Europese Centrale Bank blundert gewoon door

De Europese Centrale Bank koopt al 22 maanden schuldpapieren op voor 80 miljard euro per maand van banken met als doel de inflatie te laten stijgen en de economie te laten groeien. De ECB gaat hiermee door tot december 2017. Tot nu toe zonder voldoende succes. Er is echter een slimmere methode die de economie veel meer helpt en zeker ook de burger.

De ECB koopt van de banken staatsobligaties en ander schuldpapier voor 80 miljard euro per maand op (dit wordt 60 miljard per april 2017). Hiermee probeert de ECB tevergeefs om de economie aan te jagen. De inflatie stijgt licht, maar niet genoeg. Bovendien was de oorspronkelijke reden de economische groei bevorderen in de Eurozone, ook deze stijgt lichtjes. Commerciële banken moeten verleid worden  om meer leningen af te sluiten met bedrijven. Op die manier pompen zij geld in de economie. Aangezien de banken de enige zijn die geld creëren en dus de economie kunnen aanjagen. Zij lopen echter niet warm voor dit idee.

Natuurlijk zijn de verwachtingen positief. De verwachte inflatie in de eurozone zal in 2019 naar verwachting 1,7% zijn en de groei zal zowel in 2018 als 2019 uitkomen op 1,6%. Het opkoopprogramma of deftig Quantative Easing genoemd loopt voorlopig door tot einde 2017. Zo weinig effect heeft het voorlopig gehad.

De actie van de ECB legt de machteloosheid bloot van de Europese Centrale Bank ten opzichte van de commerciële banken. De laatste hebben blijkbaar nog steeds niet echt trek in het massaal verstrekken van kredieten aan het bedrijfsleven. Waarschijnlijk vinden ze de rente te laag en de verwachtingen te onzeker.

Let op dat het opkopen niet gebeurt met Euro’s, maar met schuldbekentenissen die de bank kan verzilveren bij de ECB.

Volgens de Britse Positive Money beweging zou het veel beter voor de economie zijn als de Centrale Bank zelf geld creëert in plaats van te wachten totdat de commerciële banken dit doen door geld uit te lenen. Op deze manier kan 10 miljard aan gecreëerde euro’s zorgen voor 28 miljard meer gespendeerd geld en het Bruto Binnenlands Product stimuleren met 1,5%.

De Centrale Bank zou dit geld kunnen scheppen voor de overheid rechtstreeks, die het dan in de economie pompt door investeringen bijvoorbeeld in wegen, sociale woningbouw of windmolens te doen. De bedrijven die dit bouwen nemen weer mensen in dienst die hiervoor een inkomen krijgen. De bedrijven en de werknemers betalen op hun beurt belasting over hun inkomsten, waardoor van de 10 miljard ongeveer de helft weer terugvloeit naar de schatkist in de vorm van belastingen. Vervolgens geven deze werknemers hun geld weer uit in de economie. Op deze manier krijg je een geldcirculatie waarbij 10 miljard, een circulatie oplevert van 28 miljard.

De Europese Centrale Bank bepaalt in de eurolanden het monetaire beleid, bijvoorbeeld door de hoogte van de rente en de hoeveelheid euro’s die in omloop gebracht worden vast te stellen. Deze Bank is weliswaar eigendom van de deelnemende landen, maar deze hebben geen enkele zeggenschap over het beleid van deze bank. En er is geen enkele instantie die de ECB controleert.

ecbDe activisten die zich samen Blockupy noemen vinden dat de ECB een niet te onderschatten rol speelt in de befaamde Trojka (ECB, IMF en EU-commissie), die verantwoordelijk is voor keiharde bezuinigingen, groeiende werkloosheid en zelfs de instorting van gezondheidszorg in Griekenland en andere Europese landen. De ECB is voorstander van bezuinigingen en privatisering. Ze hebben geen probleem met het chanteren van gekozen regeringen om die te dwingen om hun aanvallen op de sociale rechten van de bevolking uit te voeren. Zie Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje.

Rob Vellekoop, 13 december 2016

10 Comments

 1. Dat er volgens deze formule wordt geopereerd is niet nieuw, dat loopt al een tijdje en dat bevalt me helemaal niet! Hoeveel macht heeft de ECB, als op een bepaald moment er voor een godsvermogen aan staatsleningen, obligaties e.d. van een land zijn opgekocht? Misschien zelfs zo veel dat betreffend land het niet kan terugbetalen. Is het land dan failliet en vervalt het aan de schuldeisers? Kan nog gezellig worden!

 2. Geld wordt gecreëerd uit het niets, digitaal wat cijfertjes intypen, zo gaat dat met de banken en ik vraag me af hoe lang dit nog gaat duren, eer de grote bubbel gaat barsten, want dat gaat ie zeker!

 3. Ja, hoe noemen ze dat :’ Verdeel het onder de armen’?
  Ja onder hun eigen armen!

 4. Voorstel, stuur die Draghi met pensioen, desnoods met een flinke oprotpremie, anders wordt het een beetje te veel?

 5. zij hadden beter schulden van burgers kunnen kopen of iets in die zin of aan burgers een bedrag van 30.000 of meer euros kunnen geven zodat ze dat geld kunnen uitgeven dan zou je pas zien hoe snek economie groeit

 6. Ze zijn alleen uit op ‘de boel in de frut laten draaien’?
  Piketti en Ewald van Engelen hebben stof tot nadenken?
  Of draaien ze maar mee, zolang de zakken gevuld zijn?
  Ben voor rust creeren, grenzen dicht en alle zaken op een rij zetten en toezicht houden, dan alsmaar doorgalloperen?
  Dus nationaal product beheersbaar houden en niet eindeloos naar meer en meer streven?

 7. Ze leren niet dat ze niet oneindig geld kunnen creëren. Bovendien waarom moet een economie zonodig groeien? Groei kan niet voor eeuwig op een planeet met eindige hulpmiddelen. Een duurzame economie groeit niet maar is een kringloop net zoals in een ecosysteem in de natuur met als enige voorwaarde dat er constant energie wordt tegevoerd (in de natuur is dat de zon) om het proces aan de gang te houden. Ook al krijgen ze het voor elkaar dat de economie weer groeit dan zal er dus nog vroeg of laat weer een nieuwe financiele crisis ontstaan. Dit doordat A de grondstoffen opraken, B Het financiele systeem door zijn eigengewicht in elkaar stort doordat er geld wordt gecreërd dat in werkelijkheid niet bestaat. Dit economische model kan en zal niet voor eeuwig bestaan.

 8. Ps, Blockupy Je moet maar eens bij Zalm en Jorritsma in de leer gaan, privatiseren zit hun in het bloed 2000 politiek. Zolang er nog één grassprietje openbaar is zullen de banksters aan overheden alleen maar schuld verkopen. Dat betekend alles opkopen, duur terug verhuren, hogere prijzen. Slim rekenen doen ze niet aan.

 9. Ja, maar ik las vanmorgen wel dat de NL staatsschuld is gedaald tot 60% BBP. En we weten allemaal waardoor. Onze economie loopt volgens het laatste “nepnieuws” weer als een tierelier en nog beter dan voor 2008.

  Helaas worden de triljoenen staats en bankschulden met liefde tegenwoordig weggepoetst. USA 20.000.0000.0000.0000.0000.0000.0000.0000. éhh nulletje meer of minder? Wie kijkt daar nu nog naar!

  • Die daling dankzij de ingenieuze maar criminele zet van de ECB?
   Ze jatten op deze wijze van de bevolking, daar deze ondanks deflatie geen of nagenoeg geen renteinkomsten Geniet?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.