Alternatieve munt biedt antwoord op crisis

Op 22 september lanceert Stichting de Florijn Nederland ‘de Florijn’. De Florijn is de eerste alternatieve munt die volgens de initiatiefnemers volledig rentevrij en inwisselbaar is voor de Euro en beschikbaar voor particulieren en bedrijven. De Florijn biedt een antwoord op de doorgaande crisis, maar ook op de 95 miljard euro rente per jaar die de banken uit de Nederlandse economie trekken.

Volgens voorzitter Anthony Migchels is de Florijn een doorbraak in complementair geld. Alles is gericht op laagdrempelig, eenvoudig gebruik. De Florijn versterkt met name het MKB en consumenten. Betalen met Florijn is voordeliger en is eenvoudig met de smartphone of internet. Consumenten die met Florijn betalen hebben minimaal 5% korting, die op kan lopen tot 20%.

“Hoe meer iedereen met Florijn betaalt, hoe meer voordeel iedereen er van heeft, en hoe minder afhankelijk men wordt van de Euro en de Bank.”

Er zijn al 250 rekeninghouders, waaronder ruim dertig bedrijven. Stichting de Florijn bevordert een rentevrije economie. Zij opereert professioneel, maar not-for-profit en in het algemeen belang. Naast de Florijn ontwikkelt de Stichting verschillende nieuwe diensten die mensen en bedrijven minder afhankelijk gaan maken van banken en hun koopkracht vergroten.

Volgens Anthony Migchels kan alternatief geld een oplossing bieden voor de crisis:

“Omdat de essentie van de crisis kredietschaarste in de reguliere economie is: banken lenen alleen maar uit om bubbles in het vastgoed te blazen, niet om reële handel in het MKB te financieren. Met name in de markt voor microkredieten (tot 25k) kan de Florijn heel veel betekenen voor de deelnemers. Als het netwerk tot wasdom komt, kunnen we zelfs hypotheken (deels) rentevrij financieren. Kort maar goed: geldschaarste, krimpende kredietvoorziening is deflatie, en deflatie is de oorzaak van de crisis. Door nieuw geld echt aan de basis ter beschikking gesteld, wordt de kern van de problematiek opgelost.”

Meer info over Florijn

Initiatieven voor lokaal geld in ons land zijn razend populair. Het biedt een alternatief voor de euro. ‘De aandacht voor alternatieve valuta is in Nederland de laatste jaren toegenomen’, zegt Jaap Vink, projectmanager bij de Social Trade Organisation (Stro), een internationale organisatie die lokale gemeenschappen helpt bij het opzetten van een lokale muntsoort. ‘Vanaf 2010 ontvangen wij steeds meer informatieverzoeken.’ Inmiddels is er zelfs een samenwerkingsverband van lokale munten ontstaan, het Social Trade Circuit Nederland.

Lees over meer initiatieven op het gebied van de alternatieve munt.

Rob Vellekoop, 13 september 2016

14 Comments

 1. De Gelre en de Florijn worden ingezet om mensen geld uit de zak te trekken voor eigen gewin. Telkens weer maken ze dezelfde fouten, of willen de organisatoren niet dat het lukt. Want waarom zou je steeds weer dezelfde fouten gaan maken.
  Het is een clubje mensen met een eigen agenda zoals Stro, United Ecomomy en Qoin. Met steeds weer dezelfde namen die oppoppen zoals: Anthony Mighels, Henk Van Arkel, Jaap Vink, Rob van Hilten, Edgar Kampers, Heidi Leenaarts en ga zo maar door. Maar het concept bekt goed bij de beleidsmakers en subsidie verstrekkers en daar gaat het om.

 2. Er zijn nu vele alternatieven, ik denk dat straks de boel onderwater gaat door de veelheid aan aanbod. Brrodhandel,stro,florijn en wat al niet meer, is het niet mogelijk om alles te gaan bundelen.

 3. SG Archief | Geld Komt Uit Het Niets | Ad Broere

  Van geldeconomie naar menselijke economie

  De crisis is nog niet ten einde. De werkeloosheid groeit, bezuinigingen zijn aan de orde van de dag.

  Ad Broere – econoom, oud-bankier, docent, auteur en ondernemer, schreef het boek ‘Geld komt uit het niets’. In het boek legt hij in heldere taal uit wat geld is, hoe het gecreëerd wordt, wat daar de risico’s van zijn en hoe we naar een economie moeten transformeren waarin geld weer het ruilmiddel is zoals het bedoeld is.

  In deze lezing een vogelvlucht door de economische en monetaire actualiteit, wat er niet deugt aan ons geldsysteem en hoe dit snel dreigt mis te lopen. Maar ook een suggestie hoe het wel kan en wat wij daar zelf aan kunnen doen.

  https://www.youtube.com/watch?v=CMVkZyxcTEY

 4. ik ben al jaren geleden ingestapt toen het nog Gelre heette.
  Voor 250 euri ben ik toen de ‘gelukkige’eigenaar geworden van evenveel gelres.
  Inmiddels is de gelre overgegaan in de Florijn en is is in al die jaren niets wezenlijks gebeurt om de zaak op te starten.
  Mijn Florijnen heb ik al maanden te koop aangeboden maar tot nu toe geen enkele reactie. Dus er zit zo verschrikkelijk beweging in die handel dat ik vrees mijn geld kwijt te zijn. Er zitten nog veel meer verhalen achter de voorzitter maar die laat ik maar even achter wege.
  Hij flikt in feitte precies hetzelfde. Hij maakt geld uit niets in ruil voor bruikbare euri’s. Tot nu toe heb ik nog wat oude gelres in gedrukte uitvoering en voor 25o euri aan florijnen waar ik ook niets mee kan en voel mij belazert.
  Ook van de heer migchels hoor ik niets maar dan ook niets.
  Heb hem ooit een platform geboden om en publique zijn zegje te doen maar heb onverrichter zake veel mensen weer moeten heenzenden.
  Bij latere navraag bleek ‘dat ie helemaal vergeten was…’
  Misschien minder blowen van het inleggeld????

  • Rob, hallo!

   Even voor de goede orde: je hebt helemaal geen Florijn te koop staan!

   Ik heb in ons log wel gezien dat je van de zomer Florijn te koop hebt gezet, maar je hebt dat toen ook weer geannuleerd. Ik dacht dat je gewoon aan het proberen was!

   Gewoon weer te koop zetten, zou ik zeggen.

 5. Geld liegt, goud is eerlijk.
  Goud is de doodsvijand van ons wettig betaalmiddel.
  Goud is al 5000 jaar het enige geld dat bestaat.
  Op goud zit geen rente en het kan niet worden bijgedrukt.

  • Geld moet een ding vertegenwoordigen en dat is
   Menselijke inspanning!! of wel diensten,daar komt alles uit voort.

   Er moet een vierde macht komen die geld, schuld en rente vrij in
   omloop brengt, in balans met het BNP van nederland ofwel
   de hoeveelheid geld wat we allemaal nodig hebben om diensten en goederen
   uit te wisselen.
   Maar er is meer nodig,directe democratie binnen een sterk grondwettelijk
   kader.
   Het afschaffen van het rechts persoon voor bedrijven,elk mens handelt
   op persoonlijke titel en verantwoording, dus geen klap bv’s en multinationals in de huidige vorm meer.

   Persoonlijk Souverein zijn voor ieder mens,verplicht vak op school,
   de samenleving opbouwen volgens het non agressie principe

   Als je het programma leest van vrede en recht komt dat
   heel erg in de buurt,dus ga stemmen de volgende verkiezingen
   en geef het een kans

   maup

 6. Kan beter op twee paarden wedden, dan een en alles verliezen?
  Maar wie staat bij florijn garant?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.