Staking bij Recticel – Poot stijf houden – Aandeelhouders rapen genoeg

De medewerkers van Recticel staken vandaag en morgen ‘Voor meer respect en koopkracht’.

De werknemers willen 3% loonsverhoging, terwijl Recticel 0,6% biedt. FNV: ‘De werknemers moeten overal mee akkoord gaan en zich flexibel opstellen anders ‘zal het slecht aflopen met het bedrijf’, dreigt de werkgever. Maar met het concern Recticel gaat het volgens de cijfers prima.’

Op vrijdag gaan de werknemers naar het Recticel in Brussel. FNV: ‘We willen het hoofdkantoor overtuigen dat ook de Nederlandse tak een goede cao verdient. Bij de Belgische vestigingen zijn wel goede loonafspraken gemaakt.’

De onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen in mei 2016, maar die zijn inmiddels volledig vastgelopen.

Stakingen zijn een zeldzaamheid in Nederland, ondanks weinig loonsverhogingen en zelfs -verlagingen en vaak enorme vergoedingen voor het management. Er hebben zich meer dan 1,7 miljoen mensen aangesloten bij een van de vakbonden. (cijfers CBS)
Het is opvallend dat stakingen in ons land vaak door de rechter worden verboden met een beroep op veiligheidsproblemen waarvoor een staking zou kunnen zorgen. De rechter verbood bijvoorbeeld aangekondigde acties van machinisten bij de NS en van piloten op Schiphol.
Toch staat het recht op collectieve acties in het Europees Sociaal Handvest (ESH) en kent slechts enkele beperkingen.

Recticel maakt schuimvullingen voor zitmeubelen, matrassen en lattenbodems, isolatiemateriaal, interieurcomfort voor auto’s en andere producten voor industriële en huishoudelijke toepassingen. Recticel heeft in Nederland een vestiging in Kesteren met 300 medewerkers en een in Buren met vijftig medewerkers.
Het hoofdkantoor is gevestigd in Brussel en heeft 7.598 medewerkers op 98 locaties, verspreid over 27 landen, ook in Azië en de Verenigde Staten. In 2015 realiseerde de groep een omzet van 1,3 miljard euro. Nettowinst was 4,5 miljoen euro, na twee verliesjaren door schikkingen in onderzoeken naar  kartelvorming.(Jaarrekening 2015) De aandeelhouders kregen 0,14 euro dividend per aandeel (koers ca 6,90 per aandeel).

Oxfam/Novib signaleert dat in veel delen van de wereld bedrijven slechts een doel hebben: hun aandeelhouders zoveel mogelijk dividend uitkeren. In het Verenigd Koninkrijk werd in 1970 nog 10% van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders, dat is nu 70%. In India is dat percentage 50. Dit alles werkt weer in het voordeel van de superrijken, omdat zij de meeste aandelen bezitten.

Rob Vellekoop, 19 januari 2016

2 Comments

  1. Deze vorm van de bevolking uitpersen moet accuut een halt toegeroepen worden, voorbeelden te over dat volksbelang moet boeten om aan het aandeelhouders-geldzucht tegemoet te komen?Post e.a.!

    • hoi jolo, wat je zegt noem ik een …kreet in de ruimte…..Vraag aan jou; wie gaat dat doen? elke verandering begint bij mijzelve………..door anders te kijken gaat mijn wereld veranderen……..hartegroet.
      ps. wanneer moeten …mogen…wordt, verandert er al iets..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.