Gevangenis in voor voor beledigen Willem Alexander

Een 44-jarige man uit Kampen is vorige week veroordeeld tot 30 dagen cel voor het beledigen van koning Willem-Alexander. Op basis van een wet die in 1881 in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen, maakte de man zich schuldig aan majesteitsschennis.

De Kampenaar had een bericht op Facebook gepost waarbij hij Willem-Alexander een moordenaar, verkrachter, onderdrukker en een dief had genoemd. Dit kwam naar voren uit een onderzoek voorafgaand aan een bezoek van Alexander aan Kampen in 2015.

Volgens de rechter beschadigde de man de waardigheid van de koning en is ‘zijn gedrag niet acceptabel in onze maatschappij.’

Ondanks de kritiek op deze antieke wet wordt majesteitsschennis nog steeds beschouwd als een misdaad met een maximum gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van 20.000 euro.

Ook de opzettelijke belediging van de echtgenoot van de koning, van de vermoedelijke opvolger van de koning, van diens echtgenoot, of van de regent, wordt gestraft met gevangenisstraf of geldboete.

De veroordeelde man komt in het rijtje van andere majesteitsschenners:

 • Dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis kreeg in 1887 een half jaar gevangenisstraf naar aanleiding van een artikel over koning Willem III. Hij had geschreven dat de koning “niet veel werk van zijn baantje maakte”, hem “koning gorilla” genoemd en een aantal blanco pagina’s toegevoegd die de activiteiten van de koning voorstelden.
 • In 1896 kreeg iemand drie maanden cel omdat hij op een fluit had geblazen op het moment dat koningin Wilhelmina langsreed.
 • In juli 2007 kreeg een 47-jarige man een boete van 400 euro wegens majesteitsschennis, omdat hij tijdens een conflict met enkele agenten riep dat koningin Beatrix een ‘hoer’ was. Tevens beschreef hij welke seksuele handelingen hij met haar wilde verrichten, gevolgd door de bewering: “Dat vindt ze lekker”.

Willekeur
Toch wordt het recht op vrijheid van meningsuiting soms gesteld boven de wet op majesteitsschennis. Zo riep Abdulkasim al-Jaberi in 2014 tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet beledigingen tegenover de koning en het koningshuis. Het Openbaar Ministerie besloot in mei 2015 hem niet te vervolgen, omdat zijn uitspraken pasten binnen de het publieke debat. Ook het fictieve filmpje van Lucky TV, dat Beatrix bloot in Papua-Nieuw-Guinea laat zien leidde niet tot een veroordeling. Dergelijke satires op televisie over het koningshuis hebben nooit tot een veroordeling geleid. Deze willekeur maakt het toepassen van deze antieke regeling nog onwaardiger.

Het Europees Hof voor de mensenrechten bepaalde in 1992 dat “de grens van toegestane kritiek ruimer is als het gaat om de regering dan bij een gewone burger”. Een aangeklaagde kan aanvoeren dat deze uitspraak ook voor het staatshoofd geldt, dat deel uitmaakt van de regering. Het grondwettelijke recht op de vrijheid van meningsuiting weegt dus zwaarder dan een belediging. Nederland trekt zich blijkbaar niets aan van deze uitspraak en veroordeelt mensen die de koning beledigen, willekeurig wanneer dat uitkomt.

Rob Vellekoop, 14 juli 2016

steundlm336x140

8 Comments

 1. Ik mis in dit artikel een toch wel heel bekende hedendaagse held: Erwin Lensink. Die weloverwogen bij de kranslegging op de Dam in 20..( vergeef me, de tijd gaat hard), luidkeels riep:”landverraders!” Uiteraard is wàt hij riep angstvallig uit de media gehouden.
  Dit vind ik toch wel even benoemenswaardig

 2. Gemeenteraden van de Lage Landen hebben afgelopen periode nog meer protocollen (van Zion) opgesteld om hoe te handelen indien burgers hun ongenoegen uiten tegenover raadsleden, wethouders en burgemeesters, ook wel de onderdanige geconditioneerde onderkruipsels van de polder elite genoemd. En daarvoor is traditie getrouw eerst een (gemanipuleerd) onderzoek naar verricht door een instituut en in dit geval was dat het Periklesinstuut. En om deze fascistisch protocollen van deze onderkruiperige ambtsdragers goed te praten, voert men aan dat zij worden blootgesteld aan veel agressie van burgers. Terwijl juist deze gewetenloze staatsdienaren het monopolie op geweld hebben en die veelvuldig toepassen in de praktijk zowel in het binnenland door de politie in te zetten als in het buitenland met behulp van hun legers.

  Niet zonder last
  http://www.periklesinstituut.nl/publicatie/niet-zonder-last/

  Zelf ben ik tegen elke vorm van fysiek geweld en daar ben ik ook consistent in en daarom zal ik andersdenkenden niet behandelen zoals ambtsdragers en hun parasitaire machthebbers zich wel in de praktijk gedragen en opstellen. En het zijn wel een watjes deze geweldbeluste en geweld gebruikende medelanders, want als een burger hun uitscheld met woorden, dan mogen zij aangifte doen tegen deze burger…. Wel hypocriet, want door woordgebruik is iemand nooit vermoord of verwond, echter door het geweldsmonopolie van staten zijn al vele miljarden medemensen om het leven gekomen. En daarom zijn de onderstaande mensonwaardige handelingen legaal volgens de wet…

  Disturbing video US troops insane: American Hypocrisy
  https://www.youtube.com/watch?v=Ki17673d_Qk

  Men heeft ook een woord bedacht indien een burger zijn mening ventileert aan een onderdanige narcistische ambtsdrager, namelijk “integriteitsschending” . En daardoor is het mogelijk geworden dat deze gehersenspoelde en gevoelloze ambtsdragers aangifte mogen doen bij een officier van justitie (De Fred Teevens met hun criminele deals). Ach ja de officieren van justitie maken ook deel uit van onze immorele, gewelddadige en competitieve maatschappij, want deze officieren voldoen aan de voorwaarden die door hun machthebbers zijn opgesteld en daardoor vertonen zij exact hetzelfde gedrag als politici en hun parasitaire machthebbers.. En zowel de officieren van justitie als politieke ambtsdrager zullen nooit aangifte doen tegen hun machthebbers en hen ook niet opsluiten, wat volgens mij wel de juiste oplossing zal zijn voor het probleem.

  Echter ik ben wel heel eerlijk om hierbij het volgende mede te delen, dat dit mij totaal niet verwondert, want Holanda is al eeuwen een koninkrijk aka polder dictatuur en nog wel gesticht door een familie van Duitse bloed..
  Laatst kwam ik tijdens mijn digitale speurtocht op het World Wide Web een zeer informatief en wetenswaardig filmpje tegen over deze Oranje familia van Duitse bloed en deze video is ook nog in het NLs gesproken en geeft een totaal andere weergave over de polder dictatuur dan wat men wordt voorgekauwd en voorgelogen in het gehele NLs onderwijs, de polder media en de NLse treurbuis…

  Pateo TV presenteert: Openheid over Oranje
  https://www.youtube.com/watch?v=CmOkMaB1Tpk

 3. Monarchie is niet meer van deze tijd, niet morgen maar vandaag afgeschaft moet worden?
  Bij dergelijke uitspraken gwoon de andere kant opkijken of er niks gebeurd is? Helaas kan gewoonweg niet meer!

 4. Boos worden op de Kloning heeft geen enkele zin. Vriendelijk vragen ook mee te mogen met het geheime ruimtevaartprogramma wel, want daar bereik je veel meer mee. Vanwaar altijd die boosheid? En het mooie is dat als we dood gaan, de buitenaardsen nieuwe lichamen voor ons printen en ons geheugen overzetten, zodat we dus het oneindige leven in vaste materie bereikt hebben. Altijd handig. Dus breng je boodschappentasje mee. Kansas gaat doei doei!

  • Ik hoop wel dat de aliens aan de juiste kant van de platte Aarde landen om je nieuwe lichaam te printen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.