Beste landgenoten, nakomelingen van kapers, rovers en mensenhandelaren

Zelden heeft een boek mij dieper geraakt dan het boek dat de geschiedenis van de Nederlanden herschrijft, ontdaan van propagandistische leugens en goedpraterijen. Ja, ’s Neerlands rijken hebben hun rijkdom bij elkaar geharkt met mensenhandel, opium en kaperspraktijken en het klootjesvolk verdiende hier een grijpstuiver aan.

Tot die conclusie kom je na het lezen van het boek Roofstaat. De schrijver Ewald Vanvugt geeft aan het boek de ondertitel mee ‘Wat iedere Nederlander moet weten’ en daarmee ben ik het roerend eens. Roofstaat raast in 12 hoofdstukken door de vaderlandse geschiedenis van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in het voormalig Nederlands-Indië ruim zestig jaar geleden. Van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, de West-Indische Compagnie via door de overheid aangemoedigde kaapvaart en piraterij, de mensenhandel in de Oost en de West (Nederlanders hebben tenminste 600.000 Afrikanen verscheept, en in Azië ging het zelfs om nog meer mensen), de staatsinkomsten uit opium uit Nederlands-Indië, het geroofde exotische cultuurgoed in de rijksmusea tot aan het opiumfortuin van het Nederlandse koningshuis.

Pas in 1814 werd een einde gemaakt aan de wettige Nederlandse mensenhandel, terwijl begin 1900 nog steeds kinderarbeid in Nederlands-Indië in de staatsopiumproductie bestond. De geschiedenis is doordrenkt met huichelarij en leugenachtigheid van de overheid. Een paar van de talrijke voorbeelden die Vanvugt naar voren brengt. Hollandse vrouwen die in verre buitenposten een vreselijke misdaad pleegden als zij seks hadden met de gevangen Aziaten of Afrikanen, maar het seksuele misbruik van gevangen vrouwen door de eigenaren werd door de vingers gezien. De huichelarij rond opium slaat alles. De Hollandse overheid in Indië eigende zichzelf het monopolie op de handel en productie van opium toe, waaraan ze schatten verdienden. Tegelijkertijd werd het in Nederland zelf verboden. In Indië bood de overheid opium te koop aan, zo heette het, om de burgers te beschermen. Anders zouden misdadige smokkelaars het doen en de mensen uitzuigen. En dan de ‘politionele acties’ van het leger die niets anders waren dan massamoorden van de overheid na de Tweede Wereldoorlog.

De schrijver neemt de argeloze lezer aan de hand mee naar Amsterdam, waar door tal van monumenten het koloniale verleden wordt verheerlijkt en het zo anders wordt voorgesteld dan de kille werkelijkheid is geweest. Ze laten zien dat Nederland koloniën bezat ‘om de bevolking te helpen hun natuurlijke bronnen te ontwikkelen’. De westerlingen zouden de ‘primitieven’ beschaving bijbrengen.

Het boek begint in de tweede alinea van het eerste hoofdstuk met een zin die alles vertelt over wie we nu eigenlijk zijn:
“De eerste bewoners van de delta van Rijn, Maas en Schelde waren zelf landverhuizers die als varende nomaden in kano’s en op vlotten hier arriveerden…’ Ook dat waren de oorspronkelijke Nederlanders: gelukszoekers. Hoe treffend in een tijd dat talrijke migranten die naar ons land vluchten, door een deel van onze bevolking worden verketterd.

Ik schaam me nakomeling te zijn van dit roversvolk, maar houd hoop dat het ooit nog eens goed komt. Een boek zoals Roofstaat kan daaraan een bijdrage leveren, maar dan moeten we wel stoppen met onze kinderen een ‘vaderlandse geschiedenis’ te onderwijzen, die nooit heeft plaatsgevonden.

Rob Vellekoop, 30 december 2016

Bestel Roofstaat bij Academy of Happiness en steun DLM.

27 Comments

 1. Jullie zijn helemaal gek geworden.
  Wat een smerige “weg met ons” propoganda word hier geëtaleerd, bah.
  De eerste bewoners waren gelukzoekers??? Ik vraag me af of de huidige gelukzoekers hier ook heen zouden komen als het nog steeds een moeras was… nee, hard werken en proberen vooruitgang te boeken, dat is wat ons welvarender heeft gemaakt dan de rest van de wereld. En nu moeten we het weggeven omdat jij je schaamt??? De tijdsgeest was in het verleden niet zo vriendelijk, dat we daarvan geleerd hebben en als eerste beschaving OOIT slavernij hebben afgeschaft word op de een of andere manier altijd vergeten. Je voorouders kan je niets aan doen, dus schaam je liever voor de stierestront die je hier probeert te verkopen.

  • Ha, Marcel, wij hebben zeker niet als eerste de slavernij afgeschaft. Lees daarvoor De Roofstaat.
   Daarbij heeft de overheid het formeel afgeschaft, want in werkelijkheid bestaat slavernij (schuldslavernij aan de banken) tot op de dag van vandaag.
   En ik schaam me ook voor jou, omdat jij als mijn medeburger het verleden blijft ontkennen.

   • Die tijd was iedereen in de plunder en moordfase, walgelijk? zeker!
    Nederland heeft net als elk land toen en nu een zwarte bladzijde in het geschiedenisboek. (Als men verder de geschiedenis in duikt heeft elk volk wandaden gepleegd, de slaven van toen hadden zelf slaven etcetra. )
    Natuurlijk is het goed dat het verteld wordt. Ik heb het boek niet gelezen en kan niet oordelen of de inhoudt doorslaat naar boetedoening van de nederlanders, dat zou ik erg vinden en zien als stoken.
    Ik vind het alleen belangrijker dat we kijken naar wat nederland nu doet. Das zeker niet fraai.

    Ik schaam me niet voor het verleden al zou ik willen dat dit nooit had plaatsgevonden.
    Ik schaam mij niet voor mijn afkomst ik doe niet aan boetedoening. Mijn ik heeft er niet aan meegewerkt.
    En de groot en overgroot ouders,zij deden wat de staat/ de elite hen opdroeg. Net als nu.

    Ik zou willen dat men meer onafhankelijke keuzes kon maken.

    Wat betreft de immigranten en vluchtelingen
    Vluchtelingen die moeten rennen voor hun leven, welkom, immigranten die op zoek zijn naar geld en werk, hebben we zelf niet eens dus wat doe je hier!

    Zo boute uitspraak en ik sta er 100 % achter.
    Ik begrijp de eerste comment van Marcel, het is de tendens die nu rond waard.

    En, vraagje heb jij je al verdiept in het coudenhove kalergi plan Rob?

 2. @ALLEN

  Perfect artikel!!!!!
  Perfect commentaar !!!!!

  Nu nog de grote massa zien te bereiken. Dwars door het opvoedings/hersenspoel opvoedings-internaten ookwel scholen(basis) geheten heen , de Universiteiten die alleen opleiden tot zombies op en het bedrijfsleven(lees slaven(plantages) die de grote massa bespeelt!

  Zegt het voort….zegt het voort…..tot ieder ervan hoort danwel wordt door onze regering(c.s.) wordt vermoord…

 3. Alleen het Westen heeft de slavernij afgeschaft. In Afrika en Azië tiert de slavernij nog welig. Ook zijn dit soort landen veel corrupter. Dat betekent, mijns inziens, dat daar meer rovers zijn.
  Verder hoef je je alleen voor je eigen daden wel of niet te schamen en heb je geen verantwoording af te leggen over andermans daden (mijdt het woord zonden).

 4. MISHANDELING KOMT VOOR IN ALLE WERELD-DELEN . . . EN ER IS FIJN-ZINNIG-HEID NODIG OM GOED EN GEDULDIG MET HET LEVEN VAN DE HELE PLANEET OM TE GAAN . . .

 5. Wordt eens tijd dat we het boetekleed aantrekken! ?
  Maar ik heb een flauw vermoeden, dat het gewoon weer doorgaat als voorheen?

  • Wie zijn dan WE?
   En voor wie zou ik dan het boetekleed om moeten doen?
   Ik identificeer mij totaal niet met welke overheid dan ook. Nu niet in in’t verleden ook niet. Ook laat ik de wandaden die z.g.n. ook in mijn naam gebeuren, zoals de misdaden van de nato heden ten dagen, niet op mijn mouw spelden.
   In een reactie verderop heeft iemand het over een generaal excuus aanbieden door de premier…
   Zo’n jan sok die nooit in staat kan zijn om mij te vertegenwoordigen omdat ik die oen nooit mijn mandaat heb gegeven en qua persoon ook nooit het karakter kan hebben om dat te doen, kan alleen maar spreken voor zijn broodheren omdat dat het tuig is wat in de diepste zin verantwoordelijk is voor de wandaden.(en nog steeds)

   • Maar als Nederlander kun je jezelf wel kapot schamen,ook als je kijkt hoe er nog oud/op/nieuw gevierd wordt,HET LIJKT WEL OORLOG
    En bovendien dat geklapper- en schadeklacht-veregergering doen de Nederlander niet beseffen hoe het is als je aan zulke toestanden blootgesteld wordt als in een land als Syriè, dat tot op de bodem weggebombardeerd wordt.

    • Werkelijk onzinnig om oud en nieuw, een geweldig feest, te willen vergelijken met de situatie van oorlogslachtoffers. HOEZO.

 6. je schaamt je maar een eind weg…. maar doe dat lekker alleen.. ik heb er geen barst mee te maken. lees eens iets van dick dreux, een meesterverteller, die boeken laten je zien hoe het was voor jan met de pet, die kapot kon gaan van de honger..

  • Je hoeft mij niets te vertellen over Jan met de Pet. Feit is wel dat Jan met de Pet ook aan boord ging van deze schepen in dienst van de regenten.

   • Het geld bleef voorbamelijk hangen bij de elite zowel Hollandse als de elite van de kolonieen. Nederland was ook in de 19e eeuw een 3e wereldland wat inkomen betreft. Mijn ouders hadden het arm.

 7. Schaamte en erkenning

  Er is niks mis om je plaatsvervangend te schamen voor historische wandaden en wanprestaties. En je verontschuldiging daarvoor aan te bieden. Het is bovendien een deel van de oplossing tot normalisatie van onderlinge verhoudingen. Het zou ook al heel fijn zijn als ook een premier als goede voorbeeld zijn verontschuldiging zou aan bieden voor bijvoorbeeld onze rol in de slavernij.
  Een ieder heeft uiteindelijk en nu nog steeds meer of minder geprofiteerd van de nog steeds aanwezige VOC-uitbuiting.
  Dus verontschuldigen voor de collectieve wanddaden als destijds premier Paul Keating van Australië deed naar de oorspronkelijke bewoners van zijn land,
  http://www.abc.net.au/archives/80days/stories/2012/01/19/3415316.htm

  Triest dat wij onze eigen Donald Trumps (Mark R. , Geert. W etc.)hebben die de slavernij weglachen met iets als ik was er niet bij, je moet het in een historische context zien.Dat tekent de blanke brave burger superioriteits gevoel wel.
  Ook daarover voel ik schaamte!

  (Neo)liberalisme en kapitalisme is onlosmakelijk verbonden met uitbuiting, uitsluiting, discriminatie en racisme.

  • blanke brave burger????
   Dat klinkt belachelijk gekleurd.
   Klinkt als whitisme onder het kopje agenda 21, hele foute les -geving. Soros is er blij mee, black lives matters roepen al vermoord de blanke. Lijkt mij niet echt een fraaie ontwikkeling. Alles voor de CHAOS.
   Apartheid moet niet opnieuw beginnen. In welke vorm dan ook.
   Werk er dan ook niet aan mee in uw woordgebruik. Zo doet u hetzelfde.
   Kapitalisme moet men niet verwarren met corporate fascisme. Dat is waar we nu mee kampen
   Kapitalisme is niet meer dan zakendoen naar de winkel gaan en iets kopen en sparen ed. Men misbruikt een onschuldig woord.

 8. Leve de Koning, een fatsoenlijke uitkering voor heel zijn familie, en zoveel mogelijk orange zotten langs de kant met een vlaggetje.
  Helaas wordt geschiedenis geschreven door overwinnaars, en de praktijken die dit boek opsomt zijn het afgelopen jaar al veel besproken in boeken en tv optredens, dus niets nieuws onder de zon.
  In iedere geschiedenis komt hetzelfde voor, vooral in de toen vermeldde Mooren, waar door de grootste gedeelte van Spanje donker gekleurd is!

  Dus waarom schamen voor mijn afkomst? Ik ben Trots een Hollander te zijn.
  Met die rovers bende en de politiek wil ik niets te maken hebben, en ik stem bewust niet.

 9. Wanneer word is i am als het zo simpel was kon ieder er zich in vinden en niemand zich verliezen. Ze houden de waarheid verborgen voor velen, een beetje gezond verstand maakt een geloof als weten. Vergeef alles en iedereen want velen weten niet de mens is misschien hebzuchtig van aard, wordt ook zo gemaakt. Als we konden zijn en blijven zoals we uit de bron kwamen we maakten met de technologie dat ieder niks te kort kwam en meer bi

 10. Waarom zou ik mij schuldig moeten voelen voor wat er honderden jaren terug is gebeurd?
  Voor zover ik zie heb ik op een haar na de politionele acties ook gemist.

  Ja; ik besef heel goed wie van Heutz is, maar om nu mij direct te schamen, gaat mij wat ver. Mensenhandel is blijkbaar van alle tijden en is door ieder volk gedaan. De Arabieren hebben ook geweldig huisgehouden, zelfs nadat wij in 1814 er mee gestopt zijn. In plaats van mij te schamen, weet ik waaraan ik als mens – en alle mensen- zouden moeten gaan werken. Separatie zoals nu gaande is, is ook geen oplossing.

  Nogmaals; geen schaamte voor mijn land. Ik leef in het heden, niet in het verleden!!

  • Helemaal mee eens , hou toch een op om je voorvaderen in de zeik te drukken ,als je in die tijd geleefd had was je misschien nog veel erger geweest , we leven nu , en Nu zijn er volkeren waar dagelijks anders gelovigen afgeslacht worden anno 2016 , laten we het daar over hebben en proberen te stoppen .in plaats wat honderden jaren geleden is gebeurd, als je alles van te voren weet is het geen kunst om rijk te worden .

 11. Ik schaam mij niet voor mijn afkomst. Mijn voorouders hebben hun brood eerlijk verdiend met arbeid op het land. Na het lezen van dit boek heb ik mij voorgenomen nooit meer te gaan stemmen. Zij die op het pluche zitten en hun voorgangers moeten zich diep schamen. En het koningshuis voorop. Slechts door geweld en het geweldsmonopolie dat zij zich hebben toegeëigend kan tot op de dag van vandaag het volk middels belastingen worden afgeperst. Wij zijn een kolonie in eigen land geworden en laten alles gebeuren. Maar er is hoop steeds meer mensen worden wakker.

  • En zo is dat.Schaam mij inderdaad voor ons Koningshuis met Beatrix voorop…die nog steeds de lakens uitdeelt,bah.Naar het pluche kijk ik niet eens meer…geen NPO… geen Vara… geen Rtl 4 met maffia boss John de Mol en van de Ende.Maar er slapen nog teveel mensen,helaas.

  • Zij -Beatrix, Maxima, helaas/gelukkig Bernard is al dood (mors)Kloning W.A de oranje wc-potten gooier slaan we effe over- zijn keihard schuldig en lachen zich rot over die grote massa oerdomme ONDERdanen.
   Ze schijten op het volk en vegen hun gore gat af met ieder verzet in de bevolking, wat er helaas niet is!!!

   P.s. Zo erg is het al in Neanderland.

 12. Jij slaat met jouw commentaar de spijker op de kop, Rob. Ik heb reeds eerdere artikelen gelezen met soortgelijke strekking.
  Het advies om te stoppen met het lezen en leren van alle geschiedenis, met name onze eigen vaderlandse, heb ik inderdaad ook aan mijn kinderen meegegeven. En niet alleen aan hen, maar aan zoveel mogelijk mensen in mijn omgeving!

 13. Bootjes

  Tja…, en dan hebben we het nog niet eens over de kerstening over de periode daarvoor en de reformatie daarna gehad. Wat doet dat alles met het westerse denken over welvaart en welzijn een uiteindelijk met de mens?

  De V.O.C. is uiteindelijk gewoon blijven bestaan. Maar dan meer in de vorm van een gemoderniseerde diepzeeduiker waarbij de techniek, met opzet, alleen nog voor hoogontwikkelde Michiel de Ruyters is te begrijpen. Uit het zicht,met een beperkte aantal zitplaatsen en uiteraard voorzien van een periscoop om het klootjesvolk in de gaten te houden. Duurzaamheidsstempeltje erop en voort gaat het in wezen zeer gammele op kernenergie aangedreven CO-2 neutrale diepzeeduikertje weer.

  Dus ja, oplossingen moeten uit een heel, heel, heel ander vaatje worden getapt Huidige ondersteunende en door multinationals zwaar gesponsorde diepzeeduikinstituties met hun eenzijdige periscopische, ik -wantrouw- het volk- kijk zullen volledig moeten verdwijnen.

  Alle hens aan dek dus.De bootjes zijn klein maar veel kleine bootjes maken ook een machtige vloot!

 14. Eduard Douwes Dekker schreef bijna 150 jaar geleden onder de naam; Multatuli in zijn boek Max Havelaar ‘er ligt een roofstaat aan de zee, tussen Oost-friesland en de Schelde!’
  De tekst gaat verder, gericht aan de toenmalige koning, ”In Uw naam”!
  De schandelijke uitbuiting via het kultuurstelsel waarbij met name de gemiddelde Javaan geen enkele zeggenschap meer had over de manier waarop z’n land moest worden bewerkt ter meerder glorie van de koloniale uitbuiter geen keer op keer ten koste van de productie om het eigen volk te kunnen voeden.

  Toch is het er al via de lagere school ingeramd. ”Je moet trots zijn op het koloniale verleden. Onze daden benne groot piet hein enz.
  Dan komt na de oorlog een ommerkeer in het denken en veel bewustere nederlanders zetten vraagtekens bij het nederlandse verleden en introduceren het alom gehoorde mantraatje,”WIJ NEDERLANDERS waren in het verleden ook niet zulke lievertjes”. Hiermee is collectief het boetekleed aangetrokken terwijl het nooit DE bevolking is geweest welke zich direct schuldig maakte aan de de kapitalistische misdaden, simpelweg omdat ze er het geld niet voor hadden om schepen te laten varen.
  Toch heeft de misdadige graaierskliek welke in navolgende generaties nog steeds bestaat en tot op de dag van vandaag de minder bedeelden de nek omdraaid en in banken actief is, zich heel slinks weten te camoufleren onder de bevolking met de schoolboekjes als grootste hulpmiddel.
  Het collectieve schuldgevoel laat weer van zich horen tijdens de jaarlijks terugkerende zwarte piet discussie waarbij het opvalt dat de delen van dit land gelegen in het westen, het meest fanatiek zijn alsof de geschminkte pepernotengooier een ras zou zijn!!!!!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.