide lieden die de moraal prediken in de wetenschap dat na het einde van het programma het eigen leven thuis gewoon weer verder gaat en de paria’s ver achter kunnen laten met de wetenschap dat het vergeleken met hen totale losers zijn.

  Wie is hier de armoedelijer???????????.

 9. Respect voor je deelname aan het programma Rob.
  Uit eigen ervaring weet ik dat bijna alle programmamakers de kijkcijfers als doel hebben. Als de waarheid over een bepaald onderwerp niet ‘sexy’ is en geen kijkers trekt zal men die waarheid meestal niet tonen. Ook de EO niet. Ik heb zelf ook ooit eens aan een programma meegedaan en weet de mooie praatjes vooraf om je over te halen en hoe het in de praktijk gaat.
  Ik heb er op Tumblr ook een blog aan gewijd. Over de werkelijkheid die ontkend en niet getoond word.

 10. Armoede is niet nodig, er is immers genoeg voor iedereen vrij te maken. En daar gaat het hier om. Er is iets aan de hand, want op de een of andere manier zijn de prikkels om zaken op te lossen, onvoldoende in werking te brengen. In ons team is daar lang over nagedacht en wie kan meedenken is welkom. De grondoorzaak is misschien wel dat ‘we gedoe lekker en interessant vinden’ en/of dat het ‘niet willen oplossen’ misschien wel een gevoel van macht geeft. Zij met oplossend-vermogen welkom !

 11. Wat goed van je, Rob. Jammer dat je er achteraf spijt van hebt. Ik ga het vandaag nog kijken als ik het terug kan vinden!

 12. Het is wel eens goed mensen te laten inzien, dat het leven niet maakbaar Is?

 13. BESTE ROB, JE KOMT HEEL GOED OVER , VOORAL HET MOMENT DAT JIJ OP HET BINNENHOF VERTELT WAT JE DAAR REGELMATIG DOET EN HOE JE DENKT OVER REGERINGS-BESLUITEN , JE BENT GOED IN BEELD EN TE HOREN ! SUCCES ! ! !

 14. Ik zie je zojuist voorbij komen op Ned. 2. Ik dacht; dat lijkt Rob Vellekoop wel. En zie: hij ís het ook! Leuk om te zien en dapper van je om mee te doen Rob. 🙂

  • Ik heb er wel spijt van dat ik hieraan meegedaan heb. Ik vind dat ze er voorlopig twee waardeloze uitzendingen van hebben gemaakt. Nog twee dagen de kans om het diepgang te geven.

   • Hoezo? Ze geven toch weer wat er echt aan de hand is? Waarom is het weergeven van feiten de EO te verwijten? Vond de eerste uitzending van veertig minuten zeer informatief. Tja, dat er weinig achtergronden worden gegeven is duidelijk: de tijd is er niet voor en kijkers kijken met hun ogen naar wat ze zien. Met spruitjes en veganistische pindakaas, ligt niemand dood te hongeren onder een brug. Nog niet dan… Nu besteedt de EO er eens aandacht aan, en is het weer niet goed? Wat had je dan verwacht? Interviews met driepuntsbelichting, over de oorzaken en achtergronden van armoede?

    • Nee, Rinus de oorzaken van armoede komen niet in beeld en daar gaat het om.

     • Ja Rob, daar heb je een punt. Er is volop particuliere armoedebestrijding en Kleinsma rekent erg op dit soort hulp uit de particuliere sector. Dat schulden afbetaald moeten worden blijft hoofdzaak nummer 1. Dat de oorzaken van wanbetaling heel structureel zijn en onoplosbaar als de structuren en oorzaken daaronder niet erkend worden en veranderd, dat inzicht of de moed dat te erkennen ontbreekt nog. Ik zag je gisteren terloops op TV en hoewel ik jou niet persoonlijk niet ken wist ik meteen dat jij dat was. Ik ga het terugkijken en verder volgen, dus hopelijk hou je het nog even vol.

   • Je hoeft je helemaal niet te schamen want vanuit jouw grondhouding is er juist het nodige tegengewicht gekomen in het programma waardoor de fascistoïde houding van die andere twee nonoo’s op een waardige manier gecompenseerd werd. Dat is het wezenlijke verschil tussen de ongenuanceerde instelling om de zwakkeren verder weg te trappen en het nobele mededogen.

    • Als aanvulling,
     De foto boven dit artikel spreekt boekdelen. De anderen hebben hun handen in de zak (afwachtende houding en staan rechtop) Rob heeft hoofd wat schuin en staat met de armen over elkaar.(beschouwende instelling met een sterk gereserveerd karakter)
     Gezien de aard van het programma en de types die eraan meedoen, niet meer dan logisch.

   • Beste Rob Vellekoop, inderdaad hopeloze uitzending die volkomen losgeweekt zijn van de realiteit waarin arme mensen leven. Het ontruimen van jullie tijdelijke huis is daar een goed voorbeeld van, jullie weten dat t tijdelijk is. Ik zou het mezelf niet aanrekenen, maar een realistisch beeld van wat armoede doet krijgt men pas wanneer het jezelf raakt lijkt mij. Allez nog een uitzending te gaan. Houd moed

 15. Hele delen van landen en landen zelf zijn verdeeld door de kapitalisten tijdens de scramble of Africa – https://en.wikipedia.org/wiki/Scramble_for_Africa – Odious debt zijn landeigenaars-contracten die men verborgen nog ongegeneerd claimt waardoor kinderen en hele gezinnen door vererving van die schuld als slaaf worden geboren – dus slavernij bestaat nog maar men heeft het sluw verborgen.
  Door nu ook te gaan afromen in het westen gaat men uiteindelijk de uitwerking van het kapitalisme ook bemerken in het ‘vrije westen’. Op sleutelposities zitten vrij veel machtige families met zionistische overtuigingen, voor hen zijn de meeste mensen goyim, verspilbaar vee en onbruikbare vreters. Dat gaan de mensen nu pas in het westen voelen, welkom in diezelfde onmacht waarin slaven al honderden jaren in diepe armoede leven, zonder enig uitzicht. Kijk eens anders naar mensen ver van je bed, probeer te begrijpen dat dat zelfde systeem hun al eeuwen in de greep heeft en laat je niet verdelen door hen die geen boodschap aan ons allen hebben. We are all in the same boat, One People, One Love, One Earth

 16. Ik verwacht dan wel dat Dennis de deelnemers midden in de nacht wakker maakt met lawaai, de hele dag keiharde muziek draait, stapels formulieren geeft, en heel de dag bij instanties aan de lijn laat hangen, om zo het echte leven van de arme goed na te bootsen. Het leven in armoede betekent ook wonen in een wijk vol gekken en asocialen, waardoor ik zelfs voor mijzelf besloten heb, dat verhuizen de enige optie is. Mocht ik bijzondere bijstand krijgen, dan zal ik verslag doen op mijn eigen site van de wijkterreur die arme mensen ook nog eens treft, en het onvermogen dat mensen hebben aan die terreur een einde te maken. Het zijn verhalen die leiden tot een hele reeks verhalen over leven in achtergestelde wijken, waar de onderbuurman om vier uur ’s nachts staat te stampen en te roepen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.