Eerste slag binnen in zaadoorlog tegen multinationals

Dankzij de grote maatschappelijke en politieke druk nam de Europese Commissie onlangs afstand van het beleid van het Europees Octrooi Bureau (EOB). De campagne van Bionext werpt zijn vruchten af. Het EOB verleende al meer dan 100 patenten op eigenschappen van gewassen en stopt hier nu mee in afwachting van een politieke beslissing. Bionext is begonnen met een tweede actie.

Begin november publiceerde de Europese Commissie een notitie met daarin de belangrijkste conclusie dat de opstellers van de Patentwet de bedoeling hadden om producten van klassieke veredeling zoals planten, zaden en vruchten uit te zonderen van patentering. De Commissie neemt hiermee afstand van het beleid van het Europees Octrooi Bureau dat al meer dan honderd patenten heeft verleend op eigenschappen van klassiek veredelde gewassen.

In mei 2016 begon Bionext met de campagne De Grootste Zaadbank van Nederland. Bionext is de ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding. Er zijn al meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en meer dan duizend zijn aangevraagd. Door deze patenten komt de controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie bij enkele multinationals te liggen. Hierdoor zullen minder groenten en rassen overblijven en zullen de prijzen stijgen. Daarom moet de Europese patentwetgeving worden aangepast. Als het patenteren van natuurlijke eigenschappen niet stopt, worden deze bijzondere rassen van de markt verdrongen door hun gepatenteerde soortgenoten en blijft er nog maar één soort over.

In de landelijke actie van mei van dit jaar riep Bionext iedereen op de speciale actiezaden in huis te halen, ze in de vriezer te stoppen en zo filiaal te worden van de Grootste Zaadbank van Nederland. De actie was een klinkend succes. Er worden 34.000 setjes verkocht en meer dan 3360 filialen van de Zaadbank geopend.

In een setje actiezaden zaten bijzondere rassen van vijf verschillende groenten. Op deze zaden zelf zitten geen patenten. Maar het zijn bijzondere rassen met een kleine afzetmarkt. Rassen waarvan het de vraag is of ze in de toekomst nog wel te koop zullen zijn. Het zijn namelijk wel zaden van gewassen (groenten) waar al veel patenten op zitten. Door mensen zaden te laten bewaren in hun vriezer (kan minstens 10 jaar), leggen ze met elkaar een symbolische voorraad aan voor de toekomst voor het geval er straks geen zaadbedrijf meer is dat deze bijzondere rassen op de markt brengt.

Deze actie wordt nu vervolgd om de druk op de EU te houden met een actie ‘Patenten de boom in‘.

Mensen worden opgeroepen om (weer) mee te doen aan de actie en de limited edition radijskers zaden in huis te halen.

“Draag minimaal 15 euro bij aan de actie  en ontvang een zakje zaden van door patenten bedreigde kiemgroenten. Laat deze onderduiken in je vriezer of zaai ze in je vensterbank én meld je aan als filiaal van de Grootste Zaadbank op degrootstezaadbank.nl

De Europese Commissie nam onlangs duidelijk afstand van het beleid van het Europees Octrooibureau. Het Europees Octrooi bureau heeft daarom nu alle patenten op klassiek veredelde gewassen opgeschort. De notitie van de Europese Commissie moet worden omgezet in bindend beleid. Daarvoor moet stevig actie worden gevoerd.

Bionext pleit in Den Haag , Brussel en München  voor aanpassing van de Europese octrooi-wetgeving en voert rechtszaken tegen de al uitgegeven patenten.

Meer informatie over deze campagne

Rob Vellekoop, 28 december 2016

5 Comments

 1. Het enige dat de burgers kunnen doen is het land dat helemaal uitgeperst is door deze goudhandelaren proberen nog vruchtbaar te maken?

 2. In de vriezer?

  Zelf kweken kan ook als je een stukje grond hebt. Zelfs op een balkon is dat mogelijk. Robyntsje, de Robin Hood onder de zaden, prachtige paars bloeiende tuinboon voor de arme grond), Reade Krobbe, Friese Woudboon…. noem maar op. Scheelt weer wat vriezers en energie. Niet opeten maar verspreiden natuurlijk. Veel kleine zaadtelers mooi verspreidt over stad en land in plaats van een paar grote zaadboeven met hun lobby en groteske juridische afdelingen.

  Vraag blijft wie van de politici nu eindelijk eens definitief de Bayer, Monsanto( straks ook Bayer?), Syngenta en Dow jongens rigoureus in de ‘vriezer’ durft te stoppen zonder te worden gecorumpeerd door de werkgelegenheidslobby.
  Ze laten zich heus niet uit vrije wil van het zaad- en bestrijdingsmiddelentoneel( dit gaat handin hand) verdrijven. Kijk maar naar de VS of bijvoorbeeld Brazilië waar Monsanto uitmaakt wat wel en niet mag en als het verkeerd afloopt niet zelf de schuld op zich neemt maar een ieder die juist zaden van ze gekocht heeft maar juist ook niet voor het gerecht of erger sleept. Een an ander gaat meestal hand in hand met zaken als ontbossing en andere milieuoverschrijdend gedrag.
  Knettergekke toestanden,https://www.piepvandaag.nl/monsanto-aangeklaagd/
  Of erger, https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/24/vermoord-om-milieuactivisme-1628796-a1506480

  Denk dat onze neoliberale ‘vrienden’ alah J. Aartsen nog wel heel wat politiemacht ‘preventief’in willen zetten tegen de activisten die ook hierin de richting naar werkelijke vrijheid willen aangeven. Met als media bericht: we doen het voor uw veiligheid.
  Ik neem even een ijslolly om wat af te koelen.

 3. Trump mag alleen de mededeling doen dat er niks meer te halen is en dat ze failliet gaan?

 4. Het is gewoonweg te gek voor woorden, dat dwazen überhaupt de lef vertonen om op
  de aardse schatten,die iedereen toebehoren,hierop zomaar patent op aan kunnen vragen?
  Monsanto schrikt er echter niet voor terug?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.