Recept voor Samenleving van 1000 kleine vredige gemeenschappen

Ingrediënten:

– 7 miljard mensen
– 1 planeet
– land
– zuurstof
– zonne-energie
– drinkwater
– voeding

Stap 1.

Breng 7 miljard mensen samen op 1 planeet en noem deze Aarde, waarop onbeperkt zonne-energie, water, zuurstof en voedsel aanwezig is zodat ieder mens kan leven en genieten.

Stap 2.

Breng het geheel aan de kook doordat een minderheid van enkele duizenden mensen erin slaagt de rest alles afhandig te maken wat voorheen vrij voorhanden was door de invoering van eigendom.

Stap 3.

Vervolgens stelt deze minderheid via een slim eigendomssysteem miljarden mensen te werk om in ruil voor hun diensten (zonne-)energie, water, zuurstof en voedsel te ontvangen. Op deze manier worden miljarden de schuldenaren van het kleine groepje superrijken.

Stap 4.

Dien dit plaatje op aan de miljarden als democratie en suggereer dat zij wel degelijk de touwtjes in handen hebben. Vertel hen dat het volk regeert en dat zij hun vertegenwoordigers mogen aanwijzen.

Stap 5.

Nu begint de zaak al aardig te koken. Miljarden mensen worden wakker en merken dat ze geketend zijn en herkennen de slavernij waarin zij hun dagen slijten.

Stap 6.

Eerst komen enkele uitbarstingen, die revoluties genoemd worden. Deze brengen even hoop, maar geen enkele verbetering. De superrijken creëren enkele financiële crises die hen nog rijker en de miljarden nog hulpbehoevender maken. Dit wordt aan de miljarden verkocht als ‘de economie’ waarmee het niet goed gaat.

Stap 7.

Op zekere dag zijn de rapen gaar. Miljarden bewoners van de Aarde worden zich bewust van hun zeggenschap. Zij gaan hun planeet verdelen over duizenden kleine vreedzame gemeenschappen. Grotere machts- of eigendomsconcentratie dan die van een klein samenwerkingsverband kunnen niet meer bestaan.

Grenzen die alleen op kaarten voorkomen, verdwijnen definitief. De (zonne-)energie, drinkwater, zuurstof en voeding zullen weer onbeperkt beschikbaar zijn. Iedere aardbewoner kan vrij en in vrede leven.

Rob Vellekoop, 18 januari 2016

8 Comments

 1. Toevallig stranden die groepen die jij noemt nogal eens door onderlinge conflicten en zijn groepen zoals de Amish in Amerika heel succesvol. Een banksysteem niet gebaseerd op rente is er al. het islamitische banksysteem, reden waarom die 7 landen kapot gemaakt moesten worden, zodat het Rothchild bankensysteem de boel over kon nemen. Jammer, dat nadat Nederlanders zo hard gevochten/hun leven geofferd hebben, voor vrijheid van religie, jij het nodig hebt religieuze mensen bij voorbaat uit te sluiten. Ik was ook lid van een FB pagina die geloofde mensen wereldwijd te bekeren tot atheisme. De negatieve comments waren zo erg, dat ik snel weer weggegaan ben. Te denken gaf dat de groep gesticht werd door iemand die uit iran kwam en kennelijk zijn godsdienst opgegeven had.

  • Beste Gertrude, ik begrijp niet wat je bedoelt met ‘jij het nodig hebt religieuze mensen uit te sluiten’. Ik ben zelf religieus.

 2. Mooie samenvatting Rob.
  Ik ben alvast met stap 7 begonnen.Soms moet je wat dingen negeren anders is de lol er snel vanaf.
  Wel een onderneming hoor, om je kostje ‘anders’ bij elkaar te vergaren. Maar gelukkig geen loonslaaf meer en veel vrijheid. Nog wel lastige overheid(sdiensten) die liever de voordeeltjes aan Google en andere multinationals gunnen(belastingparadijs Nederland) dan aan eco-kleinschalig ondernemen.
  Maar goed niet te veel laten afleiden of verzuren. Ook aan jezelf werken. Het zijn natuurlijk niet alleen maar de instituties buiten onszelf. In hoeverre werken we zelf mee aan het instandhouden van het systeem en de instituties vanwege vastgeroeste aangeleerde denkpatronen?

 3. Ik voorzie al jaren gemeenschappen bestaande uit ongeveer 250 mensen die naar gelang de omgeving bieden kan een handelsrelatie aangaat met een buur-clan.
  Dit op basis van zelfvoorziening.
  Voorwaarde is dan wel dat er geen plaats is voor mensen die behept zijn met de huidige mentaliteit. Zoals een heilig geloof in een overkoepelende autoriteit, systeem of religie, de absolute macht en geweldsmonopolie van en door de meest laag opgeleide types n.l. politie. Uiteraard niets wat ook maar in de veste verte lijkt op iets als EU. En geld/ruilsysteem niet gebasserd op rente en het maken van geld met geld. Bovendien is het hebben van bezit noodzakelijk maar mag nooit te koste van anderen gaan zoals nu wel gebeurt.
  Een verstrekkend verantwoordelijkheidsgevoel voor ieder individu is een absoluut vereiste.
  Bovendien is medezeggenschap gebaseerd op meritus.

  • Bovendien bestaat er niet de luxe van simpelweg kunnen kiezen.
   Het zal naar mijn idee de enige optie zijn nog als soort te kunnen overleven. De optie om te leven niet ten koste van overige levensvormen maar met andere, is de enige oplossing.
   Tot nu toe leeft men als roofdieren ten opzichte van elkaar en de planeet. Dit heeft niet de toekomst! Ook als je ziet hoe de planeet leeggeroofd wordt en rijk dit ten opzichte van arm doet, kan dat alleen mar uitmonden in een catastrofe.
   Stel de grondvoorraad qua oppervlak raakt uitgeput om er te wonen, dan zullen de rijken altijd met hun smerige geld de beste levensvoorwaarden kunnen bemachtigen met de nodige slavernij om hun luxe bestaan te garanderen met behulp van veel politiegeweld om iedere weerstand hiertegen de kop in te drukken. Zie Hollywoodfilms als The Hungergames en Elysium.
   Laatst kwam ik iemand tegen waarmee ik het had over de weg welke de VS aan het bewandelen is om een oorlog uit te lokken met Rusland. Antw.:”Nee,daar wil ik niet over praten want daar word ik angstig van”! Intussen lekker het consumptiekonijn uithangen.

 4. Wordt het hard tijd eens te versoberen?
  En dat allemaal om het grootkapitaal te dienen?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.