Zorg in 10 jaar 45 procent duurder

Na 10 jaar marktwerking in de gezondheidszorg waarbij het nieuwe zorgstelsel in de plaats kwam van het ziekenfonds zijn de zorgkosten met 45% gestegen. Destijds werd het nieuwe stelsel inclusief de veelgeprezen privatisering verkocht met de beloftes van grotere efficiëntie (geen wachtlijsten) en dat het vooral goedkoper zou worden. Van deze beloften is er geen enkele waar gemaakt.

In 2006 is het nieuwe zorgstelsel ingevoerd en wordt afscheid genomen van het ziekenfonds.
Het programma Radar Extra staat stil bij de gevolgen van 10 jaar nieuw zorgstelsel en heeft hieraan een special gewijd.

Veel duurdere zorg

 • Sinds 2006 zijn de kosten met 45% gestegen.
  De kosten van de zorg bedragen nu 94 miljard euro per jaar.
  In 2006 kostte het ziekenfondspakket 2.600 per persoon. In 2016 kost het zorgpakket in totaal 5.500 per persoon.
  Nederland staat in de top 3 van de landen wereldwijd met de duurste gezondheidssystemen. Het land met de meeste marktwerking (VS) is ook meteen het duurste land. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat de aanbieders in de zorg worden aangezet tot productie in plaats van doelmatigheid en efficiëntie. Het systeem zegt dat er juist zoveel mogelijk patiënten een behandelingen moeten krijgen.
 • De efficiëntie is niet toegenomen en de wachtlijsten zijn feitelijk weer terug doordat de Minister van Volksgezondheid een bepaald budget heeft afgesproken waar binnen gebleven moet worden. Door de marktwerking is juist een prikkel ontstaan voor onnodige behandelingen (omdat dit meer omzet oplevert).
 • (komt niet in programma naar voren) Zorgverzekeraars maken ieder jaar enorme winsten, die zouden moeten terugvloeien naar de verzekerden die blijkbaar te veel premie hebben betaald. Ook dit is een kostenverhogende factor.
 • (komt niet in programma naar voren) De invloed van de farmaceutische industrie op de kostenontwikkeling in de zorg. Deze industrie creëert zelfs schaarste door tijdelijk niet te leveren waardoor de prijzen van de geneesmiddelen stijgen.

Rob Vellekoop, 10 mei 2016

steundlm336x140

7 Comments

 1. Je hoef je als zorgverlener niet meer te schamen, als je ongegeneerd je zakken vult?

 2. En dat alleen om de advocaat en de duivel te spekken!
  En het voedsel, de brandstof prijzen gedaald maar ondertussen stijgen de voedingsproducten?
  Consumentenbond laat weinig tot niks in de publiciteit?

 3. De minister heeft zelf een rare gedachte dat er handel bedreven moet worden in ziekte, en dat het dan ook nog wat op moet leveren. Zo wordt er niet geïnvesteerd in het voorkomen van ziekte, terwijl dat eigenlijk nog veel goedkoper ook is. Het kapitalisme druist in tegen de wens van mensen gezond te leven, waardoor ze ziek worden, en zo veel betalen, dat ze vanwege de hoge premies zorg, van de armoede dan weer ziek worden. Mensen willen ook helemaal geen zorg. Mensen willen gezond leven. Met gewelddadige afpersing zijn artsen de complete bevolking aan het vernietigen. Het mag: er moet immers winst worden gemaakt. Winst is hetzelfde als bureaucratie of woekeren, je hebt er niets aan, en formulieren zijn de voorbode van massamoord. Ik weiger te geloven dat Sander Dekker de alarmknop van mijn wekkerradio bedient.

 4. Er is een alternatief voor de zorgkosten verzekering op komst.
  En daar wordt met vlijt en ijver aan gewerkt om met ingaande van 2017 van start te gaan op een eerlijke wijze.
  Er hebben al ruim 10.000 mensen zich als lid aangemeld. voor de gezondheid-verzekering.

  http://gezondheidscooperatief.nl/

  https://outlook.live.com/owa/?id=64855&owa=1&owasuffix=owa%2f&path=/mail/AQMkADAwATM0MDAAMS04M2NiLWQ3M2QtMDACLTAwCgAuAAADrdmmFMoQeUeT3VlFCK%2BqQgEA%2B4LINhcz%2FEGgwHVspd2%2BEwAAAgFLAAAA

 5. 50 Nederlanders dood per dag door medische fouten, artsen zwijgen [mini-docu]
  https://www.youtube.com/watch?v=wAYfsUnVtLc

  Meer informatie op http://sin-nl.org en http://ZwarteLijstArtsen.nl
  ——–
  Per jaar overlijden 17.000-20.000 Nederlanders door medische fouten en medicijngebruik, volgens forensisch arts Dr. S. Eikelenboom. Artsen verzwijgen veelal dit soort ernstige fouten aan de slachtoffers en hun nabestaanden en schrijven deze ook niet op in het medisch dossier.

  De falende artsen schenden hun wettelijke verplichtingen zoals vermeld in de WGBO (Wet Geneeskundige BehandelingsOvereenkomst). Ook weigeren ze vaak om ernstige fouten te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg, in strijd met artikel 4a van de Kwaliteitswet.

  Via media fragmenten geeft deze mini-documentaire meer informatie en inzicht in deze onnodige en ernstige realiteit veroorzaakt door opzettelijke nalatigheid van artsen en de Inspectie Gezondheidszorg.

  Mr. Sophie Hankes werd zonder haar toestemming experimenteel geopereerd door Prof. Samii en Dr. Tatagiba. Hierdoor werd zij invalide. De verantwoordelijke artsen negeren haar en zwijgen al 15 jaar. Dit is niet uniek; ook andere artsen zoals neuroloog Jan Kuks zwijgen, zie http://drkuks.com voor meer informatie.

  Mr. Sophie Hankes is juriste met specialisatie medisch recht en voorzitter van SIN-NL. Zij zet zich in om de positie van slachtoffers van medische fouten te verbeteren en falende artsen op hun professionele en wettelijke verantwoordelijkheden aan te spreken.

  Voorbeelden van zwijgende en nalatige artsen
  http://tatagiba.de
  http://profsamii.de
  http://professorsamii.info
  http://madjidsamiisociety.com
  http://ini-hannover.info
  http://drkuks.com
  http://jankuks.com
  http://jankuks.nl
  http://drlhofstra.com
  http://drbenzylicz.org

  ++++

  Feiten en cijfers
  http://www.sin-nl.org/feiten-en-cijfers/

  • Tros radar over de farmaceutische industrie met hun artsen en ziekenhuizen. Als je ziek bent verwacht je dat ze je beter maken maar aan gezonde mensen verdienen deze instanties geen geld. Wil je echt geld verdienen dan houdt je zieke mensen zo lang mogelijk ziek en afhankelijk van jou medicijnen. Zo goed als alle chronische ziekten zijn te genezen maar volgens deze industrie ongeneesbaar. In deze film leer je waarom!

   Medicijnen genezen niet!
   https://youtu.be/iJRNjN0zOgQ

 6. Als de zogenaamde westerse zorg ons allen beter en gezonder zou moeten maken, althans dat beweert Big Pharma en hun trawanten, waarom stijgen dan de kosten jaarlijks????????

  Echter de westerse medische wereld is in de VS de derde belangrijkste doodsoorzaak en in de Lage Landen a/d Noordzee zal dat ook wel niet veel anders zijn….

  New holocaust study: medical errors 3rd leading cause of death in US
  https://jonrappoport.wordpress.com/2016/05/05/new-holocaust-study-medical-errors-3rd-leading-cause-of-death-in-us/

  Study: Medical errors are third leading cause of death in US
  https://www.youtube.com/watch?v=1OmI2PikrcM

  Ps. als dit bericht U geestelijk overrompelt en psychisch ontstelt, neem dan vooral geen pilletje van Big Pharma, want de westerse psychiatrie is ook een industrie des doods

  PSYCHIATRIE: EEN INDUSTRIE DES DOODS NL Ondertiteling
  https://www.youtube.com/watch?v=Kbd2-EOPFwY

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.