Muurkrant mag van rechter vrij verspreid worden

Den Haag – De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie teruggefloten in de eis om een verdachte wegens ‘opruiing’ een aantal weken op te sluiten omdat deze een exemplaar van de Muurkrant aan het plakken was.

Op zondag 24 april werd er in Den Haag iemand gearresteerd op verdenking van het plakken van de Anarchistische Muurkrant. Hem werd opruiing tegen het gezag, het aanzetten tot geweld en het plakken van posters ten laste gelegd. Al voor de rechtszaak liet het OM het aanzetten tot geweld vallen en bleef er opruiing over.

De officier van justitie eiste ter zitting acht weken gevangenisstraf waar van vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechter ging echter niet mee in deze eis en was van mening dat de teksten op de poster niet als opruiend kunnen worden geclassificeerd.

De rechter trekt hier duidelijk een grens aan de inperking door de overheid van de vrijheid van mening. Justitie (het Ministerie is een bekend VVD-bolwerk) gaat hier veel te ver en wil zelfs iemand opsluiten die zijn mening in vrijheid wil uiten.

Eind april hebben anarchisten honderden Muurkranten verspreid in o.a. de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk. Het eerste nummer van de Muurkrant gaat over de opstand van 2015 in de Schilderswijk. Hier kwamen duizenden mensen dagen lang in opstand tegen de politie en de staat na de moord op Mitch Henriquez, die door agenten werd gewurgd. Henriquez was het zoveelste slachtoffer van geweld door het politiekorps van Den Haag. Het korps heeft samen met het Openbaar Ministerie nog maanden lang jacht gemaakt op de opstandelingen van afgelopen zomer.

De muurkrant kan je hier downloaden.

Rob Vellekoop, 20 juni 2016

3 Comments

    • Beste Rob, het gaat er niet zozeer om dat het mag van de rechter, maar dat het door de overheid uberhaupt in twijfel wordt getrokken of iemand zijn mening op een muur kan plakken!

      • Zo is dat Rob! De muren zijn onderdeel van de bemoeizucht van een ambtenaar. Ambtenaren zijn het Kwaad in de wereld als de gaan bepalen dat mensen hun mening niet op de muur mogen plakken terwijl ze natuurlijk wel betere dingen te doen hebben dan muren te controleren op de verkeerde gedachten die leden van onze samenleving er op na zouden houden. Met een verbod op wildplakken is er alle reden daar gewoon tegenin te gaan want de dag dat ze de posters uit je handen rukken en met vijf man op je rug springen, weet je dat je goed zit, en dat een nadere onderbouwing van de fascistische politiestaat niet langer nodig is. Bespaart weer op postertjes drukken. Als er echter voorzieningen uit moeten worden gekeerd is de ambtenaar niet vlot in de benen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.