Fransen al maanden lang in opstand

Het verzet tegen de arbeidswet in Frankrijk neemt steeds meer toe. De stakingsacties breiden zich uit met op 26 mei de achtste nationale stakingsdag. Personeel van alle kerncentrales en luchtverkeersleiders leggen dan het werk neer. Ook zijn al een aantal dagen olieraffinaderijen en benzine-opslagdepots geblokkeerd. Verder staakt het treinpersoneel.

demo120516parisSinds maart van dit jaar zijn de Fransen massaal in actie gekomen tegen de nieuwe arbeidswet. Zij vinden dat de werknemers te gemakkelijk kunnen worden ontslagen, zeker doordat er steeds meer op tijdelijke contractbasis wordt gewerkt.

Een golf van massaal protest gaat op donderdag 31 maart door heel Frankrijk als in meer dan 200 steden wordt gedemonstreerd tegen de plannen van de regering om overwerkbeloning te verlagen. Studenten en vakbonden voeren actie. Op 9 en 24 maart wordt ook al gedemonstreerd tegen deze plannen.

De opstanden die studenten en jongeren houden op donderdag 31 maart zijn sindsdien voortgezet onder de naam  NuitDebout (Nacht op je voeten) beweging. Zij hebben het Parijse Place de la République alle nachten sindsdien bezet.

vergaderingNa het protest willen de demonstranten er mee doorgaan. Zij stellen voor om drie nachten de place de la République in Parijs te bezetten, dit noemden ze maart 31e, 32ste en 33ste. Zij noemden dit #NuitDebout om hun wantrouwen uit te drukken. Iedere nacht kwamen tussen 1000 en 2000 mensen. Sindsdien is dit niet meer gestopt.

De grote vakbonden en studenten staken massaal op donderdag 28 april in een nieuwe ronde van verzet tegen de arbeidshervormingen die zijn aangekondigd door de regering. De politie gebruikt overdadig traangas en er worden tientallen arrestaties verricht.

Op 12 mei is in een aantal Franse steden opnieuw geprotesteerd tegen de arbeidswet.

De Fransen geven niet op. Zij zijn tot nu toe het enige volk dat zich langdurig blijft verzetten tegen de afbraak van de rechten van werknemers en de sociale zekerheid door middel van bezuinigingen. Zij doen dit massaal en eensgezind. Zij zijn een voorbeeld voor alle Europese landen waar hetzelfde recept van afbraak en bezuinigingen wordt toegepast zonder dat dit beleid werkgelegenheid of economische groei kan stimuleren.

In Portugal, Spanje, Griekenland en Ierland zijn talloze bezuinigingen door neo-liberale regeringen doorgevoerd als tegenprestatie voor door de Trojka (IMF, Europese Commissie en Europese Centrale Bank) toegekende leningen. Ook hier was heftig verzet van de bevolking.

In landen als Nederland en Duitsland zijn deze maatregelen zonder noemenswaardige protesten doorgevoerd. Engeland verzet zich enigszins.

Frankrijk is het meest actieve land op het gebied van verzet en protest tegen de desastreuze bezuinigingspolitiek van de Europese landen.

Overzicht van de acties in Frankrijk

Rob Vellekoop, 26 mei 2016

steunDLMnieuws336x140

11 Comments

 1. . . . ZICH KUNNEN LOS TREKKEN UIT HET GEWICHTIGE JUK VAN DE STAAT IS DE KUNST VAN BEVRIJDING . . .

 2. Hoi Nico,

  Ik ben sinds kort met pensioen en een AOW-uitkering wordt buiten de EU-landen aangepast aan de economische situatie van een land. Het nog de vraag of het ons inderdaad lukt om in Frankrijk te gaan wonen want wij willen geen hypotheek (doen geen zaken met criminelen) en we weten niet wat onze huidige woning nog opbrengt. Als alternatief is er Hongarije. De architectuur is in Hongarije is echt heel aantrekkelijk en Hongarije heeft niet alleen Monsanto maar ook het IMF al jaren geleden het land uitgeschopt. Ook wilden ze de Euro niet. Van alle EU-landen is in Hongarije de koopkracht van de Euro het grootst en ons geperveteerde wettige betaalmiddel is nu eenmaal zo in elkaar gezet dat het bezit ervan ook een ander woord voor “vrijheid” is.

  Maar dat we Nederland moeten verlaten is wel heel zeker: ik heb in 2006 strafbare feiten begaan door de gemeente Groningen ontdekt en ben sindsdien steeds opnieuw met drogredenen door de politie van Winschoten uit mijn woning gehaald en in een cel gezet. Ik heb voor die ontdekking zelfs al een maand onschuldig (het komt dus echt voor!) in de gevangenis gezeten en dat is zwaar zitten. Uiteindelijk hebben mijn vrouw en ik besloten niet meer in zee te gaan met een door het OM Groningen aangeboden advocaat en heeft advocaat Mijndert Doornbos uit Assen (kijk even naar https://www.youtube.com/watch?v=gcq5yqtLRc0) nog maar kort geleden mijn nek uit de strop weten te halen. Maar daarmee alleen is geen recht gedaan en Nederland blijft voor mij levensgevaarlijk. Dus weggaan uit Nederland dat moeten we zowiezo. Gelukkig zijn mijn vrouw en ik heel goede vrienden en in bijna alles wat we graag wilden omdat het belangrijk voor ons was zijn we geslaagd. En dat zal deze keer ook wel lukken!

  http://www.funda.nl/koop/oostwold-gem-oldambt/huis-48842277-noorderstraat-70/

  We gaan onder zware druk van het O.M. Groningen net zo lang met de prijs naar beneden tot de woning uiteindelijk verkocht wordt.

  • Vluchteling in Nederland als Nederlander, hoe laag moet dit land zinken voor het volk doorkrijgt dat ze eens voor hunzelf moeten denken in plaats van steeds de schuld te geven aan hun eigen gekozen leiders.

 3. De autenthieke Franse bevolking zal zich als een Franse terrier vastbijten aan de vrijheden waar ze toendertijd voor gevochten hebben.

 4. Verzetten is iets waar Fransen al eeuwen lang het voortouw nemen in Europa. Helaas is het vervolg herhaling van waar ze tegen in het verweer kwamen. Zelfs al zouden grote groepen mensen besluiten dat overheden meer kwaad als goed doen dan nog zal de transitie naar iets anders beslist niet zonder slag of stoot gaan aangezien rechten pas waarde hebben op het moment dat men deze wenst te verdedigen. De grootste schenders van rechten zullen dus ook alle middelen blijven inzetten om hun macht te behouden.
  Dit doet mij tevens denken aan de meest legendarische opmerking die ik vandaag heb gehoord. Iemand verkondigde dat ze SP stemde maar er niet aan moet denken dat die aan de macht komen, dus tegenstrijdig handelen ten aanzien wat je verstand zegt. Het is vergelijkbaar met de opmerking dat de goede aan de macht moet komen voor een socialere samenleving. Macht en goedheid gaan niet samen, macht is inherent kwaad en heeft alleen bestaansrecht met onderdanen. Wat mij tevens opvalt is dat mensen standaard denken dat zij wel van goede bedoelingen zijn en ze persoonlijk geen blaam treffen, het ligt altijd aan de anderen waardoor er wetgeving nodig is om de anderen in toom te houden. Dit is iets wat al op zeer jonge leeftijd erin getrapt wordt, afschuiven van eigen verantwoordelijkheid door je te beroepen op de slechtheid van je medemens.

  @Johan, Frankrijk is een prachtig land maar wel onderdeel van de EU en zelfs als Frankrijk mocht besluiten om het voorbeeld van Engeland te volgen met potentiele Frexit tot gevolg dan nog zal er een groep eikels gelegenheid krijgen om de hele ongein weer van voor af aan te starten. Aangezien de mensen die zich wensen te ontrekken van welke vorm van staatsbemoeienis ten eerste niet georganiseerd zijn en ten tweede zowel door staat als aanhangers van de staat (statisten) worden tegengewerkt is het ook heel moeilijk om je los te trekken uit het juk van een staat.

 5. ik heb er zéker grote bewondering voor maar doet het geheel niet denken aan de ZGN Arabische LENTE????Zou het niet kunnen zijn dat dit georkestreerd wordt en dat het wordt aangegrepen om de Fransen volledig te onderwerpen aan de NWO door de NOODTOESTAND en voedseltekorten, energieafsluiting enz enz????Laten we daar alert op blijven……….en onze broeders en zusters bijstaan als dat nodig is.

 6. Het is wel duidelijk dat de vakbonden in Frankrijk nog enigszins functioneren terwijl “onze vakbondsleiders” (de mijne zijn het niet!) alleen nog maar met de minister van economische zaken willen praten. De Franse regering leek de enorme golf aan felle protesten eindelijk een beetje onder contrôle te krijgen maar nu ligt de raffinaderij Total de Donges (Loire-Atlantique) plat: 30 % van de Franse pompen hebben al geen brandstof meer. Er dreigt nu zelfs een nieuwe staking -die ernstige gevolgen kan krijgen!- onder het personeel van 19 kerncentrales.

  Maar hoe dan ook: het Nederlandse volk moet verder zelf maar uitzoeken hoe ze de plundertochten van het zwaar criminele schorem waar ze zelf op hebben gestemd -hoe dom kan een mens worden?- het hoofd moet bieden. Mijn schuld is het niet: ik heb niet op dat vieze tuig gestemd, doe geen zaken met banken en bezit geen Euro’s behoudens voor lopende zaken.

  Mijn vrouw en ikzelf willen in Frankrijk wonen. Dus de hut staat te koop.

  Klaar met Nederland.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.