Nieuw bewijs dat cash geld aan het verdwijnen is

De grootste bankbiljetten leverancier van de wereld De La Rue gaat de productiecapaciteit met 25% verlagen van 8 naar 6 miljard bankbiljetten per jaar. Vier van de acht productielijnen zullen worden gesloten en 300 banen gaan verloren.

De La Rue zegt last te hebben van de toename van internetbetalingen zoals Apple Pay en dergelijke als vervanging van cash betalingen.

Zoals door DLM al eerder gesignaleerd werken centrale banken in toenemende mate met negatieve rente percentages. Met name Zweden en Zwitserland gebruiken dit als middel om spaarders aan te moedigen hun geld uit te geven en de economie weer aan het draaien te brengen. De opname van cash geld is echter geen garantie dat de rekeninghouders het geld ook daadwerkelijk uitgeven, zij kunnen het ook cash gaan bewaren, zoals veel Zwitsers bijvoorbeeld doen. 

Door eenvoudigweg minder geldbiljetten in omloop te brengen kan ook dit probleem op termijn worden verholpen.

Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank liet in mei 2015 al een proefballonnetje op in een van zijn speeches. Hij stelde voor over het bezit van cash geld zelfs belasting te gaan heffen of contant geld volledig op te heffen.

Het einde van cash geld geeft regeringen de macht om mensen aan te moedigen/ te verplichten hun geld uit te geven wanneer de economie vast zit of om minder te spenderen bij oververhitting. Regeringen hebben immers volledig inzicht in deze rekeningen! Daarnaast zijn banken niet meer kwetsbaar voor bank runs!

Lees ook ‘Contant geld wordt illegaal’.

Rob Vellekoop, 9 januari 2016

steundlm

 

5 Comments

 1. Nog een ander onderbelicht aspect van een lage of negatieve rente:

  Als de jaarlijks toenemende kosten van je levensonderhoud percentueel hoger zijn geweest dan de rente die je op je spaargeld hebt gehad….dan wordt je in feite al langzaam onteigend.

  Maar de kaarten liggen nu open en bloot op tafel: criminele bankiers maken geperveteerd geld en hun even criminele handlangers in de wereld van de politiek brengen en houden dit “zieke” geld vervolgens als “wettig betaalmiddel” (er is geen ontsnappen mogelijk!) in omloop. Het geld dat wij verplicht moeten gebruiken is echter niet alleen het handige ruilmiddel dat het had moeten zijn maar is ook een doel op zich. En precies daarmee maken bankiers en politici de mensheid kapot. Ik kan dat ook ondubbelzinnig aantonen: gezond geld kan namelijk helemaal geen bankiers en politici als tussenhandelaren gebruiken!

  Wie dit in de gaten heeft die wordt natuurlijk a-politiek en gaat nooit meer naar de stembus. Bankiers, politici en hun “kwaliteitsmedia” zijn de grootste vijanden van het volk en danken hun bestaan slechts aan een heel erg slecht publiek.

 2. Zelfs bij western union, waar je geld over kunt maken, mag je maximaal 100 euro cash betalen…….. wil je meer overmaken kun je alleen pinnen.

 3. Bestook je eigen bank, ideaal of niet-ideaal met vragen.
  Bijvoorbeeld:
  Welke tegenactie onderneemt de (banknaam) om te voorkomen dat er in de toekomst geen cashgeld meer is?
  Hoe denkt u over het autonoom kunnen beschikken van contant geld en een werkelijk duurzame samenleving?
  Op welke wijze informeert u uw spaarders tijdig over de ontwikkelingen op dit gebied?
  Waarom heeft u uw spaarders nog niet van deze ontwikkeling op de hoogte gebracht?

  Eens kijken wat daar zoal uitrolt.
  Misschien kun je het hier dan kwijt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.