Fransen buigen niet: opstand gaat 5e maand in

Parijs – Meer dan 50.000 mensen hebben betoogd tegen de aanname van de arbeidswet aanpassing door de senaat. De mars verliep overwegend zonder gewelddadigheden. In juli zal de wet opnieuw naar de Franse Tweede Kamer gaan en de verwachting is dat de Fransen dan voor de vijfde maand op rij de straat op zullen gaan.

De protestmars ging van de Place de Bastille naar Place d’Italie. Ook in andere Franse steden gingen mensen opnieuw de straat op.

Na een twee weken durend debat in de senaat, die een conservatieve meerderheid heeft, werd de arbeidswet veranderd in het voordeel van het bedrijfsleven. De wet moet opnieuw in juli door de Franse Tweede Kamer, geleid door een socialistische meerderheid, besproken worden.

De wetsverandering leidt al maandenlang vanaf maart tot enorme landelijke protestacties, die vaak op geweld uitlopen. Het opmerkelijke is echter dat de Fransen zich niet neerleggen bij deze zogenaamde hervormingen, die zij beschouwen als een aantasting van hun opgebouwde rechten in het verleden. Zij houden moedig stand ondanks de staat van beleg en andere restricties.

Voorlopig zijn zij het enige Europese volk dat niet buigt voor de neo-conservatieve politiek (in dit geval in een quasi socialistisch jasje van Hollande)

De Franse President Hollande heeft afgelopen week verklaard dat zijn regering alles op alles zal zetten om de ‘hervormingen’ door te voeren.

“Het is essentieel dat bedrijven de mogelijkheid hebben om meer in te huren, maar ook mensen te trainen zodat dit zal leiden tot meer banen,” zei hij.

Rob Vellekoop, 29 juni 2016

steunDLMnieuws336x140

5 Comments

  1. Wacht maar tot de 14de juli onafhankelijksdag, de nationale dag, dan wordt het de elite warm onder de voeten?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.