Klacht tegen Jumbo Meppel voor misbruik uitkeringsgerechtigden

Meppel – Een klant van Jumbo in Meppel beschrijft op Facebook dat ze niet langer hier boodschappen gaat doen omdat de supermarkt volgens haar, samen met de gemeente aan arbeidsverdringing doet en mensen tewerkstelt zonder uitzicht op een baan. Zo houden ze de werkloosheid in stand. Haar bericht is meer dan 635 keer gedeeld.

Ze schrijft onder andere op Facebook:

“Ik heb besloten niet langer boodschappen bij de Jumbo in Meppel te doen. De reden: mensen met een uitkering worden daar, uiteraard met medewerking van de gemeente, te werk gesteld zonder dat zij een baan bij de Jumbo in het vooruitzicht hebben.
Met behoud van uitkering moet je daar brood bakken of achter de kassa zitten.
Jumbo hoeft zijn personeel niet langer te betalen, zoals fatsoenlijke werkgevers dat doen, Jumbo krijgt gratis arbeidskrachten aangeleverd door de gemeente, en krijgt ook nog een zak geld op de koop toe. Dan ben je pas echt goedkoop als supermarkt, ik begrijp nu ook beter dat Jumbo van lage prijzen houdt. Voor verrichte arbeid gaat dat in ieder geval op. Jumbo en de gemeente doen samen aan arbeidsverdringing. Zij houden kunstmatig de werkloosheid in stand. Immers, de verzette arbeid bij de Jumbo had ook gewoon betaald kunnen worden met iets dat “salaris” heet.
Als er nu mensen zonder baan bij de Jumbo solliciteren is de arbeidsplek niet meer vacant, maar opgevuld door een “vrijwilliger.”

De gemeente Meppel moet zich schamen dat zij meewerken aan deze uitbuitingsconstructie.
Een gemeente zou nooit mee mogen werken aan een constructie waarbij er arbeidsverdringing ontstaat.

Jumbo: maatschappelijk betrokken
RTV Drenthe schrijft: De Jumbo kan zich niet vinden in de reactie van de vrouw. “Jumbo voelt zich maatschappelijk betrokken en daarom biedt deze winkel, in samenwerking met de gemeente, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een ervaringsplaats aan.” Het doel is volgens de supermarkt dat mensen aan het werk kunnen en ervaring kunnen op doen met het werken in een winkel.

“Uiteraard worden deze medewerkers door Jumbo betaald en bij een goede werkhouding en een toegevoegde waarde voor het team, krijgen zij een vast dienstverband aangeboden”, aldus een woordvoerder van Jumbo. Het aanbieden van een vast dienstverband komt regelmatig voor, zo laat de supermarkt weten.

De Lange Mars roept mensen op met kennis van dergelijke wanpraktijken door grootwinkelbedrijven dit met zoveel mogelijk mensen te delen. De beste manier om hieraan een einde te maken is er bekendheid aan te geven. DLM maakt hiervoor graag ruimte vrij.

Rob Vellekoop, 29 juni 2016

steundlm336x140

11 Comments

 1. Wie dit schreef heeft geen kennis van subsidieregekingen en arbeidsmarkt. Dit is niet verdringen in tegendeel, deze mensen die al jaren en jaren in de bijstand zitten krijgen hierdoor ervaring en een betere kans op een baan. Thuis op de bank zitten is voorgoed bijstand. Hun uitkering betalen wij ook hoor

  • Het is natuurlijk maar net op welke manier je het bekijkt. Uitkeringsgerechtigden krijgen geen arbeidscontract en hebben daardoor niet dezelfde rechten als werknemers, maar wel de plichten. Sterker nog het is de uitkeringsinstantie die bepaalt wat er gebeurt. Trouwens ervaring opdoen waarvoor? Voor een reguliere baan bij een andere supermarkt die uitsluitend jongeren tot 20 jaar of andere uitkeringsgerechtigden aanneemt? Wie dit schreef wil graag doorgaan met het minderwaardige systeem van tewerkstelling onder het mom van werkervaring opdoen.

   Wie zijn ‘wij’ in ‘wij betalen de uitkering toch wel? Volgens mij zijn dat de belastingplichtigen die ambtenaren in dienst nemen die van datzelfde belastinggeld hun loon hebben en die WIJ (lees belastingplichtigen) betalen om voor je medemens te zorgen, in plaats van deze als een slaaf te misbruiken.

   Ga je mond spoelen!

 2. Dit gebeurd toch overal. Tegen mensen die werken bij een bedrijf wordt dood leuk gezegd dat ze niet meer nodig zijn. Wel worden er nieuwe aangenomen die de eerste 3 maanden voor hun uitkering werken. Dus gratis voor het bedrijf.

 3. Alleen al de vereering van de top elite maakt deze keten dergelijke zeken verdacht, net is bij de post?
  Dus door globalisering, vergroting door fusies van deze conglomeraten, krijg je dergelijke toestanden, zodanig dat de werknemers alleen maar mogen slikken en anders stikken?

 4. het personeel is behulpzaam maar er komt nu echt intimidatie voor door . . . sleur-werk-druk !

 5. Werkverdringing door uitkeringsgerechtigend gebeurd ook bij Etos en de Hema
  in Den Haag en bij de Heaghe Groep, de mensen die SW status hebben werden
  buiten de Heaghe Groep geplaats, dit noemd men nu Flexible sw’ers.
  En moeten nu sneller en harder werken.
  En in het stadhuis in Den haag mogen uitkeringsgerechtigend schoonmaken in staddeel kantoren en stadhuis.

  Dit is vijfentwintig a dertig jaar geleden dat men al bezig waren om bedrijven
  die een contract hadden bij de gemeente o.a glaserswassers en schoonmaakt etc
  Is de contracten niet meer verlengt.
  Deze bedrijven hadden een rechtzaak gespannen tegen de gemeente.

  • Interessant! Kan ik bewijs krijgen van jouw melding, dan kan DLM er mee verder!

 6. En omdat er nog steeds mensen zijn die een blind geloof en vertrouwen hebben in datgene wat nu juist drastisch en ingrijpend gaat veranderen:

  http://www.pakkenproletariaat.nl/update/realistisch-over-de-arbeidsmarkt/

  En daarom:

  http://www.stopdebankiers.eu/basisinkomen-maakt-arbeid-goedkoper-en-vooral-flexibeler/

  Of blijven we maar koppig calvinistich volharden in een “sociaal stelsel” dat niet functioneert behalve voor “ambtenaren” die in deze SCHIJN wereld met verborgen werkloosheid aan de vreet worden gehouden in de failliete werklozen industrie van Lodewijk Asscher of de “Arbeits Einsatz” in de bijstand, de “Participatie” wet van Jetta Kleinsma, reincarnatie van kapo Irma Greese.

 7. Wie gaat er over de participatiewet en de pensioenen? Reden te meer om volgend jaar af te rekenen met de Partij van de A-socialen en vooral met dat monster van een Jetta Kleinsma.

 8. dat is dus duidelijk

  daar dus geen boodschappen meer doen simpel!!!!

  dat heet stemmen met je portemonnee

  zeg het voort zeg het voort

 9. Als we de kassa’s bij de Jumbo gaan subsidiëren moeten we snel opzij voor die hardwerkende kaakchirurgen en cardiologen! Wat volgt? Vrouwen achter de kassa geld geven voor hun negatieve bijdrage aan de economie en hun obsessie met de uitstoot van broeikasgassen? Kom zeg, echte mensen kunnen beter echt werk doen. Op andere planeten hebben ze ook geen kassa’s en de zaak beter op orde dan wij hier. Geld is armoede.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.