Zelfs protesteren kost geld in de VS

Naar aanleiding van de dood op 6 juli de 32-jarige Philando Castile in Falcon Heights, Minnesota, die door de politie werd doodgeschoten in zijn auto toen hij zijn portemonnee uit zijn broekzak wilde pakken, zijn 50 demonstranten opgepakt. Zij worden derdegraads relschoppen ten laste gelegd en kunnen tot 1 jaar celstraf worden veroordeeld met een boete van 3000 dollar!

De ACLU Amerikaanse Burgerrechten Unie in de staat Minnesota vindt dit onterecht omdat de demonstranten vreedzaam waren en zich uitspraken tegen geweld. De Unie vindt dat mensen die betrokken zijn bij niet-gewelddadige acties van burgerlijke ongehoorzaamheid niet bang zouden moeten zijn om te demonstreren.

Lokale besturen eisen volgens het ACLU zelfs een vergoeding om met grote groepen hun recht van vrijheid van meningsuiting te mogen uitoefenen. De vergoedingen die gevraagd worden door de overheid zijn de kosten voor een vergunning, borg voor eventuele schoonmaakkosten of kosten voor extra politiekosten. Een vergoeding voor de werkelijke administratieve kosten worden door sommige hoven goedgekeurd.

protests

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze manier kunnen groepen zonder voldoende financiële middelen niet demonstreren. Hierdoor is de alom geprezen First Amendment uit de grondwet van de VS niet meer dan een dode letter:

“Het eerste Amendment verbiedt het maken van wetten die een belemmering zijn van de vrije uitoefening van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en het aanbieden van petities.”

Het ACLU is de Amerikaanse waakhond voor de vrijheid. Zij zijn als organisatie actief in rechtszalen, voor wetgeving en als steun voor gemeenschappen om de rechten en vrijheden uit de grondwet van de VS te garanderen. De organisatie is in 1920 voortgekomen uit de Amerikaanse Unie tegen het militarisme. De Unie is niet echt geliefd bij het conservatieve deel van de Amerikaanse samenleving, in hun ogen wil de Unie uitingen van religies aan banden leggen, zij noemen dit censureren. De Unie is verder tegen de doodstraf, tegen het verbod op abortus en heeft zich kritisch uitgelaten over de macht van de President om draadloze taps te kunnen toelaten op overzeese communicatie. Volgens tegenstanders neemt de organisatie het op voor ’terroristen’.

In april van dit jaar hadden enkele burgerrechtenorganisaties zich al verenigd in Democracy Now! Dagenland protesteerden zij op Capitol Hill tegen het Amerikaanse ondemocratische verschijnsel dat alleen mensen aan presidentsverkiezingen kunnen meedoen die worden gefinancierd door multinationals en miljardairs. Deze corruptie bedreigt in hun ogen de kern van de Amerikaanse democratie en houdt hervormingen tegen zoals economische ongelijkheid, aanpak klimaatverandering en massale opsluiting.

Rob Vellekoop, 13 juli 2016

steundlm336x140

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.