Honderdduizenden verliezen baan door Rutte I en II

Het economisch bureau van ING stelt in haar rapport dat Nederland tussen 2010 en 2015 voor 40 miljard aan ombuigingsmaatregelen (Lees: bezuinigingen) heeft doorgevoerd wat de Nederlandse economie onnodig schade heeft toegebracht.

Letterlijk zegt het ING: “Rigide naleving van Europese regels kostte honderdduizenden onnodig hun baan.’ Zij vergelijken het beleid met dat van andere landen als België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Denemarken en de VS.

Deze regels van Brussel zien op het begrotingstekort van maximaal 3% (bij start Rutte I was dit 6%) en een overheidsschuld van maximaal 60% van het BBP.

Het verhaal is eigenlijk simpel. Door bezuinigingen op de overheidsuitgaven komt er minder geld in de economie beschikbaar voor consumptie, waardoor de bedrijvigheid eerder getemperd wordt dan gestimuleerd. Dit zorgt er voor dat bedrijven hun omzet zien dalen en dat zij hierop reageren door mensen te ontslaan of investeringen uit te stellen. Voor hen is immers winst maken heilig en in dat geval worden bijna altijd de loonkosten verlaagd (met ontslagen / minder personeel).

Tijdens de periode 2010 en 2015 gaven meerdere economen dit signaal af aan het kabinet, maar Rutte wilde perse in Europees verband het beste jongetje van de klas zijn en een signaal geven aan met name de Zuid-Europese landen. Zij hadden en hebben hun begroting niet op orde, dat wil zeggen voldoen niet aan de begrotingsregels die binnen de Eurozone groep gelden.

Dankzij de overdreven bezuinigingsijver van Rutte loopt volgens de ING ons land drie jaar achter op andere landen.
Het Stabiliteits- en Groei Pact, ingesteld door het in werking treden van de Europese Monetaire Unie, staat in principe een overheidstekort toe van niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product. Het Nederlandse tekort van 1,8 procent van het bbp is ook beduidend lager dan het gemiddelde in de eurozone van 2,1 procent.

Nederland is het braafste jongetje van de klas: de overheidsschuld is 65,1 procent van het bbp eind 2015. De Nederlandse overheidsfinanciën staan er beter voor dan gemiddeld in de eurozone. De gemiddelde schuld in de eurozone bedraagt 90,7 procent van het bbp.

Dit zijn prachtige cijfers die betaald zijn door de brave Nederlandse bevolking die in de afgelopen jaren miljarden aan bezuinigingsmaatregelelen accepteerde. Hierdoor is de verzorgingsstaat afgebroken, zijn de lonen niet gestegen, zijn de woonlasten toegenomen (met name de huren) en is de gezondheidszorg geprivatiseerd en duurder geworden EN zijn er honderdduizenden banen verdwenen!

Andere Europese landen zijn niet zo volgzaam.

DLM heeft het verzet van de bevolking tegen de bezuinigingen per euroland verzameld.
Belgie
Engeland
Ierland
Spanje
Frankrijk
Griekenland

Rob Vellekoop, 15 september 2016

6 Comments

 1. De mislukte link is onder een ander noemer en plaats ik even opnieuw:

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/werkloosheid-daalt-verder-vooral-45-plusser-profiteert

  Als je zo de reacties eens bekijkt.

  Bovendien komt dit natuurlijk niet ter sprake bij NOS Fabeltjes Krant:

  http://www.sargasso.nl/fnv-meeste-gemeenten-toetsen-op-verdringing

  En natuurlijk heeft die FNV ook dik boter op het hoofd.

  De bijstand en “participatiewet”, beter gezegd; de misstanden der dwangarbeid.

 2. Vandaag, de 15e was er weer zo’n juich aapjes verhaal over de dalende werkloosheid-

  http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/werkloosheid-daalt-steeds-verder-vooral-bij-45-plussers

  , natuurlijk weer verkondigt door, jawel, Peter Hein van Mulligen, buikspreekpop van het “beste kabinet sinds WO II” namens het CBS, oftewel het Communistisch Bureau Staatspropaganda, natuurlijk in het kader van verkiezings peptalk ter boosting voor weer een ronde Rutte. De dalende werkloosheid is hier niet het verhaal, maar de kwaliteit van de “banen”, en dat zijn; flex, uitzend, nul- en één uur contracten, oftewel kippenkruimels waar mensen niet van kunnen leven. Vooral onder 45- plussers zou de werkloosheid dalen. Het gros daarvan komt natuurlijk in de bijstand en verdwijnt zo onder een andere noemer uit de “statistieken”. Het goochelaars gilde had al een tijdje geleden een “gunstiger” situatie voor zichzelf tevoorschijn getoverd:

  http://nieuws.tpo.nl/2014/10/21/hoera-werkloosheid-daalt-januari-2015-met-19/

  Misleiding- met behulp van ILO en Brussel- is de rigueur voor dit geweldige kabinet en het behulpzame leger van de hielen- en strooplikkers der MSM en “statistiekers”.

 3. Rutte is eentje van korte termijn effect scoren, dat heeft ie inderdaad gedaan zonder tebbeseffen wat ie kapotgemaakt heeft?

 4. Ons geperveteerde monetaire systeem is gebaseerd op onbeperkte economische groei. In een beperkte wereld. Dit loopt natuurlijk steeds opnieuw spaak en de oplossing is ook steeds dezelfde: het vernietigen van de economie zodat hetzelfde geperveteerde monetaire systeem weer opnieuw opgestart kan worden.

  Het vernietigen van de economie kan worden uitgevoerd middels grootschalige bombardementen van industiegebieden (haven Rotterdam, Roergebied, Coventry etc.) maar ook -zoals nu het geval is- door het opleggen van financiële dwangmaatregelen. Van deze laatste vorm van oorlogvoering tegen het nederlandse volk door onze regering zijn we nu allen de getuigen.

  Met dank aan het diep onnozele nederlandse electoraat.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.