Jaarlijkse zaden(ruil)markt Nijmegen: klein maar soeverein

Een aantal organisaties waaronder ASEED organiseren op 4 en 5 maart in Nijmegen de jaarlijkse zadenmarkt om mensen te stimuleren zelf zaden te winnen en uit te wisselen. Op deze manier gaan we naar voedselsoevereiniteit, waarbij mensen minder afhankelijk worden van multinationals voor hun voedsel.

Met moestuinieren zetten we kleine stapjes in de richting van 1000den kleine gemeenschappen die zichzelf kunnen bedruipen en samenwerken met de andere gemeenschappen die de machtsconcentraties van landen gaan vervangen. Dus geen 200 nationale staten, maar 1000den zelfvoorzienende gemeenschappen van vredig levende mensen.

Het belangrijkste onderdeel van de dag blijft toch de markt waar bijzondere zaden, knollen en stekjes kunnen worden geruild, weggegeven of gekocht. Zo hopen de organisatoren te stimuleren dat steeds meer mensen zelf zaden gaan winnen en uitwisselen.

De jaarlijkse zadenbeurs vindt plaats in De Vasim in Nijmegen. Iedereen kan zijn eigen biologische zaadjes en stekjes meenemen naar de ruiltafel. Tegelijkertijd zijn er lezingen en workshops over het bewaren van zaden, permacultuur, zadennetwerken, meerjarige eetbare planten en bedreigingen door Bayer/Monsanto en andere grote zaadbedrijven. Tijdens de dag is er extra aandacht voor patenten op gewassen. Deze dreigen steeds meer afgegeven te worden maar er zijn op het moment ook goede mogelijkheden om deze ontwikkeling te stoppen.

Reclaim the Seeds wordt elk jaar door een wisselende groep vrijwilligers georganiseerd. Vanaf de eerste editie zijn er mensen van de milieuactiegroep ASEED bij betrokken, elk jaar aangevuld met lokale mensen uit de regio waar het weekend plaatsvindt. De Boerengroep uit Wageningen helpt voor het tweede jaar mee.

Op zondag 5 maart kan iedereen meehelpen met de aanleg van eetbaar groen in Lent. Hier zijn twee ecologische woongemeenschappen IEWAN en Eikpunt aangelegd. De bewoners willen ervoor zorgen dat het meeste openbare groen eetbaar wordt. Iedereen kan die dag zijn handen uit de mouwen steken en meehelpen. Ook zijn er een aantal excursies naar biodiverse projecten in de omgeving.

Het doel is meer mensen betrekken bij de strijd voor agrarische biodiversiteit en een robuuste, duurzame voedselproductie. Door de uitwisseling van zeldzame en aparte rassen te stimuleren draagt het project hieraan bij.
Reclaim the Seeds (= Laten we de zaden weer opeisen) is begonnen als protest tegen de EU-zadenwetgeving. Op het moment ligt meer de focus op het verzet tegen patenten op gewassen. In het programma komen ook andere landbouwgerelateerde onderwerpen aan bod.

De zadenbeurs trok de afgelopen jaren steeds zo’n 1000 deelnemers, hoofdzakelijk actieve (moes-)tuinders. Ook de workshops en discussies waren druk bezocht. De weekendend leveren vaak het ontstaan van permanente lokale initiatieven op. Het evenement trekt moestuinders, professionele tuinders, mensen betrokken bij buurtmoestuinen en activisten.

Tot nu toe heeft het zadencircus Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Driebergen en Wageningen bezocht. Voor 2018 staat Rotterdam op het programma.

Voedselsoevereiniteit
Een groeiend aantal mensen wil weten waar hun voedsel vandaan komt en op welke manier het is geproduceerd of verbouwd. Kleinschalige initiatieven om te verbouwen en distribueren winnen aan populariteit. Kortom dat is waar het om draait: voedselsoevereiniteit. Dit is het alternatief voor wat er mis is met het huidige landbouw -en voedselsysteem. Voedselsoevereiniteit, voedselautonomie, is eigenlijk een betere term betekent dat boeren en consumenten zelf de productie, verwerking en distributie weer in handen nemen en dat de keten zo kort mogelijk wordt.
Lees ook de brochure

Meer info over Zadenbeurs en workshopprogramma in Nijmegen op 4 en 5 maart

Rob Vellekoop, 9 februari 2017